Дмитро Литвиненко: «У Чехії український футзал поважають» + ФОТО

Помітною трансферної новиною у вітчизняному футзалі в останні дні літа стало підписання багаторазовим чемпіоном Чехії «ЕРА-ПАКом» українського голкіпера Дмитра Литвиненка, який залишився без клубу після відходу харківського «Локомотива» з Екстра-ліги. Перше бойове Дмитра пройшло у Вроцлаві на турнірі «Futsal Masters» – на ньому наш голкіпер за свою нову команду в двох іграх відіграв по тайму, а в двох повністю.

Про свої перші дні в «ЕРА-ПАКу», про складне для себе літо Дмитро Литвиненко розповів в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua.

- Перш за все, розмова безпосередньо про турнір. У перших двох матчах ти відіграв по другому тайму, але у вирішальному матчі в групі з «Лолло Каффе Наполі» провів на майданчику всі 40 хвилин. Ти до гри вже знав, що будеш грати весь матч, і як взагалі у «ЕРА-ПАКу» приймаються рішення щодо воротарської позиції на конкретний матч?
- У кожній з трьох ігор був різний підхід. Перед першою грою на передматчевому тренуванні головний тренер Феліпе Конде запитав, чи готовий я, як я відчуваю свої фізичні кондиції. Я відповів, що готовий, і тренер сказав, що в матчі проти «Сокола» ми зі Жданскі зіграємо по тайму, а я конкретно вийду на другий тайм. Перед другим матчем проти «Рекорду» головний тренер оголосив безпосередньо перед грою, хто з воротарів грає, і що я вийду на другий тайм. А що стосується матчу з «Наполі», то про те, що з італійцями я буду грати весь матч, тренер оголосив відразу після гри з «Рекордом». 

- Яке ставлення до цього турніру всередині «ЕРА-ПАКу»? Наші клуби якось по більшій частині, якщо беруть участь, то більше грають з акцентом на перемогу, хоча тренери команд і розповідають, що йде тренувальний процес. Як з цим у закордонному клубі?
- Звичайно, йде підготовка. Тренер акцентував увагу на тому, що він вирішив взяти участь у цьому турнірі з прицілом на майбутній Основний раунд Кубку УЄФА. У нас у групі у Вроцлаві суперники навіть чимось схожі з тими, з якими «ЕРА-ПАКу» доведеться грати в єврокубку. «Наполі» – «Лупаренсе», «Рекорд» – в якійсь мірі з «Раба ЕТО Дьйор» є схожість по грі. І Феліпе Конде перед турніром просив дуже відповідально підійти до ігор у Вроцлаві, тому що, я не знаю, скільки років він у «ЕРА-ПАКу», але при ньому команда не виграла жодного турніру, скільки не брали участь. Я тут не кажу про чемпіонат або Кубок Чехії. Він так і сказав: «Я хочу, щоб ми перемагали завжди і скрізь. Принаймні, прагнули до цього».

- У день матчу з «Лолло Каффе Наполі» у вас був цікавий момент. Вранці вся команда відпочивала, а три голкіпера поїхали в зал на тренування. Це так перед кожною грою, або ситуативно перед грою з італійцями?
- Тренування планувалася для всієї команди, але після матчу з «Рекордом» хлопці поскаржилися на втому. Ви бачили, що турнір проводиться на своєрідному покритті – тарафлексі, і прихоплює приводять м'язи. Конде прийняв рішення дати футболістам відпочинок, а на ранковій розминці працювали тільки воротарі. Ми втрьох у залі і готувалися. 

- Тоді це має бути специфічне тренування. Гравців немає – кому бити по воротах?
- Був комплекс занять, який мало чим відрізнявся від того, який практикувався в «Локомотиві». Були нюанси, а в цілому, це не силові якісь вправи з навантаженням, а переміщення, рух у рамці воріт, введення м'яча, ще раз відчути це покриття, тому що на ньому є великі проблеми з передачами. Потрібно і жорсткіше ногу ставити, інші нюанси.

- До речі, про довгі передачі. За зіграними матчами неможливо було не помітити, що ти вкрай мало робив довгих вводів м'яча, а більше грав через ближнього. Це установка тренера, або специфіка покриття? Можливо, немає взаєморозуміння з партнерами, куди ти можеш зробити введення і куди їм під нього тікати?
- По-перше, тут було прохання і тренерів, і хлопців. Ми повинні більше контролювати м'яч – особливо по грі з поляками можу сказати, що тренер акцентував увагу, що ми повинні надійним контролем вимотувати суперника. «Рекорд» грав у зонний пресинг, і у нього були великі розриви в середині майданчика. Наші гравці повинні були туди заходити, і установка була грати низом. Ну, і по-друге, не вистачає взаєморозуміння – я піднімаю голову, чекаю, що хтось з гравців побіжить у вільну зону, а він стоїть на місці. 

