Олександр Косенко: «Січневі матчі між лідерами чемпіонату допомогли покращити форму збірників»

Головний тренер національної чоловічої збірної України Олександр Косенко розповів про зміни у плані підготовки команди до офіційних матчів у рамках групового етапу Євро-2022 після скасування проведення матчу з Данією та поділився враженнями від найближчого суперника – збірної Албанії.

 Олександре Петровичу, розкажіть, як ставитеся до того, що календар матчів збірної України у рамках групового етапу Євро-2022 змінився і матч проти збірної Данії не відбудеться?

– Приймаємо цей факт таким, яким він є. Ми нічого не можемо змінити, тож, готуємося до матчу проти збірної Албанії. Будемо чекати на рішення УЄФА щодо цієї ситуації.

– Сьогодні стартував четвертий день НТЗ збірної України. Наскільки змінилася його програма?

– Дійсно, певні коригування відбулися. Команда почала працювати у дворазовому тренувальному режимі. Сьогодні відбудеться спаринг проти збірної Запорізької області, сформованої з футзалістів цього регіону. Завтра вирушимо до Броварів, де у п'ятницю також проведемо одне тренування. 30 січня на нашу команду очікує виліт до Тирани. В Албанії ми також проведемо передматчеве тренування і найближчої неділі проведемо свою першу зустріч у рамках групового етапу Євро-2022.

– Після товариських матчів з Молдовою до складу збірної почали викликати трьох воротарів. Як оціните дебют Сухова?

– Можу сміливо сказати, що Олександр добре влився до колективу. Він добре себе проявляє у тренувальному процесі. Я задоволений його роботою.

– У заявці команди на цей збір є 15 гравців. До Албанії полетить 14. З трьох воротарів буде обрано два?

– Так. Заявка має формуватися з 14 виконавців. Ми летимо на один матч, тож, у складі збірної до Албанії вирушить двоє голкіперів.

– Що можете сказати про майбутнього суперника – збірну Албанії? Представники цієї команди нещодавно приїжджали до України у складі північномакедонського «Шкупі-1927».

– Звичайно, переглядав цей матч. Загалом, у збірної Албанії є досить непогані виконавці, які володіють досить непоганими технічними якостями. Готуємося до протистояння з серйозним суперником. Важко визначити якісь конкретні особливості. Впродовж 2019-2020 років ми встигли зіграти проти низки збірних з Балканського півострова: Сербії, Хорватії, Словенії, Північної Македонії та Косова. Останні дві з них є схожими за стилем гри і рівнем на збірну Албанії.

– У матчах проти збірної Угорщини та Favbet Екстра-ліги себе досить добре проявив квартет Корсун-Зварич-Шотурма-Білоцерківець. Наскільки у зустрічі з Албанією не вистачатиме травмованого Ігоря Корсуна?  

– Такий чинник як зіграність формується не за декілька днів, тиждень або місяць. Для цього потрібен значний ігровий часовий проміжок. Однак, хлопці, які викликані до збірної також добре знають один одного. Переконаний, що у нашій команді є виконавці, які на його позиції зможуть себе проявити найкращим чином.

– Груповий етап Євро-2022 проходить за новим форматом. Багато спеціалістів відзначали, що матчі вдома та на виїзді є кроком вперед. Втім, наскільки він позитивно сприймається за відсутності вболівальників?

– Безумовно, погоджуюся з тим, що таке рішення є кроком вперед. Це можливість для команд грати вдома й на виїзді та розвиватися у низці напрямків: як в інфраструктурному, так й медійному. Звичайно, передбачалося, що вболівальники також зможуть частіше бачити свої збірні на домашніх майданчиках саме у рамках офіційних матчів. Те, що зараз поєдинки проводяться за порожніх трибун є великим мінусом. На жаль, до цього вже всі звикли і цей факт стає звичним. Нинішній спорт загалом вже є іншим, коли немає підтримки від глядачів. Тож, безумовно, чекаємо на те, аби двері знову були відчиненими для шанувальників футзалу та інших видів спорту. Однак, всі розуміють, що це рішення продиктоване нинішньою епідеміологічною ситуацією у світі.

– Балканські вболівальники завжди гаряче підтримують свої команди, однак, у Тирані їх не буде. Можна сказати, що для збірної України це може стати якоюсь перевагою?

– Загалом, всім командам, які грають на виїзді тепер легше виходити на паркет з психологічної точки зору. Перевага свого майданчика трохи нівелюється. На жаль, і наша збірна також не зможе розраховувати на підтримку глядачів під час поєдинків в Україні. Однак, ніхто не робить додатковий акцент на цьому аспекті.

– Напередодні старту підготовки до матчів групового етапу Євро-2022 у Favbet Екстра-лізі відбулася ціла низка очних матчів між лідерами турнірної таблиці. Окрім того, «Продексім» провів матч у рамках Ліги чемпіонів. Ці фактори допомогли футзалістам прибути до розташування збірної в якомога кращому тонусі?

– Січневі матчі між лідерами чемпіонату допомогли покращити форму збірників. Тим більше, що вони відбулися одразу після новорічних свят.  Втім, їхній характер, можливо, став визначальним, лише якщо вести мову про регулярний чемпіонат. Попереду ще етап плей-офф. Звичайно, поєдинки лідерів завжди сприяють кращій підготовці гравців. Тим більше, що вони дійсно вийшли досить цікавими та динамічними. Сподіваюся, що така практика пішла на користь представникам збірної.

Богдан Ісаєв, прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!