Сергій Владико: "З сезону 2019/2020 р. р. в Екстра-лізі має бути 12 команд та ротація між лігами" + ФОТО

У першій частині інтерв'ю сайту Sport Arena президент АФУ Сергій Владико підбив підсумки минулого сезону Екстраліги з точки зору організації турніру, розповів про нюанси показу футзалу на ТБ і пояснив, чому чемпіонат України може змінити свій формат.

"У чемпіонаті не стало чіткого лідера, який має склад "поза конкуренцією"

- В Екстра-лізі завершився черговий, непростий і насичений сезон – "Продексім" вперше став чемпіоном, чимало здивував "ХІТ", по-своєму радували і розчаровували гранди і новачки. Які у вас враження від клубного сезону?
- Приємно, що сезон був успішним. На клубній "ниві" були зроблені певні кроки, хоча в кожній лізі є недоліки. Ми не закриваємо на них очі і намагаємося усувати, але проблем, звичайно, вистачає... Поки найбільше побоювань викликає жіночий футзал - там у Вищій лізі, як і раніше мало команд, багато організаційних недоліків і своїх труднощів.

Якщо ми говоримо про Екстра-лігу, то є лише позитивні емоції. Сезон видався хорошим і цікавим, хоча трохи був змазаний в кінці укороченою "бронзовою" серією у зв'язку з відмовою "ХІТа" продовжувати серію до п'яти перемог.

- Тоді було багато розмов, що нібито "ХІТ" і "Локомотив" заздалегідь домовилися грати в укороченою серії, до двох перемог...
- Ні, тут перш за все хочу сказати - регламент ніхто не змінював і навіть не замислювався над цим. Просто "ХІТ" після другого матчу в Харкові відмовився грати далі, через що їм було зараховано технічну поразку, і "Локомотив" здобув загальну перемогу в серії з рахунком 3:1.

- Через деякий час "Локомотив" вийшов з Екстра-ліги. Що призвело до цього, і чи було це несподівано?
- "Локомотив" повідомив АФУ листом, що на даний момент не може брати участь в Екстра-лізі з фінансових причин, і що змушений зняти команду з чемпіонату. У той же час харків'яни обіцяють, що в наступному сезоні будуть готові повернутися у Вищу лігу ... Звичайно, це було несподівано і багато в чому застало зненацька, але так вже сталося, і дуже шкода втрачати таку команду.

- "Локомотив" проведе наступний сезон у Першій Лізі?
- Я думаю, так, хоча ще немає інформації про це питання.

- Вперше в історії золоті медалі чемпіонату виграли "Продексім". Що це означає - прогрес та прорив самого "Продексіму", чи всі конкуренти зрівнялися на одному рівні?
- Тут зіграли всі перераховані вище фактори. По-перше, у чемпіонаті не стало чіткого лідера, який має склад "поза конкуренцією". Якщо згадувати торішніх чемпіонів, а також давніші команди – "Шахтар", "Інтеркас", "Тайм", а останнім часом "Локомотив", то це були явні фаворити. У їх складах були зібрані кращі з кращих українських футзалістів, і в підсумку ці клуби вигравали чемпіонат і були базовими для збірної України. У цьому ж сезоні в національній команді було представлено відразу 8 клубів, що говорить про відсутність, можна сказати, монополіста на найсильніших футболістів.

По-друге, "Продексім" зібрав дуже досвідчену команду. Про це свідчить не тільки середній вік у 30 років, а й присутність чемпіонів України, які вже мають досвід перемог у чемпіонаті. Тому, ми чекали спекотної боротьби за чемпіонство, і якщо "Продексім" виграв, значить, він найсильніший.

- Якщо "бронзова" серія і відхід "Локомотива" змазали кінцівку чемпіонату, то що можна вважати найкращим моментом в Екстра-лізі?
- З моментів, які сподобалося - це стабільність. У турнірі зіграли 116 матчів, і впродовж усієї турнірної дистанції не було переносів, відмови від гри та ін. Крім того, фінал плей-офф були видався відмінним - він став таким, яким і має бути реальний результат чемпіонату.

У сезоні з'явилися проблеми з трансляцією матчів з Покровського та Херсона. Але "Продексім" швидко вирішив це питання, "Титан-Зорі" було важче з урахуванням цих моментів. Однак, тут вирішуються всі питання, і в цьому сезоні ми змогли транслювати всі матчі туру. Окремо варто відзначити вихід трансляцій матчів Екстра-ліги на великий телеканал, яким в даному випадку є "ХSPORT". Це дало нам хороші рейтинги і дало нам можливість поговорити про тісне співробітництво на наступний сезон.

