У Будинку футболу відбулась нарада представників клубів Екстра-ліги + ФОТО

Трохи більше тижня тому футзальна Україна отримала свого нового чемпіонату в особі херсонського «Продексіма», і поки футболісти всіх команд хто відпочиває, а хто посилено вирішує свої трансферні питання, саме час футзальним функціонерам ретельно і у всіх тонкощах продумати, яким же буде наступний сезон. За традицією всі вирішальні і ключові моменти, пов'язані з чемпіонатом України, обумовлюються на нараді перших осіб клубів Екстра-ліги, а потім вже затверджуються Виконкомом Асоціації футзалу України. Однак цьому передує підготовча робота - як раз темі майбутнього сезону була присвячена робоча нарада представників клубів Екстра-ліги, яка напередодні відбулась у Будинку футболу.

На жаль, в силу різних причин на неї не змогли приїхати представники абсолютно всіх клубів, але, тим не менше, і половини з них було достатньо, щоб міг відбутися корисний обмін думками, а Асоціація могла вислухати побажання клубів щодо майбутнього чемпіонату. Тим більше, що до нього АФУ звернулася в усіх клуби з проханням, вислати свої побажання щодо чемпіонату, регламенту, календаря, схеми проведення чемпіонату та інших питань, і вже систематизувавши їх, представила на узгодження.

На зборах представників клубів були присутні:

Сергій Владико, президент АФУ
Валентин Вакула, спортивний директор АФУ
Сергій Кравцов, голова Комітету арбітражу АФУ
Кирило Ципун, представник «Продексіма»
Лев Галушко, прес-аташе «ХІТа»
Олег Ковальський, виконавчий директор «Урагану»
Сергій Бабіков, віце-президент «Сокола»
Сергій Чайка, прес-аташе «Юні-Ламана»,
запрошені представники ЗМІ, які висвітлюють футзал. 

 

 

 

 

Контури наступного сезону

На основі анкетування клубів, їх більшість - 6 - підтримало план-календар, при якому наступний сезон відкриється 9 вересня матчем за Суперкубок, а старт чемпіонату України буде дано 16 вересня. Як і в минулому сезоні, в чемпіонаті не заплановані паузи на ті дати, коли чемпіону України чекають матчі в Кубку УЄФА, а свої матчі туру херсонський «Продексім» проведе в резервні дні.

До речі, за інформацією Сергія Владико, як повідомили АФУ з УЄФА, в зв'язку з реформуванням Кубка УЄФА з футзалу з великою часткою ймовірності «Продексім» прийме старт в єврокубку не з Попереднього раунду, як це було б при старому форматі, а з Основного - і це буде 10-15 жовтня.

Орієнтовна дата завершення чемпіонату - 21 травня. Найбільша перерва в ньому буде в кінці січня – на початку лютого, коли збірна України буде спочатку вести підготовку, а потім і брати участь у чемпіонаті Європи 2018 року. Будуть ще кілька невеликих пауз в офіційні вікна УЄФА, коли збірна України зіграє товариські матчі. За інформацією АФУ, в числі потенційних суперників розглядаються тільки топ-команди, які також будуть грати на ЧЄ-2018.

Що стосується Кубка України, то команди Екстра-ліги вступлять у боротьбу за трофей зі стадії 1/8 фіналу, і за проектом календаря, це буде 4 січня 2018 роки (резервний день - 9 січня).

Стадії 1/8 фіналу і чвертьфінали будуть проходити з двох матчів, володар Кубка України буде визначений у «Фіналі чотирьох», і саме тут головним нововведенням буде те, що «Фінал чотирьох», на відміну від кількох останніх сезонів, відбудеться до початку стадії плей-офф чемпіонату України. Що ж до 1/8 фіналу, то матчі відбудуться 17 січня, а для команд, у яких не буде в складі «збірників», буде визначено резервний день.

