У Будинку футболу обговорювали проблеми дитячо-юнацького та молодіжного футзалу + ФОТО

Молодіжний та дитячо-юнацький футзал – одне з найбільш актуальних питань, яке стоїть на порядку денному в роботі підрозділів УЄФА, які відповідальні за розвиток футзалу, так і за питання, пов'язані з юнацьким футболом. Потужним імпульсом у цьому напрямку стало прийняття Міжнародним Олімпійським Комітетом рішення про включення футзалу в програму Юнацьких Олімпійських ігор, які пройдуть в Буенос-Айресі восени 2018 року. Першою пробою пера в рамках Олімпіад для футзалу стане турнір серед збірних команд вікової категорії U-17, причому, як серед юнаків, так і дівчат. Планується, що в них візьмуть участь 8 збірних, а відбір пройде у кваліфікаційних континентальних турнірах, формат яких зараз на стадії опрацювання.

Але не тільки питання з підготовкою збірної України до прийдешніх відбіркових матчів до Юнацькій Олімпіаді було у центрі уваги учасників наради представників дитячо-юнацьких команд, яку Асоціація футзалу України провела 24 лютого в Будинку футболу. З більш ніж 20-ти регіонів України на нього прибули керівники та тренери дитячих команд, які не з чуток знають про всі проблеми та підводні камені, які присутні в такій важливій ділянці роботи, як підготовка майбутніх майстрів футзалу. 

В порядку денному наради було 6 питань, і в першому з них мова йшла про визначення термінів і місця проведення фіналів чемпіонату України серед юнаків у різних вікових категоріях. Фіналісти у всіх чемпіонатах визначаються за підсумками зональних турнірів у конференціях, сформованих за географічним принципом.

В ході дискусії спільним рішенням зборів були визначені наступні місця і дати проведення фіналів чемпіонатів України, в кожному з яких у всіх вікових категоріях за титул чемпіона будуть сперечатися по 8 команд:

2002 – 13-16 березня, Хмельницький
2004 – 20-23 березня, Рівне (у разі, якщо Рівне не увійде в число фіналістів – Червоноград)
2006 – 27-30 березня, Енергодар
2008 – 10-13 квітня, Харків
2009 – 19-22 квітня, Чорноморськ
2010 – 24-27 квітня, місце проведення фіналу поки не визначено.

Жвавий інтерес учасників наради викликало питання, пов'язаний з проведенням чемпіонату України серед юніорів (U-19). Ті проблеми, які тут є, підняв президент Асоціації футзалу України Сергій Владико

- Нещодавно в Києві відбулися збори президентів клубів, де порушувалося це питання. Можна було б написати в регламенті і зобов'язати команди Екстра-ліги мати команди U-19. Але це було б неправильне рішення. Відразу виникає питання – де цим командам грати? Чемпіонат серед дублюючих команд Екстра-ліги з додаванням команд U-19 з інших міст, де такі команди є, провести практично нереально, ніхто не витягне ці фінансові витрати. Більш реальний формат – заявити ці команди в регіональні турніри Другої ліги, це дозволило б знизити транспортні витрати. Це вже дасть молодим футболістам ігрову практику. Для чого все це робиться – потрібні люди для збірних U-19, U-17. Потрібен такий чемпіонат, щоб тренери могли бачити у грі хлопців такого віку. Тим не менш, вже зараз команди U-19 є в Хмельницькому та Івано-Франківську, готові її сформувати в «Локомотиві». У Рівному говорять, що якщо питання буде поставлено руба, то і там готові її сформувати.

Своє бачення питання висловив і Віталій Одегов, який на даний момент є в. о. головного тренера молодіжної збірної України: 

- Як варіант, можна внести в регламент, щоб у заявці команд Екстра-ліги було певну кількість футболістів цієї вікової категорії – мінімум 3-4 людини. Принаймні, вони можуть брати участь у тренувальному процесі головної команди.

Підсумок дискусії з цього питання підбив Сергій Владико, який зазначив, що АФУ буде продовжувати спілкування з представниками Екстра-ліги, команд інших ліг для пошуку найбільш оптимального як зі змагальної точки зору, так і з фінансової, формату турнірів для юніорських команд U-19. 

 

Наступним питанням наради було проведення в Києві турніру серед збірних команд Конференцій, який органічно вписався б у програму відбіркового турніру чемпіонату Європи 2018 року, запланованого на квітень. Дискусію викликали питання, пов'язані з формуванням збірних команд, якій віковій категорії будуть учасники, хто буде тренерами збірних команд Конференцій.

