Елітний фінал АФЛУ: «Чорне море» - знову чемпіон

У Луцьку добіг кінця Елітний фінал Аматорської футзальної ліги України. Пропонуємо Вашій увазі огляди матчів вирішального ігрового дня.

Так вже сталося, що всі три дні Елітного фіналу АФЛУ починалися з матчів за участю київських команд. Двічі ігровий день відкривав «RED», а тепер – «PARTIZAN», який у півфіналі Першої ліги зустрічався з «Енерго». «Партизани» наче і непогано почали гру, створивши кілька небезпечних моментів біля воріт Пастернака. Однак, втілити їх у забиті м’ячі киянам не вдалося. До того ж, кропивничани дуже швидко зробили висновки, що не треба київським футзалістам давати багато простору. Тому, вони намагалися зустрічати своїх столичних опонентів вже біля центрального кола. Тим самим вони ще давали зрозуміти, що в будь-який момент готові підстерегти помилку «партизанів» та покарати. Власне кажучи, саме гравці «Енерго» і відкрили рахунок на 8-й хвилині поєдинку. Однак, раділи вони недовго – зовсім скоро Синельниченко зрівняв цифри на табло. І це мало дати новий виток інтризі в цьому протистоянні. Так, в принципі, і сталося. А ще цікавіше стало тоді, коли на останній хвилині першої половини гри Замніус знову вивів «Енерго» вперед.

Не хотіли «партизани» програвати – це очевидно. Тому, з початком другої 12-хвилинки кияни стали ще більш інтенсивно шукати щастя у чужих воріт. Але «енергетики» виявилися до цього готовими і тактично грамотно захищались проти досвідчених футзалістів київської команди. І це допомагало кропивничанам втримувати переможний рахунок. Чим менше часу залишалось до завершення основного часу гри, тим менше залишалось шансів у киян врятувати цю гру. І це було на руку кропивницьким футзалістам. А коли на останній хвилині основного часу Скоров зміг зробити рахунок 3:1, то стало вже ясно: у фіналі Першої ліги «PARTIZAN» не зіграє.   

1/2 фіналу. Перша ліга. «Енерго» (Кропивницький) – «PARTIZAN» (Київ) – 3:1
Голи:
Барабанов (8), Замніус (12), Скоров (24) – Синельниченко (9)
Попередження: Скоров (10)

Другий півфінал розпочався з атак «Металурга», який намагався одразу взяти гру в свої руки. Але гравці з Сум були готові до такого старту з боку своїх суперників. Однак, не готові були вони дол. Того, що їх голкіпер пропустить дуже курйозний гол. А саме так і сталося на 3-й хвилині. Лисенко пробив здалеку, Огієнконаче і відбив м’яча, але той зрадницьки «пірнув» під голкіпером – 1:0. І це змусило сумчан якомога швидше грати, щоб спробувати забити у відповідь ще протягом першого тайму. Але замість того їм доводилося миритися з тим, що футзалісти з Соколівського дуже добре грали в обороні. Фактично більша частина першого тайму пройшла за наступним сценарієм: «Насосенергомаш» атакував, а «Металург» - захищався. Хоча іноді «металурги» і намагались робити атакуючі дії, аби збільшити свою перевагу. Але зробити їм цього не вдалося.

Початок другого тайму став приголомшливим для «металургів», адже майже на його початку вони пропустили гол. А все сталося через помилку гравців «Металурга» при переході з оборони до атаки. Новіков це не пробачив – 1:1. І тепер вже «Металургу» треба було пришвидшуватись. Однак, у найвідповідальніші моменти вдало грав у воротах Огієнка. І його гра надавала зайвої впевненості гравцям «Насосенергомашу». А коли на 18-й хвилині Супрун вивів сумчан вперед, ситуація на майданчику кардинально змінилась. Тепер «металурги» намагалися йти великими силами, однак сумські «енергетики» вистояли. Вони не давали шансів своїм опонентам зробити рахунок 2:2, натомість самі на останніх секундах основного часу змогли забити. Супрун оформив дубль і подарував своїй команді путівку до фіналу Першої ліги.

1/2 фіналу. Перша ліга. «Металург» (Соколівське) – «Насосенергомаш» (Суми) – 1:3
Голи:
Лисенко (3) – Новіков (14), Супрун (18, 24)  

Перший півфінал Вищої ліги викликав неабиякий інтерес. Обидві команди – і «Енергія», і «RED» - непогано йшли по турнірній дистанції, тому передбачалося, що в цьому протистоянні буде багато боротьби. Її дійсно було багато. Але у той же час у обох команд виникали можливості для того, щоб відкрити рахунок. Варто лише згадати, які моменти мали Цой, Корнійчук, Хімяк… У той же час «енергетики» теж мали, чим відповідати. Дуже хороші нагоди мали Ясковець, Максимчук, Слюсар. Але перший тайм забитими голами не запам’ятався. Зате він був багатий на вже вказані епізоди боротьби, а також на емоції (саме за них отримав жовту картку Арановський).

