Дмитро Камеко: «Важливо, аби тренерський штаб та футзалісти були однодумцями»

Головний тренер білоруського «БЧ» Дмитро Камеко підбив підсумки регулярного чемпіонату у Вищій лізі, розповів про свою думку щодо майбутніх матчів стадії плей-офф у Білорусі та поділився враженнями від нинішнього сезону у Favbet Екстра-лізі.

–​ Передусім, вітаємо Вашу команду з перемогою у регулярному чемпіонаті. Як підсумуєте цей етап для гомельського клубу?

– Дякую! Загалом, задоволений. Однак, інколи у нас була певна нестабільність у результатах. У деяких поєдинках ми були зобов’язані перемагати, а не втрачати очки. Однак, їхні результати були зумовлені певними моментами підготовки. Ми поступилися «Борисову-900», однак, цей поєдинок пішов нам на користь якраз в якості аналізу та майбутньої підготовки до матчів Кубка Білорусі, який «БЧ» вдалося здобути. Після того був невеличкий спад. Тут відзначу нічию у поєдинку з «ВРЗ» та поразку від «Дорожника». Однак, такі підсумки поєдинків також йшли на користь. В ідеалі, звичайно ж, хотілося б втрачати якомога менше очок.

–​ В останньому турі доля першого місяця залежала не лише від матчу за участі «БЧ», а й від поєдинку «Сталіца» – «Вітен». Наскільки важко грати, коли твоя доля перебуває не лише у власних руках?

– Насправді, коли ти виходиш на паркет – маєш розуміння, що, передусім, зобов’язаний виконати все від себе залежне. Починаєш більше думати про те, де втрачалися очки, які могли принести більш вагому перевагу у турнірній таблиці. Окрім вище згаданих поєдинків, також додам втрату очок у поєдинку зі «Сталіцею», коли ми пропустили гол за дві секунди до завершення. У тій зустрічі команда, можливо, і не заслуговували на перемогу. Однак, втрачати очки за дві секунди до завершення – це завжди прикро. Можна було і дотерпіти! З цих пазлів і складається проміжний підсумок та хвилювання перед останнім туром.

–​ У порівнянні з попереднім сезоном команда додала?

– Ми розширили наш штат. Я знав ще ближче до середини попереднього сезону, що помилився, коли на початку чемпіонату не запросив до команди ще певну кількість гравців, яку ми могли собі дозволити. Хотів зробити акцент на якості. Однак, саме на стадії плей-офф нам не вистачило кількості людей на лавці. На цей раз ми зуміли якісно точково підсилитися. Взяли досить мобільних футзалістів під модель гри команди. Вона є трохи специфічної, тому обирали саме тих хлопців, які нам потрібні. Не можу сказати, що якість нашої гри суттєво відрізняється від минулорічної. Передусім, вдалося додати у русі, агресії, пресингу та фізичних якостях. Якщо зважати на ці показники – проти нас, однозначно, стало цікавіше грати. Щодо якості, то я інколи передивляюся наші минулорічні поєдинки. Деякі з них мені більше подобаються, ніж цьогорічні.

–​ Для Вас Кубок Білорусі став першим трофеєм у цій країні в якості головного тренера. Загалом, тріумф у цьому турнірі додав команді впевненості на майбутні зустрічі?

– Я б не сказав, що ми почали грати іншим чином. Ми втратили перший рядок після поразки від «Борисова-900», перед тим як завоювали Кубок Білорусі. В інакшому випадку ми б стали так званим «зимовим чемпіоном». Звичайно, така перемога додає впевненості у своїх діях, обраному курсу руху команди. Передусім, для гравців. Я розумів, що нам потрібно для результату, перемоги та впевненості. Намагався все це пояснити хлопцям. Хлопцям перемога у кубку допомогла. Важливо, аби тренерський штаб та футзалісти були однодумцями.

