Стежками «Локомотива»

Громом серед ясного неба для любителів футзалу стала новина про те, що триразовий чемпіон України, багаторазовий володар Кубка і Суперкубка України харківський «Локомотив» у новому сезоні не зіграє у чемпіонаті Екстра-ліги. Чого приховувати, резонансною ця новина стала якраз тому, що це сталося з «Локомотивом», який у 10-ті роки був флагманом українського футзалу, базовою командою збірної України і на міжнародній арені своїми результатами заслужив повагу футзальної Європи. Нагадаємо, що рік тому по-тихому зійшов з дистанції «Приват» з Кривого Рогу, а два роки тому канув у лету футзальний клуб «Лукас» з Кременчука, але обидва ці клубу не встигли залишити який-небудь примітний слід, відповідною була і реакція, точніше її відсутність.

«Всі щасливі родини схожі одна на одну, кожна нещаслива сім'я нещаслива по-своєму», – з цієї фрази, що стала класикою, починається роман Льва Толстого «Анна Кареніна». Власне, ця цитата до того, що, чому керівникам клубів доводиться приймати непрості рішення про закриття команди – це окрема історія у кожному конкретному випадку, хоча всі вони, звичайно ж, пов'язані з фінансами. За рідкісним винятком.

Щоб не бути голослівним, наведемо його. Це історія зі згортанням професіональної команди «Асті», яка насилу вписується в деякі поняття, які є у нас. Керівництво «Асті» ще в лютому 2016 року офіційно оголосило, що в сезоні-16/17 команда не буде грати в Серії А. Притому, що на той момент «Асті» був беззаперечним лідером регулярного чемпіонату. А ще було зроблено уточнення, що «Асті» не буде грати, навіть якщо стане чемпіоном Італії. Тим не менш, футболісти «Асті» проявили верх професіоналізму – пошуки нових команд не заважали їм повністю віддаватися грі, і в підсумку «Асті» таки став чемпіоном Італії – вперше в своїй історії. Після чого в клубі переключилися на розвиток юнацького і молодіжного футзалу у своєму регіоні.

Остання справа – корити за зняття клубів з чемпіонату Екстра-ліги Асоціацію футзалу України. За останні роки АФУ були створені дуже м'які фінансові умови для тих клубів, які виходять на старт Екстра-ліги. Це та сама по собі невисока сума вступного внеску, і розстрочка, і диференціація розміру внеску в залежності, як далеко клуб проходить в чемпіонаті. Правда, з боку деяких клубів навіть при цих м'яких умовах були стогони, мовляв, забагато. Якось це все несерйозно виглядало. Ну, немає грошей – не грайте. А бажання мати багато, але задарма, або майже задарма – якось треба з себе випалювати розпеченим залізом. Можна скільки завгодно захоплюватися, як все здорово і зразково-показово організовано в Національній лізі футзалу Іспанії (LNFS), але в ній кожна з 16-ти команд Примери перед початком сезону перераховує на рахунок LNFS 69 тис. євро. Адже в LNFS входять ще й більше десятка команд Сегунди, які теж грають не безкоштовно.

Навіть при всьому благополуччі LNFS і у цієї ліги були важкі часи. Так, у 2012 році після зняття ряду команд Примера змушена була скоротитися з 16-ти клубів до 14-ти, а на наступний сезон вдалося назбирати 15 клубів. Втім, чемпіонатам більшості країн Європи до Іспанії, як до Місяця. В тому, що зараз і футбольним клубам України несолодко – невеликий секрет, що тоді говорити про футзальні. Вплив економічної ситуації в країні складно заперечувати, але, як показало літо, навіть у тих країнах, де з економікою краще, ніж в Україні, більш міцна економіка – не гарантія того, що футзальні клуби не будуть зникати, або ж знаходити якісь інші форми свого існування.

У нинішнє міжсезоння в ряді європейських чемпіонатів не обійшлося без проблем з клубами, що входили в еліту, причому в такій кількості, що про це варто розповісти особливо.

