Тарас Королишин: Щоб потрапити у збірну, треба багато працювати

Новобранець мінської "Столиці" Тарас Королишин досить докладно розповів про своє міні-футбольного життя, розповів, як і чому перетинався з тренером "Борисова-900" Сергієм Гупаленком, про свої шанси виступати за рідну Україну і про багато іншого.

- Тарасе, в Білорусі ти два роки. Чим свого часу привернула пропозиція "Вітена"?
- Привернула тим, що в команді вже були мої колишні одноклубники і хороші друзі - Сергій Крикун і Максим Аветисян. Вони і запропонували Юрію Леонідовичу Покладу мою кандидатуру в якості легіонера. Раніше я дивився виступи "Вітена" в Кубку УЄФА і знав, що в команді гравці хорошого рівня. Ну і зацікавленість і ставлення Юрія Леонідовича при переговорах зіграли свою роль.

- Тоді тобі був 21 рік - не страшно було зриватися на легіонерські хліби в молодому віці?
- У той час в Україні почалася війна, криза торкнулася всіх - у тому числі і міні-футбол. В кінці сезону 90 % гравців івано-франківського "Урагану" роз'їхалися по іншим командам. Склалися обставини, за яких мені потрібно було утримувати сім'ю.

- Що не склалося з "Вітеном" в це міжсезоння? Чому змінив клуб на "Столицю" - принципового суперника енергетиків?
- Всім відомо, що "Вітен" з Мінська перебазувався в Оршу. До того ж з минулорічної команди залишилися тільки 5 чоловік, включаючи граючого тренера Олександра Савинцева. Було важко прийняти рішення. Порадився з дружиною і вирішив розглянути інші варіанти.

- Ходили чутки, що у тебе були непогані варіанти з-за кордону, в тому числі і Росії...
- Так, до підписання контракту зі "Столицею" у мене було кілька пропозицій, але через різні причини не склалося. Але скажу однозначно: не шкодую, що вибрав "Столицю"!

- З "Вітена" в "Столицю" перебралися Крикун, Шостак, Щербаченя, Товмач. Наскільки важливим був чинник присутності в новій команді старих знайомих?
- Чесно кажучи, на момент підписання контракту я знав тільки, що можливо будуть в команді Сергій Крикун і Андрій Валерійович Товмач. Це зіграло важливу роль у моєму рішенні. З Сергієм на майданчику ми розуміємо один одного з півпогляду, а Андрій Валерійович знає, на що я здатний, і я знаю, що він вимагає від мене як гравця. Про прихід Сергія Шостака і Слави Щербачені дізнався пізніше. Але зі старими знайомими в новому клубі завжди добре!

- Старт сезону ти пропустив через неприємну травму плеча, отриману в товариському матчі з "Дорожником". До того ж це сталося в контакті з твоїм колишнім одноклубником, лікарем за освітою, Сашком Гайдуком. Обговорювали з ним невдале зіткнення?
- Мда, це було дуже прикро! Після гри ми поспілкувалися, думали, що все обійдеться... Але обстеження показало, що у мене досить серйозне пошкодження і плечового суглоба, і зв'язок в поєднанні з ключицею. Довелося пропустити кінцівку передсезонки і початок сезону. Тримаю чи образу на Гайдука? Ні, стався робочий момент.

- Ти схильний до серйозних травм?
- Не сказав би. Були дві неприємні травми. А так, як у будь-якого спортсмена, трапляються мікротравми. Але це нестрашно.

- Що відчуває Тарас Королишин на трибуні, будучи травмованим?
- Я дуже емоційний, для мене краще грати, ніж дивитися з боку. Завжди хочеться допомогти партнерам у тій чи іншій ситуації!

- Перша офіційна гра за "Столицю" - і перший гол. Це само собою зрозуміле або надає нові емоції?
- Без партнерів я б не забив цей гол. Це заслуга усієї четвірки. Перша гра для мене вийшла непростою, так як після травми я ще не був готовий на 100 %. Адже останню офіційну гру провів ще 9 травня. Але Слава Богу, ми перемогли, подвійно приємно, що я допоміг команді. Це дає багато позитивних емоцій.

- Розкажи про свою футзальну кар'єру в Україні.
- Перший професіональний контракт я підписав в 17 років з НФК "Ураган". З цією командою вигравав Суперкубок України, срібні і двічі бронзові медалі.

