Дмитро Шувалов: «Хороша молодь у майбутньому»

Один з лідерів «ХІТа» Дмитро Шувалов розповів про створення нової юніорської команди киян, тренером якої він буде, і поділився враженнями від дебютного сезону «ХІТа» в Екстра-лізі.

Восени 2016-го «ХІТ» дебютував в Екстра-лізі, а зараз вирішив піти на розширення — клуб створив нову юніорську команду, де виступатимуть юнаки віком 17-19 років. Цей колектив стане фактично молодіжною командою «ХІТа», де Дмитро Шувалов намагатиметься підготувати якомога більше молодих футзалістів для першої команди.

— Як виникла ідея створення саме такої команди? І чому обрано вікової формат саме 17-19 років?
— Виступаючи в Екстра-лізі, ми розуміємо, що команда потребує омолодження. Хороша молодь в майбутньому тільки посилить «ХІТ». Що ж стосується вікових рамок, то у юнаків такого віку є 2-3 роки, щоб навчитися повноцінно і бути готовим для виступу в першій команді. Якщо працювати з дітьми молодшого віку, то для них необхідно більше часу. А нам необхідно, щоб через пару років ми могли підключати молодь в першу команду.

— Раніше говорилося, що нова команда буде виступати в регіональних та всеукраїнських турнірах. Про яких саме змаганнях йде мова?
— Тут у першу чергу мається на увазі чемпіонат Києва. Щоб прогресувати, треба не тільки тренуватися і навчатися, але і постійно грати. Тому впевнені, що чемпіонат міста буде підходящим варіантом для наших цілей.

— Цього буде достатньо для досягнення потрібних цілей? Або, можливо, в перспективі команда може заявитися в Другу або Першу лігу України?
— На першому етапі існування команди (перший сезон) чемпіонату міста буде предостатньо. А потім будемо дивитися по динаміці розвитку. Можливо, вирішимо заявитися і в Другу лігу, а потім вийти і в Першу. Але поки про це говорити рано, команда тільки будується, і ми повинні повністю сформувати колектив і навчити хлопців всім потрібним азам.

— У найближчі місяці вам належить два перегляду гравців. А зараз у вас вже є «на олівці» гравці, яких запросіть в юніорську команду?
— Ні, поки нікого конкретного на прикметі немає. Тому робиться глобальний перегляд, щоб з його допомогою набрати талановитих хлопців. Набір команди буде проходити за рахунок цих двох переглядів.

— Самі вже якось моніторите різні юнацькі турніри?
— Так, ми пильно стежимо за студентськими змаганнями і придивляємося до молоді. Але поки конкретних кандидатур для нової команди ще немає.

— Який результат бажаєте отримати за підсумками першого сезону роботи команди?
— Нам важливо в першу чергу виховувати гравців для першої команди. Тому основне завдання — навчити людей грати в такий футзал, який принесе користь першої команди. Ну, а про спортивному результаті мова не йде.

— Яким ви бачите ігровий стиль у цієї команди, і що потрібно в першу чергу дати молодим хлопцям?
— В даному випадку спочатку треба подивитися, на якому етапі готовності перебувають футболісти. Для «ХІТа» важливо, щоб його гравці могли демонструвати атакуючу і видовищну гру, з добротною обороною і хорошими атаками. Говорити конкретно «чому ми будемо вчити їх» — покаже час. Також треба встановити зв'язок з першою командою, головний тренер має своє бачення футзалу. Юніорська команда повинна тренуватися таким чином, щоб при переході в першу команду молодий футзаліст зміг без проблем адаптуватися і відразу почав приносити користь.

— Як так вийшло, що саме ви стали тренером цієї команди?
— Президент клубу Володимир Анатолійович Котляр запропонував мені цю посаду. Адже, швидше за все, як гравець я вже не буду продовжувати кар'єру. А разом з цим у мене є тренерський досвід у вигляді п'ятирічної роботи з аматорською командою, та й взагалі бути тренером — це моя мрія. Тому на таку пропозицію погодився відразу.

— Наскільки ймовірно, що завершите кар'єру гравця по закінченні цього сезону?
— Поки не хочеться говорити про це точно. Подивимося, як буду себе почувати, все залежить від здоров'я.

— Для вас нинішній сезон став дебютним у Екстра-лізі у складі «ХІТа». Які враження залишилися від цього чемпіонату?
— Враження тільки позитивні, ми провели хороший сезон. У тих турнірах, де грали — Екстра-ліга і Кубок України — пройшли практично до кінця. Сезон вийшов рівним і стабільним, але в кінці нам трохи не вистачило. Але, як на мене, загалом сезон вдався.

— Якого саме інгредієнта не вистачило, щоб здобути результат?
— Важко сказати, тут справа не в чомусь одному, а в комплексі факторів. Але поки я, як футболіст не готовий розібрати сезон, все буде розбиратися тренерським штабом і керівництвом команди вже по закінченні сезону.

— Навесні, після 1/4 плей-офф Екстра-ліги, команди були змушені піти на велику паузу, після якої «ХІТ» грав вже не так потужно, як у регулярній частині. Можна сказати, що тривала перерва позначилася на команді?
— Кожна дія і подія має свої різні причини, які треба добре проаналізувати перш, ніж робити висновки. Може бути так, а може — ні. Поки важко конкретно відповісти на це питання.

— Як «ХІТу» вдалося пройти регулярну частину без поразок?
— У першу чергу, ми грали від матчу до матчу, окремо підходячи до кожної зустрічі. Головне, що ми грали в свій футзал і боролися до кінця. І результат прийшов. Очікували такого чи ні? У нас зібралася досвідчена команда, яка багато вміє, тому ми були впевнені в успішному результаті. Але так вийшло, що в регулярній частині взагалі не програвали. Це головний позитивний момент для нас. А негатив — це програш «Енергії» в півфіналі. По суті, в цьому сезоні ми по-справжньому поступилися лише одній команді — «Енергії».

— Які очікування від матчів у Харкові з «Локомотивом» у «бронзовій» серії?
— Ми їдемо в Харків тільки за перемогою, вирушаючи на ці матчі в бойовому складі і з відмінним настроєм. Сподіваюся, уболівальникам гра сподобається.

— Ви теж відправляєтеся з командою і зможете зіграти?
— Планую. Але точно буде відомо ближче до виїзду в Харків.

За матеріалами сайту Sport Arena
Фото: ФК «ХІТ» (Київ)                               

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!