Сергій Журба: Чому б не займатися футзалом, якщо це виходить?

У вівторок, 27 грудня, гостем Sport.ua став найкращий футзаліст 2016 року, гравець збірної України, лауреат премії «Зірки українського футболу» Сергій Журба. Він розповів про початок занять футболом в київському «Динамо», про періодах у «ЛТК» і в харківському «Локомотиві», про нинішніх досягненнях в «ХІТі» і багато чому іншому.

— Насамперед хотілося б привітати Вас з тим, що Ви стали лауреатом премії «Зірки українського футболу», кращим футзалістом країни. Як Ви дізналися про цей захід, як Вас запросили? Як відбувався захід?
— Добрий день! Спасибі, що запросили на веб-конференцію. Sport.ua — єдине, можна сказати, інтернет-видання, яке не забуває наш футзал, висвітлює його.

Мені з асоціації подзвонили, запитали, що я роблю в понеділок, 19 грудня. Федерація футболу України організовувала цей захід. Я сказав, що нічим не зайнятий, можу відвідати. Так вийшло, що я виграв цю номінацію, дуже приємно.

— Чи було для Вас інтригою те, що Ви станете переможцем?
— Інтрига була до останньої секунди. Коли назвали моє прізвище, я був дуже здивований. Дуже приємно. 

— Як було опинитися в компанії зірок футболу?
— Класно. Достойно провели цей захід, нагородження. Було багато футболістів у чоловічих номінаціях: футзал, пляжний футбол, футбол серед інвалідів... Багато номінацій було. Організація дуже гарна була.

— Напевно, варто відзначити Асоціацію футзалу України, що футзалісти, пляжники, жінки стають частиною великої футбольної родини…
— Багато спортсменів там сиділи, дивилися на наш великий футбол, на зірок. Багато було футболістів, які вже завершили свою кар'єру, наприклад, Андрій Шевченко. Побувати в такому місці, в такій аурі, отримати приз дорогого коштує.

— Зірки футболу теж подивилися, хто ж це такі — футзалісти, пляжники...
— І вони подивилися, що є ще люди, які не в великому залі (полі) грають, а поменше, і домагаються чималих перемог.

— Перейдемо до запитань від читачів нашого сайту. Розкажіть, будь ласка, про Вашому становленні як футзалиста, про початок професійної кар'єри. Як Ви прийшли у футбол? З київським «Динамо» не перетиналися?
— Перетинався. Хочу подякувати свого брата, який змушував мене грати у футбол, а не ходити по дворах. Доводилося грати зі старшими хлопцями, досить непогано в мене виходило — і він сказав мамі: «Потрібно Сергія відправити в якусь дитячу школу». У нас поряд був стадіон «Хімволокно»...

— Це в якому районі Києва?
— Це Деснянський район. Зараз там торговий центр «Проспект» замість футбольного поля. Я туди прийшов, тоді, як виявилося, тренувалася команда мого віку «Динамо» (Київ). Тоді з двадцяти хлопців вибрали мене і Мішу Гера. Так я потрапив в дитячу школу «Динамо», займався там три роки. Але з часом у мене не виходило рости, а тоді був підбір трошки іншої специфіки.

— Так, я вже не в перший раз чую, що в ті роки чомусь був ухил на високорослих, щоб носилися по полю...
— Тоді вимагали результат. Тренери брали високих: йому просто б'єш м'яч вгору в штрафну, а він стоїть з низькорослими хлопчиками і просто втикає у ворота м'ячі. Більше їм нічого не треба. А робота з м'ячем і мислення відходили на другий план. Зараз пожинаємо плоди того, що багато втратили ми в розвитку.

— Зараз на прикладі Мессі ця тенденція зрушилася трошки, і невисокого зросту футболісти здатні досягати результатів...
— Звичайно.

— Як відбувся перехід з «Динамо» у футзал?
— З «Динамо» я в 13 років закінчив. Можна сказати, вже не хотів грати взагалі ніде, думав зайнятися навчанням, чимось іншим. Але мій знайомий сказав, що організовується команда, в перспективі, може, будемо грати у футзал. Я пішов, вирішив потренуватися, а далі буде видно. Наша дитяча школа «Улісс» була створена...

