«Продексім»: не повторити долю «ХІТа»

Сайт Sport Arena відзначає складності гри «Продексіма» в останніх матчах херсонців і зазначає, як представники півдня України близькі до ситуації, в яку потрапив чемпіон регулярної частини «ХІТ».

«Продексім» і «ХІТ» не дарма виявилося разом в заголовку. Обидві команди фактично новачки Екстра-ліги («Продексім» виступає у «вишці» на один сезон більше «ХІТа»). І обидві в нинішньому сезоні дивували і радували своїх вболівальників, посівши 2-е і 1-е місце відповідно, а потім пройшовши 1/4 фіналу плей-офф. А потім «ХІТ» фактично безальтернативно вилетів від «Енергії» у півфіналі. Подібна доля невдовзі може спіткати і «Продексім»...

Так, на відміну від «ХІТа», команда Ігоря Москвичова набагато достойніше протистоїть «Локомотиву» у півфінальній серії. Після гостьових матчів у Харкові херсонці закінчили 2:2 в серії, і тепер мають чудовий шанс дістати путівку до фіналу в домашньому і вирішальному п'ятому матчі.

Але гра в останніх матчах «Продексіма» не вселяє тієї впевненості у результаті, яка, скажімо, була щодо успіху «Енергії» у львівських поєдинках. Звичайно, в суперниках сам «Локомотив» — як би «залізничники» не «кульгали» по ходу сезону, а ця команда залишається однією з найбільш висококласних в Україні за багатьма аспектами (якщо взагалі не №1). Але навіть без урахування цього чинника «Продексім» грає і виграє все важче і важче...

Навіть неозброєним оком видно, з яким азартом і динамікою «Продексім» починав плей-офф Екстра-ліги проти «Сокола». Тоді, в 1/4-ій команда Москвичова впевнено йшла вперед (хоч і не безпомилково) і вибивала результат. В тих матчах у херсонців з однаковою ефективністю діяли дві четвірки, а в трьох матчах південці без проблем забивали «Соколу» по 3 голи.

Зі свіжістю, ентузіазмом і ресурсом для перемоги «Продексім» вийшов і на перший матч 1/2 фіналу проти «Локомотива». І переміг. Хоча там і самі харків'яни зіграли нижче свого рівня, але це не зменшує заслуги господарів. Особливо варто відзначити початок другого тайму: команда відмінно зробила висновки у перерві, зібралася на початку другого тайму швидко перевернула гру на свою сторону (в результаті чого «Локо» ледве врятував нічию в основний час).

А потім була поразка 0:6 у другому матчі. Тут вже, можливо, позначилася втома, і «Локомотив» прийшов у себе, і тактичні ходи харків'ян принесли користь. По суті, тоді результат був зроблений гостями ще при рахунку 2:0 на їх користь, а з кожним наступним голом «Локо» тільки зміцнював міцність перемоги.

Запідозрити недобре в стані «Продексім» змусили матчі в Харкові, куди команда приїхала на третій та четвертий матч півфінальної серії. Тоді підопічні Москвичова хоч і демонструвала звичну швидкість дій, але поставили занадто низький загальний темп гри. А це позначилося на виході в атаку, проведенні самих атак і їх підготовці. У підсумку більшість дій херсонців зводилися до виходу на дальній удар в надії прямо вразити ворота пострілом здалеку або на дії когось з партнерів, хто, стоячи біля дальньої штанги, міг переправити м'яч після цього самого дальнього удару.

У другому матчі «Продексім» хоч і виграв, але загальна картина мало змінилася. Тут здобути перемогу допомогла гра в п'ять польових і автогол «Локомотива», а от зі швидкими атаками і динамічними комбінаціями були проблеми. Все чіткіше було видно, що сили повноцінно бігти в атаку залишилися тільки у четвірки з Олексієм Фетьком, Дмитром Калуковим і Віталієм Кисельовим. Непогано обороняючись, Фетько з Калуковым регулярно йшли на прорив, намагаючись випередити суперника в боротьбі «один в один» і загострити ситуацію. Також ситуація трохи покращилася з появою на полі Максима Бессалова, який пропускав третій матч серії через дискваліфікації.

І хоча рахунок у четвертому матчі на користь «Продексіма», але тут вже перемога херсонської команди фактично не підкріплена підґрунтям. Так, в п'ять польових відігралися і у відповідальний момент не пропустили. Але разом з цим південці провели набагато менше атак, ніж у кожному з попередніх трьох матчів, малоактивно зіграли в першому таймі, завдали лише на один удар більше, ніж у попередньому матчі (при цьому левова частка ударів були далекими). А поразки уникли багато в чому завдяки нефарту «Локомотива» (який в додатковий час 4-3 рази влучив у штангу і поперечину).

Тут напрошується висновок, що команда фактично зупиняється. Поступово, але зупиняється. Так, поки ще «швидкість руху» дозволяє протистояти «Локомотиву». Але враховуючи середній вік підопічних Москвичова, грань вичерпання ресурсів дуже близька, — 30,1 рік (у того ж «ХІТа» — 31,3).

Середній вік команд-півфіналістів Екстра-ліги

Команда

Середній вік

«Локомотив»

27

«Продексім»

30,1

«ХІТ»

31,3

«Енергія»

27,6

 

У херсонців не тільки немає гравців 20-22 років, але і футзалістів молодше 25-ти. Самий «юний» в команді — Бессалов, якому зараз 26. Ще 5 гравців «на порозі» 30-ти років — Кирило Ципун, Олексій Фетько, Андрій Чуднов, Михайло Волянюк та Євген Ланко. Всі інші вже перевалили за 30 — дуже солідний, як для футзалу, вік.

Напевно, велика частина команди вже не в змозі повноцінно відновлювати 100 відсотків сил навіть за тиждень (а що говорити і за відновлення, коли два матчі проводяться за два дні).

Разом з цим у «Продексіма» оголилася проблема пропущених м'ячів на початку і наприкінці матчів. На старті гри команда продовжує досить багато пропускати, збільшивши кількість м'ячів у 1-10 хвилини з 9-м'ячів (у регулярній частині) до 14-ти (вже з урахуванням матчів плей-офф). А в останній 5-хвилинці пропущені м'ячі зросли з 3-х до 8-ми.

Градація пропущених голів «Продэксима» в регулярній частині та за весь поточний сезон. 

 

«Витягне» «Продексім» п'ятий матч? Цілком можливо, навіть якщо фізично сил не вистачить, то в козирі є досвід виконавців, специфіка покриття (херсонці грають домашні матчі на гумовому покритті, що трохи уповільнює хід м'яча) і чинник додаткового часу та пенальті. Але успіх гарантований лише за умови, що все вдало складеться для команди Москвичова в першому таймі, і суперник просто не задавить «інтенсивом». В іншому ж випадку саме з «ХІТом» «Продексіму» грати в «бронзовій» серії Екстра-ліги.

За матеріалами сайту Sport Arena
Фото: МФК «Локомотив» (Харків)

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!