Енергія у Основному раунді Кубка УЄФА: як це було. Частина 2 + ВІДЕО

У сезоні 2011/12 років "Енергія" оформила "золотий" дубль, поклавши чемпіонські медалі у завойований Кубок України. Відтак вже восени на львівську команду чекав другий в історії виступ на європейській арені. Напередодні вояжу у Чехію, де відбувалися матчі основного раунду, керівництво "зелено-білих" вкотре наголосило, що завдання номер один - це вихід із групи, а у подальшому львів'яни мають намір потрапити до "Фіналу чотирьох", чого у новітній історії поки не вдавалося жодному з українських клубів.

За словами Олександра Стефанківа, кадрового потенціалу команди достатньо для виконання цього завдання. "В "Енергії" зібрані найкращі і найдосвідченіші гравці України. Хочемо усім довести, зрештою і самим собі, що і без легіонерів можна добитися результату. А для нас вдалим результатом буде вихід у "Фінал чотирьох". Якщо у цьому сезоні це зробити не вдасться, будемо ставити питання по-іншому" - заявив президент клубу.

Кубок УЄФА з футзалу. Основний раунд.
Група 3 (Хрудім, Чехія). 4-7 вересня 2012 р.

Приємно, що керівництво і прес-служба клубу зуміли організувати онлайн-трансляції з Хрудіма. Знову у першій грі міні-турніру "енергетики" зійшлися з господарями. У перший ігровий день команда Станіслава Гончаренка зустрічалася з восьмиразовим чемпіоном Чехії - "ЕРА-ПАКом". Пропустивши два м'ячі на початку кожного з таймів, львів'яни довго намагалися "знайти ключі" до воріт чехів. І лише при грі з п'ятим польовим це вдалося.

На 34-й хвилині після пасу Дмитра Бондаря відзначився Максим Павленко. А за три хвилини до сирени забив уже сам Бондар, якому асистував Овсянніков. І тут здивували чехи - після тайм-ауту за нічийного рахунку бразилець Макс вийшов п'ятим! І всього за кілька секунд це спрацювало. Макс знайшов секундний шанс для удару і низом "прошив" Лисенка. Як виявилося, це був вирішальний удар чеського чемпіона - 3:2.

Станіслав Гончаренко, головний тренер "Енергії":

- Ми грали погано в першому таймі і перші 7 хвилин другого тайму. Після другого пропущеного гола ми змушені були перейти на гру з п'ятим польовим, а це вже інша гра. Дуже погано, що ми не реалізували свої шанси, а в такій грі, якщо не забиваєш ти, ти не можеш виграти. Водночас, мушу висловити своє захоплення рішенням "ЕРА-ПАКу" при нічийному рахунку перейти на гру з п'ятим польовим. Ми не задоволені роботою суддів - тому що, коли м'яч летить у ворота і потрапляє в руку це 100-відсотковий пенальті. Тим не менш, повинен сказати, що результат матчу об'єктивний.

04.09.12 "ЕРА-ПАК" (Чехія) - "ЕНЕРГІЯ" (Україна) - 3:2 (1:0)
"Енергія":
 Лисенко - Чепорнюк, Бондар, Рогачов, Макаєв - Коваль, Павленко, Овсянніков, Легчанов - Пічкуров, Струк.
Голи: Владика (3), Дуглас (24), Макс (38) - Павленко (34), Бондар (37).

"Тиргу-Муреш" (Румунія) - "Леотар" (Боснія і Герцеговина) - 3:1

Після поразки від "ЕРА-ПАКу" у матчі з чемпіоном Румунії тільки перемога залишала "енергетиків" господарями своєї власної долі в цьому турнірі перед заключною грі з "Леотаром". Однак гра почалася для львів'ян гірше не придумаєш - вже на 50-й секунді Флорин Матей з другої спроби відправив м'яч у ворота - 0:1. На екваторі тайму Ілдар Макаєв після ефектної комбінації зрівняв рахунок, а на 16-й хвилині Сергій Коваль вивів львів'ян вперед - 2:1. Згодом він же міг збільшувати перевагу "Енергії", однак з дабл-пенальті пробив неточно.

На початку другого тайму українців чекало жахливе дежавю. Перша ж атака "Тиргу-Муреш" завершилася ударом знову ж Флоріна Матея, і все починається спочатку - 2:2. А будь-яка нічия явно не на користь "Енергії". Згодом у грі виникла вимушена пауза - частина освітлення палацу спорту вимкнулася, і більше 15 хвилин пішло на те, аби освітлення стабілізувалося. Згодом, уже після гри Станіслав Гончаренко сказав, що це один із переломних моментів матчу.