Формат проведення чемпіонату

АФУ в клуби розіслала три варіанти схеми проведення чемпіонату. Перший - практично ідентичний з торішнім. Команди грають в 2 кола з плей-офф, але з невеликою зміною - більшість команд підтримують варіант, коли і стадія чвертьфіналу грається до трьох перемог однієї з команд. А ось у серії за бронзові медалі можуть бути два варіанти - або до двох перемог, або з двох матчів «вдома - на виїзді».

Другий варіант - схожий з тим, що був в цьому сезоні у футбольній Прем'єр-лізі. Команди грають в два кола, 6 кращих команд виходять до другого етапу і грають ще два кола. А тут уже можливі варіації: на другому етапі грати або з усіма набраними очками, або з так званими «золотими», набраними тільки з командами, що увійшли до фінальної шістки. Відзначимо, що згідно з анкетуванням, другий варіант підтримали тільки дві команди, розділившись порівну на думці по підваріант.

Окрему дискусію викликала пропозиція «Урагану», щоб розігрувалися всі місця з 7-го по 10-е, і вона теж буде винесено на обговорення на нараді керівників клубів. Які тут є «за», про це розповів Олег Ковальський:

- Я хочу, щоб ми відштовхувалися від того, що ми - клуби Екстра-ліги, це певний статус. Якщо клуб не потрапив у плей-офф, але не хоче грати за конкретні місця, але який це статус клубу Екстра-ліги? Якщо ми свій чемпіонат вважаємо повноцінним і якісним, і хочемо, щоб він розвивався, то давайте не мати на увазі слово «розвиток» як таке, яке не несе на собі ніяких зобов'язань. Під час своєї нещодавньої поїздки в Угорщину я познайомився з командою, яка займає з 7-го про 10-е місце. Вони борються за те, щоб грати в найсильнішому дивізіоні, щоб мати статус, і відповідати чемпіонату. 

Думка хмельницького «Сокола» з приводу схеми проведення чемпіонату озвучив Сергій Бабіков:

- Чому ми проти шістки? Дивлячись на підсумки нинішнього чемпіонату, друге місце від сьомого відокремило 4 очка. Не хотів би образити команди, які зайняли 8-10 місця, але виходить, що одна з команд, за рівнем приблизно з шістки, вилітає. Питання - ось для цієї команди яка мотивація грати за 7-10 місця? Це перше. Друге - при такій системі у нас створюються передумови до того, що у гравців команди, що не потрапляє в шістку, у них немає мотивації, і вони для себе завчасно будуть шукати можливість перейти в команду рівнем вище. Тому, ми виступаємо проти того, щоб грати шістку і грати за 7-10 місця. 

Які є плюси у схеми з фінальної шісткою, своєю думкою поділився Сергій Владико:

- Немає жодного якогось ідеального формату. Плей-офф більше призначений для чемпіонату, де стартують від 12-ти команд. Ця система дає можливість всім орати і викладатися під час регулярного чемпіонату. На сьогоднішній день деякі провідні команди не мають глобального інтересу до регулярного чемпіонату, особливо до другої половини після того, як вони вже потрапляють до вісімки. І якимось чином вже починається підготовка до плей-офф.

На завершення теми формату чемпіонату відзначимо, що два клуби - «Сокіл» і «Титан-Зоря» - висловилися за схему проведення чемпіонату в чотири кола зі спареними матчами.

Отже, при всьому багатстві вибору схеми проведення чемпіонату, якої дійсно ідеальної і універсальної не існує, останнє рішення буде винесено на нараді керівників клубів, тому що в кожної зі схем варіюється і фінансова складова, а її не можна не враховувати.

