Віталій Одегов: «Маємо уявлення про стиль гри бельгійців та румунів»

Головний тренер юнацької збірної (U-19) Віталій Одегов підбив підсумки участі команди у турнірі «Ostrava Futsal Cup-2018» та розповів про її майбутні плани.

–​ Віталію Олексійовичу, наша збірна взяла участь у Міжнародному турнірі «Ostrava Futsal Cup-2018». Розкажіть, які завдання ставилися перед нашою командою на цьому турнірі?

– Наша збірна складається з хлопців 2000-2003 р.н. Переважна більшість з них – це 17-18 річні професійні футзалісти, які виступають на рівні 1-2 ліг українського чемпіонату.  У професійного спортсмена гасла «Головне не перемога, а участь» не повинно бути.  Ось і ми ставимо перед хлопцями завдання здобувати перемоги у всіх протистояннях.  Тільки з такими завданнями можна прищепити молодим хлопцям психологію успішного спортсмена, психологію «переможця».

–​ Оскільки турнір носив статус товариського, завдання здобути перемогу на ньому за будь-яку ціну не ставилося?

– Необхідно було перевірити новачків, які вливаються у вже сформований колектив. Подивитися наскільки вони відповідають рівню юнацької збірної.  Для цього ми привезли склад з 14 осіб, троє з них - голкіпери. Намагалися виділити всім ігровий час на майданчику, нехай і в різних кількостях.

–​ Говорячи про новачків, кого ви маєте на увазі?

– Це Владислав Сорокін («Кобра»), Ярослав Квасній («Енергія»), Олег Миргородський ( «АРПИ Запоріжжя»), Артем Литвиненко («Продексім-2»). Всі ці хлопці, на турнірі у Чехії отримали свій перший міжнародний досвід.  Ярослав Квасній, який представляє Львівську «Енергію», напевно був наймолодшим на турнірі.  Хлопцеві всього лише 15 років.

–​ Як він виглядав на тлі старших суперників, не злякався?

– Цілком впевнено і переконлив як для своїх юних років.  Залишив дуже непогане враження.

–​​ Розкажіть, яка зі збірних на цьому турнірі виділялася?

 – Я б розділив учасників на дві групи. До першої відніс би збірні Франції та Бельгії, які поступалися іншим у тактиці і дисципліни, але мали у своєму складі низку досить цікавих, індивідуально сильних у технічному плані гравців. В основному це вихідці з арабських або африканських країн. Їм притаманні пластика у рухах і «жадібність» до м'яча. Розлучатися з ним вони не люблять. У них виходить креативити проти оборони суперника, що й приносить видовищність, а часто і результат.  Решта збірних навчені у тактичному плані, з масою награних стандартних положень, різними варіантами пресингу, але присутній мізерній технічній оснащеності гравців. Вони готові в фізичному плані, пресингують, відбирають м'яч, а як потім їм продуктивно розпоряджаються?  З цим проблема.  В основному забиваються м'ячі після розіграшу стандартних положень (кутові, аути), або після активного пресингу, коли команда володіє м'ячем втрачає його на своїй половині майданчика.  Пресингувати і оборонятися навчилися практично всі.  А ось грати на м'ячі, коли потрібно атакувати, щось креативне робити з м'ячем робити – ось тут і починаються складності.  З усіх команд, угорська збірна виглядала трохи переконливіше інших.  У них більш рівна команда, хоч і немає яскравих особистостей таких як у бельгійців і французів.

–​ Ви могли б виділити когось із нашої команди?

 Більшу частину забитих м'ячів нашої збірної принесла перша четвірка. Вона, практично без змін у своєму складі, провела весь турнір разом.  Їх гра була більш надійною, осмисленою і продуктивною.  Це Федір Овакимян, Владислав Сорокін (обидва – «Кобра»), Денис Бланк ( «ІнБев-2»), Владислав Завертаний («Ураган-2»).

 Які найближчі плани у нашої юнацької збірної?

– У березні 2019 року ми братимемо участь у відбірковому турнірі на Євро-2019.  Для підготовки до цього відбору, один раз на місяць ми збираємося на короткий тренувальний збір.  Частіше не виходить, оскільки всі гравці зайняті у своїх клубах.  Намагаємося за час зборів проводити спаринг.  У найближчий місяць з суперником ще не визначилися. А у грудні на нас чекає зустріч зі збірною Італії (U-19).  Ми зіграємо два матчі 18-19 грудня у Броварах.

–​ Як оціните підсумки жеребкування основного раунду Євро-2019? Що скажете про суперників нашої збірної у групі 4?

– Деяких суперників ми вже бачили та знаємо. Маємо уявлення про стиль гри бельгійців та румунів. Натомість, збірна Македонії нам є невідомою. У нас є час, аби створити про них певне уявлення та знайти інформацію. Квартет більш-менш рівний. Він не є групої смерті!

Прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!