Володимир Гримайло: «Переконаний, що за наявності необхідних умов усі клуби підтримали б ідею щодо догравання чемпіонатів»

Віце-президент та виконавчий директор Асоціації футзалу України Володимир Гримайло в інтерв’ю нашому сайту прокоментував останні події в українському футзалі та трохи привідкрив завісу щодо наступного футзального сезону.

– Чому були прийняті рішення про завершення трьох чемпіонатів?

– Якщо коротко, то тому, що жодної реальної можливості закінчення чемпіонатів у Favbet Екстра-лізі, Першій лізі та Вищій лізі серед жіночих команд немає. Є лише бажання організатора та клубів-учасників, а от реальної можливості не вбачається. Ці рішення містять дві складових. Перша: рішення про закінчення чемпіонату через неможливість його подальшого проведення. Друга: рішення Виконкому АФУ про юридичний статус чемпіонату та розподіл місць у турнірній таблиці. На поточний момент прийнято рішення про завершення трьох чемпіонатів, а у двох з них визначено юридичний статус та проведено розподіл місць.

– Що передувало таким рішенням?

– Ще з моменту запровадження карантину у державі ми постійно були на зв’язку з керівниками та тренерськими штабами команд-учасниць. Провели низку консультацій та дискусій, обмінювалися думками, проводили відеозустрічі для того, аби розуміти стан справ та ситуацію у конкретних містах. Незважаючи на карантин, ми постійно контактували з представниками Міністерства охорони здоров’я та керівництвом Мінмолодьспорту для того, щоб тримати руку на пульсі можливих змін, а також бути готовими до відновлення чемпіонатів у будь-який момент. У березні Виконком АФУ зупинив проведення усіх всеукраїнських змагань і тому, коли ситуація почала подекуди позитивно змінюватися – настав час для вирішення питання про можливе поновлення змагань чи їхнє завершення.

Ми провели відеозустрічі з керівниками команд-учасниць фінальних (других) етапів чемпіонатів. Шість з шести клубів Favbet Екстра-ліги висловилися за завершення чемпіонату як і більшість представників Першої ліги (окрім тиврівського «Володимира»). Так само одноголосно висловилися за завершення чемпіонату й президенти жіночих команд Вищої ліги. Окрема позиція, однак, знову ж таки, одноголосна, у керівників команд-учасниць Другої ліги – чемпіонат потрібно дограти. Дискусія триває лише довкола таких питань: коли? де? та як?

– Тим не менш, з 22-го травня було запроваджено послаблення карантину, які дали можливість командам тренуватися…

– Була підтверджена можливість щодо тренувань, але де їх проводити? На закритих базах, відкритих майданчиках, на піску, в лісі – так, дозволили. А у залах? Навіть станом на сьогодні більшість залів закриті для тренувань. Я вже не кажу про можливість проводити у них поєдинки. Загалом, таке послаблення нічого нам не дало. Окрім того, урядові послаблення носять загальний рекомендаційний характер, а конкретні рішення у певних регіонах повинні прийматися місцевою владою, з урахуванням конкретної «карантинної специфіки». Більш того, давайте не забувати й про те, що у кожного залу є свій власник з власним баченням ситуації. Якщо ж зал знаходиться у володінні освітян, то його використання до моменту відновлення навчального процесу також є неможливим.  

– Чи підіймалося питання щодо завершення сезону у скороченому варіанті?

– Так. Основним був варіант догравання чемпіонату за формулою, визначеною регламентом. Однак, для того аби все ж таки завершити чемпіонат ми запропонували до обговорення цілу низку варіантів так званого «скороченого» догравання. Зокрема, одним з варіантів був запропонований формат з більшою інтенсивністю щодо календаря турів, коли б між ними перерва тривала не сім днів, а три. Це могло б скоротити загальну дистанцію другого етапу і закінчити його швидше. Інший варіант передбачав два тури в одному чи двох містах, коли двічі з’їжджаються усі шість команд і грають очні матчі з кожним суперником, тобто проводять десять поєдинків, які визначені регламентом. Третій варіант передбачав дві версії системи розіграшу плей-офф. Жоден з них не був втілений у життя, зважаючи на всі об’єктивні обставини.

– Які критерії та умови бралися до уваги задля прийняття рішення про завершення чемпіонату?

– Таких факторів багато, і кожен з них має неабияке значення для продовження чемпіонатів:
1) зачинені зали як для тренувань, так і для офіційних матчів;
2) відсутність міжобласного транспортного сполучення залізницею;
3) обмежені можливості готелів та відсутність у них харчування;
4) температурний режим у залах впродовж літнього періоду і відсутність у них системи кондиціонування;
5) фінансова неспроможність тестування усіх учасників перед кожним матчем;
6) порожні трибуни під час матчів;
7) найважливіший фактор – безпека, життя та здоров’я усіх учасників матчів.