Молодіжні команди - їх створення і розвиток

Тут мова про те, що кожна команда Екстра-ліги мала б у своїй структурі молодіжну команду. Кількість молодих гравців в заявках команд на даний момент - це дуже незначний відсоток. Асоціація винесла на розгляд клубів з можливістю подальшого затвердження кардинально нову пропозицію, аналога якому ще не було в українському футзалі. Взята вона з досвіду футбольної Прем'єр-ліги - ті гравці, які планують грати або в чемпіонаті області, або в чемпіонаті міста, подаються в АФУ як список «Б». Якщо у клубі не створюється друга команда, то така команда Екстра-ліги буде платити більший вступний внесок. Таким командам буде надана можливість брати участь і в чемпіонаті міста, але головне - щоб це було в рамках єдиної команди. На даний момент принципово важливо, щоб такі команди були створені, а в якому змаганні вони гратимуть - у Першій лізі, у Другій, в обласних або міських чемпіонатах, це буде приймати рішення сам клуб.

Вступний внесок

Остаточні суми затвердить нараду президентів клубів, але на даний момент АФУ пропонується єдиний внесок 80.000 грн., Який буде розбитий на три етапи. Але в зв'язку з попереднім пунктом можуть бути зміни - якщо клуб не подає список «Б», то він перераховується додатковий внесок на рахунок АФУ. Однак якщо команда заявляється в Першу або Другу ліги, то її внесок становить менше, ніж 80.000 грн. Власне, тут основна ідея - мотивувати клуби створювати другі команди.

Аналітична програма «InStat»

Всім клубам була розіслана презентація аналітичної програми «InStat», яка вже була апробована в збірній України під час проведення кваліфікаційного турніру чемпіонату Європи. Власники програми запропонували АФУ дуже цікаві умови - в два рази знижується вартість використання цієї програми, якщо на неї підпишуться всі клуби. На нараду президентів клубів буде запрошений представник правовласника цієї програми, за президентами і останнє слово, чи будуть їхні клуби працювати з програмою, яка в останні роки набула широкої популярності.

Поправки до регламенту

Як завжди, в кінці сезону АФУ попросила клуби вислати свої пропозиції з поправками до регламенту. Проаналізувавши їх, АФУ пропонує такі зміни і доповнення:

1. Штраф за незабезпечення прямої трансляції матчу без поважних причин - 4.000 грн.
2. Обов'язково участь другої команди в одному зі змагань - у Першій, Другій лігах, чемпіонатах області, міста. Надання «списку Б» для АФУ.
3. За неучасть в змаганнях другої команди оплачується додатковий внесок.
4. Плей-офф в 1/4 фіналу до трьох перемог. 

(* В разі прийняття позитивного рішення по цьому пункту, є додаткова пропозиція від Sport.ua грати овертайм так, як це роблять в Іспанії - два тайми по 3, а не по 5 хвилин).

5. За бронзові медалі проводяться два матчі (вдома - на виїзді), або ж виконує серія до двох перемог.
6. Після регулярного чемпіонату все жовті картки анулюються (навіть чотири). По цьому пункту надійшло додаткова пропозиція від команди «ХІТ» про те, щоб картки «згорали» після кожної стадії плей-офф.
7. Жеребкування Кубка України (відразу вся сітка або кожен етап).
8. Статистичне забезпечення для всіх клубів «InStat» (30000 грн. У рік з кожного клубу).
9. Штраф за неучасть або неорганізація прес-конференції - 2000 грн.
10. За неподання або затримку письмової інформації про час початку матчу - штраф 2000 Грн. Крім того, додаток, що матчі чемпіонату повинні починатися не пізніш 19.00, але якщо буде пряма телевізійна трансляція - щось не пізніше 21.00.
11. Офіційний м'яч SELECT (помаранчевий) з логотипом АФУ.
12. Збільшення компенсації за підготовку футболістів.
13. Призначення місцевого директора матчу.

На закінчення скажемо, що остаточне затвердження всіх моментів, які обговорювалися на робочій нараді представників команд Екстра-ліги, пройде на зібранні президентів клубів, яке відбудеться 12 або 13 червня.

За матеріалами сайту Sport.ua

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!