Польща: закриття «Євромастера»

Команда з Глогува була заснована в 2011 році. Не можна сказати, що «Євромастер» був якимось помітним клубом у футзальній Екстракласі – такий собі міцний середняк. Говорити про себе «Євромастер» змусив у тій частині сезону-16/17, яка припала на весну. Почалося все з того, що «Євромастер» у березні завдав першої поразки в сезоні «Рекорду», який до цього змітав на своєму шляху всіх – причому це сталося в Бєльсько-Бялі. З рахунком 5:4 на користь «Євромастера» завершилася та гра, а для порівняння – у першому колі у Глогуві «Рекорд» не мав проблем, вигравши 7:1.  

Це перемога окрилила глогувян, які на той момент були в зоні вильоту. Коли ж Екстракласа розділилася на шістіки, «Євромастер» здобув 6 перемог поспіль, що дозволило фінішувати на 8-му місці. Ніщо, як кажуть, не віщувало біди... В кінці червня «Євромастер» поінформував керівництво Екстракласи, що на старт сезону-17/18 команда не вийде. Головний тренер «Євромастера» Томаш Трзнадел лише висловив надію, що «футзал у Глогуве та у Нижній Сілезії все-таки буде».

Сербія: крах амбіцій «Євро Мотуса»

Менше двох років на футзальної карті Сербії проіснував клуб «Євро Мотус». У минулому сезоні головною інтригою чемпіона Сербії була гонка в битві за чемпіонство всім добре відомого «Економаца», і кинув йому виклик «Євро Мотус». Причому більшу частину чемпіонату лідирував не багаторазовий чемпіон «Економац», а саме його конкурент. Розв'язка наступила за тур до фінішу чемпіонату (плей-офф у Сербії буде тільки з нового сезону). У грі, яка проходила на майданчику «Євро Мотуса», господарів влаштовувала навіть нічия, але «Економац» вирвав перемогу 3:2, і у підсумку став чемпіоном країни в черговий раз, а «Євро Мотус» залишився другим. 

17 червня «Євро Мотус» оголосив, що більше в Першій сербській лізі грати не буде. Сам по собі клуб залишається, можливо, змінить назву, оскільки нові інвестори не готові вкладати в команду стільки коштів, щоб зберегти її в найсильнішому дивізіоні. Додамо, що за два роки свого існування «Євро Мотус» програв усього три матчі – і все «Економацу».

Чехія: закриття «Бенаго» – мрії, на жаль, не збуваються

«ЕРА-ПАК» з Хрудіма вже багато років безроздільно домінує на футзальних майданчиках Чехії. Час від часу хтось намагається кинути йому виклик, як, приміром, кілька сезонів тому «Балтікфлора», але скинути з трону «ерапаківців» навіть тому потужному складу, який був у команді з Тепліце, не вдалося.

У минулому сезоні і в регулярному чемпіонаті у «ЕРА-ПАКа» не було конкуренції, так що, фінішувати слідом за ним, було не менш почесно. За підсумком двохколового турніру, з відставанням в 17 очок, другою була команда «Бенаго», що представляє місто Зруч над Сазавою. 

Стадію чвертьфіналу «Бенаго» пройшов упевнено, тричі перегравши «Хелас». Суперником у півфіналі у «Бенаго» була празька «Славія», але у неї клуб з Зруча над Сазавою зміг виграти лише одну гру з чотирьох, поступившись таким чином у серії 1:3.

Заснований ще у 1993 році, «Бенаго» кілька разів змінював свою дислокацію між Прагою і Зручем над Сазавою – останній переїзд зі столиці Чехії датований 2014-м роком. В найсильнішому чеському дивізіоні «Бенаго» дебютував в 2001 році, і його найвищим досягненням став вихід у фінал плей-офф чемпіонату 2015/2016 років, коли «Бенаго» став таким чином віце-чемпіоном Чехії.

9 червня на офіційному сайті клубу з заявою виступив президент «Бенаго» Скендер Сімітці, який «тягнув» на собі клуб 17 років. Головний лейтмотив заяви: «Настав час змін!». Пан Сімітці повідомив, що після поразки від «Славії» у півфіналі на сімейній раді було прийнято рішення закрити команду. Притому, що була не реалізована головна мрія – виграти чемпіонат Чехії, що дозволило цей момент президенту «Бенаго» порівняти з тим, що великий чеський тенісист Іван Лендл так і не виграв Вімблдон.