"UA: Перший" не проти показати матчі збірної. Якщо ми йдемо на нормальний рівень сервісу та відносин, то все реально"

- Стабільний вихід на телебачення, мабуть, свого роду прорив для Екстра-ліги за час свого існування?
- Раніше ми співпрацювали з "Спортом-1", але зараз ця робота поширюється з "XSPORT". Це загальнодоступний канал у пакеті T2 з великим охопленням. Добре також те, що "XSPORT" обраховується - ми можемо бачити рейтинги та перегляди окремо по матчах, що дуже важливо в контексті пошуку рекламного партнера.

- Чи є вихід на найпоширеніші національні телеканали?
- У цьому відношенні ніхто не обмежує нас, трансляторів можуть шукати різних. Просто на сьогоднішній день, як на мене, футзал дивляться саме фанати футзалу, через що транслятор повинен бути досить "нішевим" каналом. Зараз на за всіма параметрами підходить "XSPORT". Хоча є варіанти співпраці з іншими каналами, приємно, що люди зацікавлені в показі Eкстра-ліги.

- Можливо, що розширення відбудеться перш за все на матчах збірної України?
- Це суто питання договірних відносин між АФУ та транслятором. Сьогодні у нас є різні мотиви - як клубні змагання, так і матчі збірної. Тому, ми розглядаємо ситуацію, виходячи з конкретних обставин. Як кажуть, риби шукають більшої глибини ... Ми шукаємо, де краще показати національну команду в усіх аспектах цього питання. Наприклад, у "XSPORT", який нещодавно демонстрував національну команду, нас приваблюють додаткові послуги - технічні можливості, рейтинговий сайт та онлайн-трансляції. 

В принципі, той же "UA: Перший" також не проти показу матчів національної команди. Якщо ми переходимо на нормальний рівень сервісу і взаємовідносин, то все реально.

- У лютому 2018 року Україна направляється до Словенії на Євро-2018. Хто покаже її матчі на чемпіонаті Європи?
- Поки про це зарано говорити, тому що досі немає офіційного райдера для трансляцій матчів Євро. Він буде представлений тільки на жеребкуванні фінального туру в жовтні. І тоді буде зрозуміло - скільки коштуватимуть права на трансляцію, в яких варіантах вони будуть реалізовані і т. Д. Звичайно, ми дуже зацікавлені в трансляції матчів національної команди до Євро. Наші ігри у кваліфікації Європи були одними з найбільш рейтингових на каналі, а фінальний турнір приваблює фанатів ще більше. Тому, як я вже говорив вище, це суто питання договірних відносин.

- Ви можете сказати, скільки коштують права показу, наприклад, усіх матчів однієї збірної турніру?
- Перед кожним чемпіонатом вартість трансляцій встановлюється заново, а самі права надаються у вигляді різних пакетів - матчі групи (всі матчі групи або тільки матчі групи однієї збірної), група плюс чвертьфінал, група плюс чвертьфінал і півфінал, тільки плей-офф, усі матчі Євро. Тобто, кожен вибирає пакет з окремою вартістю. Це також договірні відносини. Чемпіонат Європи має офіційного бродкастера – "Євроспорт", і вже з ним слід спілкуватися іншими трансляторам, якщо є бажання показати Євро.

"Ми не стоїмо на місці і готові розглянути різні формули проведення чемпіонату"

- Наприкінці сезону AФУ ініціював опитування клубів на тему можливої ​​зміни формату Eкстра-ліги. Як це мотивувалося? АФУ чимось не влаштовує існуюча формула проведення чемпіонату чи приваблює щось нове та більш ефективне?
- А ніхто не сказав, що AФУ хоче змінити поточний формат. Ми просто пропонуємо клубам різні варіанти, і ми хочемо послухати президентів та тренерів клубів, а також футзальну спільноту. Тому, для обговорення просто запропоновано кілька варіантів формату та проведено анкетування. Деякі клуби цікавились цією темою, і на зустрічі президентів ми обговорили цю проблему.

