Юрій Кравченко: «Футзал – чудовий механізм зробити наше суспільство фізично здоровим»

Футзал на Луганщині вже став одним з самих масових видів спорту. В ці дні на фінішну пряму виходить третій в історії Чемпіонат Луганської області з футзалу. Про перспективи розвитку, проблеми та перипетії обласного футзалу розповів голова Асоціації футзалу Луганської області Юрій Кравченко.

Починаючи з 2015 року футзал почав стрімко розвиватися в Сєвєродонецьку. Невеличкі турніри згодом переросли в проведення регулярного Чемпіонату області, який став проводитися за звичним, як і для інших регіонів, графіком  листопад-березень. Якщо починали з 10-14 команд в турнірах, то в цьому сезоні в змаганнях беруть участь вже 42 команди з районів і міст Луганської області, а саме з Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанську, Старобільську, Кремінної, Щастя та Попаснянського району. Другий сезон поспіль Льодовий палац приймає матчі Другої ліги Чемпіонату України. Для Сєвєродонецька футзал став дуже популярним видом спорту.

– За рахунок чого вдалося зацікавити команди, гравців для участі в Чемпіонаті?

– Перш за все, для багатьох людей це мотивація для регулярних занять фізичною культурою і спортом, бо змагання йдуть майже півроку, а щоб перемагати потрібно тримати себе в добрій фізичній формі. По друге, інформаційне висвітлення матчів, а саме зйомка відео, і фото, відеоролики, онлайн-результати, інформаційний сайт є важливими аргументами в плані популяризації і залучення людей до гри. По третє, футзал, на мій погляд, найдоступніший з видів спорту, бо десять однодумців, що наприклад тренуються в групі здоров’я, вже можуть сформувати команду і отримати насолоду, відчути азарт, адреналін, отримати емоції. Окремо потрібно відзначити фактор участі найсильніших команд області у Всеукраїнських змаганнях, а саме у Всеукраїнському фіналі (Кубок чемпіонів обласних чемпіонатів країни), Кубку регіонів (турнір для команд посівших 2-3 місця в чемпіонатах та володарів Кубків області) та Другої ліги чемпіонату України. Можна сказати, ці змагання відкрили нам віконце до аматорського футзалу України. Це важливо як для команд, так і для нас – організаторів, бо ми бачимо високий рівень організації турнірів Асоціації футзалу України, стараємося брати приклад і використовувати цей досвід в організації обласних змагань.

– А є вже успіхи команд у Всеукраїнських турнірах?

– Так. Два роки тому у Всеукраїнському фіналі дебютував перший чемпіон Луганської області сєвєродонецька команда «Інститут водоочисних технологій» (президент – Михайло Івонін) і одразу здобув бронзові нагороди. Досить непогано виступали в Кубку регіонів кремінська «Чайка» (президент – Віктор Запорожець) і сєвєродонецький «Лугексперт» (президент – Дмитро Скрига). В минулому році вдало виступили в Другій лізі Чемпіонату України сєвєродонецькі «Щит» (президент – Ігор Кременчуцький) і «ІВТ». Особливо шкода було «Щит», коли хлопці лише в серії післяматчевих шестиметрових ударів поступилися шляхом до Фіналу чотирьох черкаській команді «Шевченків край». Дуже драматичне протистояння було, багато глядачів на трибунах, справжня футзальна атмосфера.  Дякуємо хлопцям за емоції. До речі саме «Щит» і «ІВТ» в цьому році знову вийшли до плей-офф Чемпіонату України. Тож, будемо вболівати.

– «Щит» і «ІВТ» — найсильніші команди сьогодні в Луганській області, як ви вважаєте?

– На сьогодні, мабуть, що так. Але є команди, які створюють конкуренцію двом лідерам. Наприклад, в цьому сезоні за чемпіонство реально вели боротьбу чотири команди. Окрім «Щита» і «ІВТ», це старобільський «Скіф» і кремінська «Чайка». Обидві команди, до речі, в очних зустрічах перемогли «Щит», а «Скіф» (президент – Микола Коломецький) ще й здобув перемогу над «ІВТ». Важливо відзначити, що колективи з кожним роком додають в майстерності і навіть команда, що знаходиться внизу турнірної таблиці сьогодні може відібрати очки у лідерів і це, вважаю, є суттєвим показником рівня чемпіонату.

– Чи все із задуманого вдалося реалізувати?

– Не зовсім. Ми лише навчаємося організовувати і створювати умови, які б зацікавили учасників, і є багато організаційних моментів, які потрібно покращувати і над якими потрібно ще працювати. Ми робимо висновки. Це нормальний процес становлення. Наприклад, сьогодні граємо два тайми по 25 хвилин, але наступного сезону, спробуймо у вищій лізі ввести, як то кажуть, «чистий час» матчу. Перш за все, ці зміни нам диктують підвищення рівня команд, ажіотаж, напруга матчів. Організаційно це випробуємо на передсезонних турнірах.  Є ще багато ідей, які обов’язково потрібно реалізовувати у всіх напрямках.

– Команди-учасники чемпіонату – хто вони?

