Максим Воронін: «Вирішив поїхати у «Лідсельмаш» на розвідку, а там і контракт підписав» + ФОТО

Українець Максим Воронін - гравець МФК «Лідсельмаш». Минулого тижня його команда взяла «бронзу» чемпіонату Білорусі. У проекті «Легіонери» на сайті Sport.tut.by 34-річний футболіст розповів, чому Сергій Міхалок - це білоруський Святослав Вакарчук і як так вийшло, що у кожного своя правда по ситуації в Україні.

Максим Воронін ніколи не замислювався про переїзд до Білорусі - він грав у донецькому «Шахтарі», який був брендом в Україні. Але взимку 2013 року клуб розпався. Футболіст перейшов в харківський «Локомотив» і став у його складі чемпіоном країни. В кінці сезону харків'яни не продовжили контракт з Вороніним, і він був готовий закінчувати кар'єру.

- Здавалося, все складається проти мене. Як кажуть футболісти, думав збирати фінти і їхати додому. Тут мені подзвонив тренер «Лідсельмаша» Віктор Тарчіло і покликав на перегляд. Я був розбитий, подумав: «Куди він там кличе? Білорусь - це ж так далеко! ». Але Віктор Костянтинович поговорив зі мною, як рідний батько. Я вирішив з'їздити на розвідку, а там і контракт підписав.

«Мені подобається, що у свята все, навіть урни, тут фарбують у кольори національного прапора»

- Спочатку була сильна ностальгія: все-таки від Ліди до Харкова - 1200 кілометрів. Прийшов на перше тренування після 17 годин їзди в поїзді і 3-х в маршрутці, не виспавшись, намагався нормально грати - нічого не виходило. Хлопці спочатку незлюбили мене, але вже через місяць ми здорово подружилися.

Воронін заробив репутацію спортсмена, якого цінують одноклубники і ненавидять суперники. Сам футболіст з посмішкою реагує на таку характеристику і пояснює:

- Ще в Україні у мене був імідж грубого і агресивного гравця. Я з тих, хто жорсткою грою в обороні змушує опонентів плакатися і обурюватися, - пару раз поплатився за це картками, вилученнями і дискваліфікацією. Хоча дружина каже, що в житті я дуже добрий. Не люблю програвати на поле і пояснюю футболістам, яким не вистачає антропометричних даних, що треба бути зліше. Після поразок навіть не дзвоню дружині години три-чотири, а просто відходжу.

Воронін живе в Ліді вже три роки, а раніше і зовсім не чув про існування такого міста.

- Мені дуже подобається тиша і спокій Ліди. Коли тільки приїхав, було дуже темно і сиро: як вийду з тренування - вже стемніло. У вас тут взагалі Туманний Альбіон. Зате коли потепліло, став насолоджуватися красою, ідилією і блаженством навколо. У Ліді немає шуму та гаму, метро і тролейбусів, набитих людьми. У Донецьку важко дихалося через близьке розташованих шахт, а в Білорусі багато лісів, тому повітря свіже. 

Подобається, як у вас чистять і прибирають, а у свята все, навіть урни, фарбують в кольори національного прапора. Та й Мінськ забудувався за останні роки. Нещодавно до мене в гості приїжджали батьки з бабусею. Кажуть, що за 20 років Мінськ перетворився - краса, хмарочоси, шикарні дороги (нехай платні, але є за що віддавати гроші). Взагалі, ціни в білоруській столиці відчутно підросли. Молодь розповідає: стало в рази дорожче сходити з дівчиною в кафе або пограти в боулінг.

«Білоруси поганенько багато отримують, але держава забезпечує необхідний мінімум»

До того як зробити ставку на футбол, харків'янин сім років займався бальними танцями, причому спритно поєднував це з футбольними тренуваннями:

- Навіть виступав у фіналі чемпіонату України з дуже сильними танцюристами. Мама записала на танці, тому що просто не вистачало партнерів. Спочатку впирався, думав, що в школі всі будуть сміятися. Але мама висунула ультиматум: або поєднуєш футбольні тренування з танцями, або перестаєш грати. Пам'ятаю, перші два роки під час танцювальних занять весь час дивився на годинник - чекав, щоб все скоріше закінчилося. Але вже після дебютного конкурсу у мене прокинувся спортивний інтерес. З віком втягнувся так, що встигав за день зіграти футбольний матч і взяти участь в танцювальній першості. Партнерка психували через те, що я, бувало, запізнювався, а пацани з команди і однокласники «травили» жарти: «бальнику, ти в колготах?». Зате коли станцював вальс на 1 вересня, вчителі закохалися і почали ставити оцінки авансом.

