Роніньо: «Для повного відновлення українського футзалу потрібно трохи часу» + ФОТО

Влітку поточного року ряди херсонсьеого «Продексіму» поповнив новий гравець - бразильський легіонер Рональд Матеус да Сільва - Роніньо. Про те, як Роніньо грається в херсонському клубі і які плани футзаліста, читайте нижче...

Професіональна футбольна кар'єра 30-річного Роніньо стартувала з 2007 року. Він виступав за «Васку Да Гама» з Ріо-Де-Жанейро (2007-2008), тбіліську «Іберію Стар» (2008-2012), азербайджанський «Араз» (квітень-травень 2011), івано-франківський «Ураган» (2012 -2014), «Спортинг Париж» (2014 року), мінську «Столицю» (2015-2016), а також кіпрський «АЕЛ» (2016-2017). У 2012 році разом з грузинської «Іберії Стар» пробився у «Фінал чотирьох» Кубка УЄФА. З Грузією Роніньо пов'язує не тільки клубний футбол, а й міжнародні матчі на рівні збірних. Вже кілька років футзаліст має грузинський паспорт і виступає за збірну Грузії. 

- Роніньо, це ж твій перший досвід співпраці з «Продексімом». Як грається?
- Так, дійсно. Але досвід участі в українському футзалі є. Я грав у складі івано-франківського «Урагану». В Україні відіграв два сезони. Що ж стосується «Продексіму», то це сильна команда, і в неї є майбутнє, а також перспектива зростання і просування на футбольній арені.

У Херсоні вже адаптувався. Та й з хлопцями швидко знайшли спільну мову.

- Є відмінності в розвитку українського і грузинського футзалу?
- Коли я грав у «Іберії Стар» (Тбілісі), то рівень грузинського футзалу не був такий високий, як сьогодні. Відповідно, і рівень професіоналізму гравців був іншим. З цієї причини у грузинських командах грало багато бразильських легіонерів, тому що в пріоритеті був Кубок УЄФА. Сьогодні ж уряд Грузії став більше уваги приділяти футзалу.

По приїзду в Україну, я зазначив досвід і хорошу підготовку Ваших футзалістів. Рівень українських команд був приблизно на однаковому рівні. 

- Що стосується майбутніх матчів у Елітному раунді Кубка УЄФА. «Продексім» грає з італійською, угорською та білоруською командами. У «Сталиці» ти грав. Ця команда серйозний суперник? 
- Щодо «Столиці» ... коли я грав у Білорусі, то футзал не був розвинений, як сьогодні. Зараз там багато легіонерів з України, Грузії та Бразилії. Професіональний рівень команди зростає. Думаю, що вони будуть сильним суперником.

- Кубок УЄФА для «Продексіму» - велике досягнення. У твоїй футзальної кар'єрі гра у цьому турнірі - не перша. Якимись спостереженнями або рекомендаціями маєш намір поділитися? 
- Оскільки у нас мало часу, нам потрібно посилити підготовку, дивитися матчі за участю суперників і аналізувати їх тактичні ходи. Чітко готуватися саме до цих команд.

І так, нам пощастило з групою. Нам попалися не такі сильні суперники, як у інших. Можливості «Продексіму» дозволяють перемогти у всіх матчах. Сильний противник - італійський «Лупаренсе». Але шанси на перемогу є: їх потрібно використовувати.

Нам важливо усвідомити, що кожна гра, образно кажучи, фінал і до матчів слід готуватися дуже серйозно. 

- Роніньо, як ти оцінюєш гру «Продексіму» в Основному раунді Кубка УЄФА? У нас були матчі зі «Спортингом», «Економацем» та «Нікарсом». Що ти можеш сказати за підсумком? 
- Почну з того, що в Сербію, на ігри Кубка УЄФА, ми їхали два дні і на автобусі. Це дуже втомлює. Частина хлопців, і я в тому числі, застудилися. Також нам не вдалося повноцінно відпочити. Для багатьох футболістів з «Продексіму» це перший досвід матчів у Кубку УЄФА. Спрацював і психологічний фактор.

Але незважаючи на це, нам вдалося вийти в Елітний раунд. Так, нам є, над чим працювати, показувати себе більше, але результат хороший - ми продовжуємо гру в Кубку УЄФА. 

- На твою думку, як розвивається український футзал?
- Наприклад, у Грузії ця гра фінансується більше. Грошова підтримка йде з боку держави.

Що ж стосується, українського футзалу, коли в 2012-2014 році я грав в «Урагані», це був один з кращих і сильних чемпіонатів. Але, як відомо, війна і сумні події, пов'язані з цим, спровокували розпад деяких футбольних клубів.

На сьогодні вже йде процес відновлення: з'являються нові обличчя. Але для повного відновлення українського футзалу потрібно трохи часу. Також в Україні велика проблема з ігровими майданчиками для футзалу. Але думаю, що все попереду.

- Які плани з «Продексімом»?
- Перше завдання виконано - ми пройшли в Елітний раунд Кубка УЄФА. Хочемо, звичайно ж, потрапити у «Фінал чотирьох». Просто потрібно розуміти, що це буде зовсім інша гра - важка і напружена. Нам потрібно буде віддавати всі свої сили в майбутніх матчах.

Не варто відкидати і Екстра-лігу українського футзалу. Там теж сильні і гідні суперники. 

- Ти граєш у четвірці з іншим бразильським легіонером Фумасою. Зігралися?
- Мені легко адаптуватися в четвірці з Фумасою. З ним грав у грузинській «Іберії». Та й говоримо однією мовою. Фактично розуміємо один одного з півслова. Фумаса - дуже хороший футболіст і з ним легко працювати.

- Які побажання будуть уболівальникам?
- Для футболіста дуже важлива підтримка. Вболівальники - це додатковий гравець на полі, і я дуже вдячний, що вони цікавляться нашими успіхами, грою. Ми будемо намагатися робити наш максимум, і Vamos Prodexim, що означає «Продексім», вперед».

За матеріалами офіційного сайту МФК «Продексім» (Херсон)     

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!