У ході обговорення було затверджено наступний формат:

- турнір буде проводитися у двох вікових категоріях U-15 (2002-2003 р. р.) і U-13 (2004-2005 р. р.). 4-5 квітня в київському Палаці спорту
- у складах збірних дозволяється включати тільки гравців, які виступали в чемпіонаті України серед юнаків в нинішньому сезоні. Виняток – збірна команда Центральної конференції 2002-2003 р. р.
- куратором турніру призначений Назар Станкевич
- відповідальні за Конференцій:
-- Західна: Микола Сохорук
-- Центральна: Микола Соколовський
-- Східна: Василь Симонов
-- Південна: Олександр Каплун.

В найближчому майбутньому будуть призначені головні тренери команд, які приступлять до формування складів. Система проведення – «Фінал чотирьох». 

 

Про підготовку збірних команд України до відбіркових матчів Юнацьких Олімпійських ігор розповів президент АФУ Сергій Владико: 

- Збірна України U-17 проведе тижневий навчально-тренувальний збір 20-26 березня. Місце проведення збору на даний момент визначається. Ситуація ускладнюється тим, що у багатьох потенційних кандидатів немає закордонних паспортів, а їх оформленням повинні зайнятися клуби та ДЮСШ. На зборі будуть відібрані 12 футболістів, які 18-22 квітня зіграють у Словенії на «Турнірі розвитку», який проходить під патронатом УЄФА. Наші суперники – збірні Словенії, Словаччини та Угорщини.

Наступним етапом підготовки цієї команди буде турнір в Монтесильвано (Італія), який пройде 25 червня-1 липня, за участю юнацьких команд відомих італійських клубів «Пескара», «Аква&Сапоне», «Лаціо», іспанського «Мовістар Інтера», польського «Рекорду».

Оскільки відбірковий турнір на Юнацькі Олімпійські ігри пройде і серед дівчат, то у них «Турнір розвитку» пройде в Мадриді 28 червня-2 липня, і в ньому обов'язково візьме участь збірна України, де її суперницями будуть однолітки з Іспанії, Бельгії і Португалії.

Як же буде проходити відбір на Юнацькі Олімпійські ігри, за якою схемою, яка саме вікова категорія буде представлена – швидше за все, відповіді на ці питання будуть дані 13 березня на Комітеті УЄФА з футзалу, який пройде в Ньоні.

Заключним у порядку денному стояло питання про проведення регіональних дитячо-юнацьких змагань. Як зазначив Василь Симонов, на жаль, лише в шести регіонах проводяться повноцінні регулярні чемпіонати серед юнаків – у Харкові, Львові, Києві, Вінниці, Дніпрі та Енергодарі. Регулярний чемпіонат – це такий турнір, який проводиться з листопада по квітень. Наприклад, у Харкові у дев'яти вікових категоріях беруть участь 200 команд. Багато хто з керівників посилаються на відсутність залів, відсутність футбольних клуби приймати участь у змаганнях. У таких регіонах, як Хмельницький та Івано-Франківськ, проводиться Шкільна ліга – відмінний плацдарм для селекції клубних академій. Але змагання спортивної спрямованості обласні асоціації не проводять. 

Доповнив Василя Симонова по цій темі президент АФУ Сергій Владико:

- Керівники місцевих асоціацій йдуть працювати у футзал тільки в розрізі аматорських змагань. Там, де масово, там, де внески. І у них розуміння, що це – спорт, немає. АФУ намагається донести до регіональних асоціацій, що оцінка роботи йде не за кількістю аматорських команд, а з того, скільки гравців було підготовлено для збірних команд, скільки футболістів грає в професіональних командах, скільки підготовлено майстрів спорту. Є реальний факт – за 4 роки жодна регіональна асоціація не звернулася в АФУ з проханням допомогти відкрити дитячу школу. Асоціація може допомогти тільки у вирішенні якихось окремих моментів в процесі відкриття і реєстрації школи, але основне навантаження тут лежить виключно на регіональних асоціаціях. АФУ підготовлена навчальна програма для ДЮСШ для того, щоб їх можна було відкривати офіційно. Регіональна завдання – підготувати тренерів, провести якісне навчання арбітрів.

На завершення наради, робота якого проходила протягом трьох годин, президент АФУ Сергій Владико подякував учасникам наради за ту роботу, яку кожен робить на своїй ділянці, це і є фундамент, який закладається в український футзал.  

За матеріалами сайту Sport.ua

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!