А от другий тайм був куди цікавішим. І зробив його таким швидкий гол «червоних», який на свій рахунок записав все той же Арановський. Звічайно, житомиряни одразу пішли відіграватись, однак ніяк їм не вдавалося змусити Балашева капітулювати. А ми знаємо, що якщо цей воротар спіймає кураж, то «пробити» його буде дуже важко. Тому, «енергетикам» треба було придумати, як «розмочити» воротаря «RED». Але поки вони думали, час швидко линув. І за те, що гравці «Енергії» довго думали, кияни покарали їх двома голами наприкінці другого тайму. Це фактично означало, що першим фіналістом Вищої ліги стане «RED». Єдине, що могла зробити «Енергія», так це – забити «гол престижу» одночасно з сиреною. Принаймні, на це житомиряни точно заслужили.  

1/2 фіналу. Вища ліга. «RED» (Київ) – «Енергія» (Житомир) – 3:1
Голи:
Арановський (14), Савенко (21), Цой (22) – Слюсар (24)
Попередження: Корнійчук (5), Арановський (12) – Яцковець (12), Слюсар (19)

Для харківського «Моноліта» півфінальний поєдинок був своєрідним тестом на міцність. І, варто сказати, цей тест харків’яни по ходу матчу успішно складали. Підопічні Віталія Чернишова запропонували своїм візаві швидкий футзал, що, враховуючи середній вік гравців «Чорного моря», було суттєвою перевагою «монолітівців». Одесити, у свою чергу, робили ставку на позиційні атаки, іноді традиційно залучаючи Стародубовського в якості п’ятого. І, знаючи, як воротар «Чорного моря» б’є та забиває на цьому Елітному фіналі, слобожанцям треба було серйозно готуватись до таких епізодів. Але у воротах «Моноліта» був Гурко, який грав дуже уважно. І це всіляло надію для харків’ян, які, до того ж, дуже цікаво виглядали в атаці, і їх не лякали імена тих футзалістів, які грали за «Чорне море». Тим більше, у складі «Моноліта» є гравці, які теж мають досвід ігор на високому рівні. Тому, тут, як то кажуть, була рівновага.

Майже ідентичний малюнок гри проглядався і у другому таймі. Здавалося, що іноді команди грають надто обережно, аби не припуститися фатальної помилки. Однак, іноді гра все-таки вибухала від створених моментів. Що цікаво – гравці «Моноліта» в цьому плані старалися більше. Але саме вони, як часто буває в таких ситуаціях, і пропустили першими. Сталася ця подія на 19-й хвилині. Але «монолітівці» дуже швидко відновили паритет у рахунку завдяки класним індивідуальним діям Дуплія. І знову все довелося починати спочатку. Хоча, мабуть, пропущений гол все-таки по-спортивному розізлив одеситів, які пішли в атаку, і згодом навіть забили гол. Проте, це взяття воріт Гурка було скасовано арбітрами зустрічі. На останній хвилині харків’яни спробували піти вперед, але жодних дивідендів з цього не отримали.  

Вдруге на цьому Елітному фіналі доля путівки у наступне коло вирішувалась у серії пенальті. Основна серія переможця не виявила, а от коли вже пішли удари до першого промаху, то сильнішими виявилися одесити, які вийшли у фінал Вищої ліги. А там вже чекає «RED».

Вища ліга. «Чорне море» (Одеса) – «Моноліт» (Харків) – 1:0 (по пенальті – 4:3)
Голи: Лобан (19) – Дуплій (20)
Попередження: Пилипів (10), Завгородній (11) – Халін (12), Волобуєв (19)

За право називатись найкращою командою Першої ліги Елітного фіналу АФЛУ боролись «Енерго» на «Насосенергомаш». Обидві команди, як ми вже знаємо, обіграли своїх суперників по півфіналу з однаковим рахунком – 3:1. Але це єдиний факт, який був спільним для обох команд. Що стосується того, як грали обидві команди, то варто відзначити, що не дивлячись на перевагу кропивничан у досвіді (мається на увазі досвід ігор на рівні фіналів АФЛУ), «Насосенергомаш» показував себе доволі боєздатним колективом. І по ходу першого тайму цей колектив, який представляє Суми, у багатьох епізодах виглядав краще за «Енерго». Сумчани йшли вперед, створювали моменти, але їм так і не вдавалося забити у ворота Пастернака. А от кропивничани фактично свій перший реальний момент втілили у гол, автором якого став Скоров. Звісно, цей гол мав би активізувати сумчан, які до того мали реальні шанси, щоб «розмочити» голкіпера «Енерго». Однак, кропивницькі футзалісти, як і у поєдинку проти столичних «партизанів», грамотно грали в обороні. І це, звичайно, зменшувало шанси сумчан на те, щоб зрівняти цифри на табло.

