Віктор АНДРУХІВ: «Такого сплеску футзальної активності в нас не було вже давно»

Президент Федерації футболу Дніпропетровської області Віктор Андрухів у ексклюзивному інтерв’ю офіційному сайту Асоціації футзалу України розповів про стан справ в регіоні, про те, як місто готується до проведення Всеукраїнського фіналу Аматорської футзальної ліги України.

- Перш за все, можна трошки розповісти про себе особисто: як формувалися Ваші стосунки з футболом, яке місце футбол займає у Вашому житті загалом, декілька слів, яким був шлях до того, як Ви очолили одну з провідних регіональних футбольних федерацій в Україні?
- Любов до футболу прийшла з самого дитинства. Мабуть, з 4-5 років я разом з батьком відвідував матчі «Дніпра» на стадіоні «Метеор». Пам’ятаю, що кожні вихідні було якесь свято. Вже з шести років, десь до дев’яти, я займався у футбольній секції при 147-й школі. А коли у нас в місті Андрієм Павелком був утворений клуб «Дніпромайн», то я в ньому займався в групі, яку вів Віктор Борисович Маслов. Там вже були тренування на професійному рівні. У той же час я відвідував майже всі домашні матчі «Дніпра». Приблизно в 17 років я зрозумів, що професійний спорт вимагає великих зусиль. Для себе я прийняв рішення, що професійним спортсменом не стану, і вибрав своїм напрямком комерційну діяльність. Я закінчив гірничий інститут за спеціальністю «Фінанси».

В 2006 році підчас чемпіонату світу я познайомився з Андрієм Павелком, який на той час очолював Федерацію футболу Дніпропетровської області. З того часу зав’язалась моя співпраця з федерацією, а три роки тому Андрій Павелко почав формувати креативну команду, яка б могла підтримувати розвиток футболу в нашому регіоні. Наша область у футболі, як і в економіці, має стратегічне значення, і з того часу я увійшов до місцевої федерації, і разом з Сергієм Теодоровичем, який був на той момент керівником федерації, займався розвитком футболу в Дніпрі.

- Як організаційно вибудована структура управління розвитком футзалу в вашому регіоні?
- Розвиток футзалу в місті та області зараз проходить гіперактивними темпами. Був колись такий період, що все було дуже повільно. Тільки півроку тому ми формували план розвитку футзалу. Останні роки у нас були команди, які за своїм потенціалом виокремлювалися, але сама організація змагань, подача інформації були на дуже слабкому рівні. Навіть була дезорганізація. Були якісь групи команд, які автономно розвивали свої змагання, і це не сприяло розвитку футзалу. Кожний по-своєму бачив розвиток футзалу, тож була ситуація, коли проводились змагання федерацією, і були ще декілька турнірів, навіть більш масові. Це все було негативним для розвитку футзалу.

Що зробили ми? Коли я увійшов до обласної федерації, ми провели великі збори, де зібрали всю футзальну спільноту міста, запросили засновників турніру «Libertad», який був найпотужнішим за потенціалом. Я для себе прийняв рішення, що якщо є думка розвивати футзал, то треба йти на компроміси всім сторонам, і потрібно об’єднуватися. Тільки це дозволяє рухатись вперед. Почалася співпраця і поступове злиття до однієї футзальної родини.

Щодо конкретного прізвища людини, яка в нас відповідає за футзал, то це, мабуть, погана прикмета її називати. Бо за рік в нас змінилося три керівника, тому зараз не буду його називати, бо в мене нема бажання втрачати людей. Ми сформували Комітет з футзалу, до якого входять Юрій Ківа, Максим Шевченко та Костянтин Подоляк, вони в нас і зосереджені на футзалі.

- Як розподілені між ними обов’язки, які основні напрямки в роботі?
- Зазначу, що спочатку було семеро людей, але, як довела практика, кількість не є якість. Але зараз я бачу, що в Максима та Костянтина є бажання працювати разом. Першочергове завдання – організація річного циклу змагань, місцевих та обласних, до яких будуть входити всі ліги турніру «Libertad» та Дніпропетровської області. А це – приблизно 10-11 ліг. Нам потрібно ці змагання упорядкувати, і першочергове завдання – організація правильного та логічного календаря.

