Володимир Слободян - про систему виховання талановитої молоді в Урагані

Навчальний рік розпочався, тож у батьків рука на пульсі! Уроки, факультативи, і численні гуртки. Відрадно, що обирають і спорт, бо ж у здоровому тілі – здоровий дух! Приємно, що ті, хто бачать себе футболістами та футзалістами, на ряду із іншими спортивними школами Івано-Франківська зупиняють свій вибір на Академії Народного футбольного клубу "Ураган".

Тож із початком сезону ми вирішили розповісти, що являє собою Академія НФК "Ураган", як змінився процес виховання дітей за роки існування, і як проходитимуть будні вихованців в сезоні 2016/2017 рр. І допомагав розібратися в структурних лабіринтах закладу начальник підрозділу дитячо-юнацьких команд та секцій Володимир Слободян.

АКАДЕМІЯ МОВОЮ ЦИФР
Заснування школи:
2003 рік.
Число вікових груп: 11

За словами Володимира Слободяна це рекордна кількість за всі роки: "Працюємо ми із дітьми від 4-х до 14-ти років, це 11 вікових категорій, і беручи до уваги, що по суті у нас 15 груп, це - максимальна позначка за час функціонування школи. Академія забезпечує сталий розвиток особистості від наймолодшого віку, тому найвищим щаблем виступає команда "Ураган-2 КФВ".

Крім того, вперше вікові групи не об’єднані! По-перше, заняття футболом вимагають більшої наповненості груп одного віку. По-друге, це є вимогою змагань, в яких повинні бути задіяні діти однієї вікової категорії.

Число дітей: 150
Число тренерів: 6 + 2 тренери "Ураган-2 КФВ"
Задіяні спортивні майданчики: 7

У літній період вихованці тренуються на майданчиках спорткомплексу Академії НФК "Ураган" та на стадіоні "Наука". У зимовий період будуть задіяні спортивні зали Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, університету права імені Короля Данила Галицького, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, національного медичного університету та манеж Коледжу фізичного виховання для тренувань команди "Ураган-2". 

ВІД ДЮСШ ДО АКАДЕМІЇ

"Академія – вищий рівень, до якого НФК "Ураган" завжди прагнув. Однією з вагомих концепцій клубу – виховання дітей, тому відповідно до викликів часу ми розвиваємося, трансформуємося, ростемо. Дитячо-юнацька спортивна школа була структурною ланкою клубу, натомість Академія – окрема одиниця, яка функціонуватиме під егідою НФК "Ураган". На разі ми в процесі юридичного оформлення – реєстрації закладу як самостійної громадської організації", - зазначив Володимир Слободян.

- За 13 років існування в рамках школи відбулося чимало змін: "Насамперед ми зросли чисельно – збільшилася кількість вікових груп і відповідно дітей. Ми розпочали підготовку не тільки футзалістів, а й футболістів, що відповідно передбачило участь у більшій кількості змагань, як футбольних, так і футзальних. Таким чином, вихованці почали отримували більше ігрової практики. 

На даний момент працюємо над програмою розвитку Академії, і головну мету, яку ми переслідуємо, щоб навчання для дітей було максимально комфортним. І в основі всього цього лежить ключова ідея - розвиток не команди в цілому, а всебічно розвиненої особистості, футболіста, гравця", - підсумував філософію Академії Слободян. 

КУЗНЯ ТАЛАНОВИТОЇ МОЛОДІ

Важливою метою Академії є досягнення того, щоб якомога більше вихованців стали професіоналами і грали в "Урагані". Досягненням цієї мети є "народження" команд "Ураган-2 КФВ", "Ураган-ПНУ", які є спільними проектами НФК "Ураган" й Коледжу фізичного виховання та Прикарпатського університету відповідно. Тобто паралельно юнаки можуть не тільки вдосконалювати свої футзально-футбольні навики, а й здобувати вже фахову спеціальність. Щодо ігрової практики, то "Ураган-2 КФВ" буде заявлений у другій лізі України та футзальній першості області, натомість "Ураган-ПНУ" займе іншу нішу – у футбольній студентській лізі.

Крім того, в сезоні 2016/17 рр. 15-річні вихованці Академії (2002 р.н.) в рамках новоствореної команди "Ураган-3" братимуть участь у першості міста з футзалу.

