Олександр Косенко: «Хто більше хотів, той і переміг»

Головний тренер збірної України Олександр Косенко підсумував виступи синьо-жовтих у кваліфікації Євро-2018 і визначив перспективи команди на найближчий час.

— Яким відбір на Євро-2018 вийшов для вас? Багато нервів втратили за його час, особливо в матчі з Хорватією?
— Такі матчі завжди важкі для кожного учасника. На полі зійшлися два рівних суперника, і хто більше хотів, той і переміг. Адже і за майстерністю, і за бажанням обидві команди йшли приблизно пліч-о-пліч, але, можливо, додатковий настрій і фактор домашнього поля схилив чашу терезів на нашу сторону. Головне, що у відповідальний момент ми не здригнулися і забили цей важливий м'яч (другий гол Володимира Разуванова. — прим. авт.).

— Під час гри ви не сідали ні на хвилину, майже весь час намагаючись докричатися до гравців і щось підказати їм. Що намагалися донести футзалістам найбільше?
— Нічого особливого, намагався підказувати потрібні на той момент речі. Адже під час гри футзалісти в будь-якому випадку не бачать всієї картини і не завжди приймають кращі рішення, тому хотілося максимально допомогти хлопцям. Зрозуміло, що не завжди все чути, але хотілося допомогти гравцям вибрати правильне рішення і не упустити суперника. У результаті виходить, ніби сам перебуваю в грі (посміхається).

— Можна сказати, що цей відбір був для України набагато важче, ніж на Євро-2016 і ЧС-2016?
— Ні, в Азербайджані в 2015-му було не легше нинішнього. Там ми грали в гостях, і у вирішальному матчі з господарями доводилося справлятися не тільки з підтримкою залу, але й з технічними бразильцями у складі суперника. Незважаючи на хороші результати, в Азербайджані теж було важко.

Що ж стосується відбору в Угорщині, на ЧС-2016, то там також довелося тяжко. Особливо коли проявилися симпатії суддів, у нас видалили Миколу Грицину, і ми відбивалися втрьох. Тоді угорці були дуже налаштовані буквально «перебити» нас і вирвати путівку на чемпіонат світу. Тому не можна сказати, що ця кваліфікація була найважчою з усіх трьох відборів збірної під моїм керівництвом.

— З Хорватією Україна грала набагато краще, ніж з Чорногорією, додавши у творенні атак і чіткості дій. Що зробили після Чорногорії для цих поліпшень?
— Напевно, до матчу з Чорногорією всі чекали від нас більш легкої перемоги. Але вийшло інакше — ми нарвалися на контратаки, які потрібно було не допускати. Тому і вийшов такий нервовий матч. Тим не менш, поєдинок став продуктивним: ми забили швидко, і створювали багато моментів, і вели гру, в результаті здобувши перемогу.

А що стосується Хорватії, то тут розуміли, що треба просто додати в концентрації і бажанні. Адже над теорією ми багато працювали і до цього, а майстерності за один день нікому не додаси. В результаті дещо змінили в поєднаннях четвірок, а самі хлопці показали кращу самовіддачу і концентрацію, що і дозволило здобути путівку на Євро.

— На Хорватію ви змінили першу четвірку, замість Сергія Чепорнюка та Сергія Коваля додавши туди Петра Шотурму і Миколу Грицину...
— Ми добре проаналізували попередні матчі і тренування, дещо нам не подобалося, і виникали думки про зміни в складі. Хотілося в першу чергу покращити якість гри. І уважно переглянувши всі сполучення, вже після передігрового тренування матчу з хорватами вибрали такий варіант першої четвірки. Тут головне, що по ходу турніру хлопці прогресували як команда, і це допомогло їм добре сприйняти перестановки в складі і добитися результату.

— Не забий Разуванов Хорватії під кінець матчу, зважилися б в останні хвилини йти в п'ять польових?
— Так, за пару хвилин до голу Разуванова ми вже думали випускати п'ятого. Але тоді не до кінця розуміли, почекати ще хвилину або вже знімати воротаря... Можна сказати, що рішення випускати п'ятого було вже «на прапорці».

