Всеукраїнський фінал ШФЛУ. Хроніка першого ігрового дня

28 квітня у Пущі-Водиці, на майданчику Малої тенісної академії, відбулись матчі групового етапу Всеукраїнського фіналу Шкільної футзальної ліги України. Пропонуємо Вашій увазі їх результати.

Група Пилипа Орлика 

Відкривали перший ігровий день представники Групи Пилипа Орлика. А конкретно – команди івано-франківської ЗОШ № 10 та ново псковської ЗОШ. Івано-франківці одразу почали захоплювати ініціативу, що вилилось у перший момент у виконанні Романюка, але з його ударом впорався Нестеренко. Взагалі варто відзначити, що прикарпатці швидше адаптувались до паркету МТА, тому і не дивно, що більшість небезпечних моментів створювали саме вони. І ця перевага згодом втілилась у два м’ячі, які забив Грабан. Що стосується представників Луганщини, то вони дуже рідко переходили половину майданчику івано-франківців і, відповідно, дуже мало моментів створювали біля воріт «червоно-жовтих». Тільки під кінець першого тайму голкіперу ЗОШ № 10 Говдяку все-таки довелося вступити у гру, однак луганці з цього не змогли витиснути максимум. Натомість, Грабан наприкінці першої половини зустрічі оформив «класичний» хет-трик і, відповідно, зробив рахунок 3:0 на користь своєї команди.

Цей же Грабан продовжив феєрити і у другому таймі, забивши майже на його початку ще один м’яч у ворота Нестеренка. Після цього івано-франківці продовжували атакувати та шукати свого голеадора на вістрі атаки. А той, у свій час, продовжував ставити «автографи» у воротах луганців. Однак, на 16-й хвилині він передав свою «бомбардирську» естафету Романюку, який довів рахунок до 6:0 на користь галичан. Після цього «червоно-жовті» наче і продовжили контролювати гру, але водночас давали можливість пограти своїм візаві. Втім, це вже ніяк не вплинуло на підсумок матчу.  

ЗОШ №10 (Івано-Франківськ) - Новопсковська ЗОШ (Луганська обл.) – 6:0
Голи:
Грабан (7, 8, 10, 12, 14), Романюк (16) 

Другий матч ігрового дня у групі Пилипа Орлика виглядав значно цікавіше. Принаймні, обидві команди – і СЗОШ № 54, і НВК № 14 – запропонували одна одній швидкий футзал, внаслідок чого м’яч не зупинявся надовго у центрі майданчику. А вже скоро був створений і перший небезпечний момент у цій грі – Бутенко небезпечно пробивав по воротах Максименка, однак не зміг влучити у дальній кут. Після цього епізоду дніпровці стали більш активно «розвідувати» половину майданчику суперників, і зрештою скоро той-таки Бутенко відкрив рахунок у зустрічі. Після цього представники Хмельниччини спробували відігратись, однак у той час, що залишився до перерви, їм цього зробити не вдалося.

Гравці НВК № 14 продовжували шукати щастя біля воріт СЗОШ № 54, і навіть в одному з моментів були близькі до того, щоб зрівняти рахунок, але на заваді стала поперечина. Тим не менш, футзалісти з Кам’янця-Подільського були дуже наполегливими. І на 15-й хвилині Підлісному вдався класний підкручений удар у дальню «дев’ятку» воріт Ткача – 1:1. Вочевидь, такий перебіг подій не влаштовував дніпровців, які тут же перехопили ініціативу. І треба відзначити, що вони дуже швидко відігрались. Хоча в цьому їм трохи «допоміг» Калінін, який зрізав м’яч у власні ворота. У команди з Кам’янця-Подільського залишалось дуже маол часу на те, щоб врятувати гру, але все-таки вихованці НВК № 14 пішли на останній штурм, який, щоправда, успіху не приніс.  

