Євген Ривкін: «Я до останнього вірив, що «Локомотив» залишиться»

І все-таки «Локомотив» покинув Екстра-лігу. Хоча в первинні розмови на цю тему не дуже вірилося, а пізніше була надія на порятунок, «Локо» мінімум на рік залишив чемпіонат України.

Зняття команди з «вишки» призвело до повного розформування колективу - з 1 липня всі тренери і гравці харків'ян отримали статус вільного агента. І якщо багато хто з футзалістів вже знайшов собі нові команди, то головний тренер «Локомотива» Євген Ривкін не поспішає залишати Харків ...

«Коли майже всі гравці за короткий час знайшли інші команди, я зрозумів, що в даному випадку Екстра-ліги вже не буде»

- Буквально за місяць нинішній «Локомотив» фактично розпався, що для багатьох, можна сказати, застало «зненацька». Для вас ця ситуація теж стала несподіваною або, насправді, криза назрівала давно?
- Думаю, про справжні причини події найкраще скаже президент клубу. Я ж можу судити лише про чинники, які стосуються робочого процесу і всього того, що відбувається на футзальної майданчику. Тут важко об'єктивно оцінити все, що відбулося, але все-таки можна сказати, що ситуація назрівала. Це було пов'язано з урізанням фінансування напередодні минулого сезону. Вже тоді багато хто з футзалістів розумів, що у «Локомотива» почнуться складнощі ... Проте, хлопцям, які відіграли минулий сезон, треба віддати належне. Але все йшло до такої розв'язки, і дуже неприємно бачити такий кінець.

- Наскільки сильним було урізання бюджету? Певна частина, половина або ще більше?
- Точно сказати важко, адже про це краще знає керівництво. Але з урахуванням усіх чинників мені здається, що це не в половину, а значно більше - в кілька разів. І тут треба сказати величезне «спасибі» футболістам, які ще один рік грали і боролися за медалі на тих мінімальних умовах. Нехай видобутий результат і не чемпіонський, але все ж дуже високий. І всі хлопці, які відіграли минулий сезон у «Локомотиві», заслуговують на повагу.

- Особисто ви коли зрозуміли, що нинішньому «Локомотиву» прийшов кінець?
- Чесно кажучи, я до останнього вірив, що команда залишиться і продовжить роботу. Багато футболістів були готові продовжити кар'єру в «Локомотиві» (і не просто продовжувати грати в Харкові, а боротися за високі результати). Але, напевно, зовсім справедливо, що наші лідери повинні були йти і йти вище, в інші команди (можливо, вони навіть переросли рівень нинішнього «Локо»). Для Миколи Білоцерківця, Дмитра Сорокіна, Дмитра Бондаря, Дениса Овсяннікова був сенс йти і намагатися реалізувати себе на більш високому рівні. Ті ж Сорокін і Білоцерківець практично всю кар'єру провели в одному клубі (хоча Коля спочатку грав у «СумДУ», але основну кар'єру провів все-таки в «Локомотиві»). Коли ти доходиш до певної межі, то для перезавантаження та руху далі потрібно щось поміняти. Тим більше, коли тебе вже знають у Європі. 

Так що, по цим хлопцям була визначеність в кінці сезону, а решта були готові залишатися в «Локомотиві» і рухатися далі. Більш того, з рядом футзалістів з інших клубів вдалося домовитися про перехід до Харкова і посилення команди. Знаю, що наш президент до останнього боровся з ситуацією, але вийшло, як вийшло.

- Була інформація, що «Локомотив» мав хороший шанс на порятунок і цілком міг залишитися в Екстра-лізі ... Чи так це, чи шансів все-таки не було?
- Наскільки я розумію, якщо з офіційним листом про відмову тягнули до останнього, то в цьому напрямку, напевно, велася робота ... Хоча коли майже всі гравці за короткий час знайшли інші команди, я зрозумів, що в даному випадку Екстра-ліги вже не буде. Напередодні 1 липня футзалістам (і тренерському штабу теж) було оголошено, що вони можуть переходити в інші клуби, і буквально за 3 дні хлопці визначилися з новими командами. Практично всі мали по 2-3 варіанти продовження кар'єри, включаючи і зарубіжжя. Єдина складність полягала в тому, що українцям дуже важко офіційно працевлаштуватися в Європі (без паспорта Євросоюзу). Тому, кожен вже дивився і вибирав, як краще для нього. Але попит був на всіх, включаючи навіть зовсім молодого Олега Виставного.

- Коли ви зустрічалися з керівництвом «Локомотива» в червні, який був головний посил - чекати до останнього або впевнено йти?
- Мабуть, вже тоді у керівництва було якесь певне рішення, але до останнього вживали всіх заходів, щоб зберегти команду. Це рішення було дуже важко прийняти, але я добре розумію і президента - він опинився в дуже непростій ситуації. І якщо вже прийнято таке рішення, то, можливо, іншого виходу у нього не було.

