Роман Проць: «Якісні зміни в арбітражі зможе дати лише системна робота»

Минулої п’ятниці у Львові відбулося засідання виконавчого комітету Асоціації футзалу Львівщини, на якому, серед інших, було затверджено нову структуру комітету арбітражу АФЛ і призначено її куратором члена Комітету арбітражу Асоціації футзалу України Романа Проця. До вашої уваги інтерв’ю Романа Проця, який відповів на питання прес-служби АФЛ.

- Романе Омеляновичу, вболівальники зі стажем добре пам’ятають Вас арбітром всеукраїнського рівня. Скільки років Ви працюєте у футзалі?   
- У мене більш ніж 20-річний досвід арбітражу на найвищому українському рівні. У 2015 році я захистив кандидатську дисертацію і працюю доцентом кафедри спортивних дисциплін Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка та виконую функції спостерігача арбітражу на поєдинках Екстра-ліги України.  У вересні цього року був спостерігачем арбітражу матчу за Суперкубок України, а мої вихованці брати Олег та Орест Дуцяки дебютували на рівні Чемпіонату України з футзалу серед команд Екстра-ліги. Мені, як наставнику і ментору це, звісно, дуже приємно, оскільки Орест Дуцяк дебютував, як арбітр Екстра-ліги у 19 років, а прийшов до мене у школу молодого арбітра в дванадцятирічному віці.

- Виконкому Асоціації футзалу Львівщини Ви запропонували затвердити нову структуру системи арбітражу, яку в підсумку погодили, і Вас обрали її куратором. 
- Я б не сказав, що ця система є новою. Як показує практика, вона успішно діє не тільки у футзалі, а й у футболі. Маючи у своєму активі і п’ятирічний досвід управлінця (очолював відділ фізичної культури та спорту дрогобицької міськради) я не тільки запропонував затвердити цю структуру, а й взявся до кадрового підсилення. Одразу запропонував виконкому затвердити оновлений склад Комітету арбітражу АФЛ з одинадцяти осіб, які працюватимуть в чотирьох комісіях у відповідних напрямах роботи. Я твердо переконаний, що тільки системна робота зможе дати  якісні зміни в арбітражі футзальних змагань на Львівщині…

- Ставши куратором системи арбітражу АФЛ, майже одразу Ви провели перший етап атестації для арбітрів та спостерігачів. 
- Так. Оновлений склад КА АФЛ провів перший етап атестації кандидатів в арбітри і спостерігачів-делегатів для включення їх у відповідні реєстри АФЛ і допуску до змагань з футзалу на теренах Львівщини. Частина кандидатів успішно склала іспит з теоретичної підготовки  та  відео-тесту з ігровими епізодами і вже отримала допуск до проведення змагань. Тим, хто не показав належної підготовки або був відсутнім з поважних причин, КА АФЛ пропонує пройти черговий етап атестації, який відбудеться у понеділок, 30 жовтня.
           
- З Ваших слів зрозуміло, що нова система арбітражу АФЛ призведе у майбутньому до позитивних змін. 
- Я б сказав якісних змін. На жаль, в останні роки арбітраж на Львівщині не мав жодного росту. Аж ніяк не хочу сказати, що він деградував, але зміни були необхідні. Думаю, вони реальні за 3-5 років, коли зможемо побачити плоди того, що ми посіємо зараз. Також дуже активно зараз працюватимемо у напрямку навчання молодих хлопців. Їх поступово набираємо до своєї обойми і готові з ними ділитися досвідом. Важливо те, що вони є і бажання вчитись у них також присутнє.

За матеріалами Асоціації футзалу Львівщини та galinfo.com.ua

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!