Віталій Скорий: «Вдвічі приємніше було б здобути золоті медалі за підсумками усіх запланованих матчів»

Капітан «Продексіма» Віталій Скорий підбив підсумки сезону для херсонського клубу, розповів завдяки чому «мельникам» вдається вже чотири роки поспіль ставати найкращими у Favbet Екстра-лізі та проаналізував історію виступу команди на євроарені.

– Віталію, вітаю Вас зі здобуттям вже четвертих поспіль золотих медалей у найвищому за рангом футзальному дивізіоні. Як проаналізуєте цей сезон?

– Дякую! Передусім, ми досягли поставленого завдання – стали чемпіонами. Звичайно, назву його успішним. Вдвічі приємніше було б здобути золоті медалі за підсумками усіх запланованих матчів. Тобто, зіграти ще й другий етап. Однак, за результатами конференції за участі президентів команд-учасниць було прийнято рішення про завершення чемпіонату. Окрім того, відзначу і вдалий виступ у Лізі чемпіонів. Ми зіграли добре, однак, дуже хотілося б досягти більш успішного результату і у цьому турнірі.

– Втім, розпочинався сезон для команди не надто приємно. У матчі за Favbet Суперкубок України «Продексім» з рахунком 0:7 поступився «Урагану». Завдяки чому надалі вдалося перебудувати свою гру?

– Як виявилося у майбутньому, вона пішла нам лише на користь. Звичайно, прикро, що ми знову вчимося на власних помилках, а не одразу досягаємо успіху і обходимося без них. Те, що команда зробила правильну роботу над помилками можна було побачити у поєдинку першого туру проти «ХІТа».

– Команда отримала багато приємних відгуків за підсумками виступу у Лізі чемпіонів. Там «Продексім» зустрічався з «Бенфікою» та «Барселоною». Чого не вистачило, аби заробити у протистояннях з цими командами більше одного очка?

– Не вистачило саме матчів такого рівня. Тобто, коли ти граєш з грандами і маєш конкретну турнірну мету. Загалом, це надзвичайно приємний досвід. Звичайно, наш чемпіонат досить серйозно відрізняється від португальського або іспанського. Будемо надалі працювати, аби мати більше досвіду протистоянь з грандами саме у ключових поєдинках та намагатимемося не лише чинити їм опір, а й здобувати необхідний результат.

– У поєдинку з «Барселоною» Ви персонально грали проти Феррао. Чи справедливо багато фахівців вважають його найкращим стовпом світу?

– Однозначно, справедливо. Проти нього має захищатися не один гравець, а вся команда. Видно, що з ним працюють індивідуально. Я часто граю проти стовпів, і, загалом, знаю, як хто буде діяти. Феррао ж приймає рішення, зважаючи на конкретну ситуацію. Тобто, людина дивиться де розташовується захисник. Він не має шаблонів або певного фінта, яким постійно обходить опонентів. Феррао відчуває захисника, розвертається у певний бік, і «вибухає».

– Впродовж сезону у «Продексімі» змінилося три тренери. Як змінювався тренувальний підхід після приходу кожного з них?

– Якщо брати до уваги останню ситуацію, то зі Станіславом Олександровичем Гончаренком ми особливо не попрацювали. Команда мала два тренування. Однак, вони, швидше мали розважальний характер, оскільки не були орієнтовані на конкретну підготовку до якогось матчу. Попрацювати з ним ближче у «Продексімі» не вдалося. Єдине, відзначу, що ми виконували його індивідуальні завдання впродовж карантину та підтримували форму для можливого відновлення чемпіонату.

Після Хаві Родрігеса у команді працював Дмитро Вікторович Бербенцев. Особливих змін не відбулося, оскільки команда досягала необхідного результату. Думаю, головний тренер не бачив сенсу вдаватися до змін. Відповідно, робота на тренуваннях та ігрові четвірки залишилися такими самим, якими були раніше.

– Не так давно футзальний інформаційний простір сколихнула новина про те, що Хаві Родрігес знову очолить «Продексім». Коли команда дізналася, що іспанський фахівець замінить Станіслава Гончаренка на цій посаді?

– Команда про все дізналася на заключному зібранні. Ігор Колихаєв зустрівся з нами перед відпусткою, привітав з чемпіонством та оголосив таку новину. Ось і все.

– Ви перебуваєте у команді з 2015-го року. Розкажіть, як «Продексім» пройшов шлях від новачка Екстра-ліги до чотириразового чемпіона?

– Перед командою завжди ставилися максимальні завдання. На якій би стадії і проти кого ми б не грали – від нас завжди вимагали лише переможного результату. Відбувалися зміни у складі. Загалом, скажу, що у нас колектив максималістів. Такий результат формує ціла низка факторів. Ми не можемо розслаблятися. Команда багато працює. Ми максимально налаштовуємося як на конкретне тренування, так і на кожен матч. З повною самовідданістю. «Продексім» об’єднаний єдиною метою. Це важлива запорука успіху.