У 16 років зі сльозами на очах йшов з танців - тиждень ходив сам не свій. Хоча були варіанти розвитку кар'єри в Європі: багаті батьки однієї партнерки пропонували профінансувати переїзд нашої пари в Німеччину. Але я не захотів впадати в залежність і переключився на футбол.

Максима запрошували в дубль харківського «Металіста», але батьки наполягли на навчанні в університеті. В результаті Воронін отримував дві вищі освіти - будівельну і юридичну, а згодом змінив футбольне поле на футзальний майданчик.

- Жодного разу не пошкодував, що не перейшов у дубль «Металіста», тому що з тієї команди мало хто заграв на високому рівні. Сьогодні в «великому» футболі платять шалені суми (наш рівень - одна-дві тисячі доларів, а в футболі - в десятки і сотні разів більше), але хто знає, чи зумів би я пробитися. Зате закінчив Харківський державний технічний університет будівництва та архітектури з червоним дипломом (причому навчався сам - без поблажок за спортивну участь). У сучасному світі ці дипломи мало що дають - сьогодні в Україні за певну суму можна будь-який диплом купити. Чув, раніше це коштувало в районі двох-трьох тисяч доларів. 

Цікаво було спитати у Максима, дитинство якого пройшло в Радянському Союзі, чи реально Білорусь є втіленням СРСР, як часто відзначають легіонери.

- Молодь, яка не жила в той час, просто кидається словами. Думаю, що у людей складається таке враження через те, що в Білорусі не надто поширена приватизація, як в тій же Україні. У нас, куди не глянь, все приватне: фабрики, заводи, команди. В Україні вже давно немає контролерів в громадському транспорті, і майже зникли компостери, які нагадують ті часи.

У Білорусі більше порядку: перейшов дорогу в недозволеному місці - заплати штраф. Якщо у вас хтось напише листа до Міністерства спорту і туризму, там негайно повинні будуть відреагувати, а в Україні воно, можливо, просто загубиться. У нас все побудовано на дрібних хабарах і зв'язках. Можливо, і в Білорусі це в якійсь мірі є, але не в такому відсотковому співвідношенні.

Футболіст зауважив, що в Білорусі багато хто працює на держпідприємствах.

- А в Україні люди не можуть знайти роботу, тому торгують на ринках, купують товар дешевше і перепродають за вигідну ціну. Напевно, білоруси небагато отримують - роботяги на заводі мають в місяць рублів 400, на які сильно не розгуляєшся. Але держава все ж забезпечує необхідний мінімум. Тут у людей є можливість жити в гуртожитку (я, до речі, теж живу в гуртожитку «Лідсельмаша»), а на батьківщині гуртожитків майже не залишилося - приватники все скуповують, роблять ремонт і здають в оренду в своїх інтересах.

«Я українець до мозку кісток і переживаю за країну, але на чиєму боці правда - сказати складно»

За словами гравця «Лідсельмаша», в Україні менше бюрократії, а чіткий білоруський порядок має свої плюси і мінуси:

- Коли дружина приїжджає в гості, треба стежити, щоб вона перебувала в країні не більше 90 днів за рік. З іншого боку, це допомагає контролювати потік мігрантів. До мене, як до іноземця, кожні півроку навідуються міліціонери - в Україні немає такого контролю (один грузин сім років прожив без реєстрації, і ніхто його жодного разу не перевірив).

 

Максим Воронін допоміг кільком українським гравцям по футзалу перебратися в Білорусь після того, як обстановка на батьківщині стала напруженою і нестабільною.

- Хлопці цікавилися варіантами, але в «Лідсельмаші» легіонерський склад був повністю укомплектований. Кілька футболістів з часом заграли у «ВРЗ», «Дорожнику» і «Столиці». Взагалі, хлопці переїжджали, тільки якщо була конкретна пропозиція по роботі. Хоча деякі українці просто намагалися знайти себе в іншій країні (коли в Донецьку почали бомбити, і жити стало несила).

Ще пару років тому не можна було уявити, що в місті розгорнуться бойові дії. У «Лідсельмаші» грав Сашко Хурсов, який планував майбутнє в Донецьку: купив там квартиру, продумував бізнес. Нещодавно він їздив в Україну, щоб елементарно перевірити, чи ціла квартира. Навіть людям, у яких там нерухомість, потрібно робити пропуск і чекати кілька днів дозволу на в'їзд.

Футболіст «Лідсельмаша» не займає чиюсь сторону в політичних іграх. Він чітко позначає:

- Я українець до мозку кісток і переживаю за країну, а на чиєму боці знаходиться правда - сказати складно. У нас є море, гори, корисні копалини, просто треба було цим правильно розпорядитися.

«Як показують березневі марші, навіть у білоруського терпіння є межа»

Воронін каже, що більшість білорусів поділяють позицію Росії щодо українського питання.

