Олексій Фетько: «Відсутність Кубка України у МФК «Продексім» викликає спортивну злість»

До того, як стати універсалом МФК «Продексім», Олексій Фетько грав у «Будівелі», «Спортлідер+» і «Титані». Як складається кар'єра футзаліста у складі «мельників» читаємо в інтерв'ю прес-служби херсонського клубу.

У «Будівелі» відбулося твоє становлення як футзаліста. Сьогодні ти універсал МФК «Продексім». Який клуб зробив на тебе найбільший вплив і де тобі гралося або грається комфортніше?  
– Питання складне. Усі команди, за які грав, для мене рідні. Тут більш правильно буде розподілити все по етапах. У «Будівелі» я формувався як футзаліст і тільки починав розбиратися у тонкощах цієї гри. З «Титаном» ми перемогли у Першій лізі. Там я продовжував зростати. Особливий етап – виступи за «Спортлідер». З командою я провів чотири роки і став усвідомлювати, що таке футзал. У «Спортлідері» усвідомив, що займаюся улюбленою справою. У «Продексімі» це відчуття не зникло. З «мельниками» мені вдалося досягти вдалих результатів – у нас, вважаю, великі досягнення і чудова команда. Здобути чемпіонство – це успіх, переломний момент і зараз треба намагатися втримати цей результат, зростати далі. Хочеться перемагати. Однак, повторюся, для мене всі команди були та залишаються рідними.

З якими футзальними якостями ти прийшов у «Продексім»? У чому полягають твої переваги? 
– Не можу сказати, що я багато забиваю. Але кожен гравець, і я у тому числі, повинен приносити користь клубу. Хтось забиває, у когось сильний удар, хтось має чудовий дриблінг і вправно обводить гравців команди супротивника. У чому мої переваги –  визначає тренер і посилює мої навички. Я хочу приносити користь команді: ми ж не займаємося індивідуальними видами спорту. У нас спільна мета. Все ще залежить і від ситуації на полі: можу швидко пробігти, добре віддати пас або пробити по воротах. Я вважаю, що у футзалі треба все вміти. Ми ж тому і називаємося універсалами. Приміром, у «Будівелі» грали легенди: Олександр Косенко, Віталій Соломко, Олександр Кабаненко. У них було чому вчитися і вважаю це великим успіхом. Кожне тренування з ними ставало новим досвідом і чудовими футзальними уроками. Такі гравці дають поштовх твоєму спортивному розвитку.

Ти грав у Збірній України. Це був виступ української команди на Євро-2016. За плечима вже і Кубок УЄФА з «Продексімом». Сьогодні ти продовжуєш виступати в Екстра-лізі. За тиждень «мельники» зіграють матч 1/8 Кубка України. Питання: де гралося або грається складніше? І чи можна цей досвід порівнювати?  
– Гадаю, що ні. Порівнювати не можна. Грається скрізь по-різному. В Екстра-лізі ми проводимо матчі кожного тижня між собою, тобто українськими командами. Отримати щось нове просто не вдається. Усі одне одного знають і усі грають у винятково український футзал. Побувавши на європейській арені, ми зіткнулися з іншим стилем гри у футзал: індивідуальною майстерністю та швидкістю мислення гравців. Ці поєдинки на рівень вищі, якщо порівнювати з українським футзалом. Чого варті лише протистояння з італійцями або португальцями! У цих команд велика перевага у тому, що доки ми думаємо, вони б'ють. Вони діють блискавично, швидше. Як підсумок, матчі з найкращими надихають розвиватися. Додам, що на моє переконання, позитивним моментом для чемпіонату є наявність бразильських легіонерів у «Продексімі».

– Вдалося щось перейняти у бразильців?  
– Поки не встигли. Процес адаптації триває. Чи допоможуть вони отримати вдалі результати – скажемо у кінці сезону. Та і легіонерам теж потрібен час, щоб підлаштуватися під стиль гри МФК «Продексім». Видно, що вони хочуть допомогти команді. Однак, все залежить і від нас. Якщо ми хочемо чомусь навчитися, то повинні працювати.

– Щодо участі у Кубку УЄФА. Перед єврокубком у матчі з «ІнБев/НПУ» ти отримав серйозну травму, але все ж таки вийшов в останньому матчі зі «Сталіцею» і забив гол. Чому не дав собі можливості відновитися?  
– Вийти на поле в елітному раунді - моє велике бажання, довіра тренера і, безумовно, дозвіл лікаря. Травма була серйозною і, звичайно, я був не готовий на всі 100%, але можливість пограти в елітному раунді стала справжнім знеболювальним. Усі розуміють, що не завжди у команди є такий шанс. Мені захотілося їм скористатися. Та я б і не зміг сказати: «Хлопці, грайте без мене!». Для мене важливо вийти на поле за команду! Мій гол у матчі зі «Сталіцею» – чудовий бонус для мене.

– Нині МФК «Продэксим» проводить поєдинки другого кола Екстра-ліги. Матчі складаються для клубу не найкращим чином. Над чим команда готова працювати, щоб не повторювати помилок?
– Головний тренер усе визначає і вирішує. Може десь і наше особисте ставлення треба змінити. У колективі панує чудова атмосфера, ніхто не тисне. Бувають моменти, коли зазнаємо поразок. Це спорт. Єдине, образливо, коли віддаємо супернику переможні матчі. Треба проводити аналіз і розбирати помилки. Рухаємося далі і не опускаємо руки.

– Попереду 1/8 Кубка України. Суперником МФК «Продексім» є «ХІТ». Задоволений жеребкуванням?  
- Хотілося б мати дещо слабшого суперника (ред. – сміється). Але якщо ти хочеш здобути Кубок України, то треба долати навіть найсильнішого суперника. Ми нікого не боїмося, але супротивника поважаємо. «ХІТ» ще не обігрували. Думаю, що буде складно, але ми повинні направити усі свої зусилля на перемогу. Кубок України «Продексім» ще не здобув і це викликає спортивну злість. Хочемо завоювати цей трофей.

Джерело: офіційний сайт МФК «Продексім»

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!