СЗОШ №54 (Дніпро) - НВК №14 (Кам'янець-Подільський) – 2:1
Голи:
Бутенко (8), Калінін (18 – автогол) – Підлісний (15) 

Так вже сталося, що гравцям СЗОШ № 14 одразу після перемоги над однолітками з Кам’янця-Подільського довелося грати важливий матч за лідерство у групі Пилипа Орлика – проти ЗОШ № 10. Те, що матч буде непростим, стало зрозуміло з перших хвилин, коли обидві команди почали грати з прицілом на атаку, але при цьому на паркеті вистачало боротьби. Часто-густо це виливалось у фоли, про що бодай би свідчив «гірчичник» Проніна. Також додамо, що гравці СЗОШ № 54 часто фолили через те, що не завжди встигали за своїми візаві з Івано-Франківська. Натомість, прикарпатці відповіли на це голом від Грабана, який забив у типовому британському стилі – головою, що у футзалі буває доволі рідко. Хоча варто віддати належне дніпровцям, які теж намагались забити у відповідь, однак у першому таймі ворота Говдяка залишились «сухими».

Після перерви дніпровці збільшили тиск на ворота галичан, і і деяких епізодах «червоно-чорним» не вистачало буквально дещиці, щоб зрівняти рахунок. По такій грі івано-франківцям доводилося сподіватись лише на контратаки, які іноді були досить-таки небезпечними. Але все-таки більшість часу у другому таймі в атаці проводила саме команда СЗОШ № 54. Тому, і не дивно, що на 17-й хвилині їй все-таки вдалося зрівняти рахунок зусиллями Кошмана. Нічийний результат, в принципі, відповідав характеру гри. Але на останній хвилині Романюк зміг вивести ЗОШ № 10 вперед. Хоча тут не обійшлось без помилки Ткача, який невдало відбив м’яч, і той опинився у воротах. А трохи згодом прикарпатці могли збільшити свою перевагу, але у підсумку вони задовольнилися мінімальною звитягою. 

ЗОШ № 10 (Івано-Франківськ) – СЗОШ № 54 (Дніпро) – 2:1
Голи:
 Грабан (5), Романюк (20) – Кошман (17)
Попередження: Пронін (3) 

За підсумками першого туру Новопсковська ЗОШ та НВК № 14 були серед аутсайдерів, оскільки програли свої попередні поєдинки. Тому, для обох команд очна зустріч була важливою в плані здобуття турнірних очок. Представники Хмельниччини змогли дуже швидко відкрити рахунок, що, безумовно, мало позначитись на грі. Після цього гравцям Новопсковської ЗОШ треба було йти вперед, аби відігратись. Однак, їх візаві використовували високий пресинг та дисципліновано  грали в обороні, що на 80 % зменшувало небезпеку біля воріт НВК № 14. В такому ключі пройшов майже весь перший тайм, тому новопсковцям, якщо вони хотіли виграти, треба було щось міняти.

І у другій половині зустрічі «сині» почали грати більш гостріше. Щоправда, така гра не могла не залишатись без відповіді подолян, які створили кілька небезпечних моментів, але якимось чином не змогли їх втілити у голи. Однак, забила все-таки команда зі Сходу України – відзначився Сілінченко. Якщо взяти ті події, які відбувались на майданчику, то такий рахунок був логічним. Але у той же час було видно, що подолян пропущений м’яч зачепив, тому вони бажали повернути собі лідерство у рахунку. Але зробити це «чорно-білим» так і не вдалося. Втім, і новопсковці не змогли вирвати перемогу. Тому, закономірна нічия.  

Новопсковська ЗОШ (Луганська обл.) - НВК №14 (Кам'янець-Подільський) – 1:1
Голи:
Сілінченко (16) - Хмелюк (3) 

Для команди івано-франківської ЗОШ № 10 поєдинок проти НВК № 14, в принципі, вже нічого не вирішував, оскільки перше місце у групі Пилипа Орлика прикарпатці майже завоювали. Однак, безумовно, вони хотіли завершити груповий етап з максимумом здобутих очок. Тому, вони фактично з самого початку пішли в атаку на ворота НВК № 14, і вже скоро Грабан збільшив свій гольовий доробок, відкривши рахунок. Після цього перевага івано-франківців збільшилась – перш за все, в ігровому плані. Прикарпатці майже нічого не дозволяли створювати своїм візаві. Так, було кілька моментів, однак по факту вони не впливали на хід гри. Більше того – скоро «червоно-жовті» збільшили свою перевагу до 3:0. І цей результат максимально наближав команду ЗОШ № 10 до поставленого завдання вийти з групи на першому місці.