- Які основні змагання з футзалу проходять під егідою ФФДО?
- Це чемпіонат міста, турнір «Libertad». Трохи про його назву. Коли він утворювався, всі військові дії тільки розпочиналися, тож актуальною обрали саме таку назву. Також у нас на високому рівні організація змагань серед ветеранів, в яких грає 14 команд. 

- Найпотужніший турнір в Дніпрі – це чемпіонат міста. Яка кількість команд в ньому задіяна – кількість дивізіонів, ротація між ними, схеми проведення?
- Зараз в ньому грає 30 команд, які розподілені на 3 дивізіони – «А», «Б» та «В». Він зараз проходить під егідою Аматорської футзальної ліги України, де дії принцип «один гравець – одна команда». В останні роки у нас і набиралося команд на три дивізіони. Зазначу, коли команди побачили зацікавленість до футзалу з боку ФФДО, що ми його пропагуємо, робимо трансляції, утворили новий сайт, оперативно надаємо інформацію, почали з’являтися нові колективи, до нас почали тягнутися.

До цього року будь-яка команда могла заявитися до «А» - дивізіону, внести внесок та грати. Але було логічно, щоб відштовхуючись від спортивного принципу, команди мали якісь стимули досягати якогось результату, і було бажання зростати далі.

- Які фінансові витрати команд, які грають у чемпіонаті міста? Чи є різниця в фінансах для команд з різних дивізіонів? Вибір дивізіону командами-учасницями чемпіонату міста йде виключно за спортивним принципом?
- В «А» та «Б» - дивізіонах практично однаковий внесок. Різниця тільки в тому, що при відеотрансляціях дивізіону «А» задіяний коментатор, тож різниця тільки на сплату його роботи. Невеличка різниця ще в тому, що вони мають більше часу на розминку. А загалом сума складає приблизно 11 тисяч гривень на рік. Щоб ні в кого не було ніяких сумнівів та питань, ми зібрали всі команди, і прозоро показали командам всі втрати.

- Один з турнірів у регіоні – Кубок «Libertad». Яке його місце в структурі місцевих змаганнях?
- Тут мова йде про різні формати. «Libertad» – це турнір для людей, які люблять футбол, футзал, не для професіоналів. Для тих, хто грає на аматорському рівні, відштовхуючись від своїх сил та можливостей. Там грають з суперниками того ж рівня, щоб було цікаво. Загалом в цьому турнірі грають 56 команд. А чемпіонат міста, він більше для людей, для команд, які вже ставлять перед собою якісь цілі, мають певні амбіції.

- За такої кількості футзальних матчів є потреба в достатній кількості футзальних арбітрів. Тож, хто обслуговує матчі місцевих змагань?
- Тут було таке замкнуте коло. У нас щорічно проводиться школа молодого арбітра. Арбітра футбольного, але при ній ми прагнемо створити групу арбітрів, які би вчилися працювати у футзалі. У нас є Олег Іванов, який може проводити якісь лекційні заняття, але тут є проблема – більшість бачить свій потенціал в великому футболі, там, де більші гроші. І тут у нас є поле для праці, щоб доносити до людей плюси цієї професії, де конкуренція набагато нижче. Впевнений, що пройде ще рік-два, і ми отримаємо гарні результати в напрямку підготовки арбітрів для футзалу. Зараз ми точно маємо 5-6 арбітрів, які можуть на хорошому рівні відпрацювати будь-яку гру.

- Як координується робота ФФДО з тими структурами, які працюють у футзалі в регіонах області?
- Щоб якось оцінити рівень футзалу в області, ми цього року проводимо Кубок області. Це дасть змогу оцінити, з яких регіонів будуть команди, скільки в кожному з них будуть задіяні на попередніх етапах. До початку Кубку області ми обдзвонили майже всі райони, представників районних федерацій. Більшість бажаючих була з Дніпра, але ми навмисно зробили квоту від обласного центру, щоб надати можливість грати командам з районів. Окрім того, Кубок області треба було якісно організовувати, щоб наступного разу у команд було бажання грати знову. Можу сказати, що дуже прагнули залучити до кубку Кривий Ріг, але команди з цього міста відмовились.

