Максим Чубінський: «Був великий ризик того, що ми не проведемо повноцінний сезон»

Заступник Голови Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ та менеджер з організації та проведення змагань Максим Чубінський в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту «5х5» розповів про підсумки минулого сезону в українському дитячо-юнацькому футзалі, а також про питання, які піднімались на засіданні Комітету ДЮФ АФУ 30 липня.

– Максиме Анатолійовичу, перед тим, як перейти до тем, які обговорювались на засіданні Комітету, давайте згадаємо сезон 2020/2021 р. р. Як Ви його можете оцінити, враховуючи те, що змагання доводилося проводити з карантинними обмеженнями?
– Цей сезон, який минув, я можу оцінити на тверду «четвірку» за п’ятибальною шкалою. Було дуже важко проводити ці змагання, тому що було багато проблем, з якими ми зіткнулись: це, насамперед, проведення матчів без глядачів, але всі змагання, які ми запланували, зуміли провести.

– Наскільки був великий ризик того, що новий сезон в українському дитячо-юнацькому футзалі не відбудеться?
– Так, був великий ризик того що минулий сезон ми не зможемо повноцінно провести, але всі наші змагання відбулися згідно єдиного плану-календаря Міністерства молоді та спорту. Ми намагалися знаходити розуміння з керівниками міст, де проводили змагання. Вони завжди йшли нам назустріч, хоча були певні проблеми з карантинними обмеженнями, і ми були змушені тури переносити на інші терміни. Також, у зв’язку з цими карантинними обмеженнями ми запровадили прямі трансляції на нашому YоuTube-каналі, що дало змогу батькам дивитись матчі за участю своїх дітей.

– У минулому сезоні змагань стало більше за рахунок того, що у вікових категоріях U-13 та U-11 були проведені чемпіонати Вищої та Першої ліг, чого ще ніколи не було. Яку оцінку Ви поставите цим змаганням?
– Усі ці змагання пройшли на високому рівні, хоча були деякі недоліки, так як ми вперше проводили турніри у такому форматі. Вважаю, що Комітет прийняв правильне рішення стосовно такого формату. В подальшому, нам є, куди рости та вдосконалювати ці змагання.

– Поєдинки Вищої ліги у категоріях U-11, U-13 та U-15 проводилися за «туровою» системою – протягом сезону було зіграно по три-чотири тури в кожній категорії. У той же час у Першій лізі (U-15) були зіграні два з’їзних тури, а у Першій лізі серед 13-річних та 11-річних – по одному туру. Чи пов’язано це було саме з карантинними обмеженнями?
– У минулому сезоні ми проводили чемпіонати України серед команд Вищої ліги у категоріях U-11, U-13 та U-15 у чотири з’їзних тури (два кола). Що стосується Першої ліги U-15, то вона була зіграна у два з’їзних тури, а в Першій лізі U-11 та U-13 – в один з’їзний тур. Це, насамперед, було пов’язано з карантинними обмеженнями, фінансовою складовою команд та у зв’язку з тим, що більшість команд з великого футболу, які розглядають наші змагання як один з етапів підготовку до нового сезону у футболі.

– Вперше за останні кілька сезонів Юнацька Екстра-ліга (U-17) проводилася не з роз’їздами та спареними матчами, а «туровою» системою. Це був вимушений крок?
– Так це був вимушений крок. Вважаю, що це був крок назад, хоча минулорічна Юнацька Екстра-ліга (U-17)  виглядала доволі цікавою і в такому форматі. Були і мінуси цього формату – це, насамперед, багато травм гравців, тому що хлопці не встигали відновлюватись на наступну гру. Забігаючи наперед, можу сказати, що Комітетом було прийнято рішення в новому сезоні чемпіонат ЮЕЛ (U-17) буде проходити за схемою спарені матчі з роз’їздами «дім-виїзд». Наразі вже свою участь підтвердили п’ять команд, з чотирма командами, які зможуть взяти участь у цьому чемпіонаті, ведуться переговори.

