Столичний "ХІТ" захистив своє чемпіонське звання Першої ліги!

Ось і дочекалися ми апогею сезону у Першій лізі – того матчу, у якому мріяли зіграти всі учасники. Проте ця честь випала представникам столиці, причому вдруге поспіль фінал вийшов чисто київським, але місце «Епіцентр К3» на цей раз посіла «Манзана». Вихід у фінал з першої спроби можна було б вважати успіхом для будь-якого клубу, але явно не для «інтернетників», адже їхні амбіції значно вищі. Столичні клуби зустрічалися між собою у офіційних змаганнях тричі і жодного разу «ХІТ» не поступився своєму супернику в основний час , окрім пам'ятної серії пенальті у минулорічному фіналі Кубку України. Коли ще ламати таку неприємну тенденцію, як в черговому фінальному матчі? У «ХІТа» з мотивацією проблем теж ніколи не було, тим паче, що можна було повторити рекорд Першої ліги у виконанні «Львівської пивоварні» і «Буран-Ресурсу», які її вигравали два рази поспіль.

Гра почалася спокійно, але у повітрі відчувалася напруга, а гравці обох команд помітно нервували.

Перший більш-менш небезпечний момент у зустрічі створили умовні гості. На 4-й хвилині Микита Тменов головою пробивав під поперечину, але без проблем для Владислава Лисенка. Потім все той же Микита невдало розібрався у перспективній позиції і пробив повз.

«Манзана» більше контролювала м’яч і це таки дало свої плоди. Максим Івонко по своєму флангу зробив проникаючий пас у штрафний майданчик на Дениса Крошана, який майстерно пробив низом – 0:1.

Суперники намагалися максимально уважно зіграти у захисті і у «Манзани» це виходило краще… до пори,  до часу.

На 9-й хвилині простріл Максима Войтка з лівого флангу замкнув Олександр Школьний – 1:1. Це був лише другий удар господарів у площину воріт (за хвилину до того здалеку пробивав Корнійчук) і практично перший дійсно небезпечний момент у їхньому виконанні. А за першим одразу прийшов і другий гол. Господарі отримали право на вільний удар і після його розіграшу Сергій Чепорнюк з пари метрів розстріляв ворота. Ось там швидко все перевернулося з ніг на голову - 2:1

Після такого гольового відрізку гра відкрилася і стало значно веселіше.

Керманич «ХІТа» Олег Лук’яненко зі своїм необмеженим кадровим потенціалом точково розбавляв четвірки новими гравцями, щоб змінювати малюнок гри залежно від ситуації. А от «Манзана» покладалася на дальні передачі з подальшою можливістю зачепитися за м’яч на чужій половині майданчика.

У середині першої половини зустрічі Євген Смоловик з 11-ти метрів низом  пробив у самісінький кут, але Владислав Лисенко у ефектному стрибку дістав м’яч. Згодом круглий після удару Тменова з лівого флангу просвистів над поперечиною. Після такого розвитку подій «ХІТ» взяв тайм-аут. Втім, на гру він особливо не вплинув.

Ближче до кінця тайму героєм для гостей став Ярослав Аксьонов. Спочатку він у воротах прийняв на груди дуже небезпечний штрафний у виконанні Колеснікова, а за хвилину перервав передачу Сергія Шевченка на Чепорнюка на порожні ворота.

На останніх хвилинах Антон Бутко і Сергій Шевченко почергове могли відзначитися, але в обох випадках надійно зіграли стражі воріт.

У дебюті другої половини зустрічі номінальні господарі приголомшили свого суперника. «ХІТ» створив три небезпечні моменти за перші 45 секунд і третій з них зусиллями Дмитра Шувалова увінчався успіхом – 3:1.

