Сергій Владико: «Було багато дискусій стосовно питань подальшого розвитку футзалу в Європі»

Днями у штаб-квартирі УЄФА у швейцарському Ньоні пройшло засідання комітету УЄФА з футзалу та пляжного футболу, в якому активну участь взяв президент Асоціації футзалу України Сергій Владико. Прес-служба АФУ вирішила дізнатися подробиці засідання та які питання розглядав Комітет.

- Сергіє Васильовичу, Ви були присутні на засіданні Комітету УЄФА з футзалу та пляжного футболу. Чому воно було присвячене, які рішення на ньому були прийняті для подальшого розвитку футзалу в Європі?
- Перш за все, хочу сказати, що це засідання комітету було одним з найжвавіших. Було багато дискусій стосовно питань подальшого розвитку футзалу в Європі.

На засіданні були присутні: Директор з проведення змагань УЄФА Джорджіо Маркетті, менеджер з проведення футзальних змагань УЄФА Лоран Морель, а головував на засіданні член Виконкому УЄФА Авраам Лузон. Засідання комітету було присвячене реформуванню деяких змагань – як клубних, так і чемпіонатів Європи, обговоренню нових змагань для юнацьких команд. Також обговорювалось питання віку та формату кваліфікацій для національних команд, які братимуть участь у Юнацьких Олімпійських Іграх.

- Давайте по порядку. Ви сказали, що були питання стосовно реформування клубних європейських змагань з футзалу. Про які реформи йдеться?
- На сьогоднішній день у Кубку УЄФА приймає участь рекордна кількість країн – 52. Це говорить про те, що футзал розвивається, не стоїть на місці. Географія турніру значно розширюється, зростає глядацький інтерес, тому потрібно переходити вже на новий рівень. В будь-якому разі той формат, який є, вже трохи себе вичерпав, і потребує реорганізації. Було запропоновано кілька варіантів.

- Тож який формат було обрано, які зміни нас очікують?
- Перш за все, скажу, що комітет є рекомендаційним органом, який ініціює зміни. З комітету все починається. Всі рішення та рекомендації комітет передає далі - Виконкому УЄФА. Тільки Виконком УЄФА має право приймати, змінювати, доповнювати якісь формати.

- Що, окрім цього, обговорювалось на засіданні комітету?
- Були підбиті повноцінні підсумки чемпіонату Європи в Сербії та чемпіонату світу в Колумбії. Однозначно можна сказати, що УЄФА у хорошому сенсі конкурує з іншими Конфедераціями. Дуже важливо, як виступили європейські збірні у порівнянні з представниками інших Конфедерації. Якщо брати у плані очок та просування рейтингом, то негативну динаміку показали Іспанія та Італія. Позитивну - Росія, Казахстан, Азербайджан. Щодо України – ми залишилися на 5 місці в європейському рейтингу. Окрім того, нам розповіли про підготовку до Євро-2018 у Словенії, розповіли про арени, обговорили деякі моменти по інфраструктурі, трохи розказали про дати – коли, що і як планується. Тобто, достатньо коротко, але інформативно.

- Чемпіонат Європи 2018 року планується провести все-таки в одній арені, бо була інформація, що Словенія планувала заявити ще одну?
- Всі матчі проходитимуть на «Арені Стожице». Арена сучасна, одна з найкращих у Європі.

- Давайте плавно перейдемо як раз до теми чемпіонатів Європи. Давно ходили розмови про те, щоб збільшити кількість команд-учасниць у фінальній стадії. Чи розглядалось це питання на засіданні комітету?
- Так, дійсно, це питання обговорювалось. І у планах УЄФА - проведення чемпіонату Європи раз на чотири роки зі збільшенням у фінальній частині кількості команд-учасниць до шістнадцяти, з залученням двох арен. Планується реформування кваліфікаційної частини відбору на чемпіонат Європи. Більш детально: Попередній раунд залишається у такому ж форматі, в якому і був. А Основний раунд проводитиметься за системою «дім – виїзд». Це була одноголосна думка комітету. Це чудове нововведення, яке дозволить провести в Основному раунді дванадцять ігор, де у кожної з команд буде по три домашні матчі та по три виїзди. Це – величезний крок вперед для популяризації, для того, щоб місцеві глядачі бачили свої команди. Ну, і це додатково покращить спортивну складову щодо результатів. Наприклад, раніше можна було «випадково» виграти чи програти, а тут є мінімальний ризик того, що так відбуватиметься.

- Як Ви вважаєте, наскільки виправданий перехід з дворічного відбіркового циклу до чотирирічного?
- У цьому році виявився перенасичений календар для збірних, оскільки були фінальні частини і чемпіонату Європи, і чемпіонату світу. Для того, щоб їх розвести, чемпіонат Європи проходитиме раз на чотири роки за таким же принципом, як і відбірковий цикл чемпіонату світу. За таким принципом хочуть діяти. До того ж, планується організація юніорського чемпіонату Європи, який проходитиме раз на два роки. І за рахунок цього буде насичений календар у цьому чотирирічному циклі.

- Як раз хотілося перейти саме до цього питання – про юніорський чемпіонат Європи. Які питання підіймалися стосовно розвитку молодіжного футзалу та організації молодіжних чемпіонатів Європи?
- В принципі, всі розуміють те, що такі змагання життєво необхідні для подальшого розвитку футзалу в Європі. Тому, велика частина часу на засіданні комітету як раз була присвячена юнацькому та молодіжному футзалу. Якщо йти за порядком і тезами, то у нас виходить наступний порядок змагань. УЄФА пропонує проводити юнацький чемпіонат Європи раз на два роки. Вікова категорія – U-19. Також ви знаєте, що футзал включений до програми Юнацьких Олімпійських Ігор. Відповідно, потрібно проводити кваліфікаційний турнір, тому що від Європи у фінальному етапі мають брати участь тільки дві команди. До того ж – як хлопчики, так і дівчатка. Тому, визначена вікова категорія для цих змагань – це U-17.