Якщо взяти в цілому, то варіант із плей-офф завжди цікавий. Матчі без нокауту завжди інтригують і збирають відмінну глядацьку та фанатську аудиторію. Але набирає популярність і формат з двома етапами і наступним розподілом на дві "пульки" (з верхньою шісткою). Однак, як завжди, обидва варіанти мають свої плюси і мінуси. Головне, що ми не стоїмо на місці і готові розглянути різні формули проведення чемпіонату.

- Чим приваблює варіант з верхньою шісткою на другому етапі?
- На мій погляд, така формула цікава тим, що битва у першій шістці буде дійсно з першого до останнього туру. У цьому випадку мова йде про поділ на "пульки" зі збереженням "золотих" очок (очки, набрані раніше в матчах між суперниками). Не секрет, що при нинішній системі з плей-офф багато команд просто ставлять завдання потрапити до вісімки (особливо не надаючи значення конкретному місцю). А потрапляють туди вони задовго до кінця регулярної частини, після чого вони починають систематичну підготовку до самого плей-офф. Це потім позначається на бажанні повноцінно викладатися і перемагати в кожному матчі "регулярки" - багато хто просто нехтує результатами зустрічей заради готовності до плей-офф. Все-таки, хочеться побачити більше боротьби та інтриги у турнірній таблиці. 

Якби з підсумків останнього регулярного чемпіонату уявити собі, що у нас є верхня шістка з золотими очками, то відставання другого місця від першого складала би всього 2 очки. А так у звичайному регулярному сезоні цей розрив склав 14 очок ... Якщо просто говорити про плей-офф, то знову, на мій погляд, плей-офф цікавий та інтригуючий за наявності 12 команд у чемпіонаті. Тоді буде більш жорстка боротьба за те, щоб потрапити у вісімку і змагання з першого до останнього туру. Хоча варто розуміти, що у світі не існує ідеального варіанту проведення чемпіонату або його регламенту. Скрізь є дві сторони медалі.

- При наявності 9 команд у поточній системі розіграшу чемпіонату не розглядається можливість скоротити плей-офф до чотирьох учасників?
- Раніше ми обговорювали цей варіант, але клуби відмовилися його розглядати як реальний. Тут є момент "що робити командам, які не потрапляють у плей-офф?". Всі проводять по 18 матчів регулярної частини, а подальший інтерес є лише серед чотирьох учасників плей-офф. А ось хто не потрапив у плей-офф, у березні вони вже втрачають свою зацікавленість у сезоні та грають з поганим настроєм за умовний "Кубок Надії".

- "Плей-офф є цікавим за наявності 12 команд" - коли можна буде реально говорити про розширення членів Eкстра-ліги?
- Ми плануємо, що з сезону-2019/2020 у чемпіонаті буде 12 команд. Це мають бути сильні команди як організаційно, так фінансово і структурно. Щоб ці команди повністю відповідають рівню Eкстра-ліги. Це важливо для утримання чемпіонату на високому рівні та його розвитку, щоб легко знайти партнерів у майбутньому, вийти на телевізійний ринок та займатися маркетинговою діяльністю. Ці фактори мають бути підкріплені відповідальністю клубів, які повинні відповідати високим нормам і підтримувати планку.

- Чому в минулому сезоні ніхто не вилітав і ніхто не приходив за спортивним принципом з Першої ліги?
- Цей момент треба одразу озвучувати в регламенті. У регламенті сезону-2016/2017 ми не передбачали цього моменту - ні прямих вильотів, ні перехідних матчів, а по ходу сезону правила не змінюються. Ми плануємо почати повноцінну ротацію між лігами з сезону-2019/2020. Тоді можна зробити перехідні матчі або іншу систему. Ми будемо дивитися за форматом. Можливо, переможець Першої ліги одразу заходить в Екстра-лігу, а володар другого місця буде грати перехідні матчі. Це суто питання регламенту, і ми прийдемо до цього. Цього потрібно досягти, тому що хочеться, щоб Екстра-лігу поповнювали дійсно сильні команди суто за спортивним принципом.

- Наскільки Перша ліга відчуває себе впевнено, щоб давати 1-2 хороших команди для Eкстра-ліги?
- Цей турнір живе повноцінним життям, всі працюють і прагнуть до підвищення. Зрозуміло, що фінансово, організаційно та персонально клуби Першої ліги слабкіші. Але є багато амбітних команд, які хочуть потрапити в Екстра-лігу та розвиватися надалі. Взагалі, Перша ліга зараз досить самодостатній і якісний турнір, який ми формуємо не для кількості, а для якості - щоб команди звідти були повністю готові грати в Екстра-лізі.