Адже після цього чемпіони Румунії стали грати другим номером, зосередившись на обороні. На 34-й хвилині  Бондар прострілив уздовж воріт, і м'яч влучив гравцю "Тиргу-Муреш" в руку - пенальті! З шести метрів Легчанов технічно відправив м'яч у кут воріт. Одразу по тому румуни пішли в атаку із п'ятим польовим гравцем, за що і поплатилися. З інтервалом у 30 секунд Овсянніков і Струк двічі відправляють м'яч у порожні ворота - і це 5:2! Все ж суперник знайшов у собі сили один м'яч відіграти, але останнє слово в матчі залишилося за "Енергією" - за 13 секунд до кінця матчу Павленко встановив остаточний рахунок - 6:3.

Станіслав Гончаренко, головний тренер "Енергії":

- Ключових моментів у матчі було кілька, але найістотнішим - тоді, коли в залі згасло світло, і команди отримали вимушену перерву. До цієї перерви наш суперник грав дуже агресивно, після нього ми вирівняли і заспокоїли гру. І більш того - вийшли вперед, реалізувавши пенальті. Коли ж Овсянніков забив четвертий м'яч, очевидно було, що суперник поставлений на коліна, і далі ми повністю контролювали гру.

05.09.12 "ЕНЕРГІЯ" (Україна) - "Тиргу-Муреш" (Румунія) - 6:3 (2:1)
"Енергія":
Лисенко - Овсянніков, Коваль, Легчанов, Павленко - Чепорнюк, Бондар, Рогачов, Макаєв - Струк, Пічкуров.
Голи: Макаєв (10), Коваль (16), Легчанов (34, з пенальті), Овсянніков (38), Струк (39), Павленко (40) - Ф. Матей (1, 21), Герман (40).

"ЕРА-ПАК" (Чехія) - "Леотар" (Боснія і Герцеговина) - 4:0

У завершальному матчі проти чемпіона Боснії та Герцеговини "Енергії" вдалося добитися результату, не прикладаючи для цього надзусиль. У першому таймі "зелено-білі" з пасу Овсяннікова красень-гол забив Павленко. Надалі львів'яни володіла тотальною перевагою, але втілили її у забиті м'ячі більше ніяк не могли.

Лише після перерви підопічні Станіслава Гончаренка нарешті "прокинулись", тож результат не забарився. Не пройшло і двох хвилин, як рахунок на табло став 3:0. Протягом 24-х секунд Максим Павленко і Валерій Легчанов по разу відправили м'яч у ворота "Леотара" - перший, розторопно зігравши у штрафний, а другий - точним ударом метрів з восьми.

Далі всього за сім хвилин суперники зуміли двічі обмінятися забитими м'ячами: на два голи боснійців за "Енергію" відповіли Павло Пічкуров (розіграш кутового) і Сергій Чепорнюк (після класної комбінації) - 5:2. На 37-й хвилині Денис Овсянніков підбив підсумок цього матчу, в якому перевагу "Енергії" не викликало сумнівів з першої до останньої хвилини. 6:2 - і чемпіони України вийшли в елітний раунд з першого місця!

07.09.12 "Леотар" (Боснія і Герцеговина) - "ЕНЕРГІЯ" (Україна) - 2:6 (0:1)
"Енергія":
Кардаш - Овсянніков, Павленко, Легчанов, Коваль - Макаєв, Бондар, Чепорнюк, Рогачов - Струк, Пічкуров.
Голи: Андріч (24), Віцо (27) - Павленко (3, 22), Легчанов (22), Пічкуров (26), Чепорнюк (31), Овсянніков (37).

"Тиргу-Муреш" (Румунія) - "ЕРА-ПАК" (Чехія) - 5:4

Підсумкова таблиця
1. "Енергія" (Україна)                                     2 0 1 14-8 6

2. "ЕРА-ПАК" (Чехія)                                        2 0 1 11-7 6
3. "Тиргу-Муреш" (Румунія)                             2 0 1 11-11 6
4. "Леотар" (Боснія і Герцеговина)                 0 0 3 3-13 0

Після того, як стало відомо, які суперники чекають чемпіонів України в Іспанії, де відбулися матчі Елітного раунду, президент "Енергії" Олександр Стефанків оптимізму не втрачав:

- Ніхто не скасовував завдання вийти у "Фінал чотирьох". Ми розуміємо, що у суперечці із топ-командами Європи, виконати його буде дуже важко. Тим не менш, "Енергія" боротиметься за перемогу і шукатиме ходи для того, щоби протистояти цим грандам. Це може бути гра вп’ятьох, грамотне використання стандартів і, звісно, команда повинна показати самовіддачу, характер.

