Юрій Кравченко: «Створення команди Екстра-ліги є одним з головних наших завдань»

Президент Асоціації футзалу Луганської області Юрій Кравченко розповів в інтерв’ю прес-службі АФЛУ про складності відродження футзалу у регіоні, що охоплений війною, структуру обласних змагань і значні успіхи молодої Асоціації на ниві популяризації футзалу у регіоні за короткий час.

– Юрію, яким ми побачимо чемпіонат Луганської області в новому сезоні? Чи є якісь відмінності у проведенні обласних змагань у цьому і минулому сезоні? 
– Сезон 2017/2018 років на Луганщині стартував з двох Кубків - Кубка області (8 найсильніших команд) і Кубка Асоціації (26 команд). Змагання розпочалися 11 листопада і тривали трохи більше місяця.

Головна відмінність цього чемпіонату від попереднього – кількість ліг. Якщо у минулому розіграші була одна ліга, то цього сезону їх у нас п’ять (40 команд). Популярність футзалу в Луганській області поступово зростає і охочих грати стає все більше. Вважаю, що це є результатом тісної і плідної співпраці нашої Асоціації з управлінням молоді та спорту Луганської облдержадміністрації і відділом молоді та спорту Сєвєродонецької міської ради.

У Вищій лізі чемпіонату Луганської області беруть участь вісім найкращих команд нашого регіону. Змагання проходять у два етапи. Перший – в одне коло. У другому – чотири найкращі за набраними очками після першого етапу команди сформують Супер-лігу, команди з четвертого по восьме місце – Вищу лігу. Змагатимуться в одне коло.

Ще два роки тому в наших турнірах грало всього лише 10-14 команд. Трохи менше, ніж за два роки нам вдалося збільшити кількість учасників змагань у декілька разів.

– Як Асоціація футзалу Луганської області пережила початок війни і які головні проблеми постали у зв’язку з цим? 
– Все починалося 2015 року з різноманітних турнірів на підконтрольній Україні території. Влітку 2015 і 2016 років було проведено два Кубки Голови Луганської облдержадміністрації. Завдяки цим турнірам з’явилося багато нових команд, які хотіли регулярно грати. Тому Луганською обласною федерацією футболу разом з управлінням молоді та спорту Луганської облдержадміністрації було організовано перші чемпіонат і Кубок області з футзалу, переможці яких – сєвєродонецький «ІВТ» і кремінська «Чайка» – успішно спробували свої сили в турнірах всеукраїнського рівня. Ми побачили, що у нас є непоганий футзал, який потрібно розвивати і яким потрібно займатися. У вересні 2017 року ми зареєстрували Асоціацію футзалу Луганської області.

Головна проблема сьогодні – це дуже мала кількість спортивних залів. Команд щороку стає більше, всім потрібно не лише грати, але й тренуватися і для багатьох учасників знайти вільний час у залах майже неможливо. До того ж, Льодовий палац також приймає домашні поєдинки «Сєвєродончанки» у Вищій лізі чемпіонату України з волейболу, різноманітні концерти зірок естради та інші масштабні заходи, тому навіть питання місця проведення змагань і тренувань команд-учасниць стоїть дуже гостро. Є зал у Рубіжному, але маленький і до нього не зовсім зручно діставатися. Ще є один зал у Сєвєродонецьку, який ми використовуємо коли зайнятий Льодовий палац, але не завжди знаходимо спільну мову по кількості часу. Тому рівноцінної заміни немає.

– Скільки людей зараз організовує роботу в Асоціації? 
– Голова Асоціації футзалу Луганської області Юрій Кравченко, почесний президент Анатолій Івченко і віце-президент Артем Духан.

– Наскільки географічно область представлена у футзальних змаганнях? 
– Майже всі матчі проводяться в Сєвєродонецьку. Місто сьогодні стало футзальною столицею нашого регіону. Взагалі в чемпіонаті грають команди зі Старобільська, Гірського, Кремінної, Рубіжного, Лисичанська і Сєвєродонецька.

– Які взагалі фінансові витрати несуть команди-учасниці обласних змагань? 
– Команди сплачують заявкові внески, розмір яких залежить від кількості команд-учасниць. У середньому один матч для команди коштує 290 грн.

– Як оціните розвиток футзалу в області на цей момент? 
– Важливо, що нам вдається зацікавити людей змаганнями, тому що перш за все вони отримують мотивацію для регулярних занять фізичною культурою і спортом за допомогою футзалу. До речі, дуже ефективним чинником у плані популяризації і залучення широких верств населення до таких занять є наявність у регіоні команди-учасниці Екстра-ліги. Тож, створення такої команди є одним з головних наших завдань.

Вже цього сезону Луганщина вперше представлена чотирма командами у Другій лізі чемпіонату України. Вважаю, для початку це непоганий показник.

– Чи плануєте проводити змагання серед дітей, ветеранів і жінок? 
– У січні стартує Шкільна футзальна ліга, в лютому-березні плануємо провести турніри серед ветеранів. А весною спільно з Асоціацією жіночого футболу Луганської області хочемо провести турнір Кубок Донбасу серед жінок.

– Яка ситуація з футзальними арбітрами в області?  
– Комітетом проведено два семінари для арбітрів перед початком змагань. Сьогодні охочих стати арбітром у нас, правду кажучи, не дуже багато, але такі є. Також є група досвідчених арбітрів, які на непоганому рівні обслуговують матчі чемпіонату України і передають свій досвід суддям-початківцям.

– Чи знаєте, що відбувається з футзалом на окупованій частині області? 
– У Луганську були дуже потужні футзальні традиції, ще до 2014 року була створена належна інфраструктура. Наскільки мені відомо, як і раніше проводиться чемпіонат міста Луганська, але, звісно, команд-учасниць стало менше.

– Які плани будуєте на сезон 2018/19? 
– У планах Асоціації максимальне сприяння створенню належних умов для ефективного розвитку футзалу в регіоні.

– Що скажете про проект АФЛУ? Чи є якісь побажання та ідеї щодо його розвитку? 
– Дуже цікаві турніри і Всеукраїнський фінал, і Елітний фінал. На мою думку, такі змагання сприяють тому, що з’являються нові команди у чемпіонатах України.

Андрій Гулій, прес-служба АФЛУ

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!