Бралося до уваги й те, що після відновлення змагань, у разі захворювання когось зі спортсменів, на карантин повинні будуть піти обидві команди у повному складі. Це, у свою чергу, означає, що можна зіграти ще, наприклад, два тури, а потім АФУ все одно буде змушена завершувати чемпіонат. Принципово важливим мало бути й те, аби усі клуби були в однакових умовах відносно тренувального процесу, транспорту, проживання та прийому домашніх матчів. Окрім того, всі розуміли, що позиція уряду і місцевих органів влади після певного пом’якшення може знову бути посилена у залежності від епідеміологічної ситуації. Сукупність ось цих факторів й призвела до розуміння того, що догравати чемпіонат просто нереально, за що і висловилися всі клуби. Власне, це і було покладено в основу рішення Виконкому АФУ в якості його першої складової. Друга складова рішення – визнання чемпіонату таким, що відбувся і, відповідно, визначення підсумкового розподілу місць.

– На фейсбуці можна побачити коментарі про те, що чемпіонат Favbet Екстра-ліги завершений не за регламентом? Що можете відповісти?

– Будь-який варіант, окрім продовження змагань у форматі, який був початково передбачений регламентом, з правової позиції є де-факто недотриманням регламенту. Серед таких факторів: скорочення термінів між турами та зміна системи розіграшу. Навіть зупинка чемпіонату на місяць-два з його подальшим відновленням – це формальне порушення регламенту. Будь-яке рішення після зупинки чемпіонату, з формальної точки зору, не відповідало б регламенту. Жоден регламент з будь-якого виду спорту не передбачав і не припускав наявності таких обставин, а тому і не описував: що саме роботи, коли вони настануть.

Але у нас є безпрецедентний форс-мажор – світова пандемія, викликана коронавірусом, яка посилена цілою низкою обмежувальних та заборонних рішень органів державної влади та місцевого самоврядування. І такий форс-мажор дозволяє та дає право приймати рішення, зважаючи на принципи об’єктивності, розумності та здорового глузду. Клуби-учасники висловилися за завершення чемпіонату, оскільки розуміли, що за таких умов відсутні інші варіанти та можливості. Переконаний, що за наявності необхідних умов усі клуби підтримали б ідею щодо догравання чемпіонатів. У тому форматі, в якому це було передбачено. Хоча, ще раз підкреслю, навіть відновлення змагань у повному обсязі з двомісячною перервою – це вже формальне порушення.  

Щодо дискусій у соціальних мережах, то зазначу, що це майданчик для висловлення та обміну думками, а не місце для відпрацювання юридичних конструкцій та правових рішень.

– Чи не нехтується у Favbet Екстра-лізі та Першій лізі фактор спортивного принципу, адже другий етап змагань так і не розпочався?

– Будь-який форс-мажор – це завжди нехтування чимось менш важливим задля збереження чогось більш необхідного. Головне – правильно здійснити не емоційну, а об’єктивну оцінку! Має бути розуміння щодо того, який фактор є важливішим: здоров’я гравців та учасників змагань чи виконання приписів, які приймалися без урахування форс-мажорних та безпрецедентних обставин? Що є більш правильним: усіх тримати незрозуміло скільки часу у невизначеності чи прийняти рішення, яке у рівному обсязі стосується і є однаковим для всіх?! Вважаю, що саме спортивний принцип збережений повністю: команди зіграли рівну кількість матчів, і за рівних умов повністю пройшли перший етап чемпіонату. Так, це не відповідає планам на сезон щодо кількості матчів та тривалості змагання, однак, ми всі розуміємо з чим зіткнулися. І саме такий фактор як «надзвичайна та непереборна сила, яку неможливо передбачити та запобігти їй» вносить свої неприємні корективи та змушує приймати рішення з урахуванням тих позицій та обставин, які склалися та мають місце.

– Розкажіть про переваги і недоліки рішення про розподіл місць?

– Розглядалися два варіанти: анулювання чемпіонату, його результатів, або розподіл місць, зважаючи на результати за зіграний період. Позиція «анулювання» зводиться до формального дотримання всіх умов регламенту, незважаючи на інші фактори, у тому числі наявний форс-мажор. Позиція «розподілу місць» зводиться до здорового глузду.

Всі команди Favbet Екстра-ліги зіграли більше 2/3 офіційних матчів. У Першій лізі та у Вищій лізі серед жіночих команд по два учасники, які не потрапили до фінальної четвірки, взагалі провели 100% матчів. Як можна ставити питання про його анулювання, якщо для цих команд чемпіонат зіграний повністю? Розподіл місць важливий для низки факторів. Серед них, присвоєння спортивних звань та розрядів гравцям, нарахування рейтингових балів регіональним асоціаціям футзалу за участь команд у всеукраїнських змаганнях, а також для команд, які розраховують чи уже отримали бюджетне співфінансування.

Окрім цього, є і суто етичний погляд на розподіл місць. Команди витрачали фінансові, організаційні та інші ресурси, більш ніж півроку брали участь у змаганнях, приймали суперників у домашніх зустрічах та їздили до них вгості, а футболісти забивали м’ячі, мабуть, не для того, аби за півроку це все анулювати, проігнорувати, не враховувати і забути.