Словаччина: «Слов-Матіка» більше немає – є «Слован»

Хто з любителів футзалу не знає словацький клуб «Слов-Матік», з яким не раз грали в Кубку УЄФА українські клуби? «Слов-Матік», створений у 1984 році, більше десятка разів ставав чемпіоном Словаччини, а золоті роки припали на кінець нульових – початок десятих років. Коли президентом клубу був Мартін Грендар, у «Слов-Матіку» були зібрані всі найсильніші футзалісти країни, які фактично і були збірною Словаччини, яку фактично фінансував Мартін Грендар.

Однак ситуація почала змінюватися після його смерті, і сини Мартіна Грендара вже не горіли бажанням вкладати гроші у футзал, вилучаючи їх з бізнесу, пов'язаного з виробництвом ігрових автоматів. У «Слов-Матіку» вже не було дуже великих зарплат, і багато футболістів навіть змушені підробляти на стороні. Якийсь час на старому багажі вдалося протриматися, але в 2016 році «Слов-Матік» сенсаційно програв чемпіонат іншому клубу з Братислави «Пінеролі». У минулому сезоні конкуренція за чемпіонство знову йшла між «Слов-Матіком» та «Пінеролою». Досить цікавий був фінал плей-офф, в якому «Пінерола» вела 2:1, але здобути третю перемогу так і не змогла – «Слов-Матік» спочатку взяв четвертий матч, а потім і п'ятий. 

Мабуть, у «Слов-Матіку» знали, для чого потрібно стати чемпіоном – керівництво клубу різко вийшло на інтенсивні переговори з відомим футбольним клубом «Слован», і той погодився взяти футзальний клуб під своє крило. Історія «Слов-Матіка» закрита – починається нова сторінка в історії команди, яка тепер у Кубку УЄФА буде виступати під назвою «Слован».

І, до речі, в розмові про Словаччину не можна не сказати про «Пінеролу». Чи зіграє в новому сезоні віце-чемпіон Словаччини, велике питання. Президент клубу утримував команду на власні гроші, яких у минулому сезоні він витратив на команду 80 тис. євро. На даний момент ведеться пошук можливості залучення додаткових джерел фінансування. Якщо вони не будуть знайдені, то може бути, як говорилося в популярної кінокомедії, «Memento mori», або «моментально в море».

Хорватія: а зовсім недавно «Націонал» пропонував мільйони Рікардіньо

У квітні 2016 року всю футзальну Європу потрясла неймовірна новина з Хорватії – чемпіон країни, загребський «Націонал», готовий запропонувати знаменитому Рікардіньо чотирирічний контракт на суму 2 млн. євро, а «Мовистар Інтеру» дати відступні за португальця в розмірі 1 млн. євро. Для футзалу це величезні гроші. Все виглядало натурально – 3 «лимони» підкріплювалися банківськими гарантіями, залишалося лише отримати згоду самого Рікардіньо, який у «Мовистар Інтері» заробляв «лише» 300 тис. євро в рік, та умовити іспанський клуб відпустити свою головну зірку. Не вийшло ні того, ні іншого, насамперед тому, що Рікардіньо не горів бажанням змінювати Іспанію на Хорватію.

Пройшов усього рік, і, незважаючи на те, що «Націонал» знову став чемпіоном Хорватії, фінансова ситуація змінилася. І зараз вона така – грошей стало не просто менше, а дуже мало. Поки ще не стоїть питання про те, що «Націонал» не зіграє у новому сезоні, але вже можна задатися питанням – якщо все ж зіграє, то ким? 

Кістяк збірної Хорватії, яку в квітні у відборі на ЧЄ-2018 обіграла збірна України, складали гравці «Націонала», але зараз жодного з них у команді немає. Кого прийняв головний конкурент «Націонала» «Томмі Спліт», хто перебрався в різні клуби Словенії, а, приміром, лідер хорватської збірної Франко Єловчич новий сезон розпочне у складі «Лолло Каффе Наполі», який солідно посилюється перед стартом нового чемпіонату в Серії А.

Така історія стрімкого, всього за рік, падіння «Націонала», яка ще не має свого завершення.

