Друге дихання донецького футзалу

Футзал Донеччини має славні традиції. Як–ніяк, найтитулованішим клубом країни був і залишається донецький «Шахтар». П'ять разів ставав чемпіоном країни, тричі вигравав «срібло» і одного разу «бронзу». А ще в активі «Укрсплава» – «Шахтаря» три виграші Кубка України, два фінали і три Суперкубка країни. Суперкубок і Кубок України вигравав і «Єнакієвець», а також двічі поступався у фіналі цього турніру. Крім того, ця команда завоювала чотири комплекти бронзових медалей. Кращим бомбардиром усіх чемпіонатів є уродженець Мар'їнки Ігор Москвичов, який не тільки забив 530 м'ячів, але й зіграв більше всіх офіційних матчів - 227.А наймолодшим українським «збірником» є Сергій Ситін, народжений в Авдіївці. Ці факти можна продовжувати, але, на жаль, всі вони – в минулому часі.

Зараз, завдяки зусиллям ентузіастів, ці традиції намагаються відродити. І перший крок у цьому напрямку – відновлення життєдіяльності обласної Асоціації футзалу. Сьогодні створена робоча група, куди входять представники різних міст області, де проводяться змагання з цього виду спорту. А очолив її завідувач кафедри здоров'я людини , біології, фізичного виховання і фізичної реабілітації Донбаського державного педагогічного університету Владислав Дичко.

- Насамперед,– говорить Владислав Вікторович, – необхідно провести ревізію матеріально–технічної бази, уточнити кількість і придатність майданчиків для проведення змагань. Визначити скільки ж футзальних команд залишилося на території, підконтрольній української владі, який їх статус і можливості. Власне кажучи, зараз члени робочої групи, а серед них Іван Костянецький зі Слов'янська, Сергій Головченко, в.о. директора обласного центру фізичного здоров'я «Спорт для всіх», Роман Папирін – президент федерації футболу Північного Донбасу, віце-президент федерації футболу Маріуполя Борис Данцкер, Олександр Резніков – головний тренер лиманської жіночої команди «Багіра», цим напрямком займаються. Напрацювати основні положення і документи, тим самим, закласти міцний фундамент для проведення різних турнірів і змагань, так і для діяльності самої асоціації. І тільки після цього може йти мова про проведення установчої конференції і обрання її керівного складу.

Потрібно сказати, що велику допомогу у відновленні функціонування обласної асоціації футзалу надає Федерація футболу Донецької області, президент Асоціації футзалу України Сергій Владико і віце-президент цієї організації, відповідальний за підготовку національних збірних команд країни, президент МФК «Єнакієвець» Андрій Новіков, який незважаючи на вимушену зміну прописки, не втрачає зв'язків з рідним краєм.

Але Асоціація без змагань – це документ без печатки та підпису. Тому, вже у вересні розпочнеться розіграш різних Кубків та проведення турнірів. Як розповів Владислав Дичко, напередодні Дня фізкультурника, в першій декаді вересня запланований виставковий матч між збірною студентів першого курсу спеціальності «Фізична реабілітація» факультету фізичного виховання ДДПУ і збірної інвалідів по слуху Донецької області. На наступний день у Слов'янську пройде чемпіонат області серед жіночих команд, а з 9 по 11 вересня в Святогірську або Слов'янську пройде турнір серед чоловічих команд. Все залежить від кількості учасників. Зараз своє «добро» дали вісім колективів, але кількість бажаючих постійно зростає. У середині вересня найсильніших виявлять студентські команди ВНЗ різного рівня акредитації для того, щоб отримати путівку на змагання Всеукраїнської студентської ліги. Під час шкільних канікул відбудуться обласні і регіональні дитячі турніри. Загалом, як кажуть, добрий початок.

Микола Гісь, спеціально для Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!