"В Академії ми намагаємось сторцювати всі умови, щоб розвивати наших дітей, тому місія вихованців – постійно вдосконалювати свої професійні навички. Звичайно, що найталановитіші потрапляють в основу, і хорошим прикладом для цього є нинішні гравці "Урагану" - Шотурма, Горбатий, Баланик, Микитюк, Кефа, Швед та Левандівський", - зауважив Володимир Ярославович. 

ФУТЗАЛ + ФУТБОЛ

Згідно програми навчання вихованці в 12-років повинні пройти поділ на футбольну і футзальну спеціалізацію. До цього віку відбувається своєрідний футзально-футбольний мікс, суть якого ґрунтується на технічній підготовці спортсмена.

Щоправда, наповненість груп не дозволяє "ураганівціям" поки перейти на дану концепцію, тож поки у футбольному напрямку Академія співпрацює із івано-франківською ДЮСШ №3. 

ТРЕНЕРСЬКИЙ ШТАТ

Одним із ключів ефективності Академії є виховання тренерів для виховання дітей, це в деякій мірі дублює запозичений в іспанців досвід. Тобто тренер, який приходить в клуб, працює згідно програми навчання Академії, яку може змінити тільки на 10%. Тож на разі в Академії НФК "Ураган" працює молодий штат тренерів, який готовий вчитися та адаптовуватися. 

Серед обов’язків тренера вважається не тільки навчання азам футзалу та футболу, а й вміння знайти індивідуальний підхід до кожної дитини, розуміння психологічних особливостей розвитку. Ще одним нюансом виступає співпраця Академії з батьками, які мають бути учасниками процесу виховання спортсмена. 

"Стараємося гуртувати батьків, проводити спільні заходи, свята. Також тренер повинен проводити батьківські збори. В майбутньому очікується розширення штату, оскільки спеціалізація на футбол та футзал потребуватиме профільних спеціалістів", - зазначив Слободян. 

НАБІР В "УРАГАНІВСЬКІ" ЛАВИ

Зі стартом сезону двері "ураганівської" Академії відкриті для всіх бажаючих, особливо це стосується наймолодших вікових груп – 4-6 річних. Старші ж повинні пройти місячний випробувальний термін – якщо в дитини є здібності, бажання, і вона адаптовується в групі – ласкаво просимо "ураганівську" сім’ю!

Загалом навчання в Академії розділене на чотири блоки:

1) допочаткова підготовка – 4-6 років
2) початкова підготовка – 7-9 років
3) базова підготовка – 9-12 років
4) спеціальна підготовка – 13-14 років

Тренування в командах "Ураган-2 КФВ", "Ураган-3" та "Ураган-ПНУ" будуть щаблем вдосконалення! Ще однією особливістю навчання є те, що після кожного блоку передбачені іспити, на яких перевірятимуться навики дитини. Окрім того, перехід в інший блок супроводжується зміною тренера. 

ГРАФІКИ ТРЕНУВАНЬ

Спортивний сезон триває з 1 серпня до 1 липня, і включає в себе як навчально-тренувальний процес, так і участь у змаганнях і турнірах. В залежності від вікової групи число тренувань коливається від 2-х до 4-х занять в тиждень. Те саме стосується й часу – від 45-ти хвилин до 90.

ВІД НАВЧАННЯ ДО ПРАКТИКИ

Для вікових груп 2002 р.н. – 2009 р.н запланована участь у всіх офіційних змаганнях, які проводять під егідою ДЮФЛ України та області і Комітету дитячо-юнацького футзалу України. Також передбачена участь у турнірах – з футболу та футзалу. 

ЗМАГАННЯ ВИХОВАНЦІВ АКАДЕМІЇ НФК "УРАГАН" У СЕЗОНІ 2016/17:

Команда 2000 р.н., 2002 р.н. – першість України з футболу ДЮФЛУ
Домашні матчі проводитимуться на стадіоні "Наука".

Команда 2001 р.н., 2003 р.н. – змагання ДЮФЛ області
Домашні матчі проводитимуться на стадіоні "Гірка".

Команда 2006 р.н. – першість області з футболу.
Домашні матчі проводитимуться на стадіоні "Юність".

2002-2003 р.н. – Чемпіонат України з футзалу та Кубок України
2004–2005 р.н. - Чемпіонат України з футзалу та Кубок України 

За матеріалами офіційного сайту НФК "Ураган" (Івано-Франківськ)

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!