Дмитро Голоскоков: «Ми виросли морально»

27 листопада жіноча футзальна команда з Луцька «Легіон-Університет» розпочинає виступи у Вищій лізі чемпіонату України. Зараз, це єдиний професійний жіночий клуб з цього міста. Першим суперником стане команда «Новий Львів». Напередодні цієї гри спілкуємося з головним тренером лучан Дмитром Голоскоковим. Він розповідає про підготовку команди до сезону, проблеми ліги та можливі глобальні зміни в структурі жіночого футзалу України.

 Які кадрові зміни в команді, порівнюючи з минулим сезоном?

– Маємо суттєві кадрові зміни, тому що ми вже виростили нашу молодь. Приєднується ціла четвірка з молодіжної команди. Це гравці, які прийшли в клуб зовсім юними, а тепер, як ми вважаємо, готові брати участь у всеукраїнських змаганнях. Цим дівчатам 15–16 років. Вони, будуть грати і доводити, що місце в основі їм надано недаремно. Крім цього, до команди приєдналися двоє дівчат з університету (ідеться про Волинський національний університет, — примітка). І на підході, як мінімум, ще двох кандидаток з ВНУ, я бачу. Зараз закрите трансферне вікно, втім, як буде перерва між колами, ще додамо їх. Всі непогано вписались у наш колектив.

– Кого можна вважати лідерами цієї омолодженої команди?

– Зараз така ситуація, що яскраво виражених лідерів немає. Загалом усі дівчата амбітні і яскраві.

– Перефразую. Від кого ви чекаєте прогресу?

– Як правило, чекаєш прогресу від того, хто раніше не прогресував (жартома). Ми весь час працюємо на те, щоби прогрес був.

– Був певний відбір дівчат в університеті?

– Розповім, як це працює. Є команда, яка тренується в університеті і є спільний клуб «Легіон-Університет». Взагалі ці два колективи ми розглядаємо як одну команду, бо завдання загальне від ректора — заявитися у футбол, там для заявки потрібно вдвічі більше людей ніж в футзалі. Ми запрошували всіх на тренування. Хтось більше відвідував, хтось менше. І сьогодні на тренуванні було п’ятеро дівчат з університету. Двоє вже наші гравці.

– У вересні ви підписали договір про співпрацю з Волинським національним університетом. Хто був ініціатором і які умов для обох сторін?

– Ініціатором виступив наш клуб. Ми давно шукали шляхи для об’єднання. Я вважаю, що це піде на користь і університету і, звичайно ж, нам. Ми одразу знайшли спільну мову з новою керівною командою ВНУ. Минулого сезону ми готувалися до цього об’єднання, можна сказати, придивлялися один до одного, а в цей сезон зайшли вже з підписаною угодою.

– Ви задоволені співпрацею?

– Наша сторона дуже задоволена. Ми щасливі, що університет підтримав жіночий футзал. Окрема подяка ректору Анатолій Васильовичу Цьосю за те, що ми маємо цю угоду.

– Головна умова — це створення жіночої команди на базі університету?

– Так. По-перше, ми змінили назву. Уже не «Легіон», а «Легіон-Університет». По-друге, розглядаємо варіанти для участі саме команди від університету. Поки не почався футбольний сезон, то шукаємо варіанти виступів у футзальних змаганнях. Асоціація футзалу України (АФУ) зараз працює над цим.

Готується серйозний проєкт. Туди залучені Міністерство освіти, Міністерство спорту й Асоціація футзалу України, для проведення жіночих змагань серед університетських команд. Який буде регламент поки що невідомо, але сподіваюсь, що головним критерієм для заявки гравця буде наявність студентського квитка денної форми навчання певного ВНЗ, за принципом «один гравець – одна команда конкретного навчального закладу».

– Про це ще ніде не розголошували на офіційному рівні?

– Вони тільки готуються. Зараз АФУ цим зайнялась. Думаю, що вони вирішать це питання, незважаючи на карантин та інші несприятливі умови. І тоді ми будемо готові. Але якщо регламент… Я вже свої побажання висловив і там їх сприймають нормально та підтримують. Який сенс робити ще одну команду, умовно, Волинської області. Є люди, які конкретно в цьому університеті й це чудово. Так, можливо, рівень буде нижчий, ніж у чемпіонаті. Або ж у когось будуть зірки, бо вони там навчаються. Але це буде привід для університетів залучати футболісток до навчання саме в свій ВНЗ.

– Як з матеріальним забезпеченням? Фінанси є, але їх на усе не вистачає?

– Їх ніколи не вистачить на все. Коли їх з’являється більше, то і з’являються інші певні речі, яких раніше собі не дозволяли. Ми готові працювати з бюджетами будь-якої величини (посміхається).

– Хто зараз підтримує «Легіон-Університет»?

– Наші спонсори — мережа магазинів «Сім 23», нам дуже зручно працювати зі зручними маркетами, сподіваємося, що наша співпраця розрахована на тривалий період. Волинський національний університет надає зал для ігор та тренувань, допомога в науковому підході до спортивної підготовки, людський ресурс – ці речі вартують дорогого! Не можна не згадати і Департамент молоді та спорту Луцької міської ради. Без допомоги луцької громади довелося б важко! До речі, в позаминулому сезоні, коли ми ще не почали співпрацю із «Сім23», якби не Департамент, то й не знаю, як би ми впоралися.

– Фізично й морально Ваша команда готова до першого матчу?

– Готова. Дівчата зараз набрали хід. Я бачу, що вони готові грати. Дуже сподіваємося на молодь, на дівчат, що прийшли з університету.

– Чого очікуєте від своїх гравчинь на майданчику цього сезону?

– Сподіваюся на те, що будуть викладатися до кінця. Часом важко грати так, щоб іскри летіли, коли, приміром, програєш із великим рахунком. Таке бувало минулого сезону, проте такого не має бути загалом. Ми виросли морально. Очікую, що, не дивлячись на табло, дівчата намагатимуться забити гол, битися до останнього.

Джерело: Дмитро Климчук, АМФВ

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!