– Водночас, завоювати Кубок України команді не вдається. Чи маєте додаткову мотивацію у поєдинках цього турніру?

– Наш суперник у рамках 1/2 фіналу – це «ХІТ». Як і завжди, ставитимемо переможні завдання в усіх наступних матчах турніру. Звичайно, хочеться завоювати цей трофей. Завжди приємно поповнювати колекцію новими титулами.

– Команда регулярно бере участь у Лізі чемпіонів. Як би Ви розташували сезони виступів у цьому турнірі: від найкращого до найгіршого?

– Одразу відзначу, що провальним був сезон 2018/2019, коли ми під керівництвом Карлоса Барбози не потрапили до елітного раунду. Сезон 2017/2018 став для нас дебютним на європейській арені. Ми одразу зуміли кваліфікуватися до елітного раунду. Звичайно, запам’ятався і останній виступ «Продексіма» у Лізі чемпіонів. Вважаю його найкращим. Як на мене, ми продемонстрували не лише вдалий результат, а й якісну гру.

– Останні три роки Україна представлена на євроарені саме «Продексімом». Як вважаєте, зважаючи на те, що футзал досить стрімко розвивається, чи не назріло питання створення ще одного європейського турніру?

– Дуже хочеться мати ще один футзальний турнір. Це, однозначно, збільшить кількість матчів високого рівня. Більша кількість турнірів – це завжди підвищення азарту, боротьби і видовищності.

– Ви пограли в яскравих та сильних клубах: «Інтеркасі», «Таймі», «Єнакіївці», зараз виступаєте у «Продексімі», який активно здобуває чемпіонські титули. Якби ці чотири команди грали на стадії 1/2 фіналу якогось турніру, яким був би розподіл місць?

– Складно відповісти на це питання. Мені вдалося пограти з футзалістами різних поколінь, тому досить важко виконати якийсь розподіл місць. Можу з впевненістю зазначити, що мені пощастило стати частиною кожного з цих колективів. Я дійсно ціную час, проведений у командах. Завжди прагнув та буду прагнути приносити максимальну користь своєму клубу.

– Як вже зазначалося, Ви пограли в «Єнакіївці». Нещодавно заявку для дебютної участі у Favbet Екстра-ліги подав інший представник Донеччини – «ДЕ ТРЕЙДИНГ». Що знаєте про цю команду?

– Це новачок у Favbet Екстра-лізі, якщо оцінювати саме команду. У складі «ДЕ ТРЕЙДИНГа» підібрані досвідчені виконавці, які вже грали на найвищому рівні. З кимось я виступав за одну команду, з деякими виконавцями зустрічався по різні боки барикад. Загалом, це дебютант лише на папері. «ДЕ ТРЕЙДИНГу» до снаги піднести неприємні сюрпризи лідерам.

– Нещодавно я брав інтерв’ю у представника «ХІТа» Євгена Сірого. На питання щодо його виступів у чемпіонату Казахстану за «Актобе» він відповів, що конкурувати з «Кайратом» важко, але можливо. Ви також пограли у цій країні у складі «Мунайши». Погоджуєтеся з цією тезою?

– Я згоден. Матчі з «Кайратом» для футзаліста, який виступає у чемпіонаті Казахстану, безумовно, є найцікавішими. Це наче лакмусовий папірець власних можливостей. Шкода, що таких поєдинків у моїй кар’єрі було не так багато. Однак, протистояти дуже сильним командам та футзалістам, що виступають в їхніх складах – це завжди приємно. Взагалі, скажу, що такі матчі цікаво згадувати та аналізувати як власні дії, так і гру суперника.

– На початку 2019-го року Ви стали капітаном у «Продексімі». Чи виконували такі функції у попередніх командах?

– Ні. Це вперше.

– Відчули додаткову відповідальність?

– Однозначно! Тепер я сконцентрований не лише на власних діях. Потрібно слідкувати і за хлопцями, аби розуміти кого треба підбадьорити і бачити хто в якому стані та настрої перебуває. Загалом, я лише підбадьорюю хлопців, оскільки у нашій команді зібрані професіонали. Якихось обов’язків з приводу того, аби когось змушувати щось робити, або критикувати за невдалі дії не маю. Залишається лише заспокоювати хлопців та більше спілкуватися з ними. Як я вже зазначив, у нас колектив професіоналів, тому якісь претензії у мене відсутні. Це вже полегшує обов’язки капітана.

 Які завдання ставить перед собою Віталій Скорий на наступний сезон?

– Передусім, звичайно, прагнутиму приносити максимальну користь команді та робити все від себе залежне, щоб «Продексім» перемагав у кожній зустрічі. Хочеться завойовувати якомога більше трофеїв та налаштовуватися на перемогу в усіх турнірах, в яких беремо участь.

Богдан Ісаєв, прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!