- Погодитеся, що "Ель Посо Мурсія" і "Динамо" гідні того, аби бути суперниками по Фіналу чотирьох?
- Так, звісно. Обидві команди заслуговують на місце у "Фіналі чотирьох". Більше того, я би сказав, що "Ель Посо Мурсія" і "Динамо" є претендентами на Кубок УЄФА.

- Якщо "Енергія" в Елітному раунді не посяде перше місце, то виступ "зелено-білих" в єврокубках вважатиметься невдалим?
- Ні, так говорити не можна. Оцінюватимемо наш виступ за підсумками трьох ігор. Можна посісти і останнє місце, але показати хорошу гру і гідний результат. Тому говорити про те, що якщо ми не перші, то це провал, не можна.

Кубок УЄФА з футзалу. Елітний раунд.
Група "C" (Мурсія, Іспанія). 10-13 жовтня 2012 р.

Прес-служба клубу не зуміла організувати відеоінтернет-трансляції з Мурсії, оскільки іспанці "заспівали" надто завелику суму за підключення до інтернету в залі. Результат, показаний "енергетиками" в елітному раунді, можна вважати прогнозованим: змагатися з такими "зубрами", як "Ель Посо Мурсія" і московське "Динамо", підопічним Станіслава Гончаренка виявилося не під силу. У підсумку - розгромні поразки від господарів паркету (3:8) та чемпіонів Росії (0:5). Латвійський "Нікарс" був єдиним суперником, який поступався в класі львів'янам, що і було доведено на майданчику - 3:1.

10.10.12 "Ель Посо Мурсія" (Іспанія) - "ЕНЕРГІЯ" (Україна) - 8:3 (5:1)
"Енергія":
Кардаш (Лисенко, 11) - Чепорнюк, Бондар, Макаєв, Павленко - Коваль, Рогачов, Легчанов, Овсянніков - Струк, Якунін.
Голи: Бебе (4), Де Баїл (8, 36, 38), Алекс (11), Мігелін (13, 20), Франклін (39) - Коваль (20), Овсянніков (30), Павленко (32).

"Динамо" (Москва, Росія) - "Нікарс" (Латвія) - 7:2

11.10.12 "ЕНЕРГІЯ" (Україна) - "Динамо" (Москва, Росія) - 0:5 (0:4)
"Енергія":
Лисенко (Кардаш,30) - Чепорнюк, Бондар, Макаєв, Павленко - Коваль, Легчанов, Овсянніков, Рогачов - Якунін, Струк.
Голи: Кобзар (3), Ромуло (6), Фернандіньо (7, 14, 21).

"Ель Посо Мурсія" (Іспанія) - "Нікарс" (Латвія) - 6:1

13.10.12 "Нікарс" (Латвія) - "ЕНЕРГІЯ" (Україна) - 1:3 (0:1)
"Енергія":
Кардаш - Бондар, Макаєв, Павленко, Овсянніков - Чепорнюк, Струк, Коваль, Пічкуров, Рогачов - Якунін.
Голи: Веве (28) - Павленко (17, 32), Макаєв (30). 

  

"Динамо" (Москва, Росія) - "Ель Посо Мурсія" (Іспанія) - 4:2

Підсумкова таблиця
1. "Динамо" (Москва, Росія)           3 0 0 16-4 9
2. "Ель Посо Мурсія" (Іспанія)       2 0 1 16-8 6
3. "Енергія" (Україна)                     1 0 2 6-14 3
4. "Нікарс" (Латвія)                          0 0 3 4-16 0

Статистика "Енергії" в Кубку УЄФА:
2 розіграші: 2007/08, 2012/13 - елітний раунд
12 матчів: 6 перемог, 6 поразок; різниця м'ячів: 51-40

Найбільші перемоги:
14.09.2007 "Енергія" - "Політехнік" (Вірменія) - 11:2
13.09.2007 "Пікаділлі" (Болгарія) - "Енергія" - 1:10

Найбільші поразки:
10.10.2012 "Ель Посо Мурсія" (Іспанія) - "Енергія" - 8:3
11.10.2012 "Енергія" - "Динамо" (Москва, Росія) - 0:5

Найбільше матчів:
12 - Денис Овсянніков, 9 - Володимир Кардаш, Сергій Якунін.

Кращі бомбардири:
7 - Максим Павленко, 6 - Валерій Легчанов, Сергій Якунін.

За матеріалами офіційного сайту СК "Енергія" (Львів)

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!