- У Харкові зараз чимало розмов про розпад «Локомотива». Відчувається, що харківські вболівальники теж були здивовані і вражені тим, що сталося?
- Думаю так. Незважаючи на те, що останнім часом трибуни на наших матчах не надто заповнювалися, «Локомотив» усіх привчив до перемог і успіхів. Був період, коли Харків навіть брав групу Основного раунду Кубка УЄФА, коли ми зустрічали і обігравали чемпіона Італії. Все це не могло не викликати інтерес до «Локомотива». Тоді ж ми трохи привчили глядачів, що «Локомотив» незмінно асоціюється з чемпіонством.

Але насправді це - спорт, і кожен намагається взяти золоті медалі. У підсумку наш клуб десь упустив РR-складову, і люди не зовсім знали, що на даному етапі відбувається з клубом. Всі звикли, що у «Локомотива» завжди все було добре, а коли ж стало відомо про те, що сталося, то харків'яни масово з подивом висловили свою думку. Для мене це зайвий раз підкреслює, що людям це реально було цікаво, і що є певна надія про відродження і продовження «Локомотива».

«Хоч поки і не знайшов нову команду, але без роботи сидіти не буду»

- Якого ресурсу не вистачило Локомотиву в минулому сезоні, щоб вийти у фінал Екстра-ліги?
- В першу чергу, команді у відповідальний період не вистачило двох лідерів. Дмитро Бондар та Дмитро Сорокін навесні були з травмами і не змогли повести команду за собою в ключових моментах. По суті, їх було небагато, але серед них - четвертий і п'ятий матч півфінальної серії з «Продексімом». На ці ігри нас не вистачило в багатьох компонентах. Якби Бондар і Сорокін були готові хоча б на 50 відсотків від своїх повних кондицій, все б розгорнулося інакше. А так, в кінцівці сезону, Сорокін не зміг толком «піднятися» навіть на всі матчі за третє місце, а Бондар хоч і додав, але все рано це був не той Дмитро, якого ми звикли бачити раніше.

Також варто згадати і про Дениса Овсяннікова, який після операції не встигав відновитися до фінальних матчів чемпіонату і підійшов до них з 50-процентоной готовністю. Так, Денис зміг через «не можу» вичавити перемогу в Кубку України, але з огляду на двомісячний простій, пізніше у нього пішов спад. 

Через травми бувалих досвідчених гравців і молодості більшості складу, команді банально не вистачило досвіду і майстерності витягнути на собі важку кінцівку сезону. Тут я кажу про Євгена Сірого, Ярослава Лебедя та інших. Хоча ті ж Сірий і Лебідь по ходу сезону додали дуже сильно, але все ж до вирішення чемпіонських завдань виявилися не готовими. Так, ми створювали досить багато моментів і забивали, але хлопцям не вистачало майстерності, як то кажуть, «дотиснути» суперника.

З іншого боку, якби ми вийшли у фінал і боролися за чемпіонство, було б зовсім неправильно зніматися команді, яка захищала б честь держави на євроарені. Тому, раз футбол розсудив так, так і повинно було статися.

- З огляду на, що «Локомотив» як клуб залишається жити (хоча поки і невідомо, де буде грати), керівництво не пропонувало вам залишитися головним тренером команди?
- Ні, такої розмови не було. Можливо, президент думав, що і я зможу поїхати попрацювати в інший клуб. Але на сьогоднішній день з пошуком команд для тренерів складніше, ніж для гравців, тому що такі рішення потрібно приймати у квітні-травні. Хочеться йти в амбітний клуб і домагатися високих результатів. І тут фінансова складова не на першому місці, хоча вона теж важлива. Але, в першу чергу, цікавлять амбіції клубу і бажання боротися за результат. На жаль, таких клубів небагато, і вони вже в квітні-травні визначаються зі своїм майбутнім. Тому, в кінці червня щось відшукати було дуже важко.

- Чим плануєте займатися найближчим часом?
- Є багато ідей і певних проектів, пов'язаних з футзалом, які хотілося організувати і зробити раніше. Але під час роботи з «Локомотивом» на це катастрофічно не вистачало часу. Зараз час з'явився, і я думаю, що один з цих проектів можна буде реалізувати в кінці серпня. Подивимося, як вийде, але рік без роботи я не буду. А якщо ж з'явиться якась пропозиція від клубу з хорошими амбітними завданнями, я її обов'язково розгляну.

- Свою тренерську кар'єру ви починали ще у футболі на дитячому рівні, потім займалися з дітьми і у футзалі. Можливо, зараз повернетесь до роботи з юними талантами?
- Можливо все. Давайте почекаємо 1 вересня, а там час покаже.

За матеріалами сайту Sport Arena
Фото: МФК «Локомотив» (Харків) та НФК «Ураган» (Івано-Франківськ)

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!