І, на підтримку юнацького спорту, УЄФА пропонує організацію так званих «Турнірів розвитку», які успішно себе показали, наприклад, у жіночому футболі. Тут вікова категорія буде U-16. Тому та порожнеча у футзальних молодіжних змаганнях, яка була раніше, почне потроху заповнюватись цими змаганнями під егідою УЄФА. Це – дуже важливий та великий крок вперед.


Сергій Владико, президент Асоціації футзалу України

- Чому U-19, а не U-21?
- Була жвава дискусія з цього приводу. Деякі учасники засідання пропонували U-21. Аргументи ж на користь U-19 були наступні. Так як ми проводимо кваліфікацію на Юнацькі Олімпійські Ігри у категорії U-17, то за два роки логічно буде зробити U-19. Це, за великим рахунком, будуть ті ж діти. Тобто, у них цей цикл збережеться, і у них є можливість надалі грати. Додатковим аргументом, в принципі, є те, що U-21 – це вже сформовані футзалісти, які, як правило, грають у своїх національних чемпіонатах у вищих лігах. Відповідно, нам треба буде переглядати внутрішні календарі змагань чи призупиняти їх для участі у турнірах U-21. А U-19 – це, як правило, гравці, які грають або у дублюючих складах своїх клубів, або у нижчих лігах. Відповідно, ми збережемо цілісність нашого внутрішнього чемпіонату. І це є додатковим мотиваційним стимулом для того, щоб діти грали у офіційних змаганнях. U-21 – це вже той вік, коли гравці повинні гучно стукати у двері національної збірної та брати участь у офіційному чемпіонаті Європи для дорослих.

- Розкажіть, будь ласка, детальніше про «Турнір розвитку»: що він з себе представляє?
- У період з лютого по червень будуть проведені 5 міні-турнірів. Вони відбуватимуться за територіальним принципом. Це зменшить витрати, оскільки поки що для таких турнірів УЄФА виділив не дуже великий бюджет. Але це вже все одно крок вперед. З цих 5 турнірів буде 3 для хлопчиків і 2 для дівчат. Повторюся: вікова категорія – U-16. Формат – звичайний. Чотири команди зустрічаються в одному місті та грають між собою в одне коло. Це більше необхідно для отримання міжнародного досвіду, а також щоб показати себе на фоні однолітків з інших країн. Тут вони не борються за медалі, кубки та призові місця. Тут грають на перспективу. Як раз це зроблено для того, щоб Європа більш гідно представила себе на різноманітних міжнародних форумах. Тому, це дуже важливо.

Також важливий момент – Юнацькі Олімпійські ігри. Календар вже чітко відомий. Ігри пройдуть з 1 по 12 жовтня у Буенос-Айресі. Відповідно, до цього часу Європа має представити двох учасників з боку хлопчиків та з боку дівчат. За правилами Міжнародного олімпійського комітету, не можуть бути представлені команди хлопчиків та дівчат з однієї країни. Це – найбільше наше питання наразі. Як його вирішити, на комітеті до єдиної думки не прийшли. Тому, прийнято рішення провести додаткові опитування серед національних Асоціацій, уточнити думки, що ми обов’язково зробимо і в нашій країні. А так – планується залучити до кваліфікації хлопчачі команди з 16 європейських країн, а дівочі – з 8. За основу буде братися рейтинг національних збірних, тому ми, напевно, будемо однією з «сіяних» команд. Для нас це і радісна новина, але водночас – така, що змушує додатково мотивувати і дитячих тренерів, і дитячі школи та академії, які у нас є, і безпосередньо нас – для реорганізації, для того, щоб ми могли гідно представити нашу країну.

- Заплановано так багато змін. З чим це пов’язано? Зі зростанням популярності футзалу, з тим, що УЄФА починає приділяти футзалу більше часу, або, можливо, зі зміною президента УЄФА?
- Все у комплексі. Однозначно, як би то не було, футзал посиленно стукає в усі двері. Не помітити його прогрес неможливо. Тому, керівництво УЄФА чітко відслідковує ці тенденції. Раніше я казав, що підбивались підсумки чемпіонату Європи та чемпіонату світу. Приводилися статистичні дані відвідуваності, переглядів, активності у соцмережах, медіа-висвітлення. Дуже помітний прогрес за всіма напрямками. Футзал стає все більш популярним. Тому йому треба приділяти більше уваги. Саме тому, йде активна підтримка з боку УЄФА.

- Чи чекають на нас подібні зміни у жіночому футзалі?
- Жіночий футзал – це дуже важливе питання, яке знаходить своє відображення і в УЄФА, і практично в усіх членів комітету. Є розуміння, але, повторюся, це питання має пройти певні стадії для прийняття правильного рішення стосовно організації офіційного чемпіонату Європи з футзалу серед жінок саме у структурі УЄФА. Важливість та необхідність всі розуміють! Але на сьогоднішній день, за словами адміністрації, потрібен додатковий, більш якісний підхід для затвердження цих нових змагань. Ми просили обов’язково внести це у протокол засідання комітету, щоб донести керівництву УЄФА про необхідність та важливість організації такого чемпіонату.

- Скажіть, будь ласка, чи піднімалося питання про створення жіночих клубних єврокубкових турнірів?
- Це питання також обговорювалось, і має таку ж відповідь, як і питання по організації офіційного жіночого Євро.

Прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!