— Вона зараз є?
— Вже немає. Тоді було три команди: 1983-1984 років змішана, 1987-1988 і 1989. Всі випустилися. Тренери, які розвивали це, разом з нами пішли у Вищу лігу, а школа пішла на другий план.

— Тренер Тарас Оглоблин був?
— Так, Тарас Оглоблін, Ігор Вікторович Селезньов і Андрій Михайлович Фещенко — вони цим займалися.

— Скільки років в «Уліссі» Ви програли?
— З 14-15 років до 20.

— Футзал відразу сподобався як вид спорту? Все-таки він відрізняється від футболу. Відчули, що це Ваше?
— Можна і так сказати. Грали, виходило, вигравали. Чому не займатися? А далі все відбувалося більш професійно: поступили в університет, у Першій лізі грали, у Другій.

— Що б Ви порадили початківцям, молодим футзалістам?
— Багато тренуватися, не опускати руки, якщо щось не виходить, бо мине час і все стане на свої місця.

— Чи вважаєте Ви, що футзальну підготовку потрібно зробити базовою для всіх футболістів, незалежно від того, футболом або футзалом вони будуть надалі займатися?
— Звичайно, я тільки за те, щоб це впроваджували, тому що футзал — це дуже швидке мислення, прийняття рішень має бути моментальним, все відбувається дуже швидко. Багато моїх знайомих не знали, що таке футзал, приходили на гру, а потім казали: «Коли наступна гра? Ми хочемо прийти подивитися». Тобто, люди приходять і 40 хвилин у напрузі сидять і дивляться, тому що всі моменти то біля одних, то біля інших воріт. Якщо у великому футболі може бути пауза, то у футзалі такого немає. Думаю, багато хто з тренерів це впроваджує, просто вони повинні це трошки модернізувати. Не всепривносити, а поступово якісь моменти повинні бути.

— Як Ви вважаєте, чого на даний момент не вистачає такого виду спорту, як футзал, щоб стати ще популярнішим?
— Багато чого не вистачає. Інформації, щоб люди все це бачили. Не вистачає хороших залів, щоб люди приходили і зручно почувалися на трибуні. Також фінансування, командам потрібні м'ячі, форма, багато чого.

— Є така думка, що те, що футзал визнали олімпійським видом спорту, дало поштовх...
— Думаю, так. Вже всі комітети трошки по-іншому будуть на це дивитися, будуть більше розвивати, буде більше людей, які захочуть витрачати гроші на це, більше людей дізнаються про цьому виді спорту навіть.

— Вашим першим професіональним клубом була «Луганська телефонна компанія», так?
— Так.

— Читач пише: «Ви заслужили цю нагороду, вітаю. Так вважаю ще з часів Вашого виступу за мою улюблену ЛТК. Відповідно, хотілося б запитати Вас про луганському етапі кар'єри, а також почути Вашу думку про Юрія Михайловича Шацького (президента «ЛТК»). Здоров'я і нових досягнень! З прийдешнім!»...
— Спасибі велике. Два з половиною роки я провів у Луганську. Не шкодую, що ризикнув і поїхав туди. У нас деякі хлопці не захотіли їхати далеко від дому. Я для себе вирішив, чому не спробувати зачепитися у Вищій лізі. Я приїхав, Юрій Михайлович створив всі умови для того, щоб ми росли як футзалісти. У нас була академія, в якій ми жили, все необхідне, інтернет, харчування — було. Команда показала не дуже хороший результат, але трималася на своєму рівні. Приходили хлопці, що йшли після етапу в Луганську, в основному, нагору.

— Тобто, це був старт?
— Так. І Юрій Михайлович намагався таким чином підтримувати футзал. У мене тільки хороші враження від Луганська і від Юрія Михайловича. Він завжди виконував те, про що говорив.

— Користувач Sport.ua пише: «Який на даний момент гол, пас або матч є для вас найбільш пам'ятним? Бажаю подальшого професійного зростання (головне — не спочивати на лаврах) і успіхів як на внутрішній, так і на міжнародній арені». Більше десяти років професіональної кар'єри, виходить?
— Так, у Вищій лізі десять років.

