Павло КІТ: «Основним мотивом грати в Другій лізі було бажання зростати»

Черкаська команда «Солтекс», яка восени стартувала в чемпіонаті Другої ліги, за роки свого існування стала досить помітною фігурою на мапі черкаського футзалу. А цього сезону і взагалі серед його лідерів, причому майже у всіх змаганнях, у яких приймає участь. Так, «Солтекс» впевнено лідирує в своїй групі після першого кола чемпіонату Другої ліги. Без втрат «Солтекс» йде і в Екстра-лізі чемпіонату Черкаської області, так само, як і в Бізнес-лізі. І лише в чемпіонаті Черкас «Солтекс» наразі другий, незначно поступаючись лідеру «Автомобілісту».

Про те, як створювалася команда, як крок за кроком виходила на найвищий обласний рівень, про те, чим став для команди старт в Другій лізі, в ексклюзивному інтерв’ю офіційному сайту Асоціації футзалу України, розповів представник команди, її гравець Павло Кіт.   

- Перше за все, варто дізнатися про історію вашою команди – коли вона була утворена, хто стояв біля її витоків?
- В 2011 році ініціатором створення команди був Олександр Соловей. Він палкий шанувальник футболу, його фанат. В дитинстві грав у футбол у дворі, і ніколи професіонально їм не займався, але через свою любов до футболу дуже хотів створити футбольний клуб. Від самого початку команда мала назва не «Солтекс», а «Арсенал». Олександру дуже імпонувала гра лондонського «Арсеналу», тому він і свою команду назвав «Арсенал». Ще коли команда грала під назвою «Арсенал», на меті у президента клубу було боротися лише за перші місця. Згодом, коли вже пройшов якийсь етап становлення, на аматорському рівні були виграні деякі титули, Олександр Соловей вирішив перейменувати команду, і це сталося в 2012 році. Він очолює фірму «Солтекс», тому й команда отримала назву ФК «Солтекс». Відповідно, пройшла деяка реорганізація клубу, до нього приходило багато молодих гравців, але завдання у кожному турнірі залишалися незмінними – боротьба за перші місця. 

- Фірма «Солтекс» – який профіль її діяльності?
- Назва «Солтекс» розшифровується як «Соловей-текстиль». Фірма займається меблевими тканинами, меблевим текстилем, і вона є одною з провідних в нашому регіоні.

- Скільки людей взагалі працює в «Солтексі»?
- Десь 15-20 чоловік, а з гравців шестеро працює безпосередньо в «Солтексі».

- Щодо складу команди, скільки зараз гравців в ній?
- Дві п’ятірки та два голкіпери – всього 12 чоловік. Для тих змагань, в яких ми беремо участь, цієї кількості вистачає. В кожній четвірці на підміні один гравець. Швидкості в наших іграх не надто високі, тож цього достатньо. Лише цього року ми стали грати в Другій лізі, де матчі проводяться з «чистим» часом, там вже швидкості дещо вищі, але поки нам гравців вистачає.

- Хто очолює команду в якості головного тренера?
- Юрій Лісняк. Це відомий в нашій області футзаліст, свого часу грав за команду пожежної академії, а ще раніше з братами Усаківськими. Він у команді працює приблизно рік. Ще до того, як він прийшов до нас, в нас таке було, що на аматорських змаганнях наші футболісти грали за «Солтекс», а в чемпіонаті області – за різні команди. Але з приходом Лісняка цю практику було змінено, бо головний тренер хотів, щоб усі футболісти постійно грали разом, в одній команді. З кількома гравцями довелося розпрощатися, тому що вони віддали перевагу тим клубам, за які грали в чемпіонаті області. 

- З приходом Юрія Лісняка, який по собі знає, що таке професіональний футзал, це знайшло відображення на тренувальному процесі?
- Ми стали зростати як команда. У нас в команді були зібрані футболісти непоганого рівня, і в грі ми відштовхувалися від своїх сильних індивідуальних якостей. З приходом Юрія Лісняка ми значно додали в комбінаційній грі, стали грати більш командно, додали фізично. На тренуваннях приділяється увага відпрацюванню різноманітних тактичних принципів ведення гри – у захисті, у нападі, у грі з п’ятим польовим гравцем. Також багато часу йде на стандартні положення.

- Який в «Солтексі» тренувальний процес між іграми, коли ви граєте по вихідних?
- В середині тижня у нас одне тренування. Граємо ми по п’ятницях, суботах та неділях – це три гри. В понеділок – відновлення, відвідуємо баню, у вівторок вихідний, в середу тренування, а в четвер знову відпочиваємо. Щодо тривалості тренування,то воно йде півтори години.

