Перша ліга. Підсумки сезону. СумДУ

Після того, як «СумДУ» не заявився в Екстра-лігу на сезон 2015-2016, було логiчно, що сумська команда заявиться у Першу лігу. Так, в принципі, і сталося. Як тоді казав головний тренер «студентів» Сергій Песоцький: «Ми робимо серйозний крок назад, щоб потім зробити два серйозних кроки вперед». Що ж, якщо говорити про кроки вперед, то це ми ще побачимо. А от щодо кроку назад… Скажемо чесно: «СумДУ» в Екстра-лізі не вистачало. І не тільки тому, що календар змагань формувався з урахуванням сумчан, які в останній момент змінили своє рішення. А ще і тому, що домашні поєдинки «біло-блакитних» були одними з найвідвідуваніших у Екстра-лізі. В принципі, сезон у Першій лізі показав, що на цю команду в Сумах все одно ходитимуть, бо футзал там люблять.

Що стосується самого сезону, який «студенти» провели у Першій лізі, то він виявився неоднозначним. З одного боку – сумчани майже повністю зберегли свій склад. Щоправда, без деяких змін все-таки не обійшлось. Особливо це стосується воротарської позиції, яку залишив досвідченіший Олег Хавренко. Тому, за місце основного першого номера пішла боротьба між Микитою Сітнером та Шамілем Абдуллаєвим. У Сітнера булла перевага в тому плані, що він був у складі тієї команди, яка виступала в Екстра-лізі. Відповвідно, він ще встиг чомусь повчитись у Хавренка. Однак, обидва воротарі мали суттєвий недолік: вони молоді та нестабільні. І від цього часто страждала гра «СумДУ», оскільки підопічним Сергія Песоцького часто доводилося грати, оглядаючись на свої ворота. Лише під кінець сезону Сітнер заграв трохи впевненіше. І, відповідно, йому почали довіряти більше. Однак, все-таки обом воротарям «СумДУ» треба ще додати у стабільності. Тоді і вони самі заграють впевненіше, і команда, відповідно, також.

Але це – не єдина причина того, що «СумДУ» за підсумками регулярного чемпіонату посів шосте місце і не потрапив у плей-офф. Ще однією причиною можна вважати той факт, що склад учасників Першої ліги сезону 2015-2016 був фактично рівним. Так, були фаворити, але вони у будь-який момент могли втратити очки. Так, наприклад, трапилось, коли сумчани сенсаційно переграли вдома столичний «ХІТ». Але у той же час давайте згадаємо, що на самому початку сезону сам «СумДУ» не зміг обіграти у принциповому дербі «Рятувальник». І це тільки яскраві приклади того, яким рівним був склад першої ліги. В результаті «СумДУ» десь не взяв ті очки, які теоретично мав би взяти. І це суттєво вплинуло на підсумковий результат у табелі про ранги. Якби сумчани взяли «свої» очки, то вони би цілком реально могли потрапити до плей-офф. А так…

Не будемо забувати, що традиційно тренерський штаб «СумДУ» розглядав чемпіонат Першої ліги як підготовку до чемпіонату України серед студентів. Для сумської команди це було надпринципово, особливо якщо врахувати провал річної давнини. І, в принципі, підготовка пройшла вдало, якщо згадати, що «СумДУ» посів перше місце у чемпіонаті серед ВНЗ. Та і не могло бути інакше, якщо врахувати, що фінальна частина цього турніру проходила у Сумах. А як вміють підтримувати своїх у цьому місті, ми вже казали. Тоді, під час проведення фінальної частини чемпіонату серед ВНЗ, автору цього матеріалу здавалось, що за рівнем своєї гри «СумДУ» переважає команд-учасниць «Фіналу чотирьох» настільки, що навіть думалось: чому ця команда не бореться за високі місця у Першій лізі? І є таке припущення, що якби цей склад наразі виступав у Екстра-лізі, то грав би як мінімум не гірше. Однак, шосте місце у регулярному чемпіонаті та невихід у плей-офф перекреслили всі враження.

Що ж, тепер сумчанам доведеться за це міжсезоння провести роботу над помилками. Немає сумнівів у тому, що ця робота буде зроблена. До того ж, у новому сезоні Першої ліги «студенти» мають бути серед фаворитів. Тому – їм і карти в руки. Якщо підопічні Сергія Песоцького хотять повернути Екстра-лігу в Суми, то у них для цього все є. Головне – зуміти досягти потрібного результату. А він буде тільки тоді, коли буде стабільність в усіх ланках, а тим більше – у грі.

Артем Терентьєв, прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!