ПІСЛЯМОВА-24. Огляд окремих ігрових епізодів + ВІДЕО

Комітет арбітражу Асоціації футзалу України пропонує вашій увазі огляд окремих ігрових епізодів заключних матчів 1\4 фіналу серії плей-офф чемпіонату України серед команд Екстра-ліги сезону 2017/2018 р. р.

Кліп № 1:

«Кардинал-Рівне» (Рівне) – «Титан» (Покровське) (матч № 3)

1 тайм, 20 хв.:

Гравець № 5 у салатовій формі, отримавши передачу від партнера поблизу бокової лінії, швидко наблизився до межі штрафного майданчика суперників. Усвідомлюючи, що йому намагатиметься завадити захисник (№4 команди «жовтих»), який «постелився» на паркет, гравець № 5 «салатових» зініціював падіння з метою введення в оману другого арбітра, який знаходився у вдалій позиції (поруч навпроти ігрового епізоду) та мав хороший огляд для оцінки цієї події.

Другий арбітр правильно оцінив дії нападника зафіксувавши симуляцію (з боку гравця № 5 команди «салатових»), призначивши вільний удар із застосуванням дисциплінарної санкції – попередження (ЖК) за неспортивну поведінку.

Кліп № 2:

«Кардинал-Рівне» Рівне – «Титан» Покровське (матч № 4)

1 тайм, 20 хв.:

Гравець № 10 у синій формі, отримавши передачу від партнера, швидко рухався «віч на віч» з воротарем суперників. Дещо невдало (відпустив задалеко м’яч) здійснюючи атакуючий маневр і усвідомлюючи, що воротар команди «білих», розтягнувся у шпагаті по паркету, нападник № 10 «синіх» імітував фізичний контакт з воротарем та упав у штрафному майданчику суперника з метою введення в оману другого арбітра, який хоч і дещо відстав від ігрового епізоду та з певною паузою все ж таки  правильно оцінив дії нападника зафіксувавши симуляцію (зі сторони гравця 10 команди «синіх») і призначив  вільний удар із застосуванням дисциплінарної санкції – попередження (ЖК) за неспортивну поведінку.

Арбітрам також необхідно звернути увагу на те, що жест про призначення вільного удару бажано показувати у напрямі воріт команди в сторону якої даний удар буде виконуватися.

P.S. Описані вище дві ігрові ситуації з матчів «Кардинал-Рівне» Рівне – «Титан» Покровське, пов’язані з проявами неспортивної поведінки, свідчать про однаковість та послідовність у прийнятті рішень арбітрами щодо проявів симуляції, в  матчах однієї серії для обидвох команд.

Кліп № 3:

«Ураган» Івано-Франківськ –  «ХІТ» Київ (матч № 4) 

2 тайм, 30 хв.:

Після виконання гравцями «червоної» команди вільного удару з лінії штрафного майданчика суперників, м’яч відскочив від стійки воріт (у поле) і потрапив з боку спини у плече гравцеві команди «синіх», який притиснувши руку до грудей стояв у «стінці» (притиснувши свої руки до тіла у так зване «захисне» положення - щоб жодним чином НЕ порушити Правила гри…). М’яч відскочив до гравця № 7 «червоних», який знову наніс сильний удар по воротах, після якого м’яч потрапив спочатку у стегно захиснику № 8 «синіх», а від нього зрикошетив у сідницю гравцеві № 29 команди «синіх», внаслідок чого «погашений» впав на паркет і  був вибитий захисниками за межі майданчика. Тому, арбітри, які займали оптимально вдалу позицію для правильної оцінки цього динамічного епізоду, не маючи підстав для зупинки гри – правильно прийняли рішення щодо її продовження.

Кліп № 4:

«Ураган» Івано-Франківськ –  «ХІТ» Київ (матч № 3) 

2 тайм, 31 хв.: 

Нападник № 27 у синій футболці заволодів м’ячем і на високій швидкості увійшов у штрафний майданчик команди суперника, де намагався нанести прицільного удару по воротах. Йому завадив захисник № 10 команди «червоних», який здійснив затримку суперника (рукою потягнув за футболку) у власному штрафному майданчику…

На жаль, брак концентрації арбітра та можливо не зовсім вдале розташування у цьому динамічному епізоді не дозволили йому зафіксувати порушення Правила 12 і призначити 6-ти метровий удар та застосувати до порушника відповідні дисциплінарні санкції.

Кліп № 5:

«Енергія» Львів – «Сокіл» Хмельницький (матч № 4)  

2 тайм додаткового часу, 50 хв.:

Гравець № 10 у малиновій формі наніс удар по воротах суперника, який «перервав»  рукою гравець № 4 у білій футболці (здійснивши спочатку усвідомлений рух на перехоплення м’яча, при цьому відводячи праву руку широко в бік, а вже потім намагався її прибрати). Після цього м’яч потрапив до «5-го» номера команди «малинових», який знаходився у позиції «віч на віч» з воротарем команди «білих» і мав усі можливості для реалізації даної атаки команди «малинових».

Зрозуміло, що зупинка гри за порушення Правила 12 могла б бути на користь команді порушника….

Однак, арбітрам у подібних ситуаціях, слід використати метод «дивись і чекай», після чого обов’язковим жестом показати ПРИНЦИП ПЕРЕВАГИ і зафіксувати накопичене порушення після виходу м’яча з гри та за потреби застосувати відповідні дисциплінарні санкції.

З повагою,

Комітет арбітражу АФУ

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!