Перша ліга. Підсумки сезону. Спортлідер-2

Оскільки «Спортлідер+» був єдиним клубом Екстра-ліги, який виставляв свій молодіжний склад, то до нього, безумовно, була прикута особлива увага – навіть не менша, ніж до фаворитів Першої ліги. Погодьтесь – все-таки цікаво було поспостерігати за найближчим резервом хмельницької команди. Але сезон для «Спортлідера-2» вийшов невдалим. Яскраве тому підтвердження – останнє місце у регулярному чемпіонаті.

У такого результату, якого не хоче здобувати жодна команда, є свої причини. І всі вони пов’язані між собою. По-перше – зміна тренера по ходу сезону. Звісно, це не могло не відобразитись на грі молодих «лідерів». Але, попри це, хмельницькі футзалісти все-таки намагались демонструвати непогану гру. Хоча це було зробити вкрай важко. Чому? Це вже інша причина такого низького результату «Спортлідера-2». Вона полягає у кадровому потенціалі. Всім відомо, що посеред сезону «Спортлідер+» залишили деякі провідні гравці. Тому, головний тренер хмельничан Роман Ковальчик змушений був шукати кадрове підсилення у «дублі». В принципі, деякі честолюбні дублери почали з’являтись у основному складі ще минулого сезону, коли головну команду тренував Віктор Мглинець. І у цьому сезоні вони додали, граючи за основну команду. Але у цьому сезоні ми побачили нові обличчя, які поповнили «основу» саме з «дубля». Андрій Хамдамов, Валерій Ярмош, Юрій Сагайдачний… Безумовно, це – майбутнє «Спортлідера+». І, можливо, навіть вже сьогодення. Чи ризикував Ковальчик, беручи хлопців з «дубля»? Так, ризикував. Але всі ми знаємо, як Роман Миколайович вміє працювати з молоддю. Втім, до цієї теми ми ще повернемось, коли будемо аналізувати виступ «Спортлідера+» у Екстра-лізі. А поки що, мабуть, визнаємо той факт, що перетягування деяких гравців з дублюючого складу до основного стало однією з проблем «Спортлідера-2», від чого і був показаний такий результат. Так, іноді дублерам допомагали гравці основного складу, які мали ігрову практику під час дискваліфікацій, або тимчасових «локаутів» у Екстра-лізі. Але і це не завжди приносило результат.

Звісно, головна задача для «Спортлідера-2» - готувати гравців для першої команди. І дублюючий склад з цією задачею намагається впоратись. Чи можна заради цього пожертвувати результатом? Моя особиста думка – так. Однак, у той же час я більш ніж впевнений у тому, що керівництво «Спортлідера+» хотіло би, щоб їх друга команда змогла як мінімум поборотися за право грати у плей-офф. Але для того, щоб це сталося, треба, щоб у «Спортлідера-2», в першу чергу, була хороша лавка запасних, щоб ті гравці, які були би у команді, могли гідно замінити тих, кого підключають до «основи». І тоді «Спортлідер-2» міг би вбити двох зайців: поборотися за «постсезонку» та надати можливість своїм вихованцям поборотися за провідні ролі у другій команді. А там і до «основи» недалеко.

Однак, головна проблема «Спортлідера+» (я не кажу зараз про другу команду) в тому, що наразі немає гідної зміни хлопцям, які грають у «Спортлідері-2». Зверніть увагу: там наразі грають футзалісти 1993-97 р. н. Хоча є у заявці кілька хлопців 1998 р. н., але вони поки що не роблять погоду в команді. Але за ними фактично нікого немає. «Титульний» вік у ДЮСШ «Спортлідер+» - це хлопці 2000 р. н. Тобто, керівництву команди доведеться трохи почекати, поки ці юнаки підростуть і зможуть поповнити спочатку дублюючий, а потім, може, і основний склад «Спортлідера+». Чи вистачить терпіння у президента команди Івана Гончара чекати? Давайте згадаємо, що Іван Ярославович запросив Романа Ковальчика у «Спортлідер+», знаючи, як цей спеціаліст вміє тренувати молодих гравців, які потім поповнюють лави молодіжної та національної збірної України. А ще розрахунок був на те, що Роман Миколайович, як досвідчений тренер, зможе побудувати таку піраміду, при якій молоді гравці могли би по швидше переходити до «дублю» та «основи». Тобто, ставка була зроблена на те, щоб зробити структуру, подібну до тієї, що була у «ЛТК» до війни на Сході України (після чого «телефоністи» були змушені переїхати спочатку до Сум, а потім до Києва), а також до тієї, яку зараз будує «Ураган». Але у цій структурі зараз може виникнути велика прірва, пов’язана з відсутністю гравців 1997-99 р. н. І тут керівництву «Спортлідера+» доведеться добряче подумати, як вирішити цю проблему. І якщо «Спортлідер-2» збереже той склад, який є зараз (з урахуванням потенційних гравців «основи») та розбавить його деякими футзалістами, які за віком будуть молодшими (вікову категорію я вказав), то у хмельницької команди на виході теоретично може з’явитись боєздатний колектив, який буде мати непогану лавку запасних, прогресуючих гравців і не відчуватиме такого дискомфорту, коли когось залучають до «основи», а замінити нема ким.

Тому, до початку наступного сезону в Першій лізі ще є час. І якщо керівництво «Спортлідера+» думає про перспективу для своєї команди (а не тільки про спарені тури в Екстра-лізі та матчі з таймами по 25 хвилин), то воно вже зараз, разом з тренерським штабом «Спортлідера-2», має працювати над кадровим питанням. Результат? Думаю, він у будь-якому разі буде. І, можливо, навіть кращий, ніж зараз, якщо подоляни зроблять роботу над помилками.

За матеріалами сайту amsport.com.ua
Фото: ФК «Спортлідер+»

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!