З одного боку – прикарпатці вже починали потроху грати за рахунком. Але водночас вони продовжували шукати можливості для нового взяття воріт НВК № 14. Фактично гра проходила тільки на половині майданчику подолян, які у другому таймі дуже рідко атакували. І на 17-й хвилині рахунок став 4:0 після того, як відзначився Івасюк. По суті, в цій грі вже все було зрозуміло. Залишалось тільки дізнатись, чи зможе НВК № 14 забити бодай би «гол престижу». Однак, до кінця матчу ворота Говдяка так і залишились «сухими».

ЗОШ №10 (Івано-Франківськ) - НВК №14 (Кам'янець-Подільський) – 4:0
Голи:
Грабан (2, 8). Романюк (6), Івасюк (17)
Попередження: Хмелюк (9), Підлісний (12) 

Вже у дебюті свого поєдинку проти Новопсковської ЗОШ представники Дніпра повели у рахунку. Вочевидь, такого розвитку подій новопсковці не очікували, тому що одразу могли пропустити і вдруге. Але команда з Луганської області швидко зібралась і навіть могла вирівняти становище, але Медведєв не зміг використати зручний момент для цього. За це новопсковці скоро були покарані другим голом у свої ворота. Цього разу відзначився Пронін. Хоча якщо аналізувати перший тайм, то варто сказати, що гра у ньому була відносно спокійною, без надшвидкостей. І в такій спокійній обстановці дніпровцям вдалося забити двічі.

Враховуючи результат після першої половини гри, новопсковцям треба було у другому таймі вмикати швидкості, щоб спробувати бодай би відквитати один м’яч. І вони, в принципі, намагались це робити, однак недовго в них це виходило. А коли Радченко зробив рахунок 3:0 на користь СЗОШ № 54, то склалося таке враження, що новопсковці вже змирилися з поразкою. Однак, гол від Гольченка наче трохи відновив інтригу, проте ненадовго. Скоро Підюменко відновив перевагу своєї команди у три м’ячі. Але останнє слово в цій грі залишилось все-таки за новопсковцями. Медведєв скоротив відставання своєї команди, але це було єдине, на що спромоглися «сині».

Новопсковська ЗОШ (Луганська обл.) - СЗОШ №54 (Дніпро) – 2:4
Голи:
Гольченко (14), Медведєв (19) - Бутенко (1), Пронін (8), Радченко (13), Підюменко (15)
Попередження: Шестаков (2) 

Група Петра Сагайдачного

Перший поєдинок у групі Петра Сагайдачного розпочався зі швидкого голу у виконанні іллінецької НВК «ЗОШ-гімназії № 2». Після цього гра одразу пожвавішала, і в результаті в обох команд були нагоди для того, щоб змінити рахунок. Хоча більш гострі нагоди були все-таки у ніжинців, які намагались відігратись. В одному з епізодів Матійчак мав хорошу можливість зрівняти рахунок. Однак, чого не вдалося зробити Матійчаку, зробив Струк (звісно, не той, що грає за львівську «Енергію»). І після цього представники Чернігівщини намагались не збавляти оберти. Втім, це стосувалось і вінничан, але у трохи меншій мірі.

Ніжинці продовжували проявляти активність і надалі. За рахунок швидких атак вони змушували помилятися своїх опонентів. І скоро це привело до того, що рахунок став 2:1 на користь ніжинців після того, як Сорокін забив у свої ворота. Однак, радість юних футзалістів з Чернігівщини була недовгою. Скоро своє вагоме слово сказав голкіпер іллінецької НВК «ЗОШ-гімназії № 2» Максим Завертаний. Спочатку він здійснив кілька «сейвів», потім цей воротар підключився п’ятим до атаки своєї команди та посприяв тому, що рахунок став рівний, а згодом і сам забив гол, котрий, як виявилося, став переможним. І хоча у ніжинців потім ще були моменти для того, щоб врятувати гру, однак змусити Завертаного капітулювати втретє вони не змогли.  
Іллінецька НВК «ЗОШ-гімназія №2» (Вінницька обл.) - ЗОШ №9 (Ніжин) – 3:2
Голи:
Спіпчик (1, 16), Завертаний (18) – Струк (7), Сорокін (15 – автогол)

