У Києві проводиться Семінар ФІФА для тренерів ДЮСШ з футзалу + ФОТО

З 12 по 16 травня в Будинку футболу вперше в Україні проводиться Семінар ФІФА для тренерів ДЮСШ з футзалу. Ще на початку нинішнього сезону Асоціація футзалу України та Федерація футболу України вийшли на керівний орган світового футболу з проханням про проведення семінару безпосередньо для дитячих тренерів. Треба зазначити, що ФІФА подібні семінари проводить вибірково, і, маючи заявки від більш ніж зі ста країн, Україна опинилася в числі 50-ти країн, яким було дано добро.

Для проведення семінару в Україну був відряджений професійний інструктор УЄФА, 53-річний Грем Делл. Це представник Великобританії, і хоча англійська футзал не володіє таким авторитетом у світі, як футбол, тим не менш, Грем Делл працює у футзалі вже більше 20-ти років, і протягом п'яти років (2003-2008 р. р.) очолював збірну Англії з футзалу, провівши біля керма команди 51 матч. Примітно, що Грем Делл є наймолодшим тренером, який отримав тренерську ліцензію Федерації футболу Англії – на той момент йому було 21 рік. З 2011 року він входить в елітну групу інструкторів ФІФА, а в 2014 році Грем Делл разом з легендарним іспанським тренером Хав'єром Лосано першими отримали мандати ФІФА в якості консультантів по глобальному розвитку футзалу. 

 

Слухачами семінару були близько 30 тренерів, які представляли 16 регіонів України, постійно працюючих у дитячо-юнацькому футзалі, як з хлопчиками, так і дівчатками. 

 

 

 

 

У програму п'ятиденного семінару були включені теоретичні і практичні заняття по найрізноманітнішим напрямкам тренерської роботи. Серед питань, які розглядалися на теоретичних заняттях, можна відзначити:

- глобальні події в розвитку футзалу
- розминка у футзалі
- правила гри у футзал
- проведення практичних занять – робота в групах
- передачі і контроль
- характеристики тренера з футзалу
- методологія тренера
- тренування молодих футболістів
- чоловічий і жіночий футзал
- формування плану проведення тренування
- організація гри 1-2-2, 1-1-3, 1-4-0 та ін.
- підготовка футболістів до матчів
- підготовка тренера. 

У плані практичних занять слухачів семінару були:

- передачі і контроль
- біг з м'ячем
- дриблінг
- удари по м'ячу
- дії в атаці
- оборона (включаючи оборону при контратаках)
- контратаки. 

 

 

В цілому, це все досить стандартні питання, з якими будь-який тренер постійно стикається в повсякденній роботі. Більш того, багато з них перегукуються з тематикою занять, які тренери, що працюють з дитячими та аматорськими командами, фундаментально вивчали при проходженні тренерських курсів «Ліцензія-«С» тренер з футзалу». Тим не менш, напевно, нашим тренерам було цікаво і корисно познайомитися з новими навчальними методиками в питаннях семінару, і дізнатися про ті тенденції, які зараз переважають у розвитку дитячого футзалу.

Актуальність і важливість подібних семінарів для вдосконалення тренерської ланки, що працює у самого заснування футзальної піраміди, зазначив президент Асоціації футзалу України Сергій Владико.

- Проведення семінару за участю інструктора ФІФА Грема Делла – це продовження нашої стратегічної лінії по навчанню. Ми навчаємо тренерський склад команд Екстра-ліги та Першої ліги, навчаємо арбітрів. На кожен рік у нас заплановано якийсь семінар із залученням інструктора з УЄФА або ФІФА. Ці програми йдуть через ФІФА. У нас працює програма ліцензування по категорії «С», затверджена і діє програма по диплому «В». Що стосується семінару для дитячих тренерів, то він в Україні проводиться вперше за 25 років, і наші тренери, що працюють з дітьми, мають можливість отримати навички та знання, які затверджені в програмі ФІФА.

