Андрій Мозеров: «В Італії ми здобули чудовий досвід та подивились на рівень інших команд»

Для тренера рівненської ДЮСШ-4 Андрія Мозерова сезон 2016/2017 був багатим на події. Зі своїми вихованцями він став чемпіоном України у віковій категорії «U-13», окрім того він був тренером збірної Західної Конференції на «Кубку Конференцій», а потім він разом з В’ячеславом Обезюком прийняв збірну України (U-13), яка стала переможцем турніру «Montesilvano Futsal Cup» у своїй категорії. Про ці події, а також про плани на майбутній сезон, про дитячо-юнацьку футзальну Екстра-лігу та про перспективи «Кардинала-Рівне» Андрій Мозеров розповів у інтерв’ю прес-службі Асоціації футзалу України.

- Пане Андріє, як проводите міжсезоння?
- Міжсезоння було насиченим. Вдалося провести з командою  відновлювальний збір на морі, адже рік був дуже насиченим. Тренування в полегшеному режимі не припинялись протягом літа. Наразі приступаємо до активнішої праці. Збираємо хлопців у футзальний табір щоб зарядити їх позитивними емоціями перед початком сезону.

- Минулий сезон був для Вас, як для тренера команди ДЮСШ-4 дуже насиченим. Що найбільше Вам запам’яталось?
- Дійсно, подій було дуже багато та кожна з них були особливою, але виділив би дві. Перша - це перемога моїх  хлопців у чемпіонаті України, особлива вона ще тим, що була здобута на своєму майданчику і при своїх вболівальниках, які в хлопців навіть такого юного віку вже є, і це приємно. Ну, а друга - це поїздка в Італію, її виділив би не лише через перемогою там, а ще тому що вдалося здобути чудовий досвід, познайомитись з прекрасними тренерами, та подивитись на рівень підготовки європейських команд.

- Ваші вихованці стали чемпіонами України. Що для Вас значить цей успіх?
- В першу чергу, позитивні емоції, такі речі дають наснаги працювати далі та старанніше. Також для хлопців це хороша мотивація, щоб в подальшому займатися футзалом та рости в ньому як футзалісти та як особистості.

- Окрім того, Вас потім призначили головним тренером юнацької збірної України (U-13). Це для Вас перший досвід керування збірною?
- Ні, не перший, незадовго до цього виконував роль тренера Західної Конференції на «Кубку Конференцій». Скажу, що той досвід мені дуже допоміг коли вже довелося працювати зі збірною, що ще раз доводить, що ідея «Кубку Конференцій» дуже вдала і приносить користь не лише юнакам, а й тренерам. 

- Який матч на турнірі в Італії, на Вашу думку, був для нашої команди найлегшим, а який – найскладнішим?
- Найпростішим матчем виявився третій матч у групі з командою «Іль Понте» з Риму. Ця гра вирішувала, хто здобуде путівку до півфіналу. Легкою вона була через швидко забиті нашою командою голи. Ну, а найскладнішим,  однозначно, був півфінал з грецькою «Атіною-90», був дуже потужний суперник, але за рахунок злагоджених командних дій вдалося перемогти.

- Коли Ви повірили у те, що збірна України (U-13) стане переможцем «Montesilvano Futsal Cup»?
- Віра у хлопців була ще до початку турніру, адже розуміли, що рівень наших гравців досить хороший. А от 100% впевненість прийшла вже після півфінальної гри.

- Ця збірна запам’яталась багатьом вітчизняним футзальним експертам. Як Ви вважаєте, за рахунок чого вдалося досягти такого успіху?
- Тут цілий комплекс причин. Кожен гравець, який був у команді, пройшов за останні пару років досить насичений хороший цикл як тренувань, так і ігор, різноманітних турнірів, через що на даному етапі мають добрий рівень знань, підготовки, впевненості в собі. За це потрібно подякувати тренерам, які вкладались в хлопців, і надихнути їх і далі робити все задля хорошої підготовки цих юнаків, щоб у майбутньому вони демонстрували такий високий рівень підготовки і в дорослому футзалі.

- Кого би Ви змогли виділити у складі цієї збірної?
- Когось окремо виділяти не хотілось би. Скажу лише, що радує те, що в цій команді, та і взагалі в цьому поколінні юнаків є хлопці, які не бояться брати гру на себе та вести гру команди. 

