Президент АФУ Сергій Владико - про участь дитячо-юнацьких команд у турнірі «Montesilvano Futsal Cup»

Нинішнє футзального міжсезоння - не рівня попереднім. Якщо із завершенням чемпіонату України серед команд Екстра-ліги життя в нашому футзалі практично завмирала, то в кінці поточного червня любителям футзалу буде, за чим стежити з інтересом. До Європи можна йти різними шляхами, і наш дитячо-юнацький футзал цього літа зробив величезний крок. З 2013 року на Адріатичному узбережжі Італії, в області Абруццо, проводиться футзальний турнір «Montesilvano Futsal Cup», і якщо спочатку він грався з участю виключно серед італійських команд, то з часом досить стрімко перейшов у статус міжнародних.

Наскільки далекоглядним було рішення організаторів «Montesilvano Futsal Cup» дати життя подібного турніру, показує його п'яте видання, яке 26 червня стартувало в Монтесільвано, і ще кількох містах, розташованих по сусідству. Шість вікових категорій, більше 70-ти команд, і близько 1300 учасників - такий розмах «Montesilvano Futsal Cup-2017», в якому вперше, і це для нас найголовніше, беруть участь українські дитячо-юнацькі команди. Їх в Монтесільвано прибуло відразу 5, і в них зібрані діти від 9 до 17 років. Зайве говорити, що навіть сам по собі виїзд з дому для дитини в період канікул - це вже свято, а якщо він ще й поєднаний з улюбленим заняттям - грою в футзал, то це свято подвійно.

Як він став можливим, про це в ексклюзивному інтерв'ю сайту Sport.ua розповів президент Асоціації футзалу України Сергій Владико.

- Сергіє Васильовичу, за якими основними причинами участь наших дитячих команд в «Montesilvano Futsal Cup» здалася настільки привабливою для Асоціації футзалу України?
- Після чіткого посилання від УЄФА про те, що стартує кваліфікація команд U-17 на Юнацькі Олімпійські ігри, і активно починає набирати обертів програма з розвитку юнацького футзалу, ми прекрасно усвідомлюємо, де наш резерв і які є складнощі в його підготовці. Головним критерієм було те, що хлопцям потрібно давати міжнародний досвід для того, щоб вони не тушувалися в іграх зі своїми однолітками. Тому, в цьому напрямку Асоціації потрібно було робити найактивніші кроки. Відразу ж почали шукати і моніторити різні турніри. «Montesilvano Futsal Cup» - один з найбільш представницьких турнірів в Європі, нинішній вже п'ятий за рахунком. Раніше в ньому грали такі команди, як «Мовістар Інтер», «Пескара», «Аква & Сапоне», «Лаціо», польський «Рекорд», юнацькі команди інших відомих клубів. Однозначно підкупив сильний склад учасників, і ще дуже важливий момент, що в турнірі бере участь велика кількість вікових груп - це можливість отримання досвіду для різних команд.

- У деяких своїх коментарях Ви підкреслювали, що для Вас не має переважаюче значення спортивний результат, підсумкові місця наших команд на цьому турнірі. Це дійсно так?
- Абсолютно. За командою U-17 питання може більш гостро стояти в контексті психології футболістів, все-таки поразки можуть якось тиснути на хлопців. Але в будь-якому випадку ніхто не ставить задачу результату будь-якою ціною. Ніхто команду цілеспрямовано не готував, не проводилися якісь спеціальні збори. А по вікових категоріях U-15 і U-13 тут взагалі ніякої мови не може бути про якісь результати - просто отримання якогось міжнародного досвіду поїздки, побуту, перебування в команді та інших моментів.

- Для команд цих вікових груп це взагалі перший спільний збір?
- Для цих команд важливий момент в тому, що 80 відсотків хлопців взагалі, напевно, ніколи за кордон не їздили. Якщо і їздили, то на якісь футбольні змагання, а зараз вони приїхали на турнір у такій футзальної країні, як Італія, яка може виставити сильних суперників.

Ще хотів би сказати, що участь у таких турнірах піднімає престиж і значущість наших внутрішніх змагань. Якщо дитина їде в складі збірної України, при всій умовності такої назви команди для такої вікової категорії, для неї це спогади, престиж і гордість за себе, за свою школу, за своїх рідних і близьких. У нас так само формувався і склад тренерського персоналу, який працює з цими командами. У них хлопці, які вигравали чемпіонат України по своїм віковим групам - для них це теж серйозна мотивація.

Ні для кого не секрет, що на сьогоднішній день великою проблемою є мотивація дитини займатися футзалом. У дитини ще є і батьки, тому і для них ми показуємо певні позитивні посили - з футзалом вам буде не нудно, цікаво, ваші діти будуть прогресувати, і в тому, що ваша дитина займається футзалом, є перспектива і є майбутнє.

- Єдина категорія, в якій не представлена ​​українська команда - це U-19. Вона не розглядалася спочатку для участі в турнірі?
- Тут які причини. U-17 - це планова підготовка, і для хлопців це додаткова ігрова практика, саме з метою підготовки до кваліфікації на Юнацькі Олімпійські ігри. Зараз у цієї команди один з етапів підготовки до кваліфікації. U-19 - це вже вік, який наближений у нас до команд майстрів, до команд Екстра-ліги. Хлопці цього віку більше задіяні в перших складах команд. У командах Екстра-ліги зараз міжсезоння, відпочинок, і незабаром почнеться підготовка до нового сезону. Сенсу їх задіяти тут, мабуть, не було. Хоча, можливо, ми розглянемо цей варіант на наступний рік.

- Напередодні старту змагальної частини турніру в Монтесільвано пройшло яскраве відкриття турніру, до якого організатори підійшли нетривіально. Ваші враження від того шоу, з яким постаралися в місті.
- Таке у них не перший рік, і вони не живуть за нашими старими традиціями з побудовами і з промовами завідувачів відділами спорту місцевих адміністрацій різного рівня. Абсолютно цивілізований, абсолютно демократичний, вільний принцип відкриття - представили кожну команду, все пройшлися вулицями міста - не було нічого зайвого, і дітям напевно запам'яталося. Так вийшло, що наші команди пройшли першими, так що все не втомлювало. 

 

 

 

- Дуже велика кількість команд передбачає ретельний підхід до всіх організаційних моментів. У понеділок «Montesilvano Futsal Cup» повним ходом стартував - які Ваші перші враження від побаченого?
- Тут є чому повчитися, і є до чого вдосконалюватися. Я прекрасно усвідомлюю, наскільки це складно, через те, що грають 1300 дітей, задіяні 6 залів, які розташовані не тільки в Монтесільвано, а й у сусідніх містах. Команди живуть в дев'яти готелях, і забезпечити логістику дуже складно. Однак є певний персонал, який відповідає за цей момент, все надруковано, а також всі стараються. Так, є дрібні шорсткості, але ті, хто організовував будь-які змагання, прекрасно розуміють, що без цього не буває. Єдине, що здивувало, що на майданчику працює один арбітр, а не два, але для мене це абсолютно неважливий момент - суддівство на матчах наших команд було об'єктивним і кваліфікованим.

- Подібні турніри - це завжди і спілкування з представниками інших країн.
- Можу сказати, що хороший контакт у нас зав'язався з президентом турніру, це президент команди «Монтесільвано», в структурі якої займається понад 300 дітей. Досягли домовленості про участь в турнірі в наступному сезоні, є інтерес у італійської сторони до того, щоб приїхати до нас в Україну. Ця і є та частина роботи, яку теж в Монтесільвано потрібно займатися.

За матеріалами сайту Sport.ua

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!