Росія: «Діна» вже не сила, та й «Динамо» в тумані

До теми того, що сталося з двома найсильнішими клубами Росії, почнемо трохи здалеку. В році так десь 2003-му та 2004-му автору цих рядків довелося побувати у відрядженні в одному з московських клубів, який тоді грав у Суперлізі. На той момент автор цих рядків працював генеральним менеджером у футзальному клубі, і до функціональних обов'язків входив, серед іншого, пошук потенційних спонсорів. Користуючись нагодою, не міг у Москві не поцікавитися, звідки у «Динамо» така кількість спонсорів, яких на офіційному сайті клубу значилося під два десятка. Ну, і представники того самого московського клубу розповіли, як таке силове відомство, як «Динамо», робить бізнес спонсором своїх спортивних команд, яких в ігрових видах спорту було неміряно, і всі на провідних ролях тоді були. Все було досить просто – просто представники патронуючогого «Динамо» відомства приходили до бізнесу і робили таку пропозицію, від якої, як прийнято говорити, неможливо було відмовитися.

То зараз часи інші, то у бізнесу немає ресурсу погоджуватися на пропозиції, але про проблеми з фінансуванням у підмосковному «Динамо» заговорили у ЗМІ ще до початку 2017 року. Апофеозом стала спільна акція гравців «Динамо» та «Діни» на двох фінальних матчах Кубка Росії, коли ледь почавши гру, футболісти обох команд протягом хвилини не грали, а просто стояли на майданчику, перекочуючи м'яч. Причина – багатомісячні невиплати зарплат, як у «Динамо», так і «Діни». Ця акція під прицілом телекамер повторилася і у другому фінальному матчі, але чемпіонат «Динамо» та «Діна» дограли в найсильніших складах.

Ну, а потім пішло-поїхало. По-перше, в обох клубах, яким, нагадаємо, представляти Росію в Кубку УЄФА, не були продовжені контракти з головними тренерами Темуром Алєкбєровим і Бесо Зоїдзе. Ледь почалося літо, як з «Динамо» розпочався масовий відтік бразильців. Що стосується «Діни», то бразилець Ескердінья ще у травні став гравцем «Барселони Ласса», а основний відтік футболістів стався, коли настав час починати підготовку до нового сезону – «Діні» «до побачення» сказали відразу 5 російських футзалістів, серед яких Дмитро Прудніков і Сергій Абрамов.

На даний момент обидві команди у дуже ослаблених складах готуються до сезону. Імператорський клуб «Діна», швидше за все, вистоїть, все-таки при команді працювала ціла академія з підготовки молодих футзалістів. З «Динамо» все більш запущено – днями команду покинув багаторічний президент Андрій Губернський, а генеральний директор «Динамо» Галина Данілкіна зазначила, що дедлайн з вирішення фінансового питання – 25 серпня. Головним партнером «Динамо» в останні роки був банк «Югра», але у нього 28 липня Центробанк відкликав ліцензію.

Закон збереження: якщо десь-то погано, десь має бути добре

На тлі цих проблем у ряді країн, успіхами у розвитку свого футзалу може бути задоволена Італія. І у неї в недавньому минулому були труднощі – так, в 2013 рік на старт Серії А вийшли всього 9 клубів, і це притому, що в попередні роки стабільно було 14! І тільки через 4 роки, тобто, з сезону-17/18 керівництву італійського футзалу вдалося вивести Серію А на колишній рівень – у новому сезоні в найсильнішому дивізіоні 14 клубів.

Однак Серія А – це тільки вершина. У другому за силою дивізіоні, Серії А2, на старт вийдуть 27 клубів, а в Серії В – 94! Є і ще два числа, які не можуть не викликати захоплення – в жіночій Серії А зіграють 17 команд, в Серії А2 – 53!

Такі ось реалії в деяких європейських футзальних чемпіонатах. Від того, що і там клуби випадають з процесу, у зв'язку виходом «Локомотива» з Екстра-ліги легше не стає. Хоча б з тієї причини, що у Польщі, Сербії та Чехії вже легко знайшли, ким заповнити вакансії у своїх топ-дивізіонах. Є ким це зробити, якщо що, і в Словаччині.

За матеріалами сайту Sport.ua
Фото: МФК «Локомотив» (Харків)

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!