Нова рубрика: Футзал в регіонах. Представляємо – Сумщина. Євген ПЕТРАКОВ: «Ми почали повністю з нуля»

Асоціація футзалу України в своїй новій рубриці поставила за мету розповісти широкому загалу футзальної спільноти про цікаві приклади роботи обласних осередків, які на місцях докладають чимало зусиль, щоб футзал рухався вперед. Два роки тому на Сумщині була заснована Асоціація розвитку міні-футболу (футзалу) Сумщини, яку очолив відомий діючий гравець команди Першої ліги «СумДУ» Євген Петраков.

Про свої перші кроки в якості керівника, про те, чого вдалося досягти, і про те, в якому напрямку рухатися далі, Євген Петраков розповів в ексклюзивному інтерв’ю офіційному сайту Асоціації футзалу України.  

- Євгене, що навело тебе на думки зайнятися роботою з організації розвитку футзалу в вашому регіоні?
- Саме життя до цього призвело. Кожного літа серед людей не байдужих до футзалу, у нас можна було чути, давайте щось нове створимо, самі проведемо. Але коли доходило до початку сезону, якось воно було не те що не цікаво, а просто забувалось. Тому що, це ж треба організовувати! А влітку 2014 року так зійшлись зірки, і ми зареєстрували Асоціацію розвитку міні-футболу (футзалу) Сумщини. Та організація, яка у нас мала займатися футзалом, років п’ять ніякої співпраці з Асоціацією футзалу України не вела. В місцевій сумській федерації футболу всі документи десь загубились. А за півроку після реєстрації нас прийняли в колективні члени АФУ, також і в Федерацію футболу Сумщини, і ми за півроку стали легітимною організацією.

- Асоціацією футзалу України започатковувалось введення єдиного Статуту всіх регіональних осередків. При створенні вашої Асоціації ви якось цей момент використовували?
- Звичайно. Зараз згідно Закону України всі громадські організації мають пройти перереєстрацію. Бо хто не перереєструє свій статут, втрачає статус неприбутковості. Так що, той типовий статут, даний нам з АФУ, ті організаційні структури – все обов’язково використовується, і якоюсь мірою полегшує нам роботу. Немає потреби щось вигадувати, залучати юридичні консультації. За необхідності ми зв’язуємося з АФУ, в основному з віце-президентом Володимиром Гримайло, він в цих питаннях юридично підказує, що треба додати, чи навпаки – прибрати. В якихось робочих моментах ми завжди з Києва маємо підтримку.

Навіть займаючись різними питаннями рік-два, постійно стикаєшся з якоюсь новою проблемою. Коли ти ще не почав цим займатися, то здається, що все на поверхні, все просто. А коли вже процес сам по собі йде, спливають питання, на які не те що важко відповісти, а які потребують додаткових консультацій. І ми завжди з АФУ мали підтримку.

- Коли вже заступив до роботи, яким ти застав стан справ в регіоні? Які побачив проблеми чи складнощі, над якими треба було працювати негайно?
- Ми почали повністю з нуля. Абсолютно повністю з нуля. А коли ми, граючи постійно в змаганнях, їздили по різних містах, і дивлячись, як там проводяться матчі Екстра-ліги, Першої ліги, як проводяться змагання в Києві, Харкові, то хотілося, щоб змагання такого рівня проводились і у нас. Висвітлення в ЗМІ, нагородження, організація, суддівство – ми й почали працювати в цьому напрямку.

- Як структурно вибудована ваша Асоціація?
- За всіма вимогами Асоціації футзалу України та Федерації футболу Сумщини. У нас є Контрольно-дисциплінарний комітет, є Комітет арбітражу, всі важливі рішення приймає Виконавчий комітет. Проведенням всіх змагань займається організаційний комітет. Обов’язково працюємо над тим, щоб у нас була повноцінна прес-служба, двоє людей у нас займаються повноцінним висвітленням всіх змагань.