— Який для Вас найбільш пам'ятний гол, пас або матч?
— Пам'ятаю, у Бразилії, у Форталезі, ми грали неофіційний чемпіонат світу, Гран-прі була гра. Мене випустили у додатковий час, коли рахунок з Парагваєм був 4:4 — тоді я забив вирішальний гол. Це була одна з моїх перших поїздок за збірну, я приніс перемогу...

— Що з переляку...
— Так. І я там майже нічого не зробив, просто вийшов, мені Сергій Задорожний віддав передачу — і я забив м'яч.

— Напевно, один з перших м'ячів за збірну?
— Так. Відклався у мене в голові. А так, цих моментів багато. Головне — щоб підсумковий результат був високий.

— Я подивився статистику, за збірну у Вас не так багато, близько двох десятків м'ячів, так?
— Так. У збірній не так іде, як в чемпіонаті України. Але головне — щоб збірна України здобувала перемоги, піднімалася в рейтингу вище і наших хлопців звали в закордонні клуби.

— Чи пам'ятаєте Ви свій перший виклик у збірну? Це було до Гран-прі?
— Перший виклик був ще до Гран-прі. Був Кубок Фінпромко в Єкатеринбурзі. А перед цим наші молодіжна національна команди грали товариські зустрічі проти Білорусі. Сказали: хто в молодіжній збірній добре себе проявить, той поїде з національної в Єкатеринбург. Так вийшло, що я себе проявив — і мене забрали.

— Там друге місце, по-моєму...
— Так, ми друге місце зайняли. Навіть у першій грі я відзначився голом.

— З Угорщиною...
— Так, з Угорщиною ми грали, 3:0.

— Я був на цьому турнірі...
— Це був перший виїзд.

— 2016 рік при тому, що Ви були визнані кращим, все-таки для збірної не виправдав, напевно, очікувань: і чемпіонат Європи, і чемпіонат світу. Як би Ви оцінили цей рік? Чому не вдалося досягти бажаного результату?
— В 2016 році нам не вдалося добути чогось істотного ні в Європі, ні на чемпіонаті світу. Причини? Чесно кажучи, явних немає. Потрібно більше працювати, старатися, готуватися до цих ігор. Зараз всі розвиваються, показують хороший футзал. Зараз не так легко забратися вгору. Аргентина довго готувалася до чемпіонату світу, результат виправдав їх роботу. Тому, нам потрібно робити висновки, і щоб кожен гравець повністю віддавався на футзальному паркеті.

— І, напевно, треба взяти на замітку поразки за 0,3 секунди, на передостанній хвилині — прикрі поразки...
— Так, у нас м'ячі на останніх секундах — часте явище. І не тільки в футзальної збірної, але і у великому футболі, і в інших видах спорту. В кінці у нас весь час чогось не вистачає — концентрації або везіння. Добре, якщо раз за десять років. Але коли це з турніру на турнір... Начебто розумієш, що дивишся і готуєшся, і начебто вже готовий до цього, але все одно виходить так. Дуже прикро.

— Повернімося до Вашої клубної кар'єри. Два з половиною роки в «ЛТК», потім був «Локомотив». Як відбувся Ваш перехід у харківський «Локомотив»? Це 2009 рік...
— Євген Семенович Ривкін подзвонив мені і запропонував: якщо у мене є бажання перейти в команду, то клуб «Локомотив» буде обговорювати трансфер з Юрієм Михайловичем. Я відповів, що не проти, команда молода, перспективна, на тривалий час йти на контракт туди з надіями на медалі, на здобуття чемпіонства. Євген Семенович вирішив питання — та я за два тижні переїхав у Харків.

— Сім років Ви провели там?
— Так.

— Це солідний термін...
— Так, можна сказати, більшу частину кар'єри провів в одній команді.

— Якщо сім років у «ХІТі» проведете — це навіть важко зараз уявити...
— Складно? Я був би радий ще сім років грати, і в такій команді.

— У харківський період кар'єри Ви з командою йшли до чемпіонства...
— Так, ми багато працювали на тренуваннях, набивали гулі, тому що молоді хлопці. Ми були завжди поруч, але ні Суперкубок, ні Кубок в чемпіонаті не виграли. Потім вся праця виправдала наші очікування — ми виходили на третє місце, на друге, на перше. Причому поступово. Не так, що злетіли, а потім різко впали, як деякі клуби. Ми планомірно до цього підійшли, зачепилися за вершину і три роки там пробули. На жаль, у минулому році не вийшло зробити це четвертий раз. Як історичний факт він був би дуже приємний.