До того, як розпочати 1/16 фіналу, була попередня кваліфікація. І кожний регіон сам проводив відбірковий турнір відповідно до кількості учасників, і вже по квоті входили до сітки плей-офф. Наприклад, для Новомосковська і Жовтих Вод квота була по одному місцю, і вони самі проводили свою кваліфікацію. В якомусь районі було 10 команд, в якомусь – 8.         

- Які з регіонів можна виділити як найкращі?
- У Кривому Розі добра організація, у Каменському проводиться чемпіонат з футзалу. У футзал грають в багатьох районах та містах, інша справа – на якому рівні. Найбільш сильні команди – у Дніпрі та Кривому Розі.  

- В продовження теми футзалу в регіонах області – в яких залах проводяться змагання, матеріальне забезпечення команд – формою, м’ячами?
- Проблема інфраструктури є по всіх різновидах футболу. Більшою мірою йде реконструювання того, що було побудоване раніше, та підтримування його в належному стані. Навіть у Дніпрі є лише три арени, в яких можна грати на належному рівні. В регіонах задіяні і шкільні майданчики, університети, середні навчальні заклади, в яких комерційні організації за свій рахунок роблять ремонт. Решта моментів вирішується більшою частиною власними силами.

- Висвітлення змагання на всіх рівнях – які задіяні інформаційні ресурси? Які можуть бути подальші шляхи розвитку?
- Перш за все, ми концептуально переробили сайти. Місяць тому запрацював сайт www.fdo.dp.ua, і все зараз відпрацювується з коліс. В процесі переробки сайти обласної та міської федерацій футболу. Розробляється сайт дитячо-юнацької ліги. За допомогою інтернету утворюються інформаційні майданчики, ми зробили канал на YouTube, у якого постійно збільшується кількість шанувальників. Там йдуть анонси, відеотрансляції, відеоогляди. З телеканалів ми плідно співпрацюємо з Дев’ятим телеканалом. Тут нам допомагає Анатолій Борисович Шинкаренко, який є віце-президентом обласної федерації футболу. На цьому каналі йде різноманітна інформація про футзальні події. Періодично співпрацюємо і з 51-м телеканалом, а нещодавно в нього з’явилася радіохвиля, де також йдуть анонси, декілька разів мене запрошували на коротенькі інтерв’ю. Також про футзальні новини розповідають декілька місцевих сайтів, які більшою частиною висвітлюють події в місті.

- Всеукраїнський фінал Аматорської футзальної ліги України – чим для ФФДО виявилось привабливим взяти участь в тендері на його проведення?
- Це подія, яка буде мати вплив на розвиток футзалу в області. Прийняти такий великий фінал, показати нашим місцевим командам та вболівальникам рівень розвитку футзалу в країні, географію футзальної мапи України – це велика справа. Буде можливість поспілкуватися, комунікації з футзальними людьми з регіонів, та хоча б перевірити свої сили та зарядитися такою собі футзальною енергією. Та кількість матчів, яка пройде в нашому місті, вона не може не привернути увагу та підштовхнути наші команди «А», «Б» - дивізіонів до того, щоб докладати ще більше зусиль для свого подальшого розвитку. Я навіть можу порівняти, що проведення Всеукраїнського фіналу Аматорської футзальної ліги України для нашого міста, як проведення в майбутньому фіналу Ліги чемпіонів у Києві для всієї України. Це дуже знаменна подія.

- Для його якісного проведення чи планується утворення якогось організаційного комітету?
- Він вже працює на базі нашого комітету з футзалу, в тому ж складі, включаючи і мене. Спілкуючись з Асоціацією футзалу України, з Вадимом Кагановим, ми виписати ті питання та моменти, які потрібно організувати, щоб змагання відбулися на належному рівні. У нас ще є час, і це надає нам можливість грамотно його використати. А ті форс-мажори, які можуть виникнути, ми будемо прагнути мінімізувати. Зараз ми тестуємо відеосигнал для того, щоб були якісні онлайни, завчасно домовились з усіма майданчиками.

- Які зі спортивних арен будуть приймати Всеукраїнський фінал?
- Це буде «Олімпія+» на вулиці Аржанова і спорткомплекс хіміко-технологічного університету. Можливо, ще буде задіяний і майданчик будівельної академії. 

