Валентин Вакула: "Церемонія початку матчів змінена з метою популяризації футзалу"

13 серпня в Запоріжжі матчем за Суперкубок України стартував сезон 2016/2017 в українському футзалі. А вихіднимі відбувся перший тур чемпіонату України серед команд вищої ліги "Екстра-ліга" з футзалу. Як пройшли стартові події прес-служба Асоціації футзалу України вирішила запитати у керівника комітету з організації та проведення змагань Валентина Вакули.

- Новий сезон в українському футзалі стартував. Валентине Івановичу, розкажіть, будь ласка, як все пройшло?
- Новий сезон стартував тиждень тому. В Запоріжжі відбувся матч за Суперкубок України, в якому володар Кубку "Локомотив" Харків впевнено переміг чинного чемпіона "Енергію" Львів з рахунком 7-0. Завдяки спільним зусиллям Запорізької обласної асоціації міні-футболу (футзалу), президентом якої є Віталій Ніколаєнко, та АФУ цей матч пройшов на високому організаційному рівні. Особливо хочеться відмітити співпрацю з телевізійниками. Матч транслювався у прямому ефірі на 9 телеканалах. Вважаю що такий захід допоможе Запоріжжю у створенні команд, які повинні приймати участь в чемпіонаті України Першої та Другої ліг. Глядацький інтерес запоріжців зашкалював.

Якщо говорити про початок чемпіонату України серед клубів вищої ліги "Екстра-ліга", то він відбувся 20 серпня - було зіграно чотири матчі. За спільної згоди керівників клубів перший та другий тур пропускає новачок "Екстра-ліги" команда "ХІТ" з Києва. Це пов'язано з участю гравців київської команди в складі національної збірної України з пляжного футболу. Але "ХІТ" зіграє два матчі до початку третього туру, який відбудеться 8 жовтня після закінчення чемпіонату світу в Колумбії.

За проханням тренерського штабу Національної збірної України, з метою якісної підготовки до чемпіонату світу у Колумбії, який розпочнеться 10 вересня, було прийнято спільне рішення про ранній початок чемпіонату України “Екстра-ліга”.

Незвично ранній початок сезону відкладає свій відбиток і на організаційну частину, яку повинні забезпечувати клуби. Якщо спортивна складова пройшла в запеклій боротьбі, то організаційна частина бажає набагато кращого.

Особливо це стосується в частині інтернет та телевізійних трансляцій.

- Цього року змінилася церемонія виходу команд. З чим це пов'язано?
- Так, церемонія початку матчів змінена з метою популяризації футзалу. Ми виготовили для кожної команди прапори з логотипами клубів, які перед представленням гравців юні футболісти виносять на майданчик. Також за угодою з технічним спонсором офіційним м'ячем чемпіонату є м'яч фірми "SELECT". Чекаємо від представників цієї фірми поставки спеціальних тумб з логотипом "SELECT", на які перед початком кожного матчу буде встановлено ігровий м'яч. Всі футболісти викликаються на майданчик по одному, що дає можливість глядачам ближче познайомитись зі своїми кумірами. Матчі з футзалу відбуваються в закритих приміщеннях, і ми повинні переймати досвіт інших зальних ігрових видів спорту. Така церемонія підвищує інтерес до матчів телевізійних компаній. Потрібно створювати шою і не цуратись вчитись у інших.

- Розкажіть про плани АФУ з приводу телетрансляцій та часу проведення центральних матчів туру.
- Сьогодні є домовленість з одним із провідних всеукраїнських спортивних каналів "ХSPORT" про прямі трансляції одного-двох центральних матчів кожного туру. Це дуже значний крок вперед в частині реклами футзалу. Телеканал пішов на зустріч АФУ, але як і кожний канал ставить свої вимоги. Матчі повинні транслюватись з чотирьох камер. Обов'язково повинні бути титри, повтори, коментатори, тощо. Нажаль сьогодні тільки три клуби мають можливість виконувати вимоги телеканалу. І в першу чергу це пов'язане з якістю спортивних споруд в Україні. На всю державу буквально декілька спортивних споруд, які відповідають вимогам УЄФА та ФІФА, і це наша найголовніша проблема. Сподіваємось на державу, на спонсорів, які все ж таки зрозуміють, що нам потрібні якісні сучасні спортивні споруди.

