Дмитро Шувалов: «Мої тренерські принципи – самовіддача, виконання установки на гру та віра в перемогу»

Дмитро Шувалов ще зовсім нещодавно радував уболівальників своєю грою, але в минулому сезоні вирішив завершити кар'єру футболіста і очолив молодіжну команду «ХІТ U17-19».

Після вдало проведеного сезону з молоддю, президент ФК «ХІТ» Володимир Котляр вирішив довірити Шувалову основну команду клубу.

А це означає, що тепер у Дмитра Олеговича велика відповідальність, а попереду багато цікавої і копіткої роботи.

Про свої принципи, думки, про роботу з майстрами та молоддю Дмитро Шувалов розповів прес-службі ФК «ХІТ»:

- Дмитре Олеговичу, як Ви сприйняли пропозицію очолити «ХІТ»?
- Коли надійшла пропозиція від президента клубу Володимира Анатолійовича Котляра, я з радістю її прийняв. І зараз починається велика робота, адже я бачу в команді «ХІТ» неймовірний потенціал.

Робота чекає довга, робота чекає ретельна. Я зроблю все від мене залежне, щоб «ХІТ» став чемпіоном України.

- Яка Ваша тренерська філософія, Ваші принципи?
- В першу чергу мені потрібна самовіддача. Не тільки у грі, але і на тренуванні, і навіть поза залою.

Футболіст, який претендує на чемпіонство, повинен приділяти час футболу і своєму розвитку не тільки тоді, коли він приходить у залу, а й поза неї. Він повинен розуміти, над чим йому потрібно працювати, щоб він завжди був у найкращих кондиціях. Тому, самовіддача полягає в тому, щоб гравець максимально віддавав себе своїй професії, своїй роботі, і тоді футбол його за це винагородить.

Наступний критерій моєї філософії - це виконання установки. Команда повинна досконально знати всі методи ведення гри, і, в залежності від завдань на гру, всі футболісти повинні чітко слідувати установці та плану на матч, який дає їм тренерський штаб для досягнення результату.

Тому, прагнення щодо виконання установки - це одне з основних моїх правил.

І третє - це віра в перемогу. Всі співробітники клубу, всі футболісти повинні завжди вірити в перемогу своєї команди.

- Ви вже розробили план підготовки до нового футзальному сезону 2018/2019?
- Так. Зараз ми підтримуємо форму, граючи у пляжний футбол у чемпіонаті Києва, поступово у тренувальний процес впроваджуємо спеціальні вправи. А в серпні вже почнеться цілеспрямована підготовка до футзального сезону, де у нас буде дуже насичена програма. Планується кілька етапів зборів, участь у турнірах, але точні дати будуть визначені вже у липні.

- Давайте, тепер згадаємо минулий сезон для молодіжної команди «ХІТ U17-19», з якою Ви працювали цілий рік.
- Я вважаю, що в цей період часу ми добре попрацювали, виконали великий обсяг роботи в організації гри. Я побачив індивідуальні якості футболістів, і тепер хотілося б, щоб робота в молодіжній команді в наступному сезоні була більше спрямована на розвиток індивідуальних якостей. Сподіваюся, що такий авторитетний фахівець, як В'ячеслав Листопад успішно продовжить розпочату нами справу.

Що стосується безпосередньо турнірних підсумків, то ми провели хороший сезон, грали матчі з хорошими суперниками. Звичайно, з огляду на їх вік, хлопцям ще не вистачало бійцівських якостей, і ми працювали в цьому напрямку, спілкувалися постійно на тренуваннях, працювали над психологією. Головне - це колосальна нестача досвіду, деякі матчі були програні саме через брак досвіду, але це прийде з часом. Плюс були у нас кадрові проблеми, пов'язані з травмами. І не завжди вдавалося грати в оптимальних четвірках.

А так, я задоволений ставленням хлопців до справи, адже найголовніше для мене - це розвиток футболіста, розвиток команди. І я вважаю, що в минулому сезоні команда зробила великий крок вперед.

- Чи ставили Ви результат на перше місце?
- Зрозуміло, що без результату в грі, в турнірі, швидкого прогресу не буде. Але основне завдання, як я сказав, це розвиток гравця і команди. Тому, воно все взаємопов'язане. Якщо є результат на табло - є результат в індивідуальних і командних діях.

І навіть в тих іграх, які були нами програні, я побачив прогрес як хлопців, так і команди в цілому. До того ж, у цих поразках ми бачили свої недоліки і мінуси, які намагалися на тренуваннях розбирати і виправляти.

- До цього Ви тренували достатню кількість аматорських колективів, готували кілька команд до різних турнірів. І ось у минулому сезоні прийшла пора попрацювати з молодими гравцями. Наскільки складно працювати з молоддю?
- Основна відмінність у моїй роботі з молоддю - це відношення футболістів до справи. Вони вже не діти, але ще й не зовсім дорослі люди. У них ще не сформувалося професійне ставлення до футболу, і вони не завжди розуміють цінність прийняття рішення не тільки на майданчику, а й у житті.

І я зіткнувся з цим вперше, коли необхідні не тільки тренування та навчання грі, а й виховання цих хлопців. І мені доводилося досить часто їм пояснювати, як себе поводити в тій чи іншій ситуації, як ставитися до справи, якою ти займаєшся.

І завдання моє було - не тільки виховувати хороших футболістів, а й хороших людей.

- То чи є в столиці талановита футзальна молодь?
- Я б хотів їх назвати «талантами», та й взагалі можна називати як завгодно, але якщо вони не будуть працювати над собою, не будуть викладатися, то і не буде прогресу, а значить талант просто пропаде.

Тільки їх працьовитість, їх терпіння, їх самовіддача дозволять вирости в футбольну особистість, яка буде готова пробитися в основний склад такої майстерної і досвідченої команди як «ХІТ».

За матеріалами офіційного сайту ФК «ХІТ» (Київ)
Фото: Федерація футзалу м. Києва

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!