- Чому саме зальний футбол?
- Я навчався у спецкласі по великому футболу (ДЮСШ №3), яка співпрацює з "Ураганом". Мої тренери Василь Іванович Яцурак і Володимир Ярославович Слободян (який у той час був тренером і дитячих груп, і другої команди "Ураган" на чолі з Іваном Васильовичем Данилишиним). Коли було холодно на вулиці, пропонували тренуватися в залі. У мене виходило непогано, тому взяли на кубок України серед юнаків 1992 року, який проходив у Сумах. Ми виграли, потім я поєднував великий футбол та міні, граючи за "Ураган-2". Після цього мене запросили поїхати з першою командою на збори. Після повернення запропонували річний контракт. Перший рік я тільки тренувався з першою командою, а грав за "Ураган-2" у 2-й лізі чемпіонату України (західна зона, де став найкращим бомбардиром). По закінченні сезону мені запропонували повноцінний контракт!

- Як думаєш, чому в Україні зальний футбол цікавий - збірна багато років тримається серед топових команд?
- Зараз міні-футбол цікавий скрізь. В Україні майже у кожної команди є свій сайт, всі події, ігри команд висвітлюються на непоганому рівні, тому і глядач дізнається про міні-футбол. Тому багато людей відвідують ігри. А щодо збірної, то багато років тому національна команда заклала фундамент дисциплінованого футзалу. І якщо щось не виходить у тактико-технічному плані, то команда грає за рахунок характеру гравців і морально вольових якостей. Збірна України славиться саме колективними діями. 

- Якби була можливість вибору, за яку команду з українського чемпіонату грав би?
- У першу чергу, це "Ураган" - мій рідний клуб. Але в житті трапляється різне - сьогодні ти тут, завтра в іншому місці.

- Чому так запав в душу "Ураган"?
- Організація, ставлення до гравців було на високому рівні, був дуже хороший колектив із сильних виконавців. Та й просто це клуб з мого рідного міста, моя рідна команда...

- Зараз Сергій Гупаленко керує "Борисовим-900"...
- Сергій Станіславович Гупаленко - хороший тренер, який пройшов серйозну футзальную кар'єру гравця. Він завжди підтримає, підкаже, коли треба - "напхає". До всіх підходить з розумінням, тому що сам побував в такій шкурі. А "Борисов-900"? Я думаю, він і так вже багато чого дав клубу. Просто обставини склалися так, що 3 роки поспіль треба будувати нову команду. Люди приходять-відходять. Так, є виконавці. Але щоб зігратися і бути єдиним механізмом, потрібно чимало часу!

- Білорусь - це зараз місце роботи? Або у подальшому ця країна може стати другою Батьківщиною? Допускаєш варіант гри за збірну Білорусі?
- Так, зараз це місце роботи. У мене контракт зі "Столицею" на 1 рік. Забігати наперед не будемо. А на рахунок збірної - це всього лише чутки. Хотілося б зіграти за збірну України, але для цього ще потрібно виконати багато роботи!

- Ти визнавався кращим молодим футзалістом України, кращим захисником чемпіонату Білорусі...
- Я просто виконую свою роботу і намагаюся принести максимум користі команді, в якій граю. Щоб потрапити в збірну України, треба багато працювати і постійно бути на виду (тим більше за кордоном) - щоб на тебе звернули увагу. Рішення завжди за головним тренером збірної, так як з нього попит за результат.

- Твій запис у "ВКонтакте": "Слабке місце батька - його маленька принцеса..." Намалюй словесний образ твоїх коханих дівчат.
- Тут багато слів не треба: я дуже сильно люблю своїх дівчат, вони - моє життя

- Мінськ - що в цьому місті подобається найбільше? А що не подобається?
- У Мінську дуже подобається чистота міста. Не подобаються ціни на оренду житла (жарт). Загалом, В Мінську відчуваємо себе дуже комфортно. Тільки сильно нудьгую по дому і рідним.

- У клубі, треба розуміти, адаптація пройшла успішно?
- Спасибі, все дуже добре! Колектив дружний, всі один одного підтримують .І наостанок хочу побажати уболівальникам віри в команду за будь-яких розкладах, терпіння, здоров'я і любові! Приходьте, вболівайте за нас, а ми постараємося вас не розчаровувати!

За матеріалами офіційного сайту ФК "Столиця" (Білорусь)

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!