- Але щось все-таки відбувалося, як у грі з «Наполі», коли Макс прийняв довгу передачу, опинився на ударній позиції і ледь не забив.
- Так, з ним у нас вже є якісь напрацювання.

- Ти вже тиждень перебуваєш в команді. Як ти відчуваєш, чи є в ній лідери за межами майданчика, незаперечні авторитети? Все-таки у «ЕРА-ПАКу» є віковий діапазон: з одного боку вікові брати Мареши, з іншого – молоді брати Дрозди.

- Поки що я ніяких лідерів межами майданчика не помітив, у команді рівні стосунки. Про Дроздів - видно, що вони трохи сором'язливо себе ведуть, навіть бояться. Але щодо їх гри, я в них побачив такий потенціал! Це реально дві машини – якщо будуть працювати, у них можуть бути приголомшливі перспективи.

- У побуті ти їх розрізняєш?
- Це нескладно – по зачісці. У Павла волосся в праву сторону, у Давида – в ліву. 

- Трохи повернемося до болючої теми. Відхід «Локомотива» з Екстра-ліги чим особисто для тебе став? Пам'ятаєш свої думки 2-го, 3-го липня, коли вже було про все оголошено офіційно? Адже ти ж в «Локомотиві» дуже велику частину своєї кар'єри провів.
- Пам'ятаю чудово. Ми з сім'єю були на морі, але для мене це не було несподіванкою – у попередні дні все до цього йшло. Тим не менш, коли тобі вже написали і подзвонили – як тут сказати, я сентиментальний, не сентиментальний – було відчуття глибокої втрати. Словами це не передати. Тому що, дійсно, це і багато років кар'єри, з хлопцями по команді ми за ці роки разом багато пройшли. І з тренерським штабом. Ті почуття просто так не пояснити словами.

- На поточний момент ти – останній із гравців «Локомотива», хто куди-небудь працевлаштувався. А сталося це досить пізно, в самому кінці серпня. Чи були в тебе якісь переживання щодо того, що можеш на найближчий сезон залишитися без роботи? Не секрет, що воротарі-легіонери – це рідкість. Їх одиниці, оскільки віддають перевагу польовим гравцям.
- Так воно і є. Про це мені і говорилося, і агент мені говорив, що по воротарській позиції треба за півроку зондувати підґрунтя. Хіба що десь форс-мажор і гостра необхідність. У польових гравців у всіх командах в 3-4 гравці завжди є плинність. Це легіонерські позиції, і свої. А з воротарями ситуація в клубах більш стабільна. Часом нехороші думки були, але я не опускав руки.

- Як ти проводив другу половину літа, коли вже в більшості клубів почалася безпосередня підготовка до сезону? Тут дуже важко працювати, коли ти не знаєш, до чого ти себе повинен готувати.
- Чесно зізнаюся, що в середині липня вже сам організм потребував і просив фізичних навантажень. Я повернувся з відпустки 12 липня безробітним і одразу почав працювати. Вже всі до того часу розійшлися, і працювали вдвох з Дмитриком Сорокіним. Потім Діма поїхав до Сербії, а я продовжував сам, і хоча вже команди «Локомотив» не було, для мене в Палаці спорту «Локомотив» були всі умови. Міг приходити в тренажерний зал, займатися в самому залі, надавався весь інвентар. Все це завдяки Євгенові Семеновичу Ривкіну та керівництву «Локомотива». Як раз у цей час передсезонну підготовку почав волейбольний клуб «Локомотив», і вони кликали мене до себе, говорили: «Давай до нас, щоб тобі не нудно було».

- Позицію ліберо не пропонували? Там теж треба відбивати м'ячі. Якщо серйозно, за той час, коли ти вже зрозумів, що їдеш в Чехію, прозондував для себе, що таке чемпіонат Чехії? «ЕРА-ПАК» знають всі, але мало хто – з ким же він в національному чемпіонаті грає.
- Одразу ж зацікавила «Спарта», оскільки туди прийшов відомий бразилець Вільде. Подивився у них решту складу – 8 бразильців, включаючи ветерана Марсело. У Тепліце грає ще один українець Володимир Ємельянов, який у нас в «Юні-Ламані» грав. Він одразу зі мною зв'язався і просвітив по чемпіонату. Чи не в кожній команді є бразильці, і завдяки їм є серйозне суперництво п'яти-шести команд. Стільки ж і в цьому сезоні будуть конкурувати в боротьбі за перемогу в чемпіонаті. Буде серйозний конкурент в особі «Спарти», капітально посилилася празька «Славія», а більш детально я ще не знаю.