Але потім Разуванов забив, і в підсумку переможцем вийшла саме Україна. Всі ігрові види спорту тим і гарні — хто забиває, той і на коні. Всі ми пам'ятаємо, як «Манчестер Юнайтед» весь матч програвав «Баварії» у фіналі Ліги чемпіонів, а в самому кінці забив два м'ячі і взяв кубок. Я не порівнюю ці два змагання (Лігу чемпіонів і відбір на Євро), а просто хочу сказати, що сила була на нашій стороні, і другий гол з підсумковою перемогою виступає доказом. І не варто говорити про те, що могло б статися якби ми не забили... Ми забили, і результат на табло.

— Після матчу з Чорногорією ви говорили, що на той поєдинок команда вийшла трохи розслабленою. Зіграв відомий статус чорногорців як аутсайдера, або хлопці трохи переоцінили себе спочатку?
— Важко сказати, переоцінили чи ні... В даному випадку треба просто констатувати факт, що хлопці вийшли з більш низькою інтенсивністю, ніж на матч з Хорватією. А що на це вплинуло, так відразу складно сказати... Тут свою роль можуть зіграти багато факторів. За результат завжди відповідає тренер і тренерський штаб. Значить, ми якось неправильно налаштували хлопців і не знайшли правильні слова, в результаті чого команда так вийшла на матч з Чорногорією. А з іншого боку, може це і допомогло нам краще зібратися і налаштуватися на матч з Хорватією. Ні, не можна на одну гру виходити серйозно, а на іншу — абияк.

Але у спортивному житті інколи трапляються і такі перепади. І тут головне максимально зібратися на ключовий матч, адже саме в таких поєдинках все вирішується. Як би ми не зіграли з Чорногорією, а зустріч з Хорватією не поміняла б свій статус. У таких боях визначається і доводиться рівень і спроможність команди. Так, у зустрічі з Чорногорією ми зіграли не найкращим чином, але вирішальний матч виграли і довели свій рівень майстерності та можливості.

— У трьох матчах відбору Україна пропустила 3 голи, двічі вириваючи перемогу у другому таймі. Враховуючи ці фактори, можна сказати, що колишні проблеми з психологією ви здолали? Або тут показником будуть матчі саме на Євро?
— В даному випадку не варто говорити про психологію, в даному випадку справа в інших факторах. Раніше ми поступалися висококласним командам, які в потрібний момент завдяки найвищому рівню здобували результат. І тут нашим хлопцям не пред'явиш, що вони явно помилилися і погано проявили себе в плані психології. В першу чергу нам самим потрібно вчитися і працювати над собою, щоб підвищувати свій рівень, а не відштовхуватись від рівня інших. Зараз же у нас немає ніяких серйозних психологічних проблем.

— На кваліфікацію Євро-2018 ви запросили чимало молодих хлопців, а Олександр Педяш та Богдан Новак зуміли відзначитися голами. Матчі цього відбору дають вам впевненість за склад на найближче майбутнє?
— Хлопці добре проявили себе, а ми побачили, що на них можна покластися. А далі все залежить тільки від них. Так, у нас є певний кістяк команди, на який ми будемо спиратися в майбутньому. Але що стосується решти, то будемо дивитися і звертати увагу на кращих кандидатів. З нинішнього складу теж нікого виключати просто так не збираємося.

Але коли команда збереться наступного разу, тоді і будемо дивитися, хто краще виглядає і хто принесе більше користі в грі. Це кращий шлях у даній справі, коли в збірну викликаються сильні, а не «заслужені». Це викликає у футзалістів і додаткову мотивацію отримати шанс у збірній, і усуває негативні моменти (коли людина працює і перевершує інших, але в національну команду звуть інших людей). Тому будемо дивитися і давати шанс хлопцям, які хочуть і можуть проявити себе у збірній.

За матеріалами сайту Sport Arena

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!