Денис Пашкевич: «На Рівненщині гостро стоїть проблема нестачі залів»

Президент Асоціації футзалу Рівненської області Денис Пашкевич розповів про поточний чемпіонат області, виклики, які постали перед молодим керівником, проблеми футзалу у регіоні, співпрацю з «Кардиналом-Рівне», і подальші плани Асоціації.

- Денисе, як Ви оціните старт чемпіонату аматорської ліги Рівненщини? Що вдалося реалізувати із задуманого, а що - поки ні? Чи є якісь відмінності у проведенні змагань у цьому і минулому сезоні?

- Порівняно з попереднім чемпіонатом, у цьому сезоні ми об’єднали 2 і 3 ліги в одну. Тепер у нас в 1 лізі налічується 12 команд, а в 2 лізі - 16 команд. У 1 лізі ведеться відеозйомка всіх матчів, а також введено номінацію на найкращий гол місяця шляхом опитування на сайті. Вперше були зіграні матчі не в обласному центрі, а в Костополі. Минулорічний чемпіон запрошує команди до себе в гості і дехто пристає на цю пропозицію, тобто росте популяризація футзалу в районах Рівненської області. Запросили до співпраці нового адміністратора сайту, який повністю оновив вигляд нашої інтернет-сторінки. Думаю, що рухаємося вперед і цього року чемпіонат цікавіший, ніж у попереднього. Виконано все, що було замислено зробити в цьому чемпіонаті.

- Скільки людей зараз працює в Асоціації футзалу Рівненської області?

- Зараз у нашій асоціації працюють президент, віце-президент, комітети з організації і проведення змагань, комітет дитячо-юнацького футзалу, дисциплінарний комітет, адміністратор сайту, комітет арбітрів. Ще 9 людей у Виконкомі. Тобто, загалом десь до 20.

- Наявність команди Екстра-ліги в регіоні допомагає чи можливо навпаки в чомусь заважає?

- Наявність команди в Екстра-лізі допомагає тим, що про футзал у Рівному знають, люди на нього ходять. Наразі намагаємося налагодити співпрацю з президентом «Кардиналу-Рівне» Володимиром Валявкою. Уже домовилися, що Шкільна футзальна ліга U-11 (5-ті класи) буде проводитися під його патронатом. У нас відбулася попередня зустріч за результатами якої було визначено, що клуб у фінансовому плані візьме шефство над цим турніром. У якому вигляді це буде відбуватися – чи то безпосередньо при нагородженні, чи то на фінальному етапі, зараз обговорюється. «Кардинал-Рівне» хоче допомогти, а ми від допомоги ніколи не відмовляємося.

- Тобто ви перебуваєте на стадії налагодження зв’язків?

- Саме так. Їм цікавий дитячий футзал, а нам цікаво все, що стосується футзалу у Рівненській області і будь-яка допомога.

- Як збираєтеся проводити Шкільну футзальну лігу?

- У Рівному буде проведено свій чемпіонат шкільної ліги, а райони області проводитимуть свої власні чемпіонати. Переможці районних змагань і міста Рівного зіграють у фінальній частині, яка відбудеться в обласному центрі. Скільки команд з’їдеться з районів - не знаю, але в Рівному стартуватиме 32 колективи. Сліпим жеребом визначимо пари 1/16 фіналу, потім 1/8 фіналу, 1/4 фіналу, а після того найімовірніше проведемо Фінал чотирьох, у якому за коловою системою команди розіграють переможця.

- Скільки команд у цьогорічному чемпіонаті представляють Рівне, а скільки - область?

- В 1 лізі 11 рівненських команд і одна з Костополя – «Свиспан-Костопіль» – минулорічний чемпіон. У 2 лізі теж усі рівненські, а одна команда з Рівненського району – села Біла Криниця, що за 4 кілометри від Рівного. Так що на мапі асоціації наразі тільки Рівне.

- У чому причина цього?

- Причина, мабуть, в тому , що Асоціація футзалу Рівненської області – дуже молода організація. Незабаром буду виїжджати в райони, дивитися чи є зали, чи буде можливість проводити в районах якісь відбіркові змагання і т.д. Тобто роботи дуже багато, а самому це все не здійснити. Наприклад, якщо брати найближчий район, де може бути розвинутий футзал – це 60 кілометрів від Рівного. Тож якщо їздити звідти команді у Рівне – це великі фінансові витрати.

- Як оціните розвиток футзалу у Рівному і в інших населених пунктах області?

- В обласному центрі футзал розвинений на належному рівні. Знаю, що у Костополі щорічно проводять футзальний чемпіонат, а в Здолбунові першість на відкритих майданчиках. Про те, що відбувається у більш віддалених районах інформацією не володію, але будемо налагоджувати зв’язки з керівниками районних федерацій футболу.

- Які взагалі фінансові витрати несуть команди-учасниці чемпіонату Рівненщини?

- Внесок команди у 1 лізі складає 5000 грн, а у 2 лізі - 4000 грн. За рахунок цих внесків і проводяться змагання: здійснюються виплати за відеозйомку, роботу арбітрів, оренду залів, ведення сайту, нагородження. Команді з Костополя до цієї суми ще варто додати транспортні витрати.

- У порівнянні з великими містами сума є невеликою.