–​ Позавчора було оприлюднене рішення щодо дат плей-офф у Вищій лізі чемпіонату Білорусі, який розпочнеться 14 травня з дещо зміненим форматом. Якою є Ваша думка з цього приводу?

– Додається фактор випадковості, оскільки матчі 1/8 фіналу та чвертьфіналу (прим. стадія, з якої до боротьби вступають перші чотири команди за підсумками регулярного чемпіонату) складатимуться з матчу вдома та поєдинку на виїзді. Тобто, буде відсутньою перевага свого майданчика для команд, які фінішували вище у турнірній таблиці, оскільки за першочерговою версією регламенту суперники мали грати до двох перемог. Навіть, більше переваги у команд, які розташувалася нижче у турнірній таблиці. Вони першими гратимуть вдома. Коли ти поступаєшся у першому поєдинку – емоції перед налаштуванням на повторну зустріч можуть зіграти не на твою користь.

Щодо самого продовження, то я підтримував те, що чемпіонат потрібно зупиняти у зв’язку з коронавірусом. Це було якраз на початку цієї ситуації. Зараз розпочинається пік хвороби, а Білорусь посідає не найкращі позиції в Європі. Відновлювати чемпіонат за такої ситуації є абсолютно недоцільним. Ніхто не страхує здоров’я гравців та не нестиме за нього відповідальність. Взагалі, мені здається, що у Білорусі я зараз один відстоюю якусь позицію, а всі інші – мовчать.

–​ Тим не менш, після завершення регулярного чемпіонату команда продовжувала тренування?

– Так, продовжували тренуватися. Чекали на рішення. Ми мали діалог з керівництвом. Вони пропонували призупинити тренування та відправити команду у відпустку. Взагалі, зараз ситуація на залізничній дорозі є не найкращою. Це пов’язано з тим що ні пасажирські, ні вантажні потяги не курсують. Однак, я зауважив: у разі якщо ми підемо у відпустку до прийняття рішення щодо продовження чемпіонату – чи зроблять нам після цього збори, щоб команда відновила кондиції. Зрештою, зійшлися на тому, що краще підтримувати ту форму, яка є, ніж починати з нуля.

–​ У заключному турі «БЧ» грав з «Борисовом-900» не на паркеті суперника. Чи знаєте, якою є нині ситуація щодо роботи залів у країні?

– Дійсно, ми збиралися їхати у Борисов, а нам кажуть – почекайте, зал зачиняють. Ми питали: чому? Відповідь: якісь борги. Наскільки мені відомо, спорткомплекс зачинили через те, що його відвідувала людина, яка є хворою на коронавірус. Як буде ситуація далі з залами – не знаю. У нашому спорткомплексі двоє людей з персоналу захворіли – зал дезинфікували. Поки що він працює. Питання полягає лише у тому, що буде, якщо захворіє хтось з футзалістів. Не розумію, для чого це робиться. Додам, що рішення з приводу продовження чемпіонату приймалося онлайн або у телефонному режимі, тобто люди для цього навіть не збиралися. Натомість, футзалісти мають їздити по всій країні та ризикувати здоров’ям, збільшивши кількість людей, з якими вони контактують.

–​ З якими суперниками, окрім ТОР-4 «БЧ», було найскладніше грати у чемпіонаті?

– Чемпіонат Білорусі цікавий тим, що команди сповідують різний стиль гри. Одні пресингують, інші – роблять акцент на оборону. На відміну від Favbet Екстра-ліги. Там всі пресингують. Йде активна гра як від аутсайдерів, так і від лідерів. Ніхто не закривається. Тут – по-різному: один суперник пресингує, другий – зустрічає у центрі, третій – взагалі, сідає глибоко в оборону. Тобто, чи не під кожний поєдинок тобі потрібно обирати іншу тактику. Якщо когось виділяти, то це «Дорожник» – самобутня команда з цікавою історією, «Борисов-900» – швидкісний колектив з досить цікавою грою, «Охорона-Динамо» та «УВД-Динамо» – вони мають свій стиль. Можливо, він мені не надто імпонує. Однак, має право на життя, зважаючи на підбір виконавців. Команди намагаються боротися та досягати результату. ТОР-4 – це свої задуми, однак, кожен сповідує більш швидкісний футзал. Грати з такими суперниками цікавіше.