- Вас влаштовує поточна кількість команд у Першій лізі?
- Однозначно скажу – не влаштовує! Але неможливо штучно збільшити Першу лігу.

"Фінал чотирьох" Кубку України у Палаці спорту - цілком можливо"

- Всеукраїнський спорт подолав кризу після подій 2014 року. У футзалі багато клубів зазнали скорочення бюджету та пережили загрозу вимирання... Як тепер відчувають себе команди Екстра-ліги? Ви бачите в них впевненість у майбутньому та можливість розвиватися, або ж клуби просто живуть сьогодні, не замислюючись про майбутнє?

- Якщо ми говоримо про часовий інтервал з 2014 року, можна з упевненістю сказати, що наші кроки по розвитку футзалу були правильними. Тоді ми не дозволили померти клубному футзалу, ми слухали і почули клуби, висуваючи абсолютно відповідні вимоги щодо схем розіграшів та фінансів. Це дозволило зберегти майже всі клуби на плаву та стабілізувати ситуацію. На сьогоднішній день чемпіонат сезону 2016/2017 вже, мабуть, пішов у плюс. Це видно і по аудиторії, і по ігрових аспектах, і по рівню формування та комплектації команд, і по  трансферній активності. Усі ці фактори вказують на те, що ми зробили крок вперед.

Якщо прямо відповідати на питання "наскільки впевнено почувають себе клуби?"… Так, деяким чогось бракує, є проблеми, але в світі немає нічого ідеального. Більшість відчуває себе добре і виявляє бажання вдосконалюватись.

- "Фінал чотирьох" Кубку України в минулому сезоні пройшов у Києві, у далеко не найкращому залі спортивного комплексу КПІ. Чому вирішальні матчі Кубка не проводилися в іншому місті з кращими залами (наприклад, Львів, Харків, Суми чи Черкаси)?
- Справа в тому, що остаточне рішення AФУ приймає після проведення тендеру на проведення "Фіналу чотирьох". Ми надсилаємо запити на проведення фінальних матчів Кубка всім регіональним Асоціаціям та окремо всім учасникам (самим командам) "Фіналу чотирьох". Ми мали практику, коли ми зробили "Фінал чотирьох" у місті, команда якого не грала у вирішальних матчах. І ми бачили, що зал не був заповнений на фінальні матчі - людям не дуже цікаво дивитись на колективи з інших міст. Фактор місцевого учасника дуже важливий, тому ми схильні до формату, що "Фінал чотирьох" повинен проходити на полі одного з його учасників - це дає додатковий інтерес і вболівальниць кий ажіотаж. 

Так, в цьому році фінальні матчі Кубку приймав не найкращий зал. На жаль, у Києва немає великих хороших залів для таких матчів. Але, з іншого боку, зал КПІ був повним і на півфінальних зустрічах, і на фіналі. Тому, проведення "Фіналу чотирьох" у Києві себе виправдало.

Хоча тут ще "наклало відбиток" проведення в Києві матчів кваліфікаційної групи чемпіонату Європи. Після того, як Палац Спорту з гарним покриттям, освітленням і чудовою аудиторією, повернутися в зал КПІ було не те, що треба...

- Палац спорту на "Фінал чотирьох" Кубка України поки не виходить організувати?
- Ми працюємо над цим. Зараз ми маємо добрі робочі стосунки з Палацом спорту та Міністерством молоді та спорту України. Чудове ставлення до футзалу у Андрія Васильовича Павелка. Тому, ми працюємо в цьому напрямку, хоча тут є і свої труднощі. Палац спорту - недешевий предмет для оренди, також необхідно втиснутись у графік оренди залу. Але ми шукаємо компроміси у вирішенні цього питання.

- Тобто, теоретично в Палаці спорту може відбутися "Фінал чотирьох" наступного Кубка України?
- Теоретично - цілком можливо.

- В останні роки в різних засобах масової інформації періодично з'являється інформація про те, що в Києві побудують багатофункціональний спортивний комплекс, який, серед іншого, буде призначений для проведення матчів з футзалу. Ви щось знаєте про це?
- Я не бачив жодних документів чи точної інформації про це, тому немає сенсу коментувати чутки.

У другій частині інтерв'ю Сергій Владико докладно розкаже про життя національної збірної України та функціонування АФУ.

За матеріалами сайту Sport Arena

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!