Було очевидно, що «Енерго» зробив ставку на гру другим номером. Така гра давала можливість кропивничанам робити швидкі та небезпечні атаки на ворота Огієнка. Гравцям «Насосенергомашу» по такій грі треба було будувати гру таким чином, щоб у їх опонентів не було можливостей для подібних випадів. Але у той же час їм треба було думати про те, як би по швидше зрівняти рахунок. Все це, звісно, тиснуло на сумчан. Однак, вони все одно намагались як мінімум вирівняти становище у рахунку. Та цьому не судилося статись. Груба помилка воротаря «Насосенергомаша» Огієнка призвела до другого голу в ворота сумської команди. Ось такий привіт передав йому колега по воротарському цеху Дмитро Пастернак. Цей гол деморалізував футзалістів «Насосенергомаша, які в останні хвилини вже ніяк не могли врятувати гру.

Фінал. Перша ліга. «Енерго» (Кропивницький) – «Насосенергомаш» (Суми) – 2:0
Голи:
Скоров (9), Пастернак (27)
Попередження: Замніус (28) - Таран (23)

Фінал четвертого за ліком Елітного фіналу Аматорської футзальної ліги України сезону 2016/2017 років видався дуже захоплюючим та інтригуючим за своїм ходом подій. Кияни вже з перших секунд дали зрозуміти, що налаштовані відібрати титул чинного чемпіона у «Чорного моря». По ходу майже всього першого тайму «червоні» грали швидше та атакували гостріше, однак, їм постійно якоїсь дещиці не вистачало для того, щоб забити. Що стосується «Чорного моря», то у одеської команди гра в атаці не зовсім клеїлась. Більше того – вона була одноманітною. Це були або розіграші п’ятого, або закиди від Стародубовського на «п’ятачок», де все «перекусували» Балашев з партнерами. До більш-менш реальних моментів доходило дуже рідко. Тому, якось логічно було те, що саме «RED» відкрив рахунок у фінальному протистоянні. І зробив це найактивніший гравець київської команди – Віктор Цой. І цей пропущений гол неначе «розбудив» одеситів, які почали додавати в активності. Тому, тепер киянам доводилося іноді грати на оборону. Але вони не змогли дотерпіти до перерви кілька секунд. Саме стільки часу вистачило одеситам, щоб зрівняти рахунок. Ятло класною передачею знайшов Головацького, який замкнув дальню штангу – 1:1.

Таке закінчення першого тайму обіцяло новий віток інтриги у таймі другому. Так воно і сталося. До того ж, гравці «Чорного моря» додали у швидкості – так їх надихнув забитий «гол у роздягальню». І це спонукало до таких же відповідей з боку київських гравців. Тому, були всі посилання для того, щоб побачити по-справжньому відкритий футзал. І в деяких епізодах так і було. Роботи у Балашева та Стародубовського вистачало, але обидва голкіпери грали надійно. До 23-ї хвилини. Саме тоді Стародубовський вирішив знову підключитись п’ятим. Його ніхто не зустрічав, і це призвело до того, що він пробив здалеку і вразив ворота Балашева. Тепер «RED» був змушений відіграватись, але той же Стародубовський тепер надійно захищав свою ворота, не даючи можливості відзначитись ані Цою, ані Арановському, ані іншим «червоним». Ближче до кінця другого тайму кияни почали грати з п’ятим, але і тут на них чекала невдача – розіграш зайвого не приносив дивідендів. На останніх секундах основного часу футзалісти «RED» спробували влаштувати штурм воріт Стародубовського, але він не допоміг врятувати гру. А це означало, що «Чорне море» - знову чемпіон Елітного фіналу АФЛУ.  

Фінал. Вища ліга. «RED» (Київ) – «Чорне море» (Одеса) – 1:2
Голи:
Цой (13) – Головацький (15), Стародубовський (23)
Попередження: Цой (23) – Побережний (26)

За матеріалами офіційного сайту Аматорської футзальної ліги України
Фото: «Футзал Одеси»

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!