–​ До слова, перед початком сезону ви проводили товариські матчі проти «ХІТа». Обрали для цього українську команду, щоб вміти перелаштовувати власну модель гри?

– «ХІТ» – команда, яка перебуває приблизно на одному рівні з лідерами Вищої ліги. Їхній стиль – це активна гра, пресинг, серйозна боротьба. У нас на початку сезону за календарем були зустрічі з «ВРЗ» та «Сталіцею», тому такі спаринги були неабияк потрібними.

–​ Чи слідкували за нинішнім сезоном Favbet Екстра-ліги. Можете відзначити якісь несподіванки?

– Так, слідкував. Важко відзначити якісь несподіванки. Результати і сам чемпіонат доволі схожі на те, що відбувалося у попередньому сезоні. Лідери залишилися на своїх позиціях. Втім, досить серйозно додав «ІнБев». Видно, що тренери не бояться довіряти молодим хлопцям. Водночас, є й досвідчені гравці, які можуть підказати. Варто відзначитися розкутість та сміливість у діях як тренерського штабу, так і футзалістів. Загалом, всі, більш-менш, залишилися на своїх позиціях, а команда з Житомира зуміла досягти вагомого прогресу.

– Якщо вести мову про чотирьох лідерів з Вищої ліги чемпіонату Білорусі – за які б місця вони боролися у Favbet Екстра-лізі і навпаки?

– Думаю, кожна з цих команд боролася б за найвищі позиції. Було б цікаво провести такий турнір заради експерименту. Як на мене, кожен з суперників міг би здолати будь-яку команду. Ми могли б побачити цікаві результати та постійну зміну лідера, а різниця в очкових показниках була б досить маленькою.

–​ До слова, щодо порівнянь чемпіонатів. У Лізі чемпіонів зустрічалися найкращі команди обидвох країн – «Продексім» та «Сталіца». Переможцем з протистоння вийшов клуб з Херсона. Чи слідкували за представниками обох країн в єврокубку?

– Звичайно, я їздив на матчі елітного раунду до Мінська. Як на мене, команди знаходяться приблизно на одному рівні. Загалом, футзал в Європі підрівнявся. Безперечно, є гранди, які грають у чемпіонатах Іспанії та Росії, а також «Спортинг» та «Бенфіка». З їхніми складами, завданнями та фінансовими можливостями – вони стоять на сходинку вище. Зараз вже немає такого явища як «Шахтар», який без варіантів громив умовних фінів. Якраз-таки Фінляндія – це дуже яскравий приклад. Неабияк виросла національна збірна. Команди – так само. Немає розгромних рахунків. Всі ведуть боротьбу. Це додає цікавості Лізі чемпіонів.

–​ У складі «БЧ» виступають двоє представників збірної України – Сергій Малишко та Олег Єрьомін. До того Ви з ними працювали у «Титані». Якщо б мали змогу – кого б ще з того складу покровчан запросили до своєї команди?

– У мене чудові стосунки з хлопцями. Підтримуємо зв’язок. З задоволенням би попрацював в якості тренера з кожним серед них. «Титан» – це таке собі перше кохання. Тобто, дебютний клуб, який я очолив в якості головного тренера. Тож, ставлення до всіх хлопців з тієї команди у мене особливе.

–​ Яким чином Ви порадили б завершити сезон у Favbet Екстра-лізі?

– Головне – це безпека та здоров’я людей! У такій ситуації турнірна боротьба має відходити на задній план. Потрібно думати про відповідальність за здоров’я футзалістів та їхніх близьких.

Прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!