– Чи планується поновити змагання серед команд Першої ліги (U-17)?
– У планах є ці змагання, але питання в тому, чи зможемо ми назбирати потрібну кількість команд. Однак, є бажання команд провести чемпіонат України у віковій категорії U-16. Тому, через кілька тижнів Комітет ДЮФ АФУ знову збереться та остаточно вирішить усі питання.

– У сезоні 2020/2021 р. р. була проведена Молодіжна Екстра-ліга (U-19), але там брали участь лише три команди. Чому так мало команд погодились взяти участь у дебютному сезоні МЕЛ? Чи планується проведення МЕЛ у новому сезоні?
– Це був проєкт під національну збірну України. Планувалось, що цей чемпіонат буде проходити перед матчами відбору до Євро-2022, в тому ж залі, та щоб хлопці після своїх ігор змогли повболівати за нашу збірну. Однак, все ті ж карантинні обмеження внесли свої корективи, тому вирішили зіграти чемпіонат у Білозір’ї. Що стосується нового чемпіонату, то можу сказати, що ми плануємо проведення МЕЛ, і вже команда ДЮСШ (смт. Коцюбинське) висловила своє бажання взяти участь у цих змаганнях.

– Розкажіть про всеукраїнський турнір «Chornomorsk Cup», і які ще турніри будуть проходити під егідою Комітету ДЮФ АФУ? 
– Перш за все хочу подякувати компанії «Joma», «Select», «Fееling Season» за надані призи для дітей, нагородну атрибутику, м’ячі для гри, призи для тренерів. Також хочу висловити слова подяки власникові готельного комплексу «Еллада» за розміщення учасників змагань та керівникам Палацу спорту «Юність» за надання всіх умов для проведення «Chornomorsk Cup». Даний турнір входить до єдиного плану-календаря Міністерства молоді та спорту і проводиться вже третій рік поспіль. Дуже хочеться, щоб у подальшому «Chornomorsk Cup» мав статус міжнародного! У цьому році планували приїхати команди з Білорусі, але у зв’язку з політичною ситуацією в їх країни, вони не зуміли приїхати, а також команди з Молдови, однак в останній момент у них змінились плани. В подальшому будемо більш ретельно працювати над цим питанням. Ну, а взагалі турнір вийшов чудовий, приїхало сумарно в усіх вікових категоріях 27 команд. Завдання турніру – це щоб діти отримали задоволення від відпочинку на морі та гри у футзал. У цьому році ми проводили турнір у п’яти вікових категоріях, а в наступному плануємо вже в шести вікових категоріях. Так що, запрошуємо всі команди взяти участь у літніх турнірах під егідою Комітету ДЮФ АФУ. Окрім літніх турнірів, буде ще один турнір, який буде проходити в місті Луцьку перед Новим роком під назвою «Respect Cup». Він буде проходити в чотирьох вікових категоріях. Так що, і на цьому турнірі будемо ради бачити команди зі всієї країни.

– Які зміни чекають на український дитячо-юнацький футзал у новому сезоні?
– Змін не так багато буде, але вони будуть. Про це зараз не можу сказати, так як не всі питання були вирішені на засіданні Комітету.

– Чи будуть брати участь у змаганнях так звані «позняки»?
– Так, звісно. Це було одним з питань на засіданні Комітету. У минулому році ми прийняли рішення стосовно «позняків», тому воно буде діяти ще два сезони, щоб потім можна було проаналізувати та дати відповідні оцінки, варто чи ні продовжувати в такому форматі залучати «позняків».

– У минулому сезоні майже у всіх вікових категоріях, включно до U-15, воротарям заборонялося перекидати м’яч через центральне коло. Розкажіть, будь ласка, для чого це було зроблено, і чи будуть діяти такі обмеження для воротарів у новому сезоні?
– Так, у минулому сезоні ми на засіданні Комітету прийняли таке рішення у зв’язку з проханням тренера молодіжної збірної України. Хлопці повинні навчитись виходити з-під пресингу суперника. Але, проаналізувавши цей сезон, на засіданні Комітету було прийнято рішення, що такі обмеження будуть діяти тільки до вікової категорії U-11. Починаючи з U-12 обмежень не буде.