- Який перелік змагань входить до кола вашої відповідальності?
- Асоціація розвитку міні-футболу (футзалу) Сумщини зараз проводить три ліги. Одна – це Суперліга, де приймають участь такі команди, як «СумДУ», «Рятувальник», «Технологія», «Хімпром-СДПУ» та деякі інші. Це команди, за які грають гравці з Першої ліги, Екстра-ліги, приїжджають з чемпіонату Білорусі, Польщі. Є і наші гравці з великого футболу рівня Першої та Другої ліг. Взимку у них достатньо великі паузи, і вони підтримують форму на цей час, так що виходить, що рівень досить пристойний. Практично в кожній команді є 3-4 гравці, які свого часу пройшли Вищу футзальну лігу, Першу лігу та Екстра-лігу.

Також є у нас Вища та Перша ліги, які вже грають за правилами АФУ. У Вищій лізі 9 команд, і всі ігри проводяться в Манежі колишньої банківської академії. 12 команд Першої ліги грають у спорткомплексі Педуніверситету.

- За такої кількості турнірів і матчів потрібна велика кількість арбітрів. Якась системна робота з ними ведеться?
- Ярослав Песоцький з Олександром Ігумновим у нас працюють в суддівському комітеті, і що хотів би зазначити – вони на нашому відеоматеріалі, а не на якомусь гіпотетичному з чемпіонатів світу, а саме з нашого відео роблять нарізки, проводять розбір для арбітрів. На жаль, з області ми не можемо нікого залучити, і тут є два питання. По-перше, з деяких районів області їздити нереально, а по-друге, такого рівня арбітрів, що судили чемпіонат міста на серйозному рівні, немає. Так що, на місцевих турнірах працюють сумські арбітри. Тим не менш, в нас вже є 3-4 молоді арбітри, які, я сподіваюсь, на перспективу підуть далі на всеукраїнський рівень. Можу, наприклад, назвати Олександра Єлшанського, який вже і Кубок України судив.

Ще ми застосовуємо таку практику, як призначення пари арбітрів, один з яких досвідчений, ті ж Ігумнов, Шабан, Стрілецький – арбітри, які чимало, по 5-7 років, судили Вищу лігу, а другий – молодий арбітр. Це потрібно, щоб підтягувати молодь. Важко, розумієте, коли воно на протязі десяти років в суддівському корпусі було, не знаю, яке слово підібрати… плутанина, то когось сюди залучити, сказати, давай, йди і суди, доволі проблематично.

- Великий пласт роботи – це дитячі футзальні змагання. Який в них зараз рівень на Сумщині?
- Завдяки СумДУ, вже не перший рік проходить, вона так і зветься «Шкільна ліга СумДУ». В ній приймають учать лише школярі, відповідно, це чемпіонат серед шкіл. Він йде не один місяць, починається в кінці листопада і завершується в квітні. Вік дітей – починаючи з 7-8 класу.

- З загальної кількості шкіл який відсоток приймає участь в чемпіонаті?
- Відсотків 30-40. В Сумах приблизно 30 загальноосвітніх шкіл, і в чемпіонах в різні часи грають до 10 команд. Є школи, в яких по одному 11-му класу, два десятих класи, і в них може бути загальна кількість до 30-ти хлопців. З них ти фізично не збереш команду. В основному командами займаються вчителі фізкультури – якщо вчитель фізкультури, як, наприклад, Станіслав Корсун з 7-ої школи, колишній футболіст, то він відповідно прагне, щоб школа приймала участь у всіх змаганнях. Якщо вчитель фізкультури – просто вчитель, то його зацікавити важко. Ви ж розумієте, що ніхто додаткові гроші за це не отримує, тому тут залежить лише від ставлення вчителів.

З нашої області з успіхом зіграла в Шкільній футзальній лізі України, яку проводила АФУ, дитяча команда з Конотопу. Вони виграли зональний турнір в Сумах, і були близькі до призового місця на фіналі в Києві. 

- Які найактуальніші питання, які треба вирішувати в Сумах і в області?
- В області – відновити хоча б у якомусь виді Кубок області. Минулого року ми його змогли провести вперше, мабуть, за останні 10 років. Була команда з Шостки, колишній «Імпульс», була команди з Глухівського району, Краснопільского району. Через те, що це було вперше, за терміном не вдалось приїхати Ромнам, Конотопу. А цього року, я думаю, 10-12 команд з районів ми зберемо, а проведення Кубку області у нас заплановане на березень-квітень місяці. До речі, з першим Кубком області нам дуже сильно допомогла Федерація футболу області, яка на себе взяла витрати з нагородженням, арбітражем тощо. Команди приїхали, і за якийсь символічний внесок змогли грати в чудових умовах Манежу.

