Андрій Новіков: Докладемо зусиль, щоб відбіркові ігри Євро – 2018 пройшли у київському Палаці спорту

У середу, 26 жовтня, в гостях у Sport.ua побував голова Комітету національних збірних України з футзалу Андрій Новіков. Вашій увазі пропонуємо продовження бесіди, перша частина інтерв'ю — тут.

— Запитання від читача. Хто, крім ФФУ, фінансував поїздку на чемпіонат світу?
— Без цифр. Ряд приватних осіб.

— Партнери Асоціації футзалу?
— Так.

— Збірна прилетіла до Колумбії 31-го, а чемпіонат — 11-го. Тобто, мінімум 7-8 днів збірній потрібно було жити за свій рахунок...
— На це мені ліцензія не потрібна, тому я знаходив якихось хлопців, які небайдужі до цього, зацікавлював їх, пояснював потребу. Це одна з функцій голови Комітету.

— Ми в цьому році вперше не брали участь у студентському чемпіонаті з футзалу, ланцюжок підготовки трошки порушений...
— Це негативний момент, який потрібно виправити, повернутися до цього обов'язково.

— Ви говорили про те, що зрушили чемпіонат. Олександр Косенко отримав хороший досвід. Я вже дивився в Інтернеті, наступний чемпіонат буде начебто в Японії, дати там точно такі ж: 26 вересня — 11 жовтня...
— Не тільки Косенко, але і ми, як Асоціація, взяли це до відома. Якщо треба, будемо міняти старт наших чемпіонатів, щоб правильніше комплектувати збірну.

— Якщо подивитися на досвід європейських чемпіонатів, тільки росіяни почали сезон 5 серпня. Іспанці почали після чемпіонату, італійці теж...
— Тому результату і не домоглися.

— Може бути, нам тоді варто чемпіонат у серпні розпочати?
— Може бути, зробимо.

— Я знаю, що Асоціація продавила хоча б два тури зіграти, і те, що з боку клубів була жорстка опозиція. Може, і влада асоціації вжити?
— Доведеться вживати владу, починати раніше. Потрібно буде підлаштовуватися під умови, які висувають ФІФА, УЄФА, умовляти або переламувати клуби за рахунок влади.

— Напевно, це питання від читача не до Вас. У чому причин провалу «Енергії»?
— Вибачте, де я і де «Енергія»? Швидше, пану Легчанову треба було приймати рішення — або їхати в допомогу Косенко, або залишатися в клубі. Я думаю, що він
пішов не з кондачка. Напевно ж, були розмови з керівництвом клубу, з командою, якась заміна. Тому невдалий виступ не можна «Енергії» вішати на те, що Легчанов був відсутній на чемпіонаті світу не можна. Напевно це рішення було обґрунтоване. Якісь заміни повинні були знайти. Може бути, він конспект залишив комусь, щоб проводили так тренування. Тут, звичайно, вся зона відповідальності на Легчанові, тому що він поїхав. Але я не думаю, що він нишком поїхав. Від'їзд Легчанова напевно був санкціонований клубом. Але це і від нього повинна була бути ініціатива: «Вибачте, хлопці, у мене є клуб. Знайдіть, будь ласка, заміну помічника». Ми б, звичайно, швидко відреагували. Відмови з боку Легчанова не було. У нас не було проблем, тому нічого не вирішували. Зараз звинувачувати збірну або Асоціацію, або голову Комітету абсолютно неправильно.

— Запитання від читача. Роман Ковальчик неодноразово доводив, що вміє працювати з молоддю. Чи можливе його повернення в систему тренерського цеху асоціації?
— Можливо.

— Зовсім недавно в «Кубку Львівщини» брала участь збірна України U-19...
— Так, непогано виглядала.

— Посіла третє місце, здорово. Я подивився всі матчі, які вони зіграли. Є хороші хлопці, як виявилося. Які завдання створення цієї команди і її перспективи на найближче майбутнього? Або створили, зіграли — і до наступного «Кубка Львівщини»?
— Ну, не до наступного «Кубка Львівщини», а наступна Олімпіада буде в 2018 році, юнацькі Олімпійські ігри з футзалу. Ми вже дивимося на це. Тут потрібно дивитися не стільки на U-19, скільки на U-17. Для цього було створено. Для цього зараз запросили Одегова. Були питання: «Чому він? Чому не хтось інший?». Людина футзальна, у нас три або чотири людини тримали в руках футзальний Кубок чемпіонів.