- Наскільки участь у подібному семінарі викликало інтерес у наших тренерів?
- Ми всіх запросити не могли, тому що є певні рамки – більше 35-ти чоловік не можуть приймати участь у семінарі. Важливо, що серед учасників семінару є тренери, які працюють з командами дівчаток. Бажаючих взяти участь у семінарі могло бути більше, але ми орієнтувалися на тих тренерів команд, які беруть участь у чемпіонатах України. Деякі з тренерів спочатку навіть не повірили, тому що Асоціація футзалу України повністю закрила питання харчування і проживання учасників семінару в Києві. А вже екіпіровку слухачів і навчальні матеріали надсилає ФІФА, як і сувенірну атрибутику.

- Кілька слів по самому інструктору англійцю Грему Деллу.
- Тут вибір інструкторів був за ФІФА, і їх такого рівня з футзалу, як Грем Делл, небагато. Є затверджена програма ФІФА подібних семінарів, а яку країну представляє інструктор, в даному випадку значення не має. І у Грема Делла дуже великий досвід проведення подібного рівня базових курсів, і він по праву входить в топ-групу інструкторів ФІФА. 

 

Більш детально про мету і завдання семінару сайту Sport.ua розповів сам Грем Делл, який за останні роки проводив їх у більш ніж 50-ти країнах на всіх континентах.

- Після того, як я завершив роботу зі збірною Англії, я отримав запрошення від ФІФА взяти участь у розробці програм розвитку футзалу. На той момент це був абсолютно чистий аркуш. Працювали кілька програм розвитку футболу, але з футзалу єдиних програма не було. Я витратив близько трьох років по підготовці навчальних програм, і за рекомендацією Хав'єр Лосано був запрошений у ФІФА. Пізніше, з 2014 року разом з Лосано ми почали працювати, та й зараз продовжуємо, над глобальними програмами розвитку футзалу. 

 

Дитячий футзал – це дуже важливий напрямок. Не секрет, що футзал пройшли чимало футболістів, які згодом стали зірками футболу – той же Мессі, низка відомих бразильських гравців. Програма по навчанню дитячих тренерів – одна з п'яти, які розроблені за моєї участі. Для того, щоб навчати, довелося й самому багато вчитися, тому що довелося проаналізувати практично все, що видавалося в тій чи іншій країні. 

В цілому, не може бути універсальної програми навчання дітей – я маю на увазі, що взяти, приміром, досвід якоїсь однієї або двох провідних футзальних країн, і задатися метою впровадити його у всіх країнах повсюдно. Тому моїм завданням тут було показати слухачам основні навчальні вектори, які можуть бути при роботі з дітьми, методології підходу до тренувального процесу, та його специфіку, наприклад, окремо з командами хлопчиків і командами дівчаток.

- Ви працювали з нашими тренерами протягом декількох днів. Чи вдалося вам для себе визначити, що навчальна програма дійсно сприймається слухачами? 
- Відразу ж помітно з тих питань, які мені ставили, що це група тих, що навчаються сфокусована на роботі з дітьми. По практичним заняттям я помітив, як уважно і ретельно підходять ваші тренери до теми занять, і ті питання, про які я розповідав, не є для них чимось новим. Вони розуміють футзал, і розуміють, що таке гра. Є невелика нестача безпосередньо навчальних навичок, як донести інформацію до гравців. Щоб бути ефективним тренером, потрібно не тільки володіти багажем знань, але і вміти видавати ці знання в потрібний момент і в потрібному обсязі, точно донести до гравця, як йому діяти в тій чи іншій ігровій ситуації. У мене не виникло ані найменших сумнівів, що всі слухачі розуміють гру, тому, я протягом теоретичних занять прагнув донести до слухачів інформацію про методологію навчання. 

 

 

Ваша країна багата на талановитих футболістів, і потрібен уважний підхід до кожного з них. Який тут може бути шлях – це і є мистецтво тренера, а я зі свого боку спробував донести до слухачів основні принципи роботи з дітьми, нагадати, що кожна дитина – це унікальна особистість. І навіть за наявності якихось єдиних методик, індивідуальний підхід залишається визначальним у формуванні дитини і як гравця, і як особистості.

За матеріалами сайту Sport.ua  
Фото: Анатолій Подвойський 

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!