- Скоро почнеться новий сезон у вітчизняному дитячо-юнацькому футзалі. Як Ваші підопічні з ДЮСШ-4 готуватимуться до нього?
- Готуватимемось по звичній для нас схемі, проводимо футзальний кемп, де заряджаємось силами як фізичними, так і емоційними, а потім товариські ігри. Вже є попередня домовленість з деякими командами, які приймають участь у чемпіонаті.

- Цього сезону у віковій категорії «U-16» пройде перший сезон дитячо-юнацької футзальної Екстра-ліги. Що Ви можете сказати про цей проект?
- Ідея ліги дуже позитивна, адже вона має дати можливість юнакам мати постійну ігрову практику, а тренерам - можливість як перегляду усіх юнаків даної вікової категорії, так і мотивації гравців. Також важливим пунктом є популяризація футзалу по містах через ігри юнаків, у нас, наприклад, у Рівному люди з дуже великим інтересом ставляться до таких ігор, і потім тренери з інших міст бачать це і зацікавлюються тим, щоб у них були саме футзальні дитячі команди.

- На засіданні Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ були дві думки щодо проведення ДЮФЕЛ. Перша – що треба ці змагання у віковій категорії «U-16», друга – що їх треба проводити у кількох вікових категоріях. Яка Ваша позиція щодо цього?
- Звичайно, хотілося б, щоб було більше вікових категорій, щоб більше дітей охопити, і, сподіваюсь, ми будемо до цього рухатись. Але на даний момент вважаю вірним рішення проводити чемпіонат в одній віковій категорії, адже є певні складнощі, пов'язані з обмеженим часом у залах, фінансами, що не дозволило на даному етапі провести такий чемпіонат на високому рівні в декількох вікових категоріях.

- Серед учасників ДЮФЕЛ буде і рівненська ДЮСШ-4. Рівняни зможуть чимось здивувати своїх опонентів?
- Нашою основною задачею буде здобуття хлопцями ігрової практики, а здивувати будемо намагатись нашою впевненою, цікаво грою. Хоча, відверто кажучи, це буде непросто, адже основна маса гравців нашої команди буде на 1-2 роки молодша від усіх наших опонентів. 

- Неможливо не спитати про підсумки сезону для «Кардинала-Рівне». Як Ви можете оцінити сезон для «кардиналів»?
- Враження двоякі. Команда набирала форму по ходу сезону і до плей-офф вже почувалася впевненіше, ніж на початку. Добре, що після минулого сезону без плей-офф знову туди повернулися, Але виліт у першому раунді не тішить, адже всі у клубі та вболівальники сподівалися на нагороди. Варто також згадати Кубок України: з одного боку - хороша гра проти «Локомотива», але здобути результат не вдалося.

- Як голкіпер, оцініть, будь ласка, гру Миколи Дурбана та Юрія Свинарчука у воротах «Кардинала» у минулому сезоні.
- Хлопці в цілому відіграли сезон на хорошому рівні. Він був у певній мірі особливим для обох. Для Миколи це був перший сезон у «Кардиналі», і він досить добре влився в колектив. Для Юрія також вперше було так багато ігор проводити в основному складі. На жаль, і Миколі, і Юрі надокучали травми протягом сезону, через що в деяких матчах вони не могли проявити 100% своїх можливостей. Бажаю хлопцям провести наступний сезон без травм та допомогти своїй команді здобути ще кращий результат.

- У порівнянні з сезоном 2015/2016 р. р., «кардинали» змогли вийти до плей-офф Екстра-ліги. Наскільки це було важливо для команди – не залишитись без «постсезонки» вдруге поспіль?
- Це було дуже важливо в плані впевненості, адже колектив був хороший, і непотрапляння у плей-офф могло негативно вплинути на впевненість у своїх силах.

- Чого не вистачило «кардиналам», щоб вийти до півфіналу?
- Можливо саме віри та впевненості у тому, що можна пройти «ХІТ».

- «Кардинал-Рівне» став першою командою, яка змогла обіграти переможця регулярного чемпіонату – київський «ХІТ». Чи можна сказати, що це було одним з головних досягнень рівненського клубу в минулому сезоні?
- Якби команда пройшла «ХІТ» у серії то так, а одна гра - не настільки великий успіх. Вважаю найбільшим досягненням команди прогрес протягом сезону.

- На що, на Вашу думку, «Кардинал» може розраховувати у новому сезоні?
- Кістяк команди зберігся, якщо ще вдасться трішки підсилитись, можна розраховувати на потрапляння в плей-офф та боротьбу за один з комплектів нагород.

Прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!