— Досвід неймовірний...
— Тому говорити, що це незрозуміле призначення, не можна. Але найголовніший чинник: ми розмовляли з багатьма хлопцями, потенційними кандидатами на цю посаду, ми не бачимо молодь. Як правило, в Екстра-лізі грають більш старші, а молодь десь на периферії, дрібні турніри і так далі. Його робота полягає в тому, щоб їздити, шукати, дивитися.

— Він їздить зараз?
— Так, він один, хто сказав, що всюди буде їздити, дивитися. Перша людина, до якої ми звернулися, сказав: «У мене купа дітей, сім'я, я нікуди їздити не буду. Якщо тут — так, будь ласка, я готовий. Але їздити не готовий». Це призначення було не з кондачка, не пальцем в небо. Це було свідоме рішення, і не тільки комітету, але і Виконкому федерації. Я спілкувався з футболістами юнацької команди, вони в захваті від того, як він проводить тренування, як веде себе під час матчу. Вони кажуть, що дуже цікаво.

— Перспективи на найближчі півроку? Найголовніше питання — з ким грати? І як відривати їх від клубів? Вони всі задіяні. В інших країнах у вищих дивізіонах грають найсильніші, а хлопці — в юнацьких чемпіонатах. А у нас хлопці грають у командах Екстра-ліги, їх звідти висмикують...
— 29 листопада, може, вдасться продавити рішення УЄФА про те, щоб вісім європейських збірних грали між собою турнір замість Кубка Співдружності, який проводився в Росії. Кубок зжив себе, а фінансування залишилося. Це фінансування хочуть пустити на а-ля Кубок Співдружності, тільки з футзалу. Ми хочемо, і вже є розуміння іспанців, італійців, росіян і нас, щоб цей Кубок представляли дві збірні: основна і юнацька. 28 або 29 листопада буде Комітет УЄФА, ми хочемо на ньому це узаконити, тому що необхідні вікна, щоб можна було смикати з клубів. Тому що і іспанці і італійці, і росіяни, і ми розуміємо, що молодь потрібно десь обкатати, щоб на Олімпіаду везли, щоб показові Олімпійські ігри відповідали рівню, щоб був якийсь рейтинг, і показовий початок футзалу в Олімпіаді не виявилося похоронами. Робота зараз ведеться, опрацьовуємо спаринги, є пропозиції. Але в топ-країнах ми приїдемо — дайте нам квитки, оплатіть готель, то зробіть, се зробіть. Зараз запрошує Китай, цифра велика щодо перельотів. Якщо все вийде з фінансуванням — теж полетимо двома збірними.

— Середній вік нашої збірної був на чемпіонаті — 29,2. Напевно, це вже забагато. Тобто, питання оновлення збірної стукає в двері, і достатньо голосно...
— Так, зараз займаємося цим питанням теж. Створюємо оновлену збірну №2, і потім на цьому тлі будемо дивитися. Багато уваги приділятимемо U-19 та U-17.

— Запитання від читача. В Одесі був матч плей-офф в квітні. Які найближчі перспективи Одеси прийняти матчі збірної? Де лежить паркет, який купила збірна?
— Самі елементарні питання. Для того, щоб, наприклад, взяти там відбіркові матчі — потрібно як мінімум чотири роздягальні, суддівська роздягальня. Там такого немає. Чисто інфраструктура. Нічого особистого до Одесі, гарне місто, море. Трохи не відповідає зал, його потрібно довести до рівня. Для двох команд ще нормально, а якщо там провести турнір — потрібно чотири роздягальні, це вимога. Тобто не відповідає вимогам УЄФА, не підходить зал. Якщо Одеса відреагує правильно, зробить якісь зміни — то чому ні?

