Володимир Слободян: "Успіх - результат роботи дитини та тренера" + ФОТО

Попереду ще цілий місяць літа, сонячних днів та безтурботних вакацій. Тим не менше, для вихованців Академії НФК "Ураган" вже розпочався тренувальний процес - 1 серпня Академія розпочала роботу. Яким видався старт, скільки груп навчатимуться азам футболу і футзалу та чого очікувати від нового сезону клубній прес-службі розповів директор закладу Володимир Слободян.

- Для клубної Академії завершилися вакації, і вперше вихованці розпочали навчально-тренувальний процес не з вересня. Це буде адаптаційний період?
- Відразу розпочався повноцінний тренувальний процес, можливо, ще не до кінця у тому вигляді, в котрому має бути, адже поки тривають канікули і немає стовідсоткової присутності вихованців. Ми справді вперше розпочали сезон 1 серпня, і зумовлено це насамперед тим, що "ураганівці" займаються й футболом, тому для повноцінної підготовки до змагань необхідно включатися у роботу швидше. Тож всі вікові групи вже працюють у звичному режимі.

По-друге, старші вікові групи, 2002-2004 р.н., у серпні проведуть навчально-тренувальні збори. Для дітей - це ще одна новинка, адже деякі юнаки поїдуть на Чорне море, дещо молодші - в гори. Для Академії це буле ще один цікавий досвід. Тож ми повноцінно працюємо! Повторюсь, що поки через канікулярний час для деяких груп проводяться спарені тренування, але це тільки впродовж першого втягуючого тижня. 

- Зараз ми на старті нового сезону, але хотілося б почути топ досягнень, якими ознаменувався попередній сезон?
- Перше - це міжнародний літній футбольний табір. Ця ідея виношувалася не один рік, і нарешті літом 2017 року вдалося реалізувати цей дебют. Як на мене, він був вдалий - залучили польських спеціалістів, отаборилися в "Буковелі", провели для дітей насичений інтенсив, і самі почерпнули багато чого нового.

Другим успіхом вважаю максимальну залученість наших вихованців на змаганнях - це і чемпіонати і Кубки, і турніри. В сумарній кількості близько семи команд змогли випробувати на практиці те, чого їх вчимо у стінах Академії. Приємно, що юнаки 2002 р.н. - срібні призери Чемпіонату України з футзалу, восьмирічні "ураганівці" - віце-чемпіони України, команди 2009 та 2010р.н. - бронзові та срібні призери Кубка України. Непогано оцінюю, як для першого року, участь у футбольних змаганнях. Знову ж таки, тішить "ураганівське" представництво у юнацьких збірних, у "Кубку Конференцій".

Третє - за неофіційними даними Академія "Урагану" зайняла друге місце у рейтингу п’ятдесяти сім шкіл, які взяли участь у всеукраїнських футзальних змаганнях. На перспективу - хочеться очолити цей список. 

- Отже, підготовка розпочалася, які, загалом плани Академії на сезон 2017/2018?
- Буде два напрямки - футбол та футзал, тож головна задача - максимально задіяти вихованців у змаганнях найвищого рівня з обох видів спорту. Якщо говорити про старших юнаків, то хочеться прийняти участь у чемпіонаті України з футболу, це головний пріоритет, а також втриматися у першій лізі. Щодо футзального напрямку, то це участь у чемпіонатах і кубках та боротьба за медалі, як оптимальний варіант. І головна ціль й пріоритет Академії - максимально навчити вихованців азам футзалу і футболу, володінню техніки і тактики. Будуть і цікаві проекти, такі як проведення таборів. Думаємо і про зимовий "кемп"…

- З якими віковими групами працюватимете?
- Загалом, буде 12 вікових категорій, починаючи з чотирирічних діток і закінчуючи 16-річними юнаками. Побачили, що є зацікавленість і наповненість наймолодшої вікової категорії, тому знову здійснюємо набір (2013 р.н. -авт.). Якщо чесно, мене приємно вразило, що в такому віці батьки вже віддають дитину на футбол. Щодо кількості самих груп, то їх буде більше, бо з досвіду бачимо, що маленьких дітей є значно більше, що зумовлює їх поділ на групки з 8-10 чоловік. Зі старшими буде трішки чисельніша комплектація.

- Чи буде добір у старших групах? І як відбувається селекційна робота?
- Добір ведеться завжди. І в майбутньому планується формування селекційної служби, яка буде відслідковувати дітей, вести перемовини з батьками. Також в планах - якісний добір, що передбачатиме моніторинг талановитих дітей. Ми розуміємо, щоб мати боєздатну команду потрібна конкуренція всередині колективу, це сприяє росту спортсмена. 

- Настільки важко конкурувати Академії поряд з іншими школами міста і заохочувати займатися саме в "Урагані"?
- Конкурувати завжди було важко, і буде важко! Важливу роль відіграє територіальний принцип, і батьки стараються віддати дитину у секцію, яка розташована неподалік дому чи в районі проживання. В даному випадку стараємося показати переваги, які є в нашій Академії - власна програма навчально-вихованого процесу, і насичений тренувальний курс, й індивідуальний підхід до вихованців тощо. Але це вже "проходить" у більш старшому віці. Наприклад, нам важко налагодити роботу з дітьми із сіл, райцентрів, віддалених від обласного центру, бо поки не можемо запропонувати проживання. Однак, працюємо в напрямку вирішення цієї проблеми з пошуком житла.

