Валентин Вакула: «Сильний чемпіонат – це, передусім, інтереси збірної»

Прес-служба Асоціації футзалу України поспілкувалася зі спортивним директором АФУ Валентином Вакулою про те, яким буде сезон 2019/2020 в українському футзалі.

 Валентине Івановичу, розкажіть, коли відбудеться перший матч нового сезону?

– Сезон 2019/2020 розпочнеться 7-го вересня матчем за Суперкубок України. У цій зустрічі зустрінуться чемпіон Екстра-ліги – херсонський «Продексім» та володар Кубка України – івано-франківський «Ураган». АФУ вже оголосила тендер щодо визначення місця проведення серед регіональних асоціацій. Ми впевнені, що це буде яскравий матч з цікавинками для вболівальників, які спостерігатимуть за ним як на трибунах, так і у телеефірі.

– Яким буде новий сезон в Екстра-лізі?

– Поєдинки 1-го туру відбудуться 14 вересня. Поки що остаточно не визначена кількість команд, які візьмуть участь у найвищому за рангом дивізіоні. До 4 серпня ми маємо отримати заявки від всіх учасників. Саме тому Виконком АФУ прийняв рішення, у відповідності до якого, якщо кількість команд не перевищуватиме 10 – система розіграшу не зміниться у порівнянні з сезоном 2018/2019 (регулярний чемпіонат і 2 кола для команд з верхньої шістки). Якщо ж склад Екстра-ліги налічуватиме 11 і більше команд – чемпіонат проходитиме за системою плей-офф (регулярний чемпіонат + матчі плей-офф для восьми команд). Також на найближчому засіданні представників команд Екстра-ліги буде вирішено долю Кубка ліги.

– Деякі команди підтримують систему плей-офф навіть за меншої кількості команд, ніж 11. Що скажете з цього приводу?

– Так, це правда. Ми беремо до уваги думки клубів. Однак, хотів би зазначити, що більшість з них під час вибору формату розіграшу чемпіонату формують свою думку, базуючись на аргументах власних клубних інтересів. Саме тому рішення Виконкому було прийняте з метою розвитку всього українського футзалу, з огляду на такі аспекти як: загострення боротьби під час регулярного чемпіонату, інтрига боротьби за призові місця до останнього туру, більша комерційна привабливість. Сильний чемпіонат – це, передусім, інтереси збірної.

Разом з тим, ми проаналізували проведення чемпіонатів за системою плей-офф. Якщо команда набирає у середньому 9 очок впродовж 16-18 турів – вона, фактично, гарантує собі місце у чільній вісімці й надалі частково втрачає мотивацію щодо боротьби до останнього туру з усіма можливими наслідками. За невеликої кількості учасників нам необхідно зіграти аж 16-18 турів лише для того, аби відсіяти 1 чи 2 команди перед стадією плей-офф. Окрім того, ми можемо зіткнутися з таким явищем як майже повна зміна складу під час зимового трансферного вікна, аби почати здобувати необхідні очки задля потрапляння до чільної вісімки та здобуття результати на стадії плей-офф.

Натомість, за системи розіграшу з чільною шісткою кожен матч має важливе значення, і до переліку найкращих потрапляють команди, які здатні на максимальному рівні провести весь регулярний чемпіонат. Також, відзначу, що кількість поєдинків за системи плей-офф та системи з чільною шісткою є майже однаковою (особливо для команд, які ведуть боротьбу за медалі).

– Минулоріч, після формування чільної шістки, покровський «Титан» знявся з чемпіонату, чи можна унеможливити повторення подібної ситуації цьогоріч?

– На жаль, наша країна досі перебуває у стані війни, і за нинішніх реалій ніхто не може дати будь-яких гарантій щодо уникнення таких випадків.

– Є інформація, що з наступного сезону Екстра-ліга матиме титульного спонсора. Можете підтвердити цю інформацію?

– Можу. Вперше за всю історію українського футзалу Екстра-ліга матиме титульного спонсора. У разі виконання умов контракту клуби матимуть фінансове заохочення.

– Розкажіть про Першу, Другу ліги та Кубок України. Чого очікувати командам-учасницям та вболівальникам від цих змагань?

– Думаю, що глобальних змін у форматах проведення не буде. Чекаємо на заявки від команд щодо їхньої участі у цих турнірах на пошту comitetvakula@gmail.com. Найближчим часом будуть надіслані листи до регіональних асоціацій, які б акумулювали зворотний зв’язок з потенційними учасниками цих змагань. Окрім того, інформація з термінами та умовами заявкової кампанії для кожного зі змагань буде розміщена на сайті АФУ.

– Які цікавинки наступного сезону Ви б відзначили?

– Як і минулого року, ми проводитимемо Матч зірок, однак, з дещо зміненою системою формування команд-учасниць. Окрім того, багато нових активностей для вболівальників заплановано як під час поєдинків Екстра-ліги, так і на наших сторінках у соціальних мережах. Також для популяризації кожного окремого матчу Екстра-ліги та чемпіонату загалом, ми співпрацюватимемо з компанію «E-Sport», яка допомагатиме реалізовувати квитки на матчі. Умови цієї співпраці будуть доведені до усіх зацікавлених клубів найближчим часом.

Прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!