- Зворотне питання – в «ЕРА-ПАКу» щось про чемпіонаті України знають? Наприклад, хто у нас в минулому році став чемпіоном.
- З великим подивом запитували: «Продексім» – хто це такий? Їм і назву вимовити важко, і таке місто, як Херсон, вони не знають. Довелося просвітити, що за місто, які там футболісти грають. Тут ось що хотів сказати – в «ЕРА-ПАКу» до українського футзалу ставляться вкрай шанобливо. Наприклад, у польських командах грають українці – Саша Бондар, Роман Вахула з Сергієм Ковалем. І у чехів є така думка, що якщо в команді грають українці, то це вже солідна і міцна команда. Відчувається, що український футзал тут поважають, але більше стежать, звичайно ж, за збірною.

- Якраз про збірну. Вже дуже скоро чемпіонат Європи, а ти, граючи в чемпіонаті Чехії, трохи випадаєш з поля зору головного тренера збірної Олександра Косенка. За чемпіонатом Чехії, навіть якщо захотіти, в Україні практично немає можливості стабільно по відео стежити. Які думки у тебе на цю тему? Все-таки тобі доведеться грати в міцному чемпіонаті, але як там у тебе підуть справи, контролювати буде складно.
- Точно не можу зараз відповісти, чи є у Олександра Косенка до мене інтерес. Якщо все-таки інтерес буде, можу робити все, що від мене залежить. Наприклад, брати в клубі записи матчів і переганяти їх в Україну по інтернету.

- З боку Sport.ua можу пообіцяти, що в міру доступною можливості будемо стежити за твоєю грою, тим більше, що вже 8 вересня у «ЕРА-Паку» перша гра в чемпіонаті – це матч другого туру проти команди «Гамаспол Єсенік».
- Я ще не знаю, чи встигнуть мене заявити на цю гру – з України в Чехію повинен прийти трансферний лист. Сподіваюся, що прийшов – президент АФУ Сергій Владико обіцяв сприяння в цьому питанні. 

P. S. До цього інтерв'ю необхідно післямова. Записувалося воно ще до фінального матчу турніру «Futsal Masters», в якому «ЕРА-ПАК» грав проти польської команди «Лех Канцелярія». І в цій грі Дмитро Литвиненко провів на майданчику 40 хвилин, більш того, вивів чемпіона Чехії на гру з капітанською пов'язкою. Чому так? Виявляється, в «ЕРА-ПАКу» є традиція, що кожен новачок хоча б одну гру повинен провести як капітан команди. За рішенням тренерського штабу, для Дмитра цією грою був фінальний матч у Вроцлаві. 

Наш голкіпер і став головним героєм цього напруженого поєдинку. Після нічиєї 1:1 в основний час «ЕРА-ПАК» і «Лех Канцелярія» виявляли найсильнішого в серії післяматчевих пенальті, і Дмитро Литвиненко в так званій лотереї відбив три удари з п'яти! У тому числі і від українця Романа Вахули. За підсумками турніру кращим голкіпером все-таки визнали воротаря «Лех Канцелярії» Каміла Ласіка, але головний трофей турніру «Futsal Masters» з рук організаторів турніру приймав Дмитро Литвиненко. 

 

 

 

І ще одне доповнення. Після переможної гри «ЕРА-ПАКу» вдалося трохи поспілкуватися з головним тренером чемпіона Чехії Феліпе Конде про його перші враження від гри Литвиненка. Він зазначив, що дещо здивований, що Дмитро провів у команді всього два тренування, а показує такий високий рівень готовності. Довелося видати секрет, що наш голкіпер самостійно готувався до сезону половину літа. А ще Феліпе Конде зазначив, що з великою повагою ставиться до українських футзалістів. Вона залишилася після того, як перебуваючи у Казахстані, в «Кайраті», він перетинався з українськими легіонерами клубу «Актюбрентген». Правда, прізвища всіх чотирьох хлопців він пригадати не зміг, але одразу назвав Максима Павленка, якого запам'ятав як справжнього професіонала. 

Отже, поряд з польськими командами, сербським «Економацем», де грає Дмитро Сорокін, у нас у Східній Європі з'явилася ще одна команда, за якою можна стежити з особливою цікавістю. А Дмитрові Литвиненку – окреме побажання успіхів на футзальних майданчиках Чехії та Європи, адже 13-тикратний чемпіон Чехії ставить перед собою лише максимальні завдання на всіх фронтах.

За матеріалами сайту Sport.ua
Фото: Радек Кліер

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!