– У новому сезоні у віковій категорії U-15 гратимуть юні футзалісти 2008 р. н., які теоретично матимуть шанс поборотися за право взяти участь у футзальному турнірі Юнацьких Олімпійських Ігор 2026 року. Відповідно, вже зараз тренерський штаб юнацької збірної України має приглядатись до потенційних «збірників». Чи планується в цьому контексті збирати юнацьку збірну України (U-15), якої не було з того часу, коли збірна Україні (U-15), складена переважно з юнаків 2002 року народження грала на турнірі у Монтесільвано?
– Це питання було винесено на розгляд членів Комітету і можу сказати, що воно отримало підтримку. Наразі на 100 відсотків не можу сказати, коли буде збиратися збірна U-15, і хто її очолить, дане питання в стадії перемовин. Однак, можна впевнено сказати, що це крок уперед.

– Через пандемійні обмеження українські дитячо-юнацькі команди не брали участь у цьогорічних міжнародних футзальних турнірах. Чи є надія на те, що у наступному сезоні Україна буде представлена своїми командами, наприклад, на тому ж таки Монтесільвано?
– Давайте не будемо забігати вперед. Дуже хотілося б бачити наші українські команди на цьому турнірі, однак ми не можемо зараз сказати, що буде у наступному році, які пандемійні обмеження будуть діяти та що взагалі буде відбуватись у світі. Пропоную це питання залишити на більш пізній термін.

– На засіданні Виконкому Асоціації футзалу України серед пріоритетних питань були розвиток дитячо-юнацького футзалу, а також створення та запуск спеціалізованого футзального відділення при спортивному інтернаті. Як Ви можете прокоментувати такі плани на сезон?
– Дане питання є в планах президента АФУ Сергія Васильовича Владика, але воно зараз знаходиться в стадії розробки та переговорів. За більш детальною інформацією пропоную звернутися саме до Сергія Васильовича.

– Які питання ще обговорювались на засіданні Комітету?
– Ще було питання, щоб написати лист до Міністерства молоді та спорту стосовно нарахування балів за участь у Кубках України, Кубках ліги та турнірах під егідою Комітету ДЮФ АФУ (наразі нараховуються бали ДЮСШ тільки за чемпіонати України). Це дасть змогу більшості ДЮСШ брати участь і в цих змаганнях.

– Розкажіть стосовно рейтингів команд. Як нараховуються бали, і хто допомагав?
– У минулому році я розробив певну схему нарахування балів та втілив її у життя. У цьому році мої добрі знайомі з ІТ-компанії спеціально для Комітету ДЮФ АФУ розробили програму підрахунку балів загальну та за сезон. Презентацію цієї програми ви можете переглянути нижче. Я дуже вдячний за цей великий обсяг роботи яку вони зробили, і в подальшому дуже розраховую на їх технічну підтримку.

– Коли має розпочатись новий сезон в українському дитячо-юнацькому футзалі, і якими змаганнями?
– Сезон розпочнеться у вересні. Вперше в історії дитячо-юнацького футзалу буде проведений Суперкубок у трьох вікових категоріях, а саме: U-11, U-13 та U-15. У кожній віковій категорії будуть змагатись по чотири команди (володар Кубку України та перші три місця чемпіонату України). Команди зіграють по колу, де і будуть визначені володарі Суперкубку України. Наразі ведуться переговори по проведенню Суперкубку з такими містами: Львів, Івано-Франківськ, Луцьк та Одеса.

– І, наостанок, Ваші побажання гравцям, тренерам та батькам.
– Бажаю в наступному сезоні, щоб гравці не отримували травм, досягали своєї мети, вдосконалювали свою майстерність, слухали завжди поради своїх тренерів. Тренерам бажаю терпіння, спортивного фарта, стриманості по відношенню до арбітрів, щоб підопічні завжди виконували настанови та радували своїми досягненнями. Батькам бажаю завжди палко підтримувати своїх дітей, тому що діти – це наше майбутнє.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ РЕЙТИНГУ ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКИХ КОМАНД СЕЗОНУ 2020/2021 Р. Р.

За матеріалами футзального порталу «5х5»

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!