 

 

 

- Який перелік місць для розміщення зможе Дніпро запропонувати майбутнім учасникам Всеукраїнського фіналу?
- У нас у Дніпрі є готелі абсолютно різної категорії, тому під будь-яку потребу команд готель може бути знайдений. Починаючи від базових, таких, як «Дніпропетровськ», «Світанок», «Динамо», де прийнятні умови за ціною 300-350 гривень за добу, до комфортабельних готелів з ціною 500 гривень за добу. З готелями проблем в нашому місті немає – в нас тільки готель «Світанок» може прийняти всіх учасників змагань.   

- Чи можна Всеукраїнський фінал розглядати, як подію, яка стане етапом в подальшому розвитку футзалу в регіоні?
- Вважаю, що для нас це буде переламним моментом у розвитку футзалу в регіоні. Такого сплеску футзальної активності, який ми зараз маємо, в нас не було вже давно. Думаю, що наше місто, його фінансові можливості дозволяють командам з «А» - дивізіону вийти на той шлях, щоб готувати себе до участі в професіональних змаганнях. Впевнений, що найближчого часу в нас з’явиться хоча б одна команда Екстра-ліги, яка буде представляти наше місто.

- Ви, напевне, слідкуєте за виступом представників Дніпропетровщини в Екстра-лізі, Другій лізі. Яка Ваша думка про потенціал таких команд, як «Титан-Зоря», «ЮВІКО», «М’ясна традиція», «Катеринославхліб»?
- Почну з команди, яка зараз знаходиться на вершині своїх досягнень – це «Катеринославхліб». Минулими вихідними я був присутнім на грі 1/8 фіналу Кубку України, було видно, що під час матчу наша команда дещо «поплила», одесити кілька разів її «вибачили», але удача, без якої у футболі неможливо, все ж таки була на нашому боці. У «Катеринославхліба» на протязі всіх етапів Кубку легких матчів не було, також і «ЮВІКО» та «М’ясна традиція» в попередніх матчах продемонстрували гідний рівень. Це дійсно професіональні колективи, а нам треба більше попрацювати з вболівальниками, тому що додаткового гравцям нашим командам не вистачає.

Команда «ЮВІКО» вже показала свою спроможність, вигравши два роки тому Всеукраїнський фінал АФЛУ. Нещодавно команда була переформатована в новий склад, але засновники та ідейні натхненники команди залишилися ті ж самі. А те, що вони зробили, це заради того, щоб команда зростала та прогресувала.

Слідкую я і за «Титан-Зорею» – команда грає на високому рівні, знаходиться серед тих команд, що будуть боротися за медалі, і дуже приємно, що Дніпропетровщина представлена в Екстра-лізі. Ми спілкуємося, але як федерація ми не маємо можливості напряму допомагати розвитку цього колективу. Дай Боже, щоб у Дніпрі з’явилася команда Екстра-ліги, буде в області якась жива конкуренція.

- Дніпропетровщина назавжди увійшла до історії вітчизняного футзалу – саме в Дніпрі, в готелі «Світанок» 9 березня 1993 року була утворена Асоціація міні-футболу України, клуб «Механізатор» був першим чемпіоном України з футзалу. Як керівник ФФДО, яким Ви бачите найближче майбутнє футзального Дніпра?  
- Вважаю, що все складається дуже сприятливо для розвитку футзалу – і аматорського, і професіонального. У нас вже є непогані результати, і є всі передумови, щоб здобути їх і у майбутньому. На ті проекти, які ми започатковуємо і вже втілюємо в життя, наша футзальна спільнота позитивно відгукується. Ми зараз активно спілкуємося з меценатами, партнерами, спонсорами, які інтегруємо до змагань, показуємо, як можна отримати користь від співпраці з нами. А цей ресурс дозволяє ще більше вкладати та розвивати футзал. Цього року в нас дуже насичене футзальне життя і в місті, і в області, і такі проекти, як Кубок області, потужний чемпіонат міста та Всеукраїнський фінал АФЛУ, сформують як у нас, так і у футзального активу Дніпропетровщини впевненість у тому, що цей процес буде тільки набирати оберти. А з впевненістю всередині приходить і результат. Я сподіваюсь, та і впевнений, що найближчого часу у нас з’являться потужні команди, які будуть гідно представляти Дніпро та область на найвищому рівні.

Прес-служба Асоціації футзалу України        

 

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!