Ще однією з вимог "ХSPORT" є час початку матчів. Прямий ефір для нас виділено з 12.00 у суботу та неділю. Так, це в якійсь мірі складає певні незручності як для команд, так і для гладачів. Але по-перше, згідно статистики попередніх сезонів, середній час початку матчів 13.00. Погодьтесь, не дуже велика різниця. По-друге, більш зручний час початку треба завоювати в боротьбі з іншими видами спорту, а для цього треба з чогось починати. Тому я хочу подякувати керівникам клубів за розуміння і підтримку наших починань.

Також окрема подяка нашим постійним партнерам з телеканалу "Sport1" та "Sport2", які завжди ідуть нам на зустріч і допомагають в пропаганді футзалу.

Дуже сподіваємось, що найближчим часом футзал все більше і більше буде з’являтися на регіональних телеканалах. Частина клубів вже транслює свої матчі на цих каналах, з іншою частиною клубів та телеканалами в цих містах ми постійно спілкуємося і впевнені, що кількість каналів-трансляторів буде збільшуватися.

- В першому турі були складності з онлайн-трансляціямі матчів. З Покровського взагалі не було трансляції, а в Хмельницькому трансляція почалася без звуку, а потім й взагалі перервалася і не відновилася до кінця матчу. Що відбувається?
- Відбувається робочий процес входження в чемпіонат! Якщо серйозно,  то з командою з смт. Покровське у нас в цьому плані багато проблем. Я не хочу зараз розповідати про погане. Ми працюємо в цьому напрямку з керівництвом клубу. Клуб бажав та був готовий організувати трансляцію, але через непорозуміння з місцевою владою виникли проблеми з доступом до інтернету в спортивному залі, який належить селищній раді. За цими обставинами організувати трансляцію було неможливо.

Сподіваюся, що на найближчому засіданні ради це питання буде вирішено, і місцева влада серйозно підключиться до допомоги команді. Зі свого боку АФУ тримає руку на пульсі та робить все можливе для підтримки команди у вирішенні проблемних питань.

Що стосується обриву трансляції з Хмельницького, то це просто нещасний випадок. Підвела техніка. Під час першого тайму згорів комп’ютер, який був налаштований на передачу запису матчу. Сподіваємось що це випадковість, і в подальшому ми отримаємо прямі трансляції всіх матчів з Хмельницького. В любому випадку, обидва клуби отримають листи від АФУ з попередженням про необхідність виконання Регламенту та обов'язкові інтернет онлайн-трансляції. Проте запис цих матчів ми отримали вчасно - протягом 24 годин після їх закінчення.

- Чи є якісь штрафи за відсутність онлайн-трансляцій, та як АФУ планує карати за це клуби?
- Відсутність онлайн-трансляцій є порушенням вимог Регламенту. Штрафними санкціями по невиконанню вимог Регламенту займається КДК ФФУ за поданням АФУ. Я схильний до діалогу і намагань вирішити питання спочатку в нашому футзальному колі. Сподіваюсь що після наших попереджувальних листів клуби виправлять ситуацію, і надалі таких проблем не буде. Якщо ситуація повториться будемо передавати справу в КДК ФФУ. За Регламентом АФУ ми конкретно накладаємо штрафні санкції за не надання відеозапису матчу протягом 24 годин. Після першого туру в цьому проблем не було.

Взагалі, наше завдання не бути караючим органом, а координаційним. Ми в будь-який час готові надати допомогу клубам з будь-яких питань, що стосуються організації матчів. Нажаль сьогодні ще не всі розуміють необхідність просування нашого виду спорту на інтернет-ресурси та телебачення. Клуби повинні  зрозуміти, що в першу чергу це потрібно їм. Добре коли глядачі вболівають за свою команду в домашньому матчі, але я впевнений, що вони хочуть бачити пряму трансляцію гри своєї команди і на виїзді. А на виїзний матч всі не поїдуть.

Хочу звернутись до керівників клубів - поважайте відданність ваших глядачів і глядачів команд суперників. Дайте їм можливість насолоджуватися грою команд. Якщо для телевізійних трансляцій необхідно вкладати кошти, то для інтернет-трансляцій це практично задарма.

Хочу відмітити, що вже настав той час, коли не ми просимо телеканали показувати футзал, а вони звертаються до нас з проханням дозволити їм показувати наші матчі.

Прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!