– За кожною командою стоїть справжній ентузіаст. Це може бути бізнесмен чи керівник (або робітник) державної організації, установи, вищих навчальних закладів, підприємств чи силової структури, або просто фанат спорту. На таких людях тримається наш футзал. Цей ігровий вид спорту об’єднує всі верстви населення і на мою думку є дуже ефективним механізмом для того, щоб зробити наше суспільство фізично здоровим. Йому потрібно приділяти увагу і його роль для суспільства не можна недооцінювати.

– В футзал грають лише дорослі?

– В цьому сезоні Асоціація проводить декілька дитячих турнірів. Восени проведено змагання «Шкільна ліга» серед учнів 2-4 класів загальноосвітніх шкіл Луганської області, 12 березня відбудеться фінал обласних змагань «Шкільна футзальна ліга України» серед учнів 5 класів загальноосвітніх шкіл Луганської області. Також цього сезону проведено «Дитячу лігу» в двох вікових групах  2008-2009р.народження і 2010-2011р.народження. Основна мета змагань – познайомити дітей з футзалом, з правилами гри. Дуже тісно співпрацюємо з Луганським обласним відділенням КФВС МОН України, Юнацькою футбольною лігою Луганської області, Управлінням молоді та спорту Луганської ОДА і Департаментом освіти і науки Луганської ОДА.

– Матчі проводяться в Льодовому палаці?

– Так. Для футзалу, ця споруда має величезне значення. Покриття, звісно, залишає бажати кращого, але тим не менш зала дуже зручна для проведення змагань. Коли Льодовий палац став власністю банку, який зовсім не мав наміру його утримувати, постала загроза того, що він не буде опалюватися в зимовий період. Добре, що знайшлися небайдужі люди, які ініціювали громадську акцію «Зігрій Льодовий» по збору коштів для утримання палацу в зимовий період. До речі, більшу частину коштів зібрали з проведення матчів. Вважаю, що потрібно подякувати за ініціативу і реалізацію акції керівникові громадської організації «Думай. Працюй. Контролюй» Михайлу Івоніну. Завдяки акції сєвєродончани змогли отримати задоволення від футзалу в Льодовому палаці, якому не дали змерзнути в прямому сенсі.

– Якщо Льодовий палац має таке значення для розвитку футзалу, то що станеться з цим видом спорту, коли в ньому покладуть лід?

– Гарне запитання. Це буде серйозний удар, бо людям подобається грати саме в Льодовому. Мабуть висловлю зовсім не популярні речі, але, на мою думку, палац краще зробити центром ігрових видів спорту, тобто покласти паркет замість льоду. Можу пояснити чому. Лише в футзалі сьогодні регулярно грають вісімсот людей, які протягом півроку об’єднанні ідеєю участі у змаганнях, щотижня виходять на майданчик. Вісімсот! І це лише дорослі, а є ще діти, ветерани. І є ще інші ігрові види спорту. Наприклад ще в тому році Сєвєродонецьк приймав матчі «Сєвєродончанки» у вищій лізі Чемпіонату України з волейболу, нещодавно запрацювала обласна федерація баскетболу, а є ще гандбол. Потреба в регулярних заняттях ігровими видами спорту аматорами велика, а якщо людям дати мотивацію в плані різноманітних заходів, як то у футзалі, то ця потреба значно зросте. Якщо ми ставимо завдання (а ми його повинні ставити) зробити суспільство здоровим, то ігрові види спорту найкращий спосіб це зробити.

– Але ж традиції видів спорту на льоду для Сєвєродонецька також були потужні…

– Погоджуюсь. Чудово розумію ветеранів хокею, які мріють відродити хокей і інші види спорту на льоду в Сєвєродонецьку. Також полюбляю хокей. Якось в Луганську мене запросили пограти на лід за умови, якщо я придбаю собі повну екіпіровку. Коли я зайшов в магазин, мені нарахували тисяч на двадцять гривень. Це було до 2014 року, тож порахуйте по курсу. Для мене тоді цей вид спорту виявився недоступним, бо витрачати такі кошти я не бачив сенсу. Тому, вважаю, що тема льоду в Льодовому палаці дискусійна, її потрібно уважно проаналізувати. І я хочу, щоб громадськість поглянула, що може бути й інший варіант.

– Асоціація футзалу – є основним організатором змагань?

– Ні. За розвиток всіх напрямків футболу в Луганській області відповідає Луганська обласна федерація футболу. Один з таких напрямків є футзал, тому обласна федерація також бере участь в організації змагань, як до речі і Сєвєродонецька міська федерація. Також змагання проходять за підтримки управління молоді та спорту Луганської обласної державної адміністрації і відділу молоді та спорту Сєвєродонецької міської ради.

 Юрій Юрійовичу, скажіть, чи багато людей займається розвитком футзалу в Асоціації?

– Так, в нас є команда однодумців. Постійно тримає руку на пульсі подій організації наш почесний президент Анатолій Івченко, активно беруть участь в життєдіяльності організації члени виконавчого комітету Асоціації Ігор Кременчуцький, Михайло Івонін, Максим Пономарьов, Віктор Острецов, Дмитро Невенченко і Олександр Федотов. До того ж активно співпрацюємо з Луганським обласним відділенням комітету з фізичного виховання і спорту Міністерства освіти і науки України в плані розвитку дитячого футзалу серед загальноосвітніх шкіл області. Дякуємо також нашим партнерам фірмі «SELECT» за надані м’ячі для проведення змагань.

Джерело: офіційний сайт Асоціації футзалу Луганської області

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!