– Чи були консультації з УАФ та УЄФА щодо конкретної ситуації з нашими чемпіонатами?

– Звичайно! Саме лише після цих консультацій і було прийнято рішення про юридичний статус Favbet Екстра-ліги та Першої ліги. Всі виходять з того, що оскільки зіграно більше половини матчів, то некоректно і нелогічно анулювати повністю все змагання і вважати його таким, що не відбулося.

– Чи можете детальніше розповісти про можливий літній турнір серед команд Favbet Екстра-ліги? Які плани щодо його проведення?

– На останній відеозустрічі ми домовилися, що з того моменту, коли будуть послаблені, а точніше, повністю скасовані усі карантинні стримувальні фактори, які є станом на цей момент (відкриті зали для тренувань та змагань, відновлене залізничне обласне сполучення та робота готелів), АФУ розробить пропозицію щодо проведення турнірів для команд Favbet Екстра-ліги, можливо, за участі команд з інших ліг. Мета цих турнірів – підтримати ігровий тонус команд, які таку велику кількість часу перебувають без ігрової практики. Локаціями можуть стати Ужгород, Черкаси та Одеса, де учасники, окрім змагань, зможуть насолодитися й рекреаційними перевагами цих міст. Орієнтовно таких турнірів мусить бути два: один – наприкінці червня, інший – у середині чи наприкінці липня. Станом на сьогодні більше нічого конкретного сказати не можу.

– Ще одне цікаве питання – це розподіл місць у Першій лізі. Чому вирішили віддати бронзу одразу двом командам?

– У регулярному чемпіонаті Першої ліги зіграні усі матчі, окрім одного: «Ураган-2-КФВ» – «ДЕ ТРЕЙДИНГ». Оскільки ми не продовжуємо чемпіонат, то логічно, що ми й не дограватимемо цей конкретний матч. Разом з тим, якби він був зіграний, то його результат, теоретично, міг би вплинути на розподіл 3-4 місць, і ситуація у турнірній таблиці могла б бути змінена. Саме тому й було прийнято рішення про двох бронзових призерів.

– Якою є ситуація з Фіналом Чотирьох Кубка України?

– Фінал Чотирьох Кубка України буде зіграно восени. Швидше за все, за тиждень до першого туру нового сезону Favbet Екстра-ліги. Жеребкування півфіналів відбулося, пари визначені, місце його проведення також відоме – це місто Сєвєродонецьк. Питання щодо конкретних дат буде узгоджене з клубами-учасниками після зняття всіх карантинних обмежень у державі. 

– Коли буде прийняте рішення щодо результатів сезону у Вищій лізі серед жіночих команд?

– Зараз точно сказати не можу, оскільки тут ситуація є трохи складнішою. Консультації з УЄФА щодо жіночого чемпіонату досі не є завершеними. Це пов’язано з тим фактом, що фінальна четвірка уже зіграла три матчі другого етапу (дві команди зіграли по два поєдинки, а інші дві – лише по одному).

– Чому, на відміну від Favbet Екстра-ліги та Першої ліги, Друга ліга його завершуватиме на паркеті?

– Тому що Друга ліга, по-перше – не обмежена термінами УЄФА і її можливо дограти восени, по-друге – тут, станом на цей момент, важко коректно розподілити місця, оскільки вже зіграна одна стадія плей-офф. Окрім того, командами реально розглядається, так званий скорочений варіант, коли замість двох матчів стадії 1/4 фіналу та Фіналу Чотирьох буде запроваджено Фінал Восьми, що суттєво зменшить кількість ігрових днів, необхідних для завершення сезону. Такий підхід підтриманий усіма учасниками стадії 1/4 фіналу Другої ліги.

– Чи буде у новому сезоні матч за Суперкубок України?

– Ми вже спілкувалися з колегами з цього приводу – і, думаю, що його у наступному сезоні його не буде. Ми лише на початку осені отримаємо володаря Кубка України. Коли розігрувати Суперкубок? Наступного тижня?! Це дуже короткий проміжок часу для того, аби підготувати місце проведення, зал, увесь маркетинговий блок, телебачення. Ми навіть не розуміємо, чи зможуть на цьому матчі бути присутніми глядачі. Суперкубок України – це турнір, де сконцентрований увесь потенціал футзального матчу: шоу, маркетинг, реклама, гра, телебачення, публіка, розіграші. Усе це буде нереально підготувати за тиждень. Розігрувати його посеред сезону теж, вважаю, недоцільним. Всі учасники чемпіонату будуть мати два тижні вимушеної паузи лише для того, аби дві команди провели одну очну зустріч.

 На які дати запланований початок нового сезону у Favbet Екстра-лізі та Першій лізі?

– Це питання знаходиться на стадії відпрацювання варіантів та пропозицій. Найближчим часом вони будуть оприлюднені і надіслані клубам для обговорення. На Першу лігу очікує системне реформування. Про формат цього турніру та його нову систему розіграшу також буде повідомлено окремо.

Прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!