Ігор Москвичов: «Вважаю, що календар Основного раунду був для нас вдалим»

11-14 жовтня у сербському місті Крагуєвац відбувся дебют херсонського «Продексіма» у Кубку УЄФА - чемпіони України провели в Основному раунді три матчі, за підсумками яких вийшли до Елітного раунду. Це також були перші матчі на євроарені, але в якості головного тренера, для наставника команди Ігоря Москвичова, який в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua підбив деякі підсумки поєдинків «Продексіма» проти чемпіонів Португалії, Сербії та Латвії.

- Ігоре Євгеновичу, календар Основного раунду "Продексім" не вибирав, але якщо пофантазувати, що все ж таки прийнятніше було б для вашої команди, починати матчем відразу проти такого топового суперника як "Спортинг", потрапити практично під каток, або ж, скажімо, з "Нікарса", щоб по ходу турніру набирати?
- Це було дуже добре - починати Основний раунд грою проти "Спортинга". Ми відразу ж змогли зрозуміти, наскільки сильні європейські гранди - команди, які вже багато років грають у Кубку УЄФА. Це дало можливість зрозуміти, що треба робити, щоб боротися за результат - швидше мислити на майданчику, швидше працювати з м'ячем, включати більш високі командні швидкості. Перспектива була така, що все для нас у будь-якому б випадку вирішувалося у грі з "Нікарсом", і якби ми грали перший матч з цією командою, то могли б бути проблеми. Тому, вважаю, що календар турніру був для нас вдалим.

- Як ви передчували - дві поразки від "Спортинга" і "Економаца" не вдарили по футболістах психологічно?
- Я цього не помітив. Ми прекрасно розуміли, з опонентами якого рівня грали. Просто аналізували ті помилки, яких припустилися у матчах зі "Спортингом" та "Економацем". Намагалися робити так, щоб їх більше не робити, хоча, як ви бачили, повністю їх уникнути не вдалося і у зустрічі з "Нікарсом". Просто команди рівня "Спортинга" і "Економаца" такі помилки не пробачали, а "Нікарс" на даний момент слабший за виконавською майстерністю. Згадаємо хоч би той момент, коли нас на самому початку матчу рижани просто пробачили. Забий вони на 2-ій хвилині, коли м'яч потрапив у поперечину, все могло б бути зовсім по-іншому. Ми на установці акцентували увагу хлопців на цьому, але помилки траплялися.

- Перманентна проблема у "Продексіма" вже вималювалася - першими пропускаєте, та ще і дуже швидко. У зв'язку з цим одвічні питання - хто винен, і що робити?
- По грі зі "Спортингом" я трохи не згоден - початок матчу був дуже непоганим. Але в цілому проблема є - ми з семи матчів у нинішньому сезоні в п'яти пропустили чи не після першого удару в площину наших воріт. Треба починати гру більш сконцентрованими, будемо пояснювати хлопцям цей факт. Хоча і в Крагуєваці перед поєдинками ми про це говорили, але що було, ви бачили. Як то кажуть, є над чим працювати.

- Ігри з такими суперниками створюють розуміння щодо слабких місць. Що ви побачили в команді, чому треба приділити підвищену увагу перед Елітним раундом?
- Щось я побачив, але це вже моє, і нехай воно залишиться усередині команди. Скажу, що Кубок УЄФА показав усі наші слабкі сторони, які ми маємо. Якщо в чемпіонаті України вони не так впадали в око, то тут все було явно і відкрито. Дуже добре, що в Крагуєваці усе це можна було побачити.

- Тоді підійдемо з іншого боку - що сподобалося в кожному з суперників, що можна запозичити і застосувати у "Продексімі"?
- "Спортинг" - це робота з м'ячем, як люди мислять на майданчику. У команді настільки награні стандартні положення, що ти все знаєш, все бачиш, але нічого не можеш зробити. Цьому треба вчитися, і ми над цим працюватимемо. В "Економаці" дуже сподобалася командна швидкість, саме командна, - те, чого бракує нашому українському чемпіонату. Мова про те, що "Економаці" здатен 40 хвилин витримувати енергетику матчу, а у нас ігри йдуть певними уривками. Плюс індивідуальні дії деяких гравців, які не боялися сміливо йти один в один. "Нікарс", в цілому, є таким колективом, як ми - можна сказати, що з тим самим менталітетом, з подібним баченням гри.

- Бразильці Роніньо і Фумаса запрошувалися з прицілом на єврокубок. Неоднозначно вони виглядали на майданчику, та все ж - чи виправдало себе на даний момент їх запрошення?
- Вважаю, що так. Все-таки, коли виходила на майданчик четвірка з Роніньо і Фумасою, та перевага тих самих "Спортинга" або "Економаца" не була на видноті. Коли четвірки були без них, перевага суперників була явною. Тому, і Роніньо, і Фумаса допомогли. Сподіваємося, що за найближчий місяць обидва ще додадуть. Особливо Фумаса - з ним легше виходити з-під натиску, унаслідок чого виникають дуже великі проблеми в обороні. Протягом найближчого місяця спробуємо цей компонент підтягнути. За статистикою, Фумаса з трьома м'ячами став кращим нашим бомбардиром  Основного раунду. Шкода, що Роніньо не зміг зіграти в останньому матчі. Хоча, якби ми його програли, можна було б кивати - не зміг зіграти Роніньо, а так - у нас є команда, і вона не залежить від одного футболіста.

- Перед останньою грою був варіант з нічиєю, яка виводила б "Продексім" до Елітного раунду. Він неоднозначний - і нікчемна думка про нічию може не кращим чином впливати на гру. У конкретному випадку, в Крагуєваці для вашої команди це було плюсом або мінусом?
- Якоюсь мірою це все-таки плюс. Але установка на останній матч була такою: в жодному  разі не грати на нічию. Як тільки завершилася гра з "Економацем", перше, що я сказав хлопцям у роздягальні: "Ми не граємо на нічию". І коли ми виходили на матч з "Нікарсом", то навіть не думали про це. В цілому ж, якщо за такої ситуації забити першими, то це діє на суперника - у грі "Нікарса" після першого голу, і особливо - після другого вже не було властивої їм впевненості.

- На завершення, про загальну оцінку турніру. Одвічна суперечка у футболі: результат - і гра. Скільки від тренерів чуєш, задоволений грою - невдоволений результатом, і навпаки. Яка ваша оцінка виступу "Продексіма" в Основному раунді?
- За грою - у нас не було стабільності. Були 5 вдалих хвилин зі "Спортингом", перший тайм з "Економацем", хоча ми і програли його з рахунком 1: 3. А ось з "Нікарсом" не було гри, але був результат. Я, як тренер, на цьому турнірі на перше місце ставив результат. Грою в цілому я невдоволений, розумію, що потрібно покращувати. Але головне завдання на цей турнір ми виконали і вишли до Елітного раунду. Для команди, яка тільки третій сезон грає в Екстра-лізі, бути серед 16-ти кращих клубів Європи - це результат.

За матеріалами сайту Sport.ua

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!