«Локомотив» - «Продексім»: чому на нас чекає п’ятий матч півфінальної серії?

Сайт Sport Arena розглядає четвертий матч «Локомотива» та «Продексіма» у півфіналі Екстра-ліги, де херсонський клуб зміг здобути перемогу і продовжити серію до п'ятого матчу.

Хоча в регулярній частині «Продексім» посів більш високе місце, ніж «Локомотив» (друге та третє відповідно), у півфіналі більшість фахівців виділяла фаворитом саме «Локо». Харків'яни додали у грі до вирішальних матчів сезону, перед півфінальними матчами виграли Кубок України, і до бою з «Продексімом» підходили з дуже високими шансами на успіх.

Так, перший матч 1/2 фіналу склався для команди Євгена Ривкіна невдало — 2:2 в основний час і поразка по пенальті. Але другий і третій поєдинок зовсім «перевернули» стан справ і дали зрозуміти справжній розклад сил — «Локомотив» здобув дві «сухі» впевнені перемоги (6:0 і 2:0), впритул наблизившись до путівки у фінал. І, здавалося, що мета для харків'ян вже близько... Але в четвертому поєдинку «залізничники» знову поступилися, і тепер будуть змушені відправитись у Херсон на п'ятий — вирішальний матч серії.

Безсумнівно, тут не варто применшувати заслуги «Продексіма». Команда Ігоря Москвичова не поплила після двох невдалих матчів, грамотно відіграла четверту зустріч і відмінно використовувала гру в п'ять польових. Але все одно після цієї гри не залишає враження, що «Локомотив» сам собі «поставив гальма» замість того, щоб вирішити всі питання з виходом у фінал вже зараз.

І не скажеш, що «Локомотив» зіграв погано, порушивши командні принципи і основи своєї гри. Та й втома (гра на другий день) навряд чи заважала харків'янам. Але в той же час «залізничники» і не зіграли добре, на всі 100, адже не доклали для цього максимум зусиль.

Ні, були і швидкості, і ривки, і старання. Але все це як ніби проходило в режимі «економ» — команда явно хотіла взяти перемогу малою кров'ю. Тим більше, у другому таймі «залізничники» могли танцювати від результату, повівши в рахунку. Після цього (та й до гола) підопічні Ривкіна дуже часто втрачали м'яч в різних ситуаціях, не маючи максимальної концентрації, виходили в атаки сумбурно, а вже створені атаки не могли вивести на оптимальне завершення. Чому колектив, за останні 8 днів тричі забивав «Продексіму» не менше двох голів, зараз ледь вичавив тільки один?

Якщо з ігровою концепцією все в порядку, то причину треба шукати в самих гравцях і в їх головах. Проблеми з психологією підстерігають на кожному кроці, і в цьому сезоні «Локо» занадто часто «збоїть» в психологічній готовності. Само собою, іноді гравці апріорі не готові витягнути серію серйозних протистоянь, і в якийсь момент оступаються. Але вчора разом з цим «залізничники» явно неправильно налаштувалися на матч, вирішивши здобути перемогу за допомогою холодного розрахунку, а не завдяки максимальній викладці та своєму високому ігровому рівню.

Крім цього, харків'яни потрапили в класичну для себе ситуацію другої половини сезону, коли вони починають вести в рахунку, але поступаються. Цього сезону В Екстра-лізі команда Ривкіна з 24-х матчів вже 6 раз (включаючи вчорашній матч) втрачала перевагу, ведучи в рахунку. Так було в «регулярці» в матчах з «Ураганом» (2:2, вели 1:0, але потім тільки врятували нічию на останніх хвилинах), «Соколом» (повели 1:0, поступилися 3:6), «Титан-Зорею» (вели 2:0, поступилися 3:5), «ХІТом» (вели 1:0 і 2:1, закінчивши 2:2), а також двічі в плей-офф з «Продексімом». У цих абсолютно різних матчах «Локомотив» починав зібрано і потужно, але кожен раз десь оступався, і далеко не завжди був здатний витягнути навіть нічию.

Також не можна відкидати й кадрову проблему. Хоча «Локомотив» і не захлеснула епідемія травм, але зараз заліковують пошкодження одні з найважливіших гравців — Дмитро Сорокін і Дмитро Бондар. Так, вчора Бондар провів весь матч, але далеко не в кращому своєму стані (по ходу другого тайму постійно вдаючись до допомоги масажиста). Дмитро Сорокін же і зовсім не виходив на паркет, поки для харків'ян не «запахло смаженим». А це гравці, які «роблять погоду» в команді в будь-який з четвірок, забезпечуючи левову частку атакуючого потенціалу команди.

Все це вчора дуже недоречно для «Локомотива» зійшлося в одному місці і завадило знову обіграти «Продексім». Звичайно, тут доречно згадати і про удачу, точніше, про її відсутність, коли в додатковий час «залізничники» у двох атаках поспіль двічі потрапили в штангу. Однак глобально ситуація обговорюється ширше: забий Локомотив в основний час більше одного гола, не довелося б грати і екстра-тайми і нарікати на невезіння.

Чи обіцяє це харків'янам загальної невдачею? Якщо брати в загальному, то ні. Але факт п'ятого матчу на полі «Продексіма» явно додав головного болю Ривкіну і збільшив шанси херсонців на вихід у фінал. На швидкій ході у «Локомотива», висловлюючись фігурально, «зіскочило колесо», що трохи застопорило команду. Але це не скинуло команду з шляху, інші «колеса» на місці. І тепер все залежить тільки від «Локо»: якщо зберуться і зіграють на максимумі, то напевно здобудуть результат, немає — тоді дорога в «бронзову» серію.

За матеріалами сайту Sport Arena
Фото: МФК «Локомотив» (Харків) 

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!