Олег Лук’яненко тим часом якомога частіше змінював четвірки, які грали ледь не лише по хвилині. Простий приклад, поки у «інтернетників» на майданчику перебувала перша четвірка. Господарі вже встигли зробити дві заміни четвірок. «ХІТ» просто-напросто позбавив суперника м’яча і продовжував атакувати, намагаючись відправити суперника у швидкий нокаут.

Шувалов вибіг на побачення з воротарем зза спини Апті Накаєва, який ловив ґав, але Юрій Балашев врятував. Максим Войток пробив з 9-ти метрів з-під Аксьонов, але і цей удар Балашев потягнув. В ці хвилині «Манзані» лише одного разу вдалося вибігти в контратаку, але після прострілу Бутка Тменов у боротьбі пробив повз рамку воріт.

Десь хвилини з 26-ї «інтернетники» таки змогли перевести гру у спокійніше русло. Вони виглядали активніше, але знайти підхід до захисного муру «ХІТа» не могли.

На 29 хвилині Тменов у швидкому відриві обіграв Дмитра Медвідя і низом бив в ближній кут, але Лисенко в шпагаті дістав. За хвилину після цього Тарас Шпичка кинув у бій останні резерви – Олега Мамая і Миколу Федоренка, але й вони не змогли допомогти зламати хід гри.

Часу залишалося небагато і «Манзані» треба було щось вигадувати. Все в свої руки взяв Тменов. Впродовж двох хвилин він двічі класно розвертався після прийому на «стовпа», спочатку розвернувши Колеснікова, а потім і Шувалова, однак з першим ударом впорався воротар, а другий вийшов неточним.

За 5 хвилин до кінця матчу Ігор Борсуку класною діагоналлю вивів Чепорнюка віч-на-віч з воротарем, але Балашев продовжував зберігати інтригу.

На 36-й хвилині гравці «ХІТа» пакетом заробили 5-те і 6-те порушення. Тменов з дабл-пенальті дуже впевнено пробив у самісінький кут – 3:2.

Надія на позитивний результат у «інтернетників» жила не довго. На 38 хвилині Борсук вдало прийняв дальню передачу і скинув ігровий снаряд на порожні ворота Чепорнюку, який сходу переправив його у «дев’ятку» - 4:2. Зрозуміло, що одразу після цього місце Балашева зайняв Накаєв у воротарській футболці. Апті ще й удар Медвідя встиг відбити. «Яблучні» зуміли створити декілька нагод, але часу було обмаль та й цифри на табло залишилися незмінними.

«ХІТ» підтвердив своє чемпіонське звання, а «Манзана» так і не змогла перервати свою безвиграшну серію у матчах із принциповим суперником. Чекаємо «ХІТ» в Екстра-лізі чи вони замахнуться на одноосібний рекорд Першої ліги? Питання відкрите. Додамо, що на церемонії нагородження голкіпер "Манзани" Юрій Балашев отримав приз "Найкращий воротар Першої ліги" - Юрій переміг в опитування тренерів команд ліги, яке проводила прес-служба АФУ. А звання "Найкращий гравець сезону" виборов капітан ФК "ХІТ" Ігор Борсук. 

Чемпіонат України 2015/2016. Перша ліга
Фінал плей-офф

ХІТ – Манзана 4:2 (2:1)
Голи: Школьний, 9, Чепорнюк, 10, 38, Шувалов, 21 - Крошан, 6, Тменов, 36 (дабл-пен.)
Попередження: Шувалов, 19, Шевченко, 20, Школьний, 30, Назаренко, 36  – Смоловик, 36

ХІТ (Київ): Лисенко – Чепорнюк, Шувалов, І. Борсук (К), Медвідь – Войток, Корнійчук, Колесніков, Школьний – Назаренко, Шевченко.

Запас: Коваленко, Хімяк, Зборовський.

Манзана (Київ): Балашев (К) – Накаєв, Бутко, Тменов, Смоловик – Крошан, Мельник, Івонко, Аксьонов – Мамай, Федоренко.

