Павло Пічкуров: «Спочатку відіграємо «Фінал чотирьох», а там буде видно»

Граючий тренер «Титан-Зорі» Павло Пічкуров в інтерв'ю поділився очікуваннями напередодні «Фіналу чотирьох» Кубка України та розповів, як йому живеться в ролі молодого наставника покровської команди.

— Півфінал Кубка України — найважливіший матч «Титан-Зорі» в сезоні? Будете налаштовувати хлопців на цей поєдинок якось по-особливому?
— Безумовно, для «Титану» це найважливіший поєдинок сезону. Адже чемпіонат ми вже закінчили, і тепер залишається домагатися результату тільки в Кубку. Що ж стосується «налаштовуватися по-особливому», то ні. Не хочеться перед матчем вносити нервозність у колектив, тому налаштовуємося звичайним чином, хіба що з підвищеною відповідальністю.

— У цьому сезоні «Титан-Зоря» впевнено показує себе в Кубку. У чому запорука успіху?
— Кубок — це зовсім інший турнір, і в даному випадку велику роль грає настрій на окремо взяті матчі. У нас з цим не було проблем, у підсумку є і результат.

— До «Фіналу чотирьох» готувалися якось по-особливому? Можливо, якісь спеціальні заготовки або зміни складу?
— Не сказав би. В принципі, готувалися в звичайному режимі один тиждень перед поїздкою в Київ.

— Тобто, деякий час тритижневої паузи дали хлопцям трохи відпочити?
— Так, і фізично відпочити, і морально розвантажитися. Хотілося, щоб до матчу з «ХІТом» хлопці готувалися буквально з новими силами.

— Не було побоювання, що 3 тижні «зіб'ють» команду з турнірного ритму та позначаться на формі команди?
— Ні. Останнім часом ми були в хорошому ігровому тонусі, а за зайву тиждень хлопці ж не розучилися грати футбол. Головне, що ми утримали ігровий тонус, і тут все повинно бути в порядку.

— В суперниках вас чекає «ХІТ», який в цьому сезоні фактично непереможний. Вже знайшли слабке місце у киян?
— Весь сезон різні команди шукають у «ХІТа» слабкі місця, але ніяк не знаходять (посміхається). «ХІТ» і справді грізний, але немає нічого неможливого. Тим більше, в кубковому матчі, де все вирішується в одній окремій грі. Так, кияни — це лідер чемпіонату, півфіналісти Екстра-ліги та Кубка України. Однак, у будь-якому разі ми не боїмося «ХІТ» і готові з ними битися.

— За рахунок чого «ХІТ» так гладко йде в цьому сезоні? Клас гравців, згуртованість-зіграність, добре поставлена гра?
— На мій погляд, тут в першу чергу приносять плоди дисципліна та майстерність гравців.

— Як вважаєте, «Титан-Зорі» вдалося ідеально підготуватися до «Фіналу чотирьох»?
— Тут повний відповідь дасть лише сама завтрашня гра та її результат (розмова відбулась напередодні матчу з «ХІТом» – Прим.). А так, якщо брати в загальному, то я задоволений підготовкою команди.

— У Київ приїхали повноцінним складом? Або хтось залишився вдома з-за травми?
— Ні, слава Богу, всі в строю і прибули в Київ.

— Для вас «Фінал чотирьох», по суті, перше серйозне випробування як для граючого тренера. Є трохи хвилювання?
— Поки не відчуваю і, впевнений, все буде нормально. Так, це випробування і важливий матч, але з почуттями треба впоратися, адже вони завадять добре зіграти. Тому намагаюся про це не думати.

— Як змінилося ваше життя після призначення тренером? Зовсім інша реальність?
— Звичайно, життя змінилися, були внесені певні корективи в плані відносини і роботи з партнерами. Але щоб з'явилося щось кардинально нове, то ні. Коли я став тренером, ми поговорили з хлопцями, і вони з розумінням поставилися до ситуації і погодилися допомогти мені, адже у мене дуже мало тренерського досвіду. У нас немає такого, що я став тренером, і життя команди відразу змінилася. Все залишилося як і раніше, за винятком лише деяких епізодів.

— Багато хто, хто був граючим тренером, з часом кажуть, що краще і правильніше працювати тренером саме з лави запасних. Вам важко бути граючим тренером?
— Безумовно, коли ти знаходишся в спокійному стані в стороні, а не граєш, можна краще все побачити і дати більш об'єктивну оцінку. Коли ж ти на полі, то деякі моменти пропадають з поля зору. Але так складався чемпіонат, що мені довелося самому грати. Втім, поки є сили, хочеться допомагати команді на полі, хоча працювати тренером було б краще, будучи у кромки поля.

— Після матчу доводиться зайвий раз переглядати записи матчів?
— Так, адже хочеться побачити всю картину і сформувати об'єктивну оцінку грі. Зрозуміло, що це додатковий працю, і він ще ускладнює і без того непросту роботу тренера.

— Пропрацювавши кілька місяців граючим тренером, як самі відчуваєте — вам це до вподоби? Є бажання в майбутньому повноцінно тренувати команду?
— В принципі, хотілося б продовжувати цю справу. Але для цього ще треба виконати дуже багато роботи, щоб підняти свою кваліфікацію і набратися досвіду. Все можливо, проте в майбутньому подивимося, як воно буде.

— Систему тренувань розробляли самі, на своєму досвіді, або запозичили з тренерських занять своїх минулих тренерів?
— В основному запозичив методи роботи у своїх попередніх тренерів. Будучи гравцем, завжди намагався зрозуміти, навіщо існують ті або інші вправи. А потім вже дещо додав зі своїх міркувань, виходячи з розуміння, що потрібно команді і на чому варто зробити акцент в першу чергу.

— Що, в першу чергу, змінили в грі команди, і над чим зараз працюєте?
— Для мене важливим є швидкість прийняття рішення та швидкість гри. На мій погляд, за цим майбутнє — чим швидше ти думаєш і робиш, тим краще ти на полі. Над цим і працюємо.

— Ваша робота граючим тренером позначена на конкретний тривалий термін? Чи так буде до кінця сезону, а далі будете дивитися?
— Поки я не готовий відповісти на це питання, тут вже треба запитувати у керівництва. Ми ще нічого не обговорювали цю тему, тому зараз в даному випадку не про що говорити. Зараз відіграємо «Фінал чотирьох», подивимося на результати, а далі буде видно.

За матеріалами сайту Sport Arena
Фото: Ігор Супкарьов

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!