Віктор Андрухів: «Human» – це перший претендент від Дніпропетровщини на те, аби рухатися у професіонали»

Голова Асоціації футзалу Дніпропетровської області Віктор Андрухів підбив підсумки футзального сезону у регіоні та розповів про соціальні ініціативи під час карантину.

 Розкажіть більше про змагання, які проводить Ваша асоціація. Вони охоплюють лише Дніпро чи районні центри також?

– Базовим турніром у нас є чемпіонат області. Матчі проходять у Дніпрі, однак, представників нашої області вистачає у багатьох лігах. Є навіть об’єднана команда з Запоріжжя – «ЗАПОРІЖПРОМГРУП-ЛАД». У цього турніру є ще історична назва – «Libertad». Чотири роки тому у нашому місті було декілька інших організацій, які проводили футзальні змагання паралельно з асоціацією. Просто були команди, майданчики та організатори. Ми поставили перед собою мету, аби все це об’єднати. Провели збори з найактивнішими організаторами, під час яких домовилися проводити ці змаганням спільно під егідою АФДО та за календарем АФУ. Це статусність, потенційна можливість себе проявити на всеукраїнських аматорських турнірах. Хлопців зацікавила така перспектива. Також у наших змаганнях ми пропонували кваліфікований арбітраж. Загалом, скажу, що у нас проводяться щотижневі курси підвищення кваліфікації арбітрів під головуванням Олега Іванова. Загалом, з того часу як ми об’єдналися – було вирішено зберегти історичну назву головних турнірів – «Libertad». Інші організації за рік-два також перейшли під наше крило, оскільки всі розуміли, що за одні й ті самі гроші ми пропонуємо значно більш серйозний пакет послуг: рівень організації, відеозйомки, арбітражу і так далі. Нині ми маємо десять ліг. У кожній з них беруть участь 8-10 команд. Обов’язковою є відеотрансляція матчів у Суперлізі, Першій та Другій лігах. Ми робимо різноманітні нарізки найкращих моментів за підсумками кожного туру. Також маємо текстові огляди поєдинків. У будь-якому випадку, ти можеш прочитати кілька рядків про свою команду. Людям це дуже подобається.

Окрім того, АФДО проводить Кубок області. Завдяки цьому можна досліджувати ситуацію у регіоні. Зокрема, потенційне формування нових команд. У містах області проводяться кваліфікаційні етапи з виявленням своїх чемпіонів. В обласному центрі проходять поєдинки плей-офф.  

– Чи встигли завершити змагання до карантину?

– Чемпіонат області ми дограли, однак, на жаль, не встигли нагородити команди. У Кубку області зупинилися на стадії 1/8 фіналу. Налаштовані завершити сезон у цьому турнірі пізніше.

– Не так давно було розформовано єдиного представника Дніпропетровщини в Екстра-лізі – покровський «Титан». Скажіть, чи є перспектива найближчим часом побачити команду з Дніпропетровщини бодай у Першій лізі, враховуючи серйозний потенціал команд та наявність сильних гравців?

– Насправді, це питання перебуває у нас на порядку денному не перший рік. Можливо, наведу не найкращий приклад. Два роки тому у нас була команда «Катеринославхліб». Вона йшла до того, аби зробити той важливий крок у професіональний футзал. Однак, після свого чемпіонства її було розформовано. У Другій лізі була непогана команда «М’ясна традиція». Втім, знову ж таки – не склалося. Є команда «Human», яка виступає у Другій лізі. Вона має досить непоганий склад. Багато молодих гравців. «Human» – це перший претендент від Дніпропетровщини на те, аби рухатися у професіонали. Ми разом з місцевою владою спробували б допомогти команді у вирішенні питань з залом та інших важливих моментах. Якщо вони все ж зважаться на цей крок, то, однозначно, не будуть командою, яка заявилася лише на один сезон. У нас великий вболівальницький ресурс. Тож, з підтримкою проблем не буде.

– Якою є ситуація з дитячо-юнацьким футзалом у регіоні?

– Ми маємо декілька організацій, в яких діти займаються футзалом. Приблизно три роки тому було відчинено спортивний комплекс «Olimpia+». У ньому Олександр Юзик відкрив секцію з футзалу, де займаються діти різних вікових категорій. Ми декілька разів зверталися від асоціації, аби це було організовано централізованим чином. Однак, він не надто йде на контакт. Також маємо команду в Юнацькій Екстра-лізі, яка називається «Футзал-Дніпро». Коли у нас проходили дитячі чемпіонати України – ми вирішували питання щодо оренди залу, допомагали з трансляціями. Є ситуативне сприяння. Однак, у нашому місті не вистачає дитячої школи, яка б працювала за усіма віковими категоріями. Багато команд хочуть мати потенціал на майбутнє щодо молодих виконавців. На жаль, нині шанс поповнити команду – це запрошення до своїх лав людей з футболу. Звісно, було б краще, якщо б діти займалися футзалом з юних років. У нас є команда «АТБ», яка постійно бере під себе молодь, і хлопці дійсно прогресують. Однак, знову ж таки, тут відсутня системність.

– Не так давно було запроваджено контроль за дотриманням правила «один гравець – одна команда». Ви як членом Виконкому УАФ голосували за нього. Розкажіть більше про його суть.

– Ми вже давно ведемо боротьбу з явищем, коли одна людина мандрує різними змаганнями, командами та регіонами загалом. Вони не дають змоги розвиватися іншим гравцям, оскільки займають їхні місця у низці команд. Якщо хтось з них зазнає пошкоджень – є базова команда, яка вкладає гроші у такого гравця. Вона втрачає його на певний термін. Загалом, навіть у нас в області, керівники клубів негативно ставляться до того, якщо футболіст тихенько їде і грає у футзал або ж навпаки. Різкий перехід з поля на траву – це завжди ризик травмуватися. Однозначно, я підтримую дотримання цього правила. Тепер, якщо якась команда не підтягне до свого складу таких умовних «легіонерів», то вони братимуть молодих, і, можливо, не одразу, а за рік або два – молоді гравці, які їх замінять, обов’язково додадуть. Насправді, у цьому зацікавлені всі. Дійсно, можливо, доведеться трохи почекати. Коли люди беруть сильних гравців з іншої команди – вони мають результат. Однак, коли ті йдуть – йде і результат.

– Ви також є головою Асоціації футболу Дніпропетровської області. Розкажіть про соціальну ініціативу «Допоможи другу», яку вона проводить під час карантину.

– Після введення жорстких обмежень у зв’язку з карантином – ми одразу звернули увагу на ветеранів. Багато з них грали у «Дніпрі». Є представники «Динамо», «Шахтаря» та інших клубів. У зв’язку з літнім віком, вони мають проблеми зі здоров’ям, знаходяться у групі ризику. Деякі досить обмежені з фінансової точки зору. Ми вирішили їм допомогти. Було створено список ветеранів. Ми щотижня з ними контактуємо та питаємо про їхні потреби. Важливим є навіть звичайне спілкування. Загалом, звичайно, найбільш потрібними нині є продуктові набори, щоб літні люди зайвий раз не виходили на вулицю. Ми запропонували долучитися до акції усім охочим. Відгукнулося багато представників команд. Тож, у різних районах ми за списком надаємо таку допомогу нашим ветеранам. Якщо з містом проблем немає – то трохи складніша ситуація з областю. Ми трохи змінили складові у продуктових наборах, і формуємо їх таким чином, аби можна було відправити Новою поштою з адресною доставкою.

Прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!