- Після запровадження футзально-футбольної концепції Академії з’явилася якась позитивна динаміка в зацікавленості?
- Як не дивно, побачили збільшення дітей якраз в старших групах. Але поки бракує інформації, і для більшості "Ураган" асоціюється виключно з футзалом. До того ж, минулого сезону участь у футбольних змаганнях наші діти грали у складі об’єднаної команди "Тепловик-ДЮСШ №3", тож бренд "Урагану" не популяризувався. З сезону 2017/2018 хочемо попробувати самостійно зайти на нішу футболу. Можливо, це дасть більший поштовх для проінформованості про те, що може запропонувати наша Академія. 

- Академія представила систему виховання, поділену на етапи. Ця концепція вже в дії?
- Частково, можна сказати, так. Якраз з цього сезону, буде здійснюватися чіткий перехід з допочаткової до початкової підготовки, далі - до базової та спеціальної, і це супроводжуватиметься всіма обов’язковими атрибутами - підсумковими іспитами, тестами, зміною тренера. Наприклад, у червні цього року діти 2010 р.н. завершили допочатковий етап підготовки, і отримали відповідні сертифікати. Ми зробили для них невеличке спортивне свято, щоб показати, що кожна стадія - якась нова сходинка у підкоренні спортивних навиків, і навіть здобутків.

- Перехід до іншого тренера… Чим це зумовлено?
- По-перше, нова стадія - вищий рівень, який потребує кваліфікованішого спеціаліста. Це - головна складова. На разі ми працюємо над комплектацією тренерського штату, коли буде повне бачення - сформується повна картинка - котрий з тренерів відповідає за той чи інший етап. Надіюсь, що вже в цьому сезоні кадровий склад дозволить нам здійснити передачу груп.

- Бачимо певну кількість вікових категорій, яке число тренерів забезпечуватиме якісний навчально-тренувальний процес?
- Якщо потенційна націлюємось на 18 груп дванадцяти вікових категорій, то оптимальний варіант - це вісім тренерів.

- На разі актуальне оголошення про пошук тренера в Академію. Які вимоги до кандидатів?
- Зараз отримуємо резюме, є навіть від жінок. Насамперед, хотіли б, щоб це була людина з досвідом роботи з дітьми чи дорослою командою. По-друге - наявність футбольної практики. І не менш важливе - любов до дітей. 

- Яка змагальна діяльність запланована на сезон 2017/2018?
- Вже зараз можемо говорити про футзальні змагання. Цьогоріч запроваджується експериментальна дитячо-юнацька Екстра-ліга "U-16", яка буде повністю відрізнятися форматом. За підсумками сезону, не виключено, що буде розглядатися варіант подальшого запровадження такої схеми й для інших вікових категорій, і головна мета таких змін - відбір талановитих спортсменів у юнацькі збірні України.

Будуть змагання у віковій категорії U-15 і U-13 - це чемпіонати України із незмінною схемою - боротьби в рамках Конференцій та фінальних змагань. Також - це першість України та розіграш Кубків України серед молодших дітей 2006 - 2010 р. н. Щодо футболу, то, якщо нам вдасться все задумане, то дві команди візьмуть участь у Першій лізі першості України, ще дві команди - у першості області.

- Хотілося б запитати про представництво вихованців Академії НФК "Ураган" у збірних… Це являється якісним показником?
- Це показник того, що ми правильно працюємо з нашими дітьми. Наприклад, виклик до збірної "U-17" отримали 7 наших вихованців, це не може не тішити. Приємно, коли вихованці отримують індивідуальні нагороди на престижних європейських змаганнях. Зокрема, нещодавно Віктор Русин став кращим кравцем в категорії "U-15" на міжнародному турнірі "Montesilvano Futsal Cup". Переповнюють за них емоції! Єдине боюсь, щоб виклики у збірні не призвели до зірковості. 

- Як правильно в такому випадку психологічно налаштовувати дітей на подальшу роботу?
- Однозначно, треба похвалити, відзначити, що це успіх не тільки індивідуальний, а й гордість для Академії, клубу. З іншої сторони, акцентувати на тому, що будь-яке визнання - велика відповідальність і ознака того, що до тебе будуть високі вимоги, як до спортсмена. Я їм говорив, що це тільки перші кроки до професійного спорту. А щоб досягати на своєму шляху перемог, треба постійно рости, вчитися, і вдосконалювати те, що ти вже вмієш.. Бо сьогодні в збірній ти, а вже завтра - хтось інший. Будь-який успіх - результат роботи, як дитини, так і тренера.

- Як позиціонуватиметься в структурі Академії "Ураган-2 КФВ"?
- Якраз "Ураган-2" є вищою ланкою навчання в Академії, етапом підготовки до вищих досягнень. В сезоні 2017/18 команда гратиме у Першій лізі, і стане прикладом переходу вже до більш професіонального футзалу. Буде ще й команда "Ураган-3", сформована з сильніших юнаків 2002 р. н. Ця команда стане власне таким "транзитом", плавним переходом від дитячо-юнацького футболу до дорослого. 

- Клубна Академія старається зайняти таку нішу, як участь у міжнародних змаганнях…
- Участь у змаганнях закордоном - дуже вагомий досвід. Є бажання, прагнення, і навіть деякі турніри зафіксовані в планах. Але говорити з повною переконаністю на разі не можу. Такі турніри - витрати батьків, тому ми максимально стараємось врахувати всі сторони і реальні фінансові можливості.

За матеріалами офіційного сайту НФК "Ураган" (Івано-Франківськ)

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!