- Однак, навіть на такі суми вкрай важко знайти команди, які б хотіли брати участь у змаганнях. Тому поїздка на три дні на всеукраїнський фінал боляче б’є по бюджету наших команд, адже сплачується такий самий внесок, як і на весь сезон, що триває 4-5 місяців. У нас немає команд, які б тримали заводи чи дуже великі спонсори – вони існують завдяки внескам самих гравців. З 28 команд лише десь 4-5 фінансово захищені: «Рівнегаз», «Рівнеоблводоканал»… Це команди при бюджетних організаціях: гравці в них працюють, а профспілки сплачують внески. Решта грає за рахунок внесків гравців. У нас внесок розбитий на дві частини – одна сплачується до нового року, інша – після.

- Чи плануєте запровадити змагання серед ветеранів і жінок?

- Якщо по районах області я хоч з кимось познайомився і щось намагаюся напрацювати, то про жінок не те що нуль інформації, а взагалі мінус. Знаю, що в Костополі є футбольна команда «Родина-Ліцей». У Футбольній федерації зараз перехідний період – змінилися люди. Відбувається реорганізація з громадської організації в громадську спілку, тобто все по-новому – тоді вже будемо знайомитися. По жінках ще не розбирався, бо зараз першочергове завдання провести Шкільну лігу. По ветеранах є певні напрацювання. У нас проводиться одноденний турнір 35+. Думаю, що цього року запустимо повноцінний чемпіонат серед ветеранів. Поки що невідомо чи це буде турнір з роз’їздами, чи всі зберуться в одному місті. Треба перезнайомитися з усіма, хто тримає ветеранські футбольні команди і переговорити чи це їм цікаво. Хотілося б і збірну Рівного створити для участі у всеукраїнських змаганнях. Ідеї є, але на їхнє втілення потрібні чималі кошти.

- Яка ситуація з футзальними арбітрами в області?

- Якщо брати суто футзальних арбітрів, то в Рівному є двоє арбітрів Екстра-ліги – Павло Кравцов і Володимир Дзюра. Вони обслуговують нашу 1 лігу. Павло Кравцов є головним арбітром змагань і головою комітету арбітрів Асоціації, оскільки він найдосвідченіший суддя. Взагалі 1 лігу у нас обслуговує 4 арбітри, серед яких є одна дівчина. 2 лігу обслуговують ті самі арбітри, а також їм допомагають, скажімо так, гравці-судді, які виступають у 1 лізі і надають допомогу арбітрам.

- Може серед цих гравців-арбітрів є якісь відомі імена, наприклад, Андрій Паршиков?

- На рівненському рівні це відомі люди, але на загальноукраїнському - навряд. Андрій Паршиков свисток у руки точно ніколи не візьме. Зараз Андрій Дмитрович є граючим тренером команди «Рівнеобленерго». Це, мабуть, буде останнє, що Андрій зробить (сміється). Це просто гравці 1 ліги, які, наприклад, влітку обслуговують футбольні матчі у ролі асистентів арбітрів. Футзальних арбітрів катастрофічно не вистачає.

- Чи маєте якісь думки стосовно шляхів вирішення цієї проблеми?

- Павло Кравцов щось думає. Торік залучили лише одного молодого арбітра. З 2 лігою він справляється, але треба вчитися і рости. Арбітри у нас переважно з футболу і перелаштовуються на футзал. Суто футзальних арбітрів троє – загадані уже Кравцов, Дзюра і Віктор Самков. Він колись обслуговував матчі Першої ліги України. Самков у нас теж обслуговує 1 лігу.

- Які основні проблеми футзалу на Рівненщині?

- Нестача арбітрів і відсутність залів – це найбільша проблема. У Рівному є тільки два зали – зал ДЮСШ №4, де виступає «Кардинал-Рівне», і зал НВК №26. На наш основний зал дуже великі навантаження – там і гандбол, і баскетбол, і кікбоксинг, і різдвяні бали. Це велика проблема, бо у нас утворилася пауза в два тижні через відсутність залу. На вихідних були свята, а посеред тижня не можна втулитися в розклад. У залі школи грає 2 ліга, бо 1 ліга там грати не може. Він трохи менше стандартних розмірів і для 2 ліги це оптимальний варіант, а у вищому дивізіоні вже не ті критерії.

- Які плани маєте на сезон 2018/19?

- Наступного сезону хотілося б провести на належному рівні чемпіонат області для всіх районів, а також повноцінний чемпіонат серед ветеранів 35+. Ну і дай Бог, щоб у нас в січні все вийшло зі Шкільною лігою.

- Що скажете про проект АФЛУ? Чи є якісь побажання та ідеї щодо його розвитку?

- Якщо говорити про Асоціацію футзалу України, то все влаштовує і видно, що люди працюють над розвитком футзалу. Безпосередньо щодо АФЛУ хочу сказати, що таким областям як наша дуже важко сплачувати внески. Якщо всеукраїнський фінал чи Кубок регіонів будуть проводитися далі, ніж у Києві, то я сумніваюся, що наші представники туди поїдуть. Причина в тому, що треба знайти велику суму на поїздку: сплатити внесок, оплатити проїзд, проживання, харчування гравців. У нас настільки заможних команд, на жаль, немає. Минулого року «Свиспан-Горизонт» їздив і я спілкувався з їхніми представниками, то вони мені казали, що бюджету поїздки їм би вистачило на 2-3 сезони виступів у нашому чемпіонаті. Гроші – це велика проблема. На Рівненщині немає спонсорів і людей, які б тримали футзальні клуби. У зв’язку з цим край не представлений у Першій чи Другій лізі чемпіонату України. На це потрібні кошти, а вкладати у футзал їх зараз ніхто не хоче. А так, загалом, АФЛУ – дуже цікавий проект, великий досвід для футзалістів, спілкування з командами із інших регіонів.

Андрій Гулій, прес-служба АФЛУ

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!