- А ті люди, що займаються футзалом в районах, ділилися думками, як їм працюється?
- Про який можна говорити футзал, якщо немає залу? Є у нас команда «Олімпік» з Недригайлова, так через те, що в них ніде грати, вони приїжджають грати в чемпіонаті Сум. І так виходить, що в чемпіонаті Сум грають команди з того ж Недригайлова, Краснопілля, «Рятувальник» (Ромни), з Буринського району. На повноцінний чемпіонат області, як проводиться в великому футболі, вийти на сьогоднішній день нереально. Тому що велика фінансова складова, тому в планах – на фінал в Сумах збирати чемпіонів районів, десь приблизно до 15-ти команд. Але зазначу, дуже велика різниця за рівнем – футзал в Сумах і футзал в районах. Найбільш болюча – арбітраж. В районах він на нулі. Там він нічому не відповідає. Лише в деяких регіонах, наприклад, в Ромнах завдяки «Рятувальнику» чемпіонат схожий на футзал. В Шостці непоганий чемпіонат, зараз, сподіваємось, з’явиться в Конотопі. Але пов’язати все це у єдине важко, і пов’язане з фінансуванням.

- За останні декілька років суттєвий розвиток отримав чемпіонат Аматорської футзальної ліги України. Сумські команди задіяні в ній?
- Задіяні, проте це не були команди від нашої Асоціації, через деякі причини. У нас ще є один чемпіонат міста, який проводить Олександр Єлшанський, і з того турніру на Всеукраїнський фінал їздили команда «Форест», команда Сумського аграрного університету, команда «Голд Авто».

- Часу вистачає у вас на жіночий футзал та ветеранський футзал?
- Жіночий футзал в нас проходить як змагання серед університетів. Команда «СумДУ» минулого року грала в Вищій лізі, цього – в Першій. Був такий час, що жіноча команда з Конотопу приїжджала на змагання до Сум.

Змаганнями серед ветеранів у нас займається Федерація футболу Сумщини у трьох вікових категоріях. Знаю, що вони постійно приймають участь в чемпіонатах України, у всіх вікових групах. На останньому чемпіонаті в Одесі з нашої області було 5 команд. Наскільки мені відомо, вже цього грудня в Сумах буде проходити чемпіонат України серед ветеранів у двох категоріях.

- На останок важливе питання, щодо висвітлення вашої роботі в ЗМІ, інтернеті.
- Є у нас власний сайт www.futsal-sumy.in.ua, і серед всіх сумських спортивних сайтів, я дивився статистику, за відвідуваністю він на перших місцях. Там все футзальне життя регіону – ми прагнемо там і шкільну лігу висвітлювати, і чемпіонат України, десь іноді ставимо цікаві світові новини. Ми самі їм і займаємось – і я, і Дмитро Ігумнов. За добу 2-3 новини обов’язково ставимо. Ми робимо анонсі ігор, і не просто там – час початку і місце, а з якоюсь аналітикою, оглядами, різноманітні збірні турів. З цього року ми проводимо відеотрансляції матчів Суперліги і Вищої ліги. У нас є свій канал на YouTube, де ми ставимо і інтерв’ю, якщо виходить його зробити. На перспективу хотілося б робити і відеоогляди матчів, але на це потрібен додатковий час, та й фінансування. Активно використовуємо всі соціальні мережі. Великий плюс нашого сайту це те, що в нас по кожному гравцю є його профайл, не знаю, чи є ще де щось подібне. Він постійно доповнюється, і це насправді вимагає дуже багато часу. Можна переглянути статистку навіть по матчах, що були зіграні рік чи два тому.

Стосовно телебачення, то ми співпрацюємо з місцевим каналом «Академ ТВ», де нам допомагає Михайло Леонідович Осташевський. Він дуже якісно подає матеріал, и це носить системний характер. На протязі трьох років у нього виходить програма кожної середи про тур, що відбувся на вихідних – висвітлюється кожний тур.

Це була перша частина нашої розповіді про стан справ в футзалі на Сумщині. В другій частині – представлення команд з цього регіону, які планують прийняти участь в чемпіонаті України серед команд Другої ліги.

Прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!