Покриття... Всім регіональним асоціаціям розіслані листи про те, що ми готові безкоштовно надати це покриття на будь-який турнір, на будь-який захід в будь-яку точку України. Єдине — транспорт за рахунок того, хто хоче його використовувати. Нехай звертається в асоціацію.

— Він у Києві знаходиться?
— Так. Транспорт та монтаж. Що з ним станеться, якщо зіграють якісь офіційні матчі, турніри у Сумах, а ввечері студенти побігають? Проблеми в цьому не буде, він не зітреться.

— Тобто його цілком можна взяти під якісь турніри, так?
— Абсолютно. І ми це озвучували регіональним асоціаціям. Він же придбано не для того, щоб Новіков з Владико на ньому лежали вечорами.

— Запитання від читача. Чи є у Вас плани хоча б у далекій перспективі відродити «Єнакієвець»? Чи є у Вас бажання створити команду, вивести її на серйозний рівень, можливо, в Києві?
— Повернуся до першого питання. Уявіть мій стан, коли я змушений був розпустити футболістів. Клуб як юридична особа продовжує існувати. Мені зробили пропозицію залишитися у футзалі. Я повинен був відмовитися? Сто чоловік проголосували за мене. Так, може бути, досвіду немає, всі ми вчимося. У мене є інтерес, я навіть думав у Першій лізі в цьому сезоні спробувати, але трохи запізно прийшли до цього, не хотілося просто поспішати. Хоча я вже переговорив по молоді з Юрієм Михайловичем Шацьким. Є плани, але не у Києві, а в Донецькій області. Є плани з будівництва залу. Може бути, у наступному році в Першій лізі. Може, я скористаюся своїм правом повернутися як «Єнакієвець». Не буду поки озвучувати місто. Плани є, ця хвороба хронічна, вона не лікується.

— Сидить ця заноза?
— Так.

— Не вистачає того, що щотижня тур...
— Абсолютно не вистачає. Є у мене однодумці, які зараз грають у Першості Києва, виграють якісь кубки на місцевому рівні. Їм цікаво, я бачу, що вони загорілися.

— Ви минулого тижня разом з президентом асоціації Сергієм Владико були на жеребкування чемпіонату Європи. Наші суперники Хорватія, Бельгія. Завдання однозначно буде стояти — з першого місця. Мене цікавить реакція суперників. У бельгійців, напевно, вже на нас алергія...
— Так. (Сміється) Що не турнір... Головний тренер, який вічно з сигарами...

— Він же вже не головний тренер...
— Був якийсь новенький мужичок, він таких емоцій не видавав. Думаю, якщо б був той головний тренер — він би сигари не почав курити, а їсти просто. З хорватами поговорили, у них були питання щодо місця проведення. Ми докладемо максимум зусиль, щоб ці відбіркові ігри пройшли безпосередньо в Києві у Палаці спорту. Шанси дуже великі. Деякі збірні кажуть про те, що хорвати дуже хороші.

— Чемпіонат світу залишився в минулому, життя триває. Міжнародні вікна, я знаю, 1-2 листопада збірні вже будуть грати, у грудні міжнародне вікно, в січні буде. Плани якісь є у збірної, з ким грати товариські матчі до відбіркового турніру, який буде в квітні? Може, на жеребкуванні вдалося з кимось домовитися про спаринги? 1-2 листопада не за горами, мабуть, ми вже ні з ким не граємо. А в грудні?
— У нас йде рішення з приводу виїзду в Китай, домовилися з голландцями і є пропозиція від Іспанії.

— До них знову приїхати?
— Так. Вони їхати не хочуть.

— У них дуже жорсткий чемпіонат, тому...
— Так, дійсно жорсткий чемпіонат. Якщо чемпіонат Європи — так, будь ласка. А турніри... Ніяких поблажок.

— Тобто поки з реальних перспектив..?
— Виїзд до Іспанії, спаринг з голландцями і запрошення Китаю. Зараз йдуть переговори. У них є призовий фонд. Ми пропонуємо не призовий фонд, а оплату нам перельоту. Це внутрішні моменти між країнами.

За матеріалами сайту Sport.ua

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!