— Здавалося б, що ви були фаворитами, все за вас. Як могло статися так, що в той день ви програли «Енергії»?
— Буває й таке, коли підбір гравців в команді хороший рівень всього в клубі хороший, але не сталося те, чого очікували. А інша команда старалася, билася — і з часткою фарту вони домоглися цього.

— За сім років був хороший міжнародний клубний досвід у Вас — три Кубка УЄФА, Основні, Елітні раунди. Що особливо запам'яталося? Говорили, що трошки не щастить: як не «Барселона», «Інтер Мовистар». Може бути, навіть і добре, що вдалося з цими командами пограти?
— За всю мою кар'єру в «Локомотиві» з жеребом «Локомотиву» завжди не щастило. Ми не шукали легких шляхів, але постійно нам траплялися що в Кубку УЄФА, що в чемпіонаті, що в Кубку сильні команди. Було б приємніше, якби ми пройшли у «Фінал чотирьох» і пройшли топову команду — це показало б нашу силу. Так вийшло, що ми були близькі, але на вершину так і не піднялися.

— Але якісь хороші матчі були ж: з «Барселоною», з «Мовистаром», з «Пескарою» — це всі топ-клуби. З «ЕРА-ПАКом» дуже хороші матчі у вас були, з «Баку Юнайтед»...
— Так, з «Барселоною», з «Баку Юнайтед» у нас група була. Там, можна сказати, всі чотири команди дуже хороші. «Барселона» є «Барселона», вона довела до логічного завершення і пройшла далі. Причому на нас вони готувалися дуже серйозно. Здавалося б, 2:0, можна акуратно довести матч до логічного завершення, але вони і далі бігли, не давали нам ні найменшого шансу. Це показник рівня команди і роботи тренера.

— Згадуючи матч з «Бенфікою», коли були в кроці від «Фіналу чотирьох», тиснуло те, що нічия влаштовувала? Може, краще було б вигравати?
— Так, так потрібно виходити на кожну гру. Коли починаються якісь думки — все відбувається не так, як ти хотів. Тому потрібно виходити, обігравати. Хоча б внічию потрібно було зіграти — і результат був би. А думали — ось ми і не пройшли. А здавалося б, у нас були всі передумови до того, щоб ми пройшли далі, навіть нічия нас не влаштовувала.

— Ніколи наша команда не була так близька до «Фіналу чотирьох». Але не вдалося «Локомотиву», хоча підбір хороший. Це, напевно, пік «Локомотива» на європейській арені?
— Можна сказати, що так. Цього літа пішла перебудова. Хоча, було б чемпіонство — може, було б по-іншому. Але ніхто не знає.

— З чим пов'язаний Ваш відхід з «Локомотива» в «ХІТ»?
— Коли я йшов з «Локомотива», ще не знав точно, куди піду. Залишився без команди, шукав варіанти. Причина — в «Локомотиві» фінансова сторона в даний момент не дуже хороша. Нас сповістили про те, що буде урізаний бюджет у зв'язку з новим керівником «Укрзалізниці». Щоб жити в Харкові, мені треба знімати квартиру. На ті кошти, які давали, не сильно поживеш.

— Тобто, це фінансова сторона була?
— Так. В нашому житті це зараз найголовніше, тому що без грошей ми нічого не зробимо. За обопільною згодою ми розійшлися. Хотілося чогось нового, свіжого. Фінансова сторона «Локомотива» підштовхнула мене до того, що час міняти команду, зробити щось нове, може бути, спробувати себе в якомусь іншому чемпіонаті. Але чемпіонати інших країн вже почалися, всі легіонерські позиції були закриті. Варіанти залишалися тільки Україна, Білорусь.

— Я Вам вже якось при особистій зустрічі говорив, що читав знамениту фразу Лобановського: «Більше семи років футболістам в одній команді складно грати, потрібно міняти». І у Вас якраз сім років...
— От і склалося так.

За матеріалами сайту Sport.ua 
Далі буде...

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!