Запас: Петров

Післяматчеві коментарі: 

Тарас Шпичка, головний тренер ФК «Манзана»

- Сьогодні була хороша гра, думаю, що гідна фіналу, але ми програли. Грали два рівних суперника, але десь виконавська майстерність у «ХІТа» була вище, бо по моментах все однаково було. Їх воротар виручив і гравці забили, а ми припустилися власних помилок. Загалом матч був рівний, але у нас не все вийшло.

- Вже не перший раз команда провалює дебют другого тайму. Чому так відбувається?

- Розігрували аут і хлопці домовлялися, але десь хтось когось не зрозумів, тому і закінчилося все взяттям наших воріт. Помилки, помилки, що ж зробиш? Все будується на помилках: хто менше помиляється – той і перемагає.

- Чого не вистачило, щоб здолати «ХІТ»?

- Я знаю чого не вистачає, але це не для преси.

- У «Манзани» комплекс «ХІТа»? Вже в четвертій офіційній грі не можете їх обіграти.

- Та ні, по грі все нормально. Ви ж пам’ятаєте фінал кубка України, де ми переграли суперника і по грі сильніше виглядали. Сьогодні була рівна гра, але трохи не пощастило. Ніякого комплексу немає. Повторюся, знаю чого нам не вистачає, але це таємниця.

- В минулому сезоні ви виступали у Першій лізі як гравець, а цього року вже на тренерському містку. Порівняйте ці два останні сезони Першої ліги.

- В цьому році рівень значно вище. Минулого сезону було лише три команди, які боролися за призові місця – «ХІТ», «Епіцентр К3» та «ІнБев-Полісся-НПУ», а зараз ви й самі бачили наскільки напруженим видався чемпіонат. Лише в кінці першості визначилися лідери перегонів і до останнього туру йшла серйозна боротьба. Зібралося 6-7 команд пристойного рівня, тому сезон 2015/16 видався значно цікавішим.

- Загалом результатом задоволені? Все ж таки дебютний сезон у сильному чемпіонаті і одразу срібні нагороди.

- Звісно ж, ні. Все одно завжди ставляться максимальні цілі. Найбільше невдале місце, яке ти можеш посісти – це друге. Адже третє місце ти виграєш у матчі, а якщо займаєш друге, то значить, що програв. Це зовсім різні речі, бо коли посідаєш третє місце, то таке відчуття, що ти виграєш, а на другому місці ти відчуваєш, що програв перше. Хотілося перемогти, але це футзал і тут хтось повинен був перемогти, а хтось – програти. Життя продовжується, тож будемо працювати далі.

 Олег Лук’яненко, головний тренер ФК «ХІТ»

- Гра видалася важкою, бо це фінал. Сильний був суперник, який показав хороший футзал. Ми теж продемонстрували чудову гру, але виконавська майстерність у нас сьогодні була трошки краще, ніж у «Манзани», тому «ХІТ» і переміг. Дякую супернику за фінал. Сьогодні зібралася велика кількість людей. Я дуже задоволений перемогою – дякую хлопцям, емоції аж переповнюють.

- Коли було важче перемогти? В цьому сезоні чи в минулому?

- В цьому важче. Перша ліга сезону 2015/16 за рівнем майстерності видалася надзвичайно сильною, тому ця перемога для нас більш почесна. Хоча будь-яка перемога приємна для гравців.

- По ходу сезону до вас приєдналося багато нових виконавців. Чи можна сказати, що ви вже задоволені складом на 100%?

- Нічого не можна сказати. Ми йдемо маленькими кроками на шляху до досягнення максимальних результатів, тож команда ще може підсилитися.

- Чи побачимо ми «ХІТ» в Екстра-лізі?

- Я не готовий відповісти на це питання. Прийде час і ви все дізнаєтеся.

Текст: Андрій Гулій, ФФзК, спеціально для прес-служби АФУ

Фото: Ігор Супкарьов

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!