- Думаю, це в першу чергу пов'язано з інформаційною політикою - тут в основному показують російські новини. Плюс у фінансовому плані у Білорусі багато зав'язано на Росії. Іноді зомбування і пропаганда доходять до маразму: як можна говорити, що в Західній Україні їдять дітей? У нас такі новини навіть в гумористичних шоу висміюють. Людина дивиться - на підсвідомому рівні у нього відкладається ця інформація.

Мало хто з білорусів ментально схожі на українців. Ви м'які і терплячі, а ми більше нахабні і спритні. Коли в команді трапляються сварки, тренер каже білоруським хлопцям: «Треба стояти один за одного горою». У нас це в крові. Я в ультимативній формі підтримую своїх: не гратиму або піду разом з ними, якщо складеться неприємна або несправедлива ситуація.

Хоча, як показують березневі марші, навіть у білоруського терпіння є межа. У Білорусі ти повинен говорити те, що хочуть почути, і не завжди можеш висловити те, що думаєш насправді, - а в Україні багато говорять, ніхто нікого не чує, не зрозуміло, де правда, тому толку теж мало. Тепер ми повинні правильно виховати своїх дітей, щоб у них сформувалося інше мислення.

Я дивлюся на Польщу і захоплююся: так, у них Європа, так, бензин по євро з хвостом, але вони зуміли налагодити красу, чистоту і якісне життя. У нас же 10-15 відсотків людей жирують, а інші виживають. Це жорстке класовий поділ жахає.

Максим погоджується: Україна дуже різноманітна - в протилежних частинах країни свої герої, діалекти і традиції. Але при цьому є більш важливі цінності, які згуртовують народ:

- Я патріот своєї країни, але розмовляю російською мовою, тому що виріс в Харкові. Україна різноманітна. У мене є приятелі зі Львова. Що їх відрізняє? Напевно, те, що вони більш побожні і правильні - щонеділі місцеві відвідують церкву, хоча ходять чутки, що там живуть переконані націоналісти.

Моя мама виросла в селі під Києвом - вона спілкується суржиком. А тато взагалі росіянин (народився в Солікамську), але розділяє українську позицію. Мама їздила на Майдан зі своєю сестрою - безкоштовно, просто за ідею і надію на краще майбутнє. В Україні багато точок зору. Моя мама ще той політик: як не приїду - вона постійно в телевізорі, розмовляє з «ящиком». Причому вона не тільки слухає і слухає, а формує власну думку. Іноді сперечається з сестрами, обґрунтовує свою позицію. В Україні багато стежать за політикою, і, напевно, це одна з головних тем під час сімейних зборів.

При спокої та стриманості український футболіст вважає білорусів патріотами.

- Я помічаю, як на кожному матчі білоруські хлопці співають гімн. Всі вони знають слова, що дуже важливо. Взагалі, думаю, що по виконанню гімну перед матчем ясний настрій гравців: італійці кричать, а не співають гімн, вкладають у виконання всю душу. Команда може мати низький рейтинг, але під час гімну вона вже починає боротьбу і дає привід для гордості мільйонам шанувальників. Білоруські футболісти виступають категорично проти натуралізації іноземців - хочуть, щоб честь збірної відстоювали свої. І мені це подобається.

Максим Воронін не виключає, що після закінчення кар'єри може залишитися в Білорусі.

- У Харкові в мене є нерухомість, але ніхто не знає, як складеться майбутнє. Складно сказати, де вище рівень життя - в Україні чи Білорусі. Як то кажуть, з грошима всюди жити добре - хоч в Ліді, хоч в Ніцці.

Мені здається, що Білорусь і Україна не надто далеко пішли один від одного в плані розвитку. Різниця в тому, що у нас змінювалися глави держави, а у вас - постійний президент. Наші керівники приходили до влади і ставили своїх людей, від яких було мало толку. За час президентства Порошенко розвинув свою імперію - тільки в Харкові відкрилося п'ять або шість нових магазинів «Roshen».

Натомість українська культура переживає підйом. Той же «Океан Ельзи» став народною групою, що не гастролює в Росії, але збирає зали і стадіони в світовому турне. Раніше я питав у дружини: «Як ти слухаєш цього гаркавого Вакарчука?». А зараз сам перейнявся глибокими текстами їхніх пісень. Дивився, як група зібрала «Олімпійський» у Києві на 70 тисяч глядачів, - аж мурашки по шкірі. У вересні «Океан Ельзи» виступить у Ліді - до сих пір не вірю!

Чи є в Білорусі такий потужний народний музикант? Думаю, ваш аналог Святослава Вакарчука - це Сергій Міхалок. Я із задоволенням слухаю його музику і радію, що він знову виступає в Білорусі.

За матеріалами сайту Sport.tut.by

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!