Перед поєдинком між ЗОШ № 5 з Первомайська та НВК № 26 з Рівного виникало питання: чи зможе команда з Миколаївської області щось протиставити рівнянам, у яких була перевага у лавці запасних? Відповідь дали самі футзалісти ЗОШ № 5, які по ходу першого тайму мали дуже непогані моменти для того, щоб відкрити рахунок, але скористатись ними не змогли. Однак, при цьому не варто казати, що рівняни тільки відсиджувались в обороні. Вони теж атакували, проте також мали певні проблеми у завершальній стадії атак. До того ж, багато епізодів було безпосередньо в середині майданчику. Саме там точилася основна боротьба за ініціативу, і по ходу першого тайму важко було комусь віддати перевагу. Тому, «бублики» за підсумками першого тайму були цілком закономірними.

А коли вже у другому таймі Бєліку вдалося вивести ЗОШ № 5 вперед, то гра суттєво пожвавішала. Рівнянам треба було відіграватись, і вони йшли вперед. Однак, всі їх спроби були марними, оскільки на заваді ставав Грицик. Принаймні, він кілька разів рятував свою команду. Окрім того, двічі небезпечно пробивав зі штрафних Форманюк, однак його удари не досягли мети. У той же час гравці ЗОШ № 5 були не проти збільшити свою перевагу, однак, як виявилось пізніше, і одного м’яча їм вистачило для підсумкової перемоги.  

ЗОШ №5 (Первомайськ) - НВК №26 (Рівне) – 1:0
Гол:
Бєлік (14)
Попередження: Рибак (18)

Вже у дебюті гри обидві команди обмінялися голами, що у підсумку вплинуло на подальший перебіг подій. Суперники вирішили не зупинятись на досягнутому та продовжували шукати можливості для того, щоб схилити шальки терезів на свою користь. А якщо врахувати той факт, що обидва колективи за підсумками першого тайму зарекомендували себе «міцними горішками», то можна було передбачити, що за перемогу претенденти на лідерство у групі боротимуться до останнього. В принципі, так воно і було. Хіба що у першому таймі первомайці візуально трохи більше володіли перевагою, але вона була не такою відчутною, що дозволяло іллінцям створювати іноді свої моменти для взяття воріт Грицика.

А вже другий тайм розпочався з «сейву» того ж таки Грицика, який врятував свою команд від пропущеного голу. Після цього іллінці помітно активізувались, і у Грицика стало більше роботи. Однак, голкіпер ЗОШ № 5 вміло парирував удари суперників. До того ж, іноді його підстраховували партнери по команді. Однак, на 18-й хвилині Грицик не зміг впоратися з ударом Гончара, в результаті чого іллінецька НВК «ЗОШ-гімназія № 2» вийшла вперед. На останніх секундах гравці з миколаївщини могли врятувати гру, але Бєлік не зміг належним чином скористатися цим моментом, чим позбавив свою команду шансів навіть на нічию.

Іллінецька НВК «ЗОШ-гімназія №2» (Вінницька обл.) - ЗОШ №5 (Первомайськ) – 2:1
Голи:
Сліпчик (2), Гончар (18) – Бєлік (3)

Тільки розпочалась гра між командами з Ніжина та Рівного, так обидві команди втілили у голи свої перші моменти. Варто було рівнянам відкрити рахунок, так одразу ніжинці його зрівняли. І одразу суперники вмикнули високі швидкості, що одразу вплинуло і на характер гри. Здавалось, що у рівнян у першому таймі було трохи більше моментів для взяття воріт Назарова. Однак, поки у «червоно-чорних» не вдавалося забивати, ніжинці вийшли вперед завдяки голу Матійчака. Чи варто казати про те, що після пропущеного м’яча рівняни спробували пришвидшити гру? Однак, незважаючи на їх намагання, Назаров у першій половині гри більше не пропускав.

Рівнянам вже треба було ризикувати, тому після перерви вони тільки збільшили тиск на ворота ніжинських візаві. А в одному з епізодів Форманюк був близький до того, щоб забити, але влучив у штангу. У відповідь Козир також влучив у штангу, але вже рівненських воріт. А трохи згодом відзначився Назаров, який оформив другий «воротарський» гол на цьому турнірі. Рівняни почали поспішати та помилятись, і це, звісно, було на руку гравцям ЗОШ № 9, які неодноразово могли збільшити свою перевагу. Але в підсумку результат залишився незмінним – 3:1 на користь школярів з Ніжина.