- Три гри у вас за вік-енд – це в яких турнірах?
- Друга ліга чемпіонату України, а також аматорський чемпіонат міста і чемпіонат області. Також виключно ті футболісти, які працюють в «Солтексі», вони ще грають у Бізнес-лізі. Коли почалась Друга ліга, десь три тижні ми в такому графіку і грали.

- Зі спортивних досягнень «Солтекса» що можна відзначити?
- Минулого року на різноманітних турнірах ми здобули десь п’ять загальних перемог. Влітку ми граємо в пляжний футбол, і в минулому році виграли чемпіонат області. Також виїжджали на турнір до Одеси, де поступилися у фіналі по пенальті.

- Який рівень матеріального забезпечення в команді?
- Вважаю, що все в нас на відповідному рівні, а деякі команди можуть нам і позаздрити. Повністю забезпечені м’ячами, формою, екіпіровкою.

- Чемпіонат в Другій лізі в Україні був відновлений тільки цього року. Чим для вас виявилася привабливою пропозиція спробувати свої сили в ній?
- По-перше, президента переконали наші досягнення в минулому році. По-друге, йому б хотілося, щоб команда якомога більше грала. Зрозуміло, чим вище рівень турніру, тим швидше команда буде зростати. Тому основним мотивом було бажання зростати, як кожному з футболістів, так і в цілому всій команді. Чесно кажучи, хотілося, щоб було більше команд з інших регіонів України, але зараз у нас три команди з Черкас, а ще одна з Одеси. Розуміємо, що це перший турнір, тим не менш, все рівно цікаво. 

- Які ви відчуваєте відмінності в іграх Другої ліги в порівнянні з обласними змаганнями?
- Ми розмовляли з іншими командами, які з нашого міста грають в Другій лізі. Всі кажуть, що на ці матчі вони налаштовуються по-особливому. Це вже йде навіть від приготування до гри, з розминки, і завершуючи післяматчевими інтерв’ю. Головне, звичайно, ще «чистий» час. Багато чого нам дала гра з одеською командою «МКВ». Дуже сильна ця команда, і, вважаю, що в грі з нею нам дещо повезло. Ми грали на своєму майданчику, весь час вели в рахунку. Відчувалося, що і ми, і «МКВ» трохи побоювалися один одного, тому перший тайм був обережним. А після перерви вже пішли голи, тому було цікавіше – приємно, що ми перемогли 4:3.

- Як проходили інші матчі?
- Це були ігри з нашими черкаськими командами. У «Рувера» ми виграли 11:0 – це для нас був принциповий суперник, скажу, що в матчах з ним інколи і сутички бувають. Нам з ними багато в різних змаганнях доводиться грати. Але в грі чемпіонату Другої ліги для нас все дуже добре склалося. Можливо, краще налаштувалися. Грали ще і з «Епіцентром», який перемогли 4:2. Там була гра «до першого забитого». Ми відкрили рахунок наприкінці першого тайму, від цього вже йшла гра по перерві.

- Ви вже казали про «чистий» час. Які внутрішні відчуття від більш тривалого загального часу гри?
- Таке було відчуття, що гра ніколи не завершиться. Вона йде-йде, а ще грати й грати. Треба ще було якось призвичаюватися, які відрізки часу проводити на майданчику. Тому заміні ми робили, постійно дивлячись на табло. І зараз треба більш пильніше відноситися до стану гравців – хто себе як відчуває, і такі моменти потрібно постійно враховувати.

- Розбір матчів по відео проводиться в команді?
- Ми переглядали матчі команди «МКВ», тому були готові до того, як тактично вона грає. Скажу, що черкаські команди не переглядали, тому що ми й так добре знаємо, як вони грають.

- Щодо медіа-справ – є у команди офіційний сайт?
- Наразі немає, але в клубі розуміють, що він має бути, тому, думаю, що це справа найближчого часу. Але у нас дуже добре висвітлюються всі футзальні події на порталі «Черкаський спорт», на сайті Асоціації аматорського футзалу. Там зібрана вся інформація, по кожній грі фото- і відеозвіти.

- Олександр Соловей на чемпіонат Другої ліги якісь турнірні завдання команді озвучував?
- Зараз завдання – йти від матчу до матчу. Складно прогнозувати свої виступи на тому рівні, де ти ще не грав. Тому, як то кажуть, прагнемо перемагати в кожному матчі, готуємося до кожного матчу окремо. Ми можемо щось про себе прогнозувати в чемпіонаті області, чемпіонаті міста, а по Другій лізі – важко, тому що тут все вперше.

Прес-служба Асоціації футзалу України
Фото: «Черкаський спорт»
                  

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!