ЗОШ №9 (Ніжин) - НВК №26 (Рівне) – 3:1
Голи:
Козир (2), Матійчак (7), Назаров (15) – Форманюк (1)
Попередження: Русило (6)

Вихованцям НВК № 26 вдалося зберегти свій запал на поєдинок проти іллінецької НВК «ЗОШ-гімназії № 2». Рівняни першими відкрили рахунок, потім змусили своїх візаві двічі сфолити (одного разу – з «гірчичником»). Здавалося, що після цього «чорно-червоні» зможуть взяти гру під свій контроль. Але тим і цікавий дитячий футзал, що він непередбачуваний. Дуже скоро два голи Гончара перевернули все догори дригом. Тепер вже рівнянам доводилось відіграватись, але, схоже, їх запал після другого пропущеного м’яча трохи згаснув. А от іллінці мали ще кілька нагод для того, щоб збільшити свою перевагу. І щастя гравців НВК № 26, що їх візаві цього не зробили.

Незважаючи на те, що рахунок був мінімальним, гравці іллінецької НВК «ЗОШ-гімназії № 2» іноді грали так, ніби виграють з більш-менш комфортною перевагою. Вочевидь, це було пов’язано з тим, що у їх рівненських візаві далеко не все виходило попереду. А коли Сліпчик зробив рахунок 3:1, то стало зрозуміло: якщо зараз рівнянам не вдасться вжити контрзаходів, то їм не вдасться уникнути поразки. Так, в принципі, і сталося. Скоро Сліпчик оформив дубль та зняв усі питання щодо переможця цієї гри.   

Іллінецька НВК «ЗОШ-гімназія №2» (Вінницька обл.) - НВК №26 (Рівне) – 4:1
Голи:
Гончар (4, 6), Сліпчик (16, 19) – Форманюк (1)
Попередження: Сліпчик (2)

Останній матч групового етапу мав чітко визначити турнірні перспективи команд з Ніжина та Первомайська. Обом колективам була потрібна перемога, тому вона почали битися за заповітні три очки з перших хвилин. Вже у дебюті зустрічі міг відзначатись Бєлік, але він, замість того, щоб пробити по воротах Назарова, чомусь віддав пас у той бік, де партнерів вже не було. Ніжинці в цей час більше грали другим номером, але якщо їм і вдавались контратаки, то це було далеко не завжди. Слід відзначити, що первомайці намагались грамотно грати в обороні, тому старались перекривати всі можливі напрямки атак своїх суперників. Однак, така гра не приносила дивідендів жодній з команд у плані забитих м’ячів. Тому, першу половину зустрічі суперники залишили з нулями.

А вже на початку другого тайму ЗОШ № 5 відкрила рахунок після точного удару свого капітана Цимбалюка. Звісно, що після цього від ніжинців мав бути хід у відповідь. Але у представників Чернігівщини, як і раніше, далеко не все виходило в атаці. Не допоміг і взятий тайм-аут. Це, безумовно, лише зменшувало шанси ніжинців на порятунок. «Червоні» збільшили тиск на чужі ворота, і це реально могло принести свої плоди, але в деяких атаках не вистачало акцентованого завершального удару. І все це призвело до мінімальної перемоги первомайської ЗОШ % 5.

ЗОШ №9 (Ніжин) - ЗОШ №5 (Первомайськ) – 0:1
Гол:
Цимбалюк (11)
Попередження: Матійчак (14), Попов (20) 

29 квітня відбудуться матчі раунду плей-оф. Вони проходитимуть на майданчику спорткомплексу ЦСК ЗСУ. 

29 квітня. Спорткомплекс ЦСК ЗСУ. 

10.00. Новопсковська ЗОШ – ЗОШ № 9
10.30. НВК № 14 – НВК № 26
11.00. СЗОШ № 54 – Іллінецька НВК «ЗОШ-гімназія № 2»
11.30. ЗОШ № 10 – ЗОШ № 5
12:00. Матч за 7 місце 
12:30. Матч за